Last news in Fakti

19 Юли, 2013 18:06 1 529 0

2000 работници сериозно облъчени от радиацията във Фукушима

  • япония-
  • фукушима-
  • радиация-
  • облъчени-
  • авария
2000 работници сериозно облъчени от радиацията във Фукушима - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2000 души от работещите в разбитата японска ядрена електроцентрала Фукушима са получили облъчване, поставящо ги пред сериозен риск от получаването на рак на щитовидната жлеза, съобщи "Капитал нюз".

Според компанията оператор на централата - ТЕПКО, близо 10% от работниците, занимаващи се с разчистването на електроцентралата, са били подложени на достатъчно количество радиация, способно да им причини сериозни здравословни проблеми.

Цифрите са завишени многократно в сравнение с данните за пострадалите от излагането на радиация, оповестени от ТЕПКО в миналото.

Въпреки че към момента се знае малко за проблемите, които радиацията оказва на здравето, има установен праг, след който съществува реална опасност от заболяване от рак. Всички тези 2000 работници имат показатели, надхвърлящи въпросния праг.

Аварията, предизвикана от силното земетресение и цунами в Япония през 2011 г., унищожило системите за охлаждане на електроцентралата Фукушима, е най-смъртоносната ядрена катастрофа от Чернобил насам.

Реакторите на централата се сринаха, като предизвикаха множество експлозии в нейните сгради и избълваха тонове радиоактивни материали в атмосферата, морето и почвата.

Десетки хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в околностите на електроцентралата, където огромни екипи по сигурността продължават и до днес да разчистват района от отломки и да охлаждат реакторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: