Last news in Fakti

22 Септември, 2022 16:23 3 192 17

Какво ще спечели Турция от евентуално пълноправно членство в ШОС?

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • шанхайска организация за сътрудничество-
  • китай

По отношение на географския обхват и населението тя е най-голямата регионална организация в света, като включва приблизително 60 на сто от територията на Евразия, 40% от световното население и над 30 процента от световния БВП

Какво ще спечели Турция от евентуално пълноправно членство в ШОС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В скоро време към влиятелната евразийска организация Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС) като пълноправен член има вероятност да се присъедини още една страна - Турция. Миналата седмица в древния узбекистански град Самарканд се проведе 22-ата среща на върха на организацията, като Турция участва на президентско ниво за първи път, откакто Анкара получи статут на партньор в диалога на ШОС през 2012 г.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви след срещата на върха, че Анкара се стреми да стане пълноправен член на ШОС и добави, че ще бъдат предприети конкретни стъпки за реализирането на тази задача.

Какво ще спечели Турция от пълноправно членство в ШОС?

ШОС е евразийска организация за политика, икономика и сигурност. По отношение на географския обхват и населението тя е най-голямата регионална организация в света, като включва приблизително 60 процента от територията на Евразия, 40 процента от световното население и над 30 процента от световния БВП.

Всъщност две от водещите икономически сили - Китай и Индия, са членки на организацията. Населението на страните членки на практика обхваща половината население на планетата. От гледна точка на геополитическата мощ в ШОС са четирите от водещите световни ядрени сили (Русия, Китай, Индия и Пакистан) и две от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Китай и Русия). Редица анализатори казват, че ШОС на практика е толкова мощна, колкото НАТО и Г-7, а в някои отношения е дори по-силна.

Пълноправни членове на създадената през 2001 г. организация, чиято основна цел е да гарантира сигурността и да се бори с тероризма в Евразия, са Китай, Русия, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан. Миналата седмица и Иран подписа меморандум за задълженията му във връзка с присъединяване към ШОС, като след подписването на документа предстои продължителен процес на присъединяване на страната към основните договори и нормативни документи на ШОС. По-рано Иран бе държава наблюдател.

На срещата на върха на ШОС в Самарканд присъстваха и президентите на Монголия, Беларус (със статут на страни наблюдателки) и Азербайджан. Желание за присъединяване към ШОС имат редица арабски държави, сред които Египет, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Сирия, както и Камбоджа, Мианмар и Непал. Под различна форма организацията вече обхваща почти цяла Азия.

Очевидно пълноправното членство в мегапроекта има наистина голямо значение за Турция. Не трябва да се забравя, че по време на управлението на Реджеп Тайип Ердоган различията между Турция и Запада сериозно се задълбочиха. Много западни лидери го оценяват като диктатор и са недоволни от сътрудничеството му с Русия - в частност заради купуването на зенитно-ракетните системи С-400, изграждането на газопровода "Турски поток" и строителството на АЕЦ "Аккую". По проблема, свързан с кюрдския сепаратизъм и операциите, провеждани от турските военни срещу кюрдските бойци в Югоизточна Турция, Сирия и Ирак, съюзниците от НАТО също не са на страната на Турция. НАТО не е на страната на Анкара и по отношение на гръцко-турските противоречия.

Турция е изправена и пред големи икономически предизвикателства. През последната година турската лира се обезцени сериозно, а икономиката на републиката, както повечето страни по света, бе засегната от пандемия от коронавирус. За да тушира икономическите неуспехи Ердоган предприе стратегията за подобряване на отношенията си с някои от богатите арабски страни, сред които Саудитска Арабия, и активизира търговията с Русия, Централна Азия и Китай. Някои от тези страни вече са се събрали в ШОС, а други също искат да се включат в състава на организацията.

Изключително важен за Турция е фактът, че в рамките на ШОС може да се осъществяват изгодни проекти, от които Анкара само ще спечели, а по този начин Ердоган ще може да укрепи силно разклатените си позиции преди президентските и парламентарните избори в страната, които са планирани за юни 2023 г.

Според анализатори още един важен мотив за Турция е, че за разлика от НАТО и ЕС, където доминира волята на определени сили, в ШОС всички страни се чувстват независими и самостоятелни. Никой не налага своята идеология и ценности на другите. Целта на ШОС е многополюсност, зачитане на суверенитета на участниците и утвърждаване на традиционните ценности. Явно и поради тази причина турският лидер иска страната му да бъде не просто наблюдател, а пълноправен член на Шанхайската организация за сътрудничество.

След визитата си в Самарканд в интервю за американската телевизия PBS Ердоган дори гневно посочи, че Анкара не възнамерява да се отчита пред Европейския съюз за участието си в срещата на върха на ШОС.

ЕС ни задържа 52 години, не ни позволява да се доближим до него, а след това пита: "Защо се срещнахте с тази или онази страна?". Аз водя преговори с всички страни в света, защото ние сме част от този свят, категорично заяви Ердоган.

Освен това за Русия и Китай разширяването на ШОС също е голямо постижение. В края на краищата именно Пекин и Москва са главните архитекти на тази структура. Турция ще бъде уникална с това, че ако стане пълноправен член на ШОС, ще бъде първата държава в състава на организацията, която е член на НАТО и е кандидат за членство в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо

    3 31 Отговор
    Специалният пратеник на ЕС Иймън Гилмор в Общото събрание на ООН:

    „ЕС дълбоко съжалява за миналите дискриминационни политики, прилагани от Турция, които доведоха до това, че гръцкото малцинство днес е на ръба на изчезването.

    В този контекст ЕС повтаря призива си към Турция да защитава правата на човека, основните свободи и върховенството на закона, включително правата на собственост на лица, принадлежащи към малцинства, и юридически лица от малцинствата.“

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Коментатор

    12 11 Отговор
    " По проблема, свързан с кюрдския сепаратизъм и операциите, провеждани от турските военни срещу кюрдските бойци в Югоизточна Турция, Сирия и Ирак, съюзниците от НАТО също не са на страната на Турция. " Но пък НАТО охотно въоръжава турците за тези "операции" . Дори се сърди , ако Реджеп купи от други .
  • 3 Прогноза

    25 1 Отговор
    Прекалено видимо е подчинението на ООН и други организации със седалища в Сащ от волята на Вашингтон , която обикновено се свежда до русофобия . Нищо чудно , предвид потенциала на ШОС , тази организация да започне да изземва функциите на ООН .
  • 4 Свободна Европа

    2 14 Отговор
    Не е вярно,По отношение на географския обхват и населението тя е най-голямата регионална организация в света. По отношение на територията, ОРганизацията на общността на необвързаните която членуват всички извън Запада обхваща 99% от света и пак за столица на общноста е Вашингтон а не Вазиристан в Иран, Сибир в Русия или Тибет в Русия

    Коментиран от #13

  • 5 Да бе да

    2 19 Отговор
    "Русия, Китай, Индия и Пакистан"
    😂

    Добра компания за азиатците🤗 , всичките до една са икономически джуджета без Китай!

    Китай ще ги изсмуче като сборджийски чушки😁
  • 6 стоян

    0 28 Отговор
    То е много просто решението - щом Ердоган иска да стои на две маси и да лапа и от ШОС - Ес да спрат безмитния внос от Турция и наложат мита на всички турски стоки - Ердоган веднага ще се откаже от тоя азиатски Шос

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Роня

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    😊Добреее! Ал. Вучич като плаща мита, защо Сърбия е по-добре от България. Защо м.01.2021 Байдън покани в Белия дом Сръбският, а не Българският Президент ?

    Коментиран от #8

  • 8 Ганьо

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Роня":

    Кой ли не е по-добре от България...
  • 9 Българските турци

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Много интересна логика?!...Защо хора които от 52 години не ги приемат , сега да се мъчат да им пречат или да ги откажат от намеренията им "да лапат и от ШОС - и от Ес " ?!... На кого и защо да пречи това ?!...Пък и нали всички твърдят че Турция е жалка икономика затънала в трицифрена инфлация ?!...Колко и какво могат да "излапат" и от ШОС и от ЕС ?!...
    Те точно това е "малоазиатската фобия" на българина...Изкарайте си главите от тази "История славянобългарская" и се огледайте наоколо си...Живеете вече в 21 век и никой не може да ви напада за щяло нещяло...Отърсете се от предразсъдъците и комплексите си и ще видите че и хората около вас не са с нищо по лоши или по добри от вас..Само слабите и жалките плюят или злобеят!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Номад

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Няма как да стане това,защото главите са им заврени в задниците , а като чуят и Турция пяна им излиза на устата от бяс
  • 12 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инфо":

    Ако не беше спазвала сега коментара ти щеше да е на турски, и в Истанбул защо тогава има еврейски арменски християнски че католически църкви и не само там, та нищо ново под слънцето с коментара ти. Само забележи в "демократичните" бивши колонии какви езици се говорят и са официални например в индия, и във френските също
  • 13 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Свободна Европа":

    Дааааа, сигурно тя земята се върти около вашингтон, или не, тел авив
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 На тоя ТРОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инфо":

    му дават пари да говори против Турция.Постоянно е на линия ако става въпрос за Турция.
Новини по държави: