Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 17:55 2 206 7

Правителството нареди на енергийна компания да раздаде въглища на своите работници, за да се отопляват през зимата

  • косово-
  • въглища-
  • албин курти

През август Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока заради недостатъчното вътрешно производство на електричество и нежеланието на правителството да купува скъпа електроенергия на пазара

Правителството нареди на енергийна компания да раздаде въглища на своите работници, за да се отопляват през зимата - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Косово нареди на енергийната компания KEK да раздаде десетки хиляди тонове въглища на своите работници, за да отопляват домовете си, в момент, когато страната се подготвя за прекъсвания на тока през зимните месеци, предаде Ройтерс. Около 3600 работници ще получат по един камион с въглища от около 10 тона, считано от тази седмица.

През август Косово стана първата страна в Европа, която въведе режим на тока заради недостатъчното вътрешно производство на електричество и нежеланието на правителството да купува скъпа електроенергия на пазара.

В откритата мина за лигнитни въглища, на няколко километра от столицата Прищина, работниците на КЕК се втурнаха да проверят дали имената им са в списъка и кога ще бъдат доставени въглищата.

"Това е справедливо и умно решение, защото работниците са уморени от тези зашеметяващи увеличения на цените", казва Камил Плана, който пристигна в мината, за да види кога въглищата ще стигнат до дома му.

Практиката за даряване на въглища съществува до 2018 г., когато е спряна, за да се ограничи замърсяването. В продължение на много дни столицата Прищина отбеляза най-високи показатели на замърсяване и бе най-замърсеният град в света, отбелязва Ройтерс.

Около 90 процента от вътрешното производство на електроенергия в страната идва от централи, работещи с въглища, построени през 60-те и 70-те години и 80-те години. Страната е богата на лигнитни въглища - меки въглища с ниско енергийно съдържание, които създават токсично замърсяване при изгаряне. Официалните данни сочат, че Косово се нарежда на пето място в света по запаси на лигнитни въглища с 12 до 14 милиарда тона. Но тези въглища трябва да останат в земята, тъй като Косово се ангажира да сложи край на използването на въглища до 2050 г., напомня агенцията.

"През следващите месеци ще се сблъскаме с огромно замърсяване, главно в Прищина, която ще бъде покрита със смог. Даряването на въглища не трябваше да се случва", каза екологът Бесфорт Косова от фондация "Болкан Грийн".

Правителството заяви, че консумацията на енергия може да достигне до 1400 MW/h, но ако всички местни централи работят нормално, те може да произведат само 900 MW/h, а останалите трябва да бъдат внесени, главно във вечерните часове, когато хората са вкъщи и използват уредите си за отопление.

Косово няма достъп до газ и отоплението се извършва основно с електричество. Правителството сигнализира, че предпочита режим на тока пред това да харчи огромни суми пари за внос на електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вучич!

    13 4 Отговор
    Косово е Сърбия.
  • 2 Последния Софиянец

    21 4 Отговор
    Косово не е държава,а американска база.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А на нас

    14 0 Отговор
    правителството ни раздаде ваучери за безплатна почивка с фирма " Голем Тур" !
  • 5 Левски

    17 2 Отговор
    Айде и тези се развиват в правилна посока в условията на евроатлантически капитализъм! Минаха вече на въглища а скоро ще минат и на свещи! Американците успяха да разсипят в европа! Европа нищо добро не я чака в конфликт с Русия!
  • 6 ЗАЩО САЩ НЕ ИМ ДАДЕ ТОК И ВЪГЛИЩА ?

    8 2 Отговор
    ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НЯМАНЕТО !
  • 7 КОЛКО ЛИ ЕВРО ЩЕ СТРУВАТ ДОГОДИНА

    6 1 Отговор
    ВЪГЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ ............. НЕКА ПРОГНОЗИРАМ - 400 ЕВРО ЗА ТОН ! ДЪРВАТА СЕГА СА 100 ЕВРО ЗА КУБИК , А ВЪГЛИЩА НЯМА !