Last news in Fakti

21 Август, 2013 09:48 1 575 0

Изтичането на вода от „Фукушима“ е сериозен инцидент

  • фукушима
Изтичането на вода от „Фукушима“ е сериозен инцидент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония ще повиши оценката си за тежестта на инцидента, при който тези дни бе открито изтичане на радиоактивна вода от резервоар на територията на повредената атомната централа "Фукушима-1", предаде Би Би Си.

Изтичането първоначално бе регистрирано с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти, а сега по преценка на японския ядрен регулатор то ще бъде определено като от трето ниво, което означава „сериозен инцидент“, уточнява Ройтерс.

Изтичането на заразена вода е сред основните проблеми пред специалистите, ликвидиращи последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1". До март тази година в подземията на реакторите, дренажната система и в резервоарите на централата се натрупаха над 360 хиляди тона радиоактивна вода.

При 18 деца от японската префектура Фукушима е открит рак на щитовидната жлеза след аварията в едноименната атомна централа, станала през март 2011 г. При други 25 непълнолетни са открити признаци на това заболяване, но засега то не е потвърдено, съобщиха медиите от Страната на изгряващото слънце.

Във Фукушима от февруари тази година шест пъти се е увеличил броят на децата с рак на щитовитната жлеза. Въпреки това властите засега нямат потвърждение, че откритите случаи са предизвикани от радиация.

Досега в префектура Фукушима медицински изследвания за рак на щитовидната жлеза са направени на 210 000 жители на възраст до 18 години. Общо се предвижда да бъдат проверени 360 000 души.

Жителите на Фукушима са готови да се обърнат към съда заради неизпълнението от властите на приет преди година закон. Според неговите разпоредби, в районите, където е висока радиацията, трябва да получат адекватна медицинска помощ. Освен това те могат да кандидатстват и за жилище.

Очаква се новата оценка за сериозността на случилото се да бъде оповестена още днес. Аварията от март 2011 г., предизвикана от силно земетресение и цунами, бе определена като инцидент от най-високото, седмо ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: