Last news in Fakti

19 Септември, 2022 20:31 972 13

Войната в Украйна, пандемията и климатът оказват силен натиск върху най-бедните в света

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • климат-
  • сомалия-
  • южен судан-
  • афганистан-
  • йемен -
  • централноафриканската република-
  • бенин-
  • източен тимор -
  • туркменистан

Войната в Украйна, продължаващата пандемия от коронавирус и щетите от изменението на климата оказват силен натиск върху най-бедните в света

Войната в Украйна, пандемията и климатът оказват силен натиск върху най-бедните в света - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна, продължаващата пандемия от коронавирус и щетите от изменението на климата оказват силен натиск върху най-бедните в света, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в понеделник, съобщава АП.

Базираната в Париж ОИСР съобщи, че 60 държави и територии са попаднали миналата година в категорията "крехки" — което означава, че са били изложени на икономически, екологични, социални и политически рискове, които не са имали капацитета да поемат. И това бе преди Русия да нахлуе в Украйна и да засили бремето им.

Докладът от понеделник посочва повече места в такова тежко положение, откакто ОИСР започна да издава своя доклад за състоянието на нестабилност през 2015 г. 60-те представляват 24% от населението на света, 73% от живеещите в крайна бедност, 80% от починалите през конфликти и огромното мнозинство от "горещите точки на глада" в света. И те са дом на 95% от рекордните 274 милиона души, според ООН, нуждаещи се от хуманитарна помощ.

"Намираме се в ера, дефинирана от множество кризи, сътресения и несигурност", каза ОИСР.

Само един на всеки трима души в нестабилни места е получил ваксини срещу COVID, в сравнение с трима от четирима в относително богатите 38 държави от ОИСР.

Организацията отбеляза, че 60-те нестабилни държави представляват само 4% от глобалните емисии, но "усещат тежестта на свързаните с климата природни бедствия.

ОИСР коментира, че петте най-уязвими страни миналата година са Сомалия, Южен Судан, Афганистан, Йемен и Централноафриканската република. А три държави — Бенин, Източен Тимор и Туркменистан — бяха новодобавени към списъка на нестабилните държави миналата година; нито една не е премахната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    7 1 Отговор
    А нас що ни нема у списъка, требе да сме у първата петица

    Коментиран от #13

  • 2 Киро тъпия

    3 1 Отговор
    Българи дайте по една заплата за гладните африкански дечица и гласувайте за мен защото само аз мога да оправя България
  • 3 Винаги е било така!

    11 1 Отговор
    Капиталистите и техните войни фашагите са същността на Злото.При Соца нямаше гей-паради,но нямаше бедност,духовна мизерия и извращения! Радвам се че Путин навира сатанистите в тоалетната чиния!
  • 4 Путин Владо

    3 3 Отговор
    Капиталистите са виновни за климатичната криза в галактиката, европа сащ канада австралия се превръщат в бананови републики както каза Тръмп, сега след Русия и Северна Корея най богатите държави ще станат Сомалия, Ямайка, Венецуела, Куба, Конго, и Заир

    Коментиран от #6

  • 5 Директно:

    10 1 Отговор
    Трите най-големи измами в историята на човечеството! "Войната" е пълна пародия, тоест няква военна операция, без реално покритие :) Климата е още по-голяма пародия, всъщност си е един и същ от хиляди години, с дребни различия през десетилетията :) Несъществуващата "пандемия" е крайъгълния камък и най-голямото зло :) Различен щам грип или настинка или бронхит или пневмония или..................още безброй вирусни инфекции се отчитат за "ковид" от един доказано фалшив тест! Всичко това за тормоз и ликвидиране на човечеството...........
  • 6 Абе льольо..

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Путин Владо":

    Човек и държава не стават богати,те се раждат такива..
  • 7 МИГ-29

    1 1 Отговор
    Солистът на украинската група "Вопли Видоплясова" Скрипка каза, че в Европа се отменят концерти на украинци, уж защото ги смятат за фашисти
  • 8 Ние

    1 1 Отговор
    Къде сме
  • 9 Павел Николаев

    5 1 Отговор
    Много добре пишете за бедните страни в Африка, но на фона на тази статия може ли да попитам защо в България влиза украинското зърно/жито, а не в бедните страни? Който ми даде смислен отговор на този въпрос под формата на отговор печели бира!
  • 10 Събуди се

    4 1 Отговор
    Според сделката за украинското зърно :

    1. Украйна ще може да продава зърното за да спасят бедните страни от глад.
    В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - до миналата седмица - от над 120 кораба - само 3 кораба стигат до бедните страни, а над 40 % отиде в ЕС.

    2. Русия също ще може да си продава зърното,
    НО поради санкции засега това не е възможно, въпреки, че има възможност да продаде 4-5 ПЪТИ повече зърно от Украйна.

    3. Русия ще може да продава торовете си, НО ...
    над 300 000 тона торове блокирани в ЕС, тъй като европейската комисия снема ограничения за продажба в ЕС, но не снема ограничения за другите държави!
    Русия даже предлага част от торовете да бъдат изпратени в бедните страни БЕЗПЛАТНО, но и това предложение се игнорира.

    ИЗВОД: 1. Богатите държави УМИШЛЕНО създават още по-тежко положение за бедните страни, основно в Африка, защото се ОТМЪЩАВАТ за подкрепата им на Русия !

    В момента в ООН предстоят някои промени и по този начин демократичните държави оказват натиск върху уязвими държави да гласуват
    правилно .
  • 11 Робин Луд

    2 1 Отговор
    А преди войната,пандемията климата-кой оказваше най силен натиск върхи най бедните по света?........
    Коментарът е готов за изтриване от модератор!
  • 12 Обяснител

    2 1 Отговор
    "Войната в Украйна, пандемията и климатът оказват силен натиск върху най-бедните в света" - А най-интересното е, че и трите са измислени от една и съща банда. И да допълня,- натиска е и срещу средната класа и разбиване на малките и средните бизнеси и принуждавайки ги да преминат към най-бедните. До сега успешно за да са зависими и под контрол.Само бандата просперира.
  • 13 Поредните медийни ЛЪЖИ и ПРОПАГАНДА

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Питане":



    "Войната в Украйна, пандемията и климатът оказват силен натиск върху най-бедните в света"


    Не е войната, а западните САНКЦИИ.

    Не е ПЛАНдемията, а ненормалните МЕРКИ.

    Не е климатът, а западната ЗЕЛЕНА СДЕЛКА.


    От всички тези ЗАПАДНИ ПОЛИТИКИ печели само ЗАПАДЪТ, а останалият свят ГУБИ - колко неочаквано. А ние си мислехме, че го правят за наше добро.



    :D