Тема: Украйна

27 Септември, 2022 13:43 1 061 8

Френската външна министърка посети Киев

  • украйна-
  • франция-
  • министърка-
  • външна-
  • война

"Здравей, Украйна, Франция е до теб", заяви тя в "Туитър"

Френската външна министърка Катрин Колона посети Киев, за да подкрепи Украйна в конфликта с Русия, съобщи Франс прес.

"Здравей, Украйна, Франция е до теб", заяви в "Туитър" Колона. Съобщението беше придружено от снимка на самата нея на покрит с мъгла площад в украинската столица, придружавана от френския посланик.

Съобщението в акаунта на външната министърка беше публикувано на френски, английски и украински.

Очаква се по време на третото си посещение в Украйна от началото на войната Колона да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, външния министър Дмитро Кулеба и главния прокурор Андрий Костин, както и да посети летище Гостомел край столицата, за което се водиха ожесточени боеве в началото на конфликта. Руските сили се изтеглиха от района в края на март.

"Министърката желае да демонстрира солидарността на Франция с украинския народ и непоклатимата ѝ решимост да засили подкрепата си за Украйна, за нейния суверенитет и териториална цялост", се казва в изявление на министерството. Ведомството добавя, че това посещение има за цел да подчертае и "засилването на френската подкрепа както по отношение на доставката на отбранително оборудване и борбата с безнаказаността, така и във финансово и хуманитарно отношение".

Министерството дава за пример изпращането на хуманитарен кораб с "повече от 1000 тона помощ на борда" и усилията за създаване на "зона за сигурност" около Запорожката АЕЦ, окупирана от руските сили и станала обект на обстрел.

Визитата на Колона се провежда в момент, когато Русия приключва организирането на референдуми за анексиране на четири украински области, намиращи се под неин пълен или частичен контрол. Тези допитвания бяха заклеймени от Киев и неговите съюзници като "имитации".

Френският президент Еманюел Макрон ги определи като "пародия" и "провокация" миналата седмица в кулоарите на Общото събрание на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    10 1 Отговор
    У да пипа и да не пипа зелето ток нема, руснаците се погрижиха за това
  • 2 Чочо

    12 2 Отговор
    Отива да види Киев за последно, че до кога ще бъде на власт и безплатно да се разходи до там, а и после руска виза.Да натъпче джобчетата с комисионни от Зелдал.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Перо

    2 1 Отговор
    Италианският външен министър няма да посети Украйна!
  • 5 ШАФИОРА

    0 0 Отговор
    Полицайка се кикотела с виновника за тежката катастрофа на Околовръстното
  • 6 Макс

    1 2 Отговор
    Колкото по-бързо Путин изтегли руските окупатори, толкоз по-добре . В противен случай най-вероятно костите им ще останат на украинска земя. Следващото лято планирам да посетя Киев и други украински градове , тъй като не съм ходил в Украйна . Слава на Украйна ! Слава на Зеленски !
  • 7 хммм

    2 1 Отговор
    Снима ли се фюрера Зеленски?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: