26 Септември, 2022 20:52 1 645 16

Вечен! На 85 години Силвио Берлускони се завръща активно в италианската политика и бе преизбран за сенатор

  • силвио берлускони-
  • италия-
  • форца италия-
  • джорджа мелони

Берлускони, който беше четири пъти премиер на Италия, сега обещава да защитава проевропейски позиции в новото дясно италианско правителство

Вечен! На 85 години Силвио Берлускони се завръща активно в италианската политика и бе преизбран за сенатор  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силвио Берлускони, лидерът на крайнодясната партия "Форца Италия", влизаща в състава на дясната коалиция, успя да спечели място в италианския Сенат на изборите вчера, предадоха АНСА и Франс прес.

Осемдесет и пет годишният Берлускони бе избран от Монца, в Централна Италия. Там той е собственик на местния футболен отбор.

Преди девет години Берлускони бе осъден по дело за фискални измами, като част от наказанието му беше да не може за известно време да се явява на избори. Наказанието му изтече още през 2018 г. През зимата на настоящата година той се опита да се кандидатира за поста на президент на републиката, но опитът му претърпя неуспех.

Сега победата за Берлускони е двойна. Неговата годеница - 32-годишната Марта Фашина, бе преизбрана за депутат в долната парламентарна камара - Камарата на депутатите.

Партията на Берлускони обаче успя да спечели само около 8 процента на изборите. Но тъй като тя е част от коалицията на десницата, в която двигател е "Италиански братя" на Джорджа Мелони, получила около 26 процента, то партията на Берлускони има шансове да влезе в управлението на страната.

За Берлускони това е девета предизборна кампания. За нея той дори откри акаунт в социалната мрежа на младите ТикТок и в него събра 600 000 последователи. В едно от видеата си, качени там, Берлускони заяви, че "той винаги е номер едно".

Берлускони, който беше четири пъти премиер на Италия, сега обещава да защитава проевропейски позиции в новото дясно италианско правителство, докато коалиционните му партньори Мелони и Матео Салвини, лидерът на "Лига", са известни с евроскептицизма си.

"Ще се опитам да бъда нещо като режисьор в следващото правителство", заяви Берлускони. Той се надява, че ще играе такава роля, въпреки че срещу него се води поредно дело, този път за корумпиране на свидетели по предходно дело, произтекло от бурните партита в имотите му.

В последно време Берлускони имаше и здравословни проблеми. Той беше хоспитализиран заради Ковид през септември 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 2 Отговор
    С Баце ще лупкат бамбините.
  • 2 ООН

    5 12 Отговор
    Джорджа Мелони е супер ще управлява заедно с фалшивите десни от отровното трио на Италия, не трябва излизане от ЕС а само санкции за Русия и имигрантите изпратени обратно в Африка и Арабия
  • 3 Путинофил

    11 13 Отговор
    Берлускони е наш човек - путинофил. Първи приятел на Путин.
    Италиански фашисти с руски фашисти.
  • 4 Голем смех

    19 0 Отговор
    Бря, тоя повече стаж ще направи и от английската кралица...

    Коментиран от #11

  • 5 Италия

    14 4 Отговор
    ще е втората държава, която ще напусне ЕС.
    Последна ще излезе България. След Македония, ако влезе.
  • 6 Ученият котка

    9 1 Отговор
    Той увековечи името си и се подготви за посещение в Москва.
  • 7 огтагтогт

    3 4 Отговор
    тоя е беззъб вече - ама нема изпусне кокала

    или май повече иска държавно погребение -на аванта демек
  • 8 АБЕ БЕРЛУСКОНИ

    6 1 Отговор
    МАЛКО СЕ СЪОБРАЗЯВАЙ...НЕ СТИСКАЙ ТОЛКОВА СИЛНО МЕЛОНИ..ЗНАЕМ , ЧЕ СИ ЖЕНКАР...ПОНЕ ПРЕД ХОРАТА...
  • 9 Примати

    5 9 Отговор
    Дори и такива отре… като Берлускони не могат вече да спасят Путин и Русия. В този миг в който пиша коментара населенията на Кавказ и далечният изток вече осъзнават че никой не ги брои за живи същества и милеят за свобода. Няма връщане назан, няма нищо по - вълнуващо от рухването на последната империя. Кремъл няма сили за империя, какво да се прави… ето ви нов смисъл след чернишевски. Сега е вечер но добро утро… всичко свърши

    Коментиран от #15

  • 10 хаха

    5 1 Отговор
    Жалко е, че вече няма да ги има прочутите бунга-бунга партита на вилата му край Милано, за които се носят какви ли не истории. Остаря и той, за съжаление
  • 11 Нашийник

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смех":

    Като каза, та се сетих... Оправи ли се жената, че нещо статиите намаляха?
  • 12 Някой

    7 1 Отговор
    Нашата журналистика стана по - зле и от тази преди 10-ти ноември. И понеже никой не и вярва си фабрикуват и коменатори, които да поддържат наложените и мнения.
  • 13 Старото злато

    5 0 Отговор
    е най-ценно! Урсулата! Очаква те УВОЛНИНИЕ! А после и затвор за далаверите с американските кръвопийци от Пфайзер.
  • 14 Шишо Бакшишо

    1 1 Отговор
    Днес го избират на 85, утре го карат с 20. Животът е радост и тъга...
  • 15 Примати ще викаш на родителите си!

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    Джендър малoумен!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: