Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2022 21:05 1 753 23

Директорът на централата: Русия засилва ядрения си шантаж с обстрела на Южноукраинската АЕЦ

  • украйна-
  • русия-
  • аец-
  • южноукраинска аец

Това е третият украински ядрен обект, въвлечен в започнатата от Русия война в Украйна въпреки призивите на международната общност да не се обстрелват ядрени инсталации

Директорът на централата: Русия засилва ядрения си шантаж с обстрела на Южноукраинската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия засилва ядрения си шантаж с вчерашния обстрел на Южноукраинската АЕЦ, заяви директорът на централата Игор Полович, цитиран от Франс прес.

С обстрела "започна втората фаза на ядрения им шантаж", заяви Полович. Украинската Запорожка АЕЦ вече беше обстрелвана няколко пъти през последните месеци и това породи опасения от ядрена авария.

По време на посещение днес журналисти на АФП констатираха, че на няколкостотин метра от Южноукраинската АЕЦ се намира дълбок кратер, осеян с парчета от снаряди. Сграда на десетки метри от кратера бе с избити от експлозията прозорци и врати. Друга сграда, пострадала по-слабо, е останала почти без прозорци.

Според Иван Гебет, отговарящ за сигурността в Южноукраинск, полицаи и прокурори са претърсили вчера мястото на обстрела, търсейки парчета от снаряди, които са отнесли, за да идентифицират боеприпасите.

Това е третият украински ядрен обект, въвлечен в започнатата от Русия война в Украйна въпреки призивите на международната общност да не се обстрелват ядрени инсталации. Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела и твърдят, че другата страна използва ядрен шантаж. В началото на нашествието руските сили окупираха и АЕЦ Чернобил, затворена от 2000 г. Районът ѝ е силно замърсен с радиоактивни отпадъци след ядрената катастрофа през 1986 г., най-тежката в историята на човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    43 6 Отговор
    Страхотни са руснаците.Където и каквото и да завземат,веднага почват да се обстрелват.Изобщо се чудя на акъла на укрите,дето са почнали да се бият,та нали както е тръгнало,руснаците сами ще се изтребят?Според пропгандата,де!
  • 2 Рошко

    33 2 Отговор
    И като ги отнесат, какво ще го подменят с руски и ще кажат пак руснаците си стреляхс по завзетатата аец, много ми е интересно как става сам да си палиш чергата
  • 3 Браво

    24 3 Отговор
    Следващата новина, извънземни от Марс нападнаха Земята. Обърнат конус във формата на скала ни атакува от него излизат дронове, засичащи всеки биосигнал и др. джаджи стрелят по всяко живо същество, мърдащо и дишащо, излъчващо температура над 12 градуса по целзии, медиците да допълнят. Човечеството "Знаещите" се крият в някакви спешъл чували, да не им засекат дроновете "биосигналите". Всъщност се оказва холограма, мисия: редуциране на човечеството. Мога и повече, но ми трябват форумни консултанти военни, медици и прочие.
  • 4 Хахаха

    30 2 Отговор
    Да, да ..знаем. Себе си обстрелват.
  • 5 Примати

    10 38 Отговор
    Признаването на референдумите в лнр и днр е ясен сигнал на загуба на контрол на Путин. Ясен сигнал че наришкин и гиркин все повече засилват влиянието си. Русия ще изпадне в абсурдната ситуация да претендира че ВСУ напредват в самата Русия без да може да изпълни твърденията си… кошмарът за Путин и Русия започна да придобива урудливи измерения… поклон пред народа на украйна

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Хахаха

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Примати":

    Така ли мислят примати? Е..щом сте примати, какво да се очаква от вас?
  • 7 Иван

    27 3 Отговор
    г-н Анатоли Стайков, мойте надежди да почнете да мислите, четете и анализирате са напразни. Помислете защо нямаше от Вас нито дума, когато украинците с наше съгласие стерлят по Запорожката АЦ . Документирано и видяно от представителите на IAEA . Стрелят доколкото разбирам и до сега. Бих предположил, че руснаците като са видяли че няма начин да накарат украина да спре да стреля по Запорожката АЦ и че неи ги подкрепяме в това, са взели праволно превентивно решение. И помнете, че руснаците никога, никога не са гаврили с мирни хора / от рода на опитите на американците върху индиянците и от рода на немците върху евреите /
  • 8 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    28 2 Отговор
    Тая АЕЦ и всички в Срайна са построени от СССР ,наследник.,Рф,Тя иде за тях..
  • 9 ннагли лъжци

    18 3 Отговор
    то и канибали имало в Русия, изнасилват , грабят , измъчват .....от къде се появи този народ изведнъж , преди година го нямаше ....а да , след появата на Бай Дън се появи и този агресор Русия , който напада “невинни “ държави . Добре , че бше Бай Дън и неговите верни и високоплатени служители , да ни кажат , че досегашната история не е вярна , а те сега ще я напишат политкоректно и там пише , че руснаците са варвари и най-зловещия народ на света . Евроатлантически манипулатири .
  • 10 Чернобил

    17 2 Отговор
    Ядрените централи са от времето на СССР, селяндурите ги взеха на готово. Това се отнася и за Козлодуй и проекта Белене между другото.
  • 11 707

    19 1 Отговор
    Айде стига с тази дезинформация Бивщият укро директор казал... Искаме сериозна и обективна информация, тъй като въпросът е важен за БГ, твърде близко е до нас.. Всички знаят, че аеца се държи от руснаците и не могат да се обстрелват сами. Пищете абсурди .
  • 12 ТОДОР СТОЯНОВ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Примати":

    КВО ПИЕШ ВЕ???
  • 13 Помак

    13 1 Отговор
    ...ами така ште е укре ...нали контраатакувахте...а се оказва че 1/3 от укрия вече е руска !!!
  • 14 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    12 1 Отговор
    Укропутекъъ ще стои на студено и тъмно..Както обещаваше Порошенко за донбасци..Еееххх,тия лоши руснаци..Много мъка има .в Усраинъ.
  • 15 Русия е страшна

    7 1 Отговор
    ОпаСна и ужаСна. За да няма ядрен Апокалипсис, Европа трябва да се предаде на Русия, за да не стигне Русия до портите на Вашингтон и София, Киев и Лондон, Косово и Охрид, и да настъпи Ядрена Зима. Направо се чудя, как оцеляхме, след неЧовеШката, БруТалната, ЧудовиЩна инвазия на Русия. Ядат пеЛеначета на заКуска и веЧерят с резуС фактор прясно 2 месечно сърце на ембриони в майчината утроба, с тръбички. Имат орден на "Свещените КръвоПийци", които излизат нощем и пируват. Когато огладнеят и няма прясно човеШко бебешко месо, отварят криогените на възрастните американски олигарси, и пият мозъците от мозъците им.
  • 16 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    9 1 Отговор
    Когато зад някой стои сащ ,става товаСмърт и разруха..Тия са каръци..Да се махат янките от България!!..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гай Турий

    13 1 Отговор
    Измамната фашистка пропаганда не спира да ни лъже най-брутално. Руснаците е може да се обстрелват сами в ЗАЕЦ??! Просто е като фасул. Стрелят украинците с химарсите, подкокоросани от фашистгтон, за да предизвикат ядрена авария, заради което НАТО да се намеси в конфликта и се стигне до Трета СВ.! Бомбата до тая Южноокраинска централа е пак украинска провокация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 .......

    1 2 Отговор
    Вероятно си разменят удари.Едните дрогирани,другите пияни...все неадекватни.Господ да ни пази!
    Да спират всички стрелбата вместо да обвиняват другите.
  • 22 Браво

    1 0 Отговор
    Обстрелът е добър,но твърде закъснял!
  • 23 Да бе да

    0 3 Отговор
    Докато Украйна не ги изрита в мутрите , те няма да спрат!

    Има начини !
    Украйна ще победи , но трябва да махне ръкавиците! Тези рузки окупатори трябва да бъдат научени , как се влиза в чужда къща!
    Афганистан го направи с много по малко помощ!
    Вие можете също !
Новини по държави: