Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 12:16 3 050 4

Намериха останките на двама войници, изчезнали преди 74 г.

  • втора световна война-
  • израел-
  • войници-
  • тленни останки-
  • гроб-
  • израелски войници

Ще се проведе церемония за откриване на надгробни плочи на двамата

Намериха останките на двама войници, изчезнали преди 74 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Седемдесет и четири години след гибелта на двама войници по време на Войната за независимост на Израел от 1948 година, Израелските сили за отбрана откриха мястото, където са погребани редник Бинямин Арие (Йорк) Айзенберг и редник Ицхак Рубинщайн, предаде израелската агенция ТПС за БТА.

Говорител на израелската армия заяви тази седмица, че след упорито разследване, продължило повече от десетилетие, са открити гробовете на двамата безследно изчезнали войници, загинали в битка в защита на южния кибуц Яд Мордехай от нахлулата египетска армия.

По време на Войната за независимост, в края на битката за отбраната на кибуца Яд Мордехай, в нощта на 23 срещу 24 май 1948 г., отряд от трима членове на ударните отряди Палмах е пленен. Това се случва няколко дни след обявяването на Държавата Израел. Отряда, чиято съдба е останала неясна, е включвал Айзенберг (ранен и на носилка), Рубинщайн и медичката Ливка Шафер.

През 1952 г. равин Шломо Горен, главен равин на Израелските сили за отбрана (ИСО), обяви, че не е известно къде се намират останките им.

В периода 2012-2018 г. ИСО започнаха разследване по случая, от което стана ясно, че при операции за установяване на жертвите в кибуца Ницаним, през 1949 г. тялото на Шафер е взето от град Ашкелон и погребано в масов гроб в Ницаним. През 2018 г. бе установено къде се намира тялото ѝ и името ѝ бе добавено към имената на погребаните в масовия гроб в кибуца Ницаним.

Вследствие на разследването неотдавна беше установено и къде се намират тленните останки на Айзенберг и Рубинщайн. Ръководителят на дирекция на израелските въоръжени сили - генерал Янив Асор, съобщи информацията на близките на двамата изчезнали.

Ще се проведе церемония за откриване на надгробни плочи на двамата, на която имената им бъдат добавени към имената на погребаните в масовия гроб в Ницаним.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    17 1 Отговор
    ааа помна 48 година аз
    голем снег имаше тогава в пустинята - виште снимката и се убедете
  • 2 Дипломат Чукчев

    12 4 Отговор
    Що ни занимавате с едни крадливи окупатори.
    Откакто е Израел там само войни.Значи са нежелани.Никакво примирие и след 100 хиляди години няма да имат
  • 3 Мамул

    1 0 Отговор
    Дано някой ден и ние намерим останки на античен македонец.
  • 4 Тартарон

    0 0 Отговор
    От "Факти" пак са минали със снимковото онагледяване. на "по подразбиране. Щом има загинали войниц, то те са руснаци и там има снегове и винтовки. Поне в едно са прави, че руснаците никога не биха издирвали загинали освен ако не се надяват да намерят покрай тях нещо от войната за продаване на битака. Още не знаят кколко са убитите през различните им войни. За Украйна пък са безумно трагични.