Last news in Fakti

24 Септември, 2022 07:05 1 403 4

Вълна от болести и жертви в Пакистан

  • пакистан-
  • наводнения-
  • болести-
  • жертви

Загиналите при наводненията надхвърлиха 1 600

Вълна от болести и жертви в Пакистан - 1
Снимка: БГНЕС

Пакистан изпрати още хиляди лекари и санитари, за да се борят с болестите, които върлуват в страната, в момент, в който броят на жертвите на безпрецедентните наводнения, които я сполетяха това лято, надхвърли 1600, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията за борба с бедствията съобщи, че през последните 24 часа са регистрирани още 10 души смъртни случая във връзка с наводненията - четири в Синд, най-засегнатата от потопа провинция, и шест в провинция Белуджистан. Общият брой на загиналите в Пакистан от наводненията достигна 1606 души.

В Синд, където са създадени хиляди временни лагери за оцелелите от наводненията, Националният орган за борба с бедствията съобщи, че епидемиите от редица заболявания като коремен тиф, малария и денга са причинили смъртта на най-малко 300 от жертвите на наводненията.

Според здравните власти на провинцията някои от лекарите, които са отказали да работят в провинция Синд, са били уволнени от правителството. От юли досега в провинцията при наводнения са загинали 728 души, включително 313 деца и 134 жени.

През последните два месеца Пакистан изпрати близо 10 000 лекари, медицински сестри и други здравни работници, които да се грижат за оцелелите в Синд. По последни данни на здравното министерство около 18 000 лекари и близо 38 000 парамедици се грижат за оцелелите в провинцията.

Също днес в Синд екипи от специалисти започнаха да разпръскват препарати в засегнатите от наводненията райони, за да държат комарите настрана и да предотвратят по-нататъшни епидемии от денга и малария. През изминалата седмица в най-засегнатите от наводненията райони на Синд бяха регистрирани над 134 000 случая на диария и 44 000 на малария.

Пакистанският премиер Шахбаз Шариф, който е в Ню Йорк, говори вчера пред Общото събрание на ООН, като подробно описа степента на опустошение в страната си и поиска повече помощ от международната общност. "Никога досега Пакистан не се е сблъсквал с такива последствия от глобалното затопляне и климатичните промени. Нашите ледници се топят, горите ни горят. Жегата достига 53 градуса по Целзий. Пакистан се превърна в най-голещото място на планетата," каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жмуц

    9 0 Отговор
    Пакистан е Македонията за индийците (укр за раша).
    Изкуствено създадена държава да създава проблеми на по голямата си сестра!

    Да ви звучи познато ???????????????????
  • 2 шам фъстък

    6 2 Отговор
    Тези болести и жертви от Пакистан ще се преместят в Бългерията непохватна чрез хилядите бежанци,които настаняваме в общежитията. Вместо да ги изхвърляме обратно през границата. Ще си навлечем голяма беля. Ама като сме племе заспало,така ще е.

    Коментиран от #3

  • 3 Фъстъковке,

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "шам фъстък":

    Маларията и денгата се пренасят само от определен вид комари, тифът се лекува с антибиотици.
  • 4 Меркел

    8 0 Отговор
    КАНЯ ВСИЧКИ ПАКИТА В ГЕРМАНИСТАН! ВЕЛКОМЕ РЕФЮЖИ!