Last news in Fakti

18 Септември, 2022 12:31 2 962 11

Добри новини от южната ни съседка

  • гърция-
  • приходи-
  • икономика

Приходите в Гърция за август значително превишават прогнозираното

Добри новини от южната ни съседка - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Приходите в държавния бюджет продължиха да нарастват, което разшири така необходимото фискално пространство за гръцкото правителство. По-конкретно, в петък Министерството на финансите публикува месечен доклад за изпълнението на бюджета, който показва, че бюджетните приходи са надхвърлили заложените цели с 1,4 млрд. евро, или с 5,6 млрд. евро за периода януари-август, съобщи БТА, позовавайки се на агенция АНА-МПА.

Коментирайки това развитие, заместник-министърът Теодор Скилакакис заяви: "През август данъчните приходи бяха значително преизпълнени, като надхвърлиха заложените цели с 32,6%. Тези резултати са в съответствие с високите темпове на икономически растеж през тази година, а предварителното събиране на приходите за следващите месеци допринася за сигурността на прилагания фискален поток в един несигурен период."

Държавният бюджет, базиран на предварителни данни на касова основа, показа дефицит от 4,114 млрд. евро за осеммесечието, спрямо бюджетната цел за дефицит от 9,992 млрд. евро и след дефицит от 10,519 млрд. евро за същия период на миналата година. Първичният резултат показа излишък от 10 млн. евро, спрямо целта за първичен дефицит от 5,942 млрд. евро и след първичен дефицит от 6,381 млрд. евро през същия период на 2021 г.

Нетните приходи възлизат на 39,222 млрд. евро, което е със 17% повече от заложените цели, а редовните приходи - на 42,797 млрд. евро, което е със 17,5% повече от заложените цели. Данъчните приходи възлязоха на 35,844 млрд. евро, което е с 18,6% повече от заложените цели. Данъчните декларации възлизат на 3,575 млрд. евро, което е със 704 млн. евро повече от планираното. Приходите по Програмата за публични инвестиции възлизат на 1,921 млрд. евро, което е с 849 млн. евро по-малко от планираните.

Разходите на държавния бюджет възлизат на 43,336 млрд. евро през периода януари-август, което е със 193 млн. евро по-малко от целите и с 1,869 млрд. евро по-малко в сравнение със същия период на 2021 г.

През август нетните приходи са 5,519 млрд. евро, което е с 882 млн. евро повече от месечните цели, а приходите в редовния бюджет са 5,945 млрд. евро, което е с 827 млн. евро повече от целите. Данъчните приходи възлязоха на 5,695 млрд. евро, което е с 32,6% повече от целевите стойности, данъчните декларации възлязоха на 426 млн. евро, което е с 55 млн. евро по-малко от целевите стойности, а приходите от Програмата за публични инвестиции бяха 143 млн. евро, което е с 467 млн. евро по-малко от целевите стойности.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 9 Отговор
    Ами върнете тогава ония 200 милиарда за които лъгахте докато играете сиртаки а Ес ви ги опрости
  • 2 Защо

    3 8 Отговор
    Лъжа. Гърчетата знаят най добре да лъжат.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 Нашийник

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    Византийци да не лъжат?

    Коментиран от #5

  • 4 Акропола

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    Ти себе си не си оправил, тръгнал са ди даваш оценка на гърците. Най-старата демокрация, тази година имат - само досега 40 милиона туристи, от които очакват 35 милиарда евро. А сезонът при тях не е свършил, продължава- на юг и по островите- до края на ноември.Така, че не бери грижа за тях, мзатваряй буркани и приготвяй туршия, пий гроздова и кротувай.Българинът затова е на това дередже, защото все другите "оправя".
  • 5 Чалгев

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нашийник":

    Не лъжат повече от българите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ттиоц":

    Така е, някои не са ходили по-далеч от селото си, но дават оценки.Вместо да прибират реколтата, те нападнаха като скакалци София.Гърците уж били "мързеливи", но имат всичко-магистрали, плажове, таверни, производство, ред.
  • 8 безпартиен

    3 1 Отговор
    За гърците добре!За нас обаче зле и още по-зле ще е!Приходите у нас са предимно от износа на зърнени храни и работа на ишлеме все още в някои сектори!Друг свеж приход на валутни средства е от работещите зад граница български граждани!Нито високи технологии,нито производство за което "да се бият" на вън!А и как да е,след като сега имаме около 2.3 млн.пенсионери,над 650 хил.малолетни и не пълнолетни,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 1 млн.не образовани,без трудови навици,без професия ц...гани!Колко останаха да плащат за всички по-горе?Прав е ББ,че "няма матриял"!И сега явно ще ми изтрият коментара.
  • 9 бай Даньо

    0 5 Отговор
    Гърция неминуемо ще фалира отново с повишаването на лихвите. С такъв дълг над 200% дори да спасят испания и Италия , За Гърция нищо не може да се направи.... След 5 години ще догонват България по доходи ... дали ще дойдат гастарвайтери в България , ами не и тогава ще изостанат още. И тогава ще дойдем всеки на положението което му се полага. Епси черде!

    Коментиран от #10

  • 10 1821

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Икономистите скъсат дипломите пред твоя дълбок анализ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: