Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 20:00 2 177 24

САЩ: Саудитска Арабия може да сподели американска отбранителна технология с Русия

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • саудитска арабия-
  • отбрана-
  • оръжия-
  • технология-
  • опек-
  • тръмп-
  • байдън-
  • стратегически оръжия

Високопоставен сенатор от Демократическата партия в САЩ изрази тревога относно възможността чувствителната американска отбранителна технология да бъде споделена с Русия от Саудитска Арабия

САЩ: Саудитска Арабия може да сподели американска отбранителна технология с Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Високопоставен сенатор от Демократическата партия в САЩ изрази тревога относно възможността чувствителната американска отбранителна технология да бъде споделена с Русия от Саудитска Арабия в резултат на неотдавнашното решение на кралството да застане на страната на Москва заради интересите на САЩ, пише "Гардиън".

Ричард Блументал, член на комисията по въоръжените сили на Сената, който предложи едногодишно замразяване на продажбите на оръжия на Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол, каза, че ще "разрови по-дълбоко в риска" в дискусиите с Пентагона.

"Искам някои уверения, че те са на върха и ако има рискове, искам да определя какво може да се направи, за да смекчим тези рискове незабавно", коментира Блументал в интервю за "Гардиън".

Коментарите показват дълбочината на разрива, възникнал между саудитската монархия и демократите във Вашингтон, които реагираха с ярост срещу неотдавнашното решение на петролния картел ОПЕК да започне да намалява производството на петрол следващия месец с 2 милиона барела на ден.

Решението бе възприето в столицата на САЩ като знак, че Рияд застава на страната на Русия във войната ѝ с Украйна и като възможен опит да навреди на Джо Байдън и демократите преди критичните междинни избори следващия месец, като повиши цената на бензина.

Както Байдън, така и неговите съюзници от Демократическата партия в Конгреса изразиха разочарование от този ход и призоваха за пренастройване на отношенията със Саудитска Арабия, като президентът на САЩ предупреди, че Саудитска Арабия ще понесе "последствия" за този ход.

В неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че президентът Байдън ще действа "методично" при преоценка на отношенията, но опциите включват промени в помощта за сигурността на големия производител на петрол.

Докато републиканците на Капитолийския хълм бяха далеч по-малко гласни относно хода на ОПЕК+, Блументал каза, че дискусиите му с колеги показват, че ще има двупартийна подкрепа за мерки за ограничаване на продажбите на оръжия, което е въпрос, който вероятно ще бъде разгледан официално следващия месец.

Блументал също предположи, че една от основните му загриженост е била да се увери, че Русия няма да се възползва от чувствителната технология, която е била споделена с американските партньори в Рияд.

"Ние ще се консултираме с Пентагона, като говорим с тях много откровено относно вече направената им оценка на риска при трансфера на технологии в модерни оръжейни системи", каза той. "Не правя прибързани заключения, но това трябва да бъде съображение, което да бъде повишено."

Сенаторът също каза, че подкрепя предложенията за прехвърляне на оръжия, които в момента са в Саудитска Арабия и тези на път, към съюзниците в Украйна.

Някои анализатори отбелязаха, че прехвърлянето на оръжия в Украйна ще бъде усложнено от факта, че те изискват американски персонал да управлява системите, което би представлявало несъстоятелна ескалация. Блументал подчерта, че не предполага американски служители да обучават украинските сили в Украйна, но че е възможно това да се направи извън страната.

Джефри Соненфелд, професор в Училището по мениджмънт на Йейл, който е изучавал продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и споделя изследванията си с демократите в Сената, каза, че е открил, че през последните пет години се наблюдава "несравнимо аутсорсване" на най-чувствителните американски оръжия към царство.

"Нямаме съюзници, включително Канада, Обединеното кралство, Израел и Австралия, с такова уникално партньорство в областта на сигурността като саудитците, което им предоставя собственост и местни производствени възможности на нашите най-чувствителни стратегически оръжия", каза той, добавяйки, че договореностите са започнали през 2017 г. при администрацията на Тръмп.

"Не е имало публично обсъждане на въздействието на това обезпокоително предаване на оръжия на саудитците без американски контрол в близко бъдеще", каза той.

Джеф Абрамсън, старши сътрудник в Асоциацията за контрол на въоръженията, каза, че Саудитска Арабия е била основен купувач на американско военно оборудване, включително някои от най-сложните ѝ оръжейни системи, от десетилетия.

"Възможно е саудитците да имат информация за тези оръжия, които Съединените щати не биха искали да споделят с Русия", каза той. "Истината е, че Съединените щати доставят оръжия на много недемократични режими по целия свят, като потенциалното споделяне на информация за отбраната е само едно от многото опасения за това как тези взаимоотношения могат да навредят, вместо да помогнат, на националния и глобалния мир и сигурност."

Не е ясно дали реториката на демократите ще доведе до действие. Байдън влезе в Белия дом, след като обеща да се отнася към саудитския престолонаследник като към "пария", но по-късно пътува до Джеда.

Запитан за намеренията на демократите, Блументал каза: "Знаете ли старата поговорка "Сламката, която счупи гърба на камилата"?"

"Чувствата достигнаха друга точка. Саудитците доведоха президента в Саудитска Арабия, за да обсъдят цялостните отношения и ние трябва да балансираме отново всички дипломатически и военни отношения, защото те бяха толкова едностранчиви. Това действие - заставането на страната на руснаците по този начин - е толкова драматично. Мисля, че изисква отговор", каза той.

"Нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, насърчаването на гражданска война в Йемен, неуважението към семействата от 11 септември, търсещи справедливост, тук има парад от обиди и наранявания и сега по някакъв начин Саудитска Арабия прекрачи границата," той добави.

В неделя министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман заяви в Twitter, че решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол е взето единодушно по "чисто" икономически причини.

Изявлението повтори позиция от миналата седмица, в която саудитското външно министерство отхвърли критиките за своето решение на ОПЕК+ и настоя, че картелът е действал с единодушие и в собствен икономически интерес. Те също така отхвърлиха всякакви предположения, че може да бъдат принуден да направят обратен завой в политиката.

Пентагонът не отговори на искане за коментар.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    17 10 Отговор
    Проблема на това държавата ти да е военна плутокрация, е че рано или късно търговските ти "партньори" ти продават тайните за пари. СССР направил стелт подводници благодарение на американска технология, предадена от Тошиба - братята японци.
  • 2 345

    12 4 Отговор
    Превземете ги превантивно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    23 3 Отговор
    То пък едни технологии, па и малко ли лъгахте и доихте причини много който не ви играе по свирката, па поне путин не ги лъже вече са в един отбор скоро ше си прибират и евреите от Палестина
  • 5 Хихихи..

    32 5 Отговор
    Щатите са по-самотни и от Робинзон..Дето и да погледнат,все човекоядци им се усмихват..Мъкии..
  • 6 Иванова

    17 5 Отговор
    Резултат от "мазния нрав" на арабите винаги с много врътки да се нагодят и "умението" на шмокльото в Белия дом да води външната политика на САЩ. Това е.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Чудя се на СА

    24 3 Отговор
    Десетилетия наред търпяха изнудвания, заплахи, груба, безапелационна намеса във вътрешните им работи. Еми, намериха се достойни политици в тази държава, политиката и дипломацията се градят на взаймно доверие и уважение.
  • 8 Госпожо

    34 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванова":

    Имал съм щастието да общувам с араби, арменци, азербайджанци, чеченци, перси, евреи, турци, палестинци, ливанци, етиопци, китайци, индийци, японци. Държиш ли се с уважение към всеки един народ, ще ти бъде отвърнато с 3-йно по-високо уважение и респект. Не става с груба сила, заплахи, изнудване и безпощадна експлоатация на ресурси, рано или късно си получаваш заслуженото.
  • 9 Краварска тъпня

    29 2 Отговор
    Еми както се отнасят с всички, високомерно и заповеднически, всички ще ги изоставят. Само Окрайната и болният ЕС ще стоят до гроб със сащисаните. Арабите си имат чест и гордост. Никога няма да се подчинят на един склери, който се ръкува с призраци и не помни какво е закусвал днес...
    Русия е истинска алтернатива на партньорство, равноправно. Както ние тях станахме космическа нация, а с краварите загубихме даже и армията и народа си. Кой иска такъв "съюзник"? Всичко за него а ти в калта?

    Коментиран от #22

  • 10 украинец зелен

    26 0 Отговор
    Лоши новини за чичо Сам!Саудитска Арабия не иска да играе по неговата свирка!А уж целият свят беше с американците и против руснаците!Само че нещата стават много по-сложни,целият арабски свят застава зад СА и против САЩ
  • 11 Иван

    4 12 Отговор
    Парцаливите тикви да си налягат парцалите щото ще им се стъжни
  • 12 Taka така

    15 1 Отговор
    Що укрите не ви ли дават руска, само врещите за щяло и нещяло. Всяка държава е независима да прави каквото прецени, само на вашите подлоги може да се карате , примерно на ес. Даже днеска вече им се скарахте за украйна, но може пак, но независимоте държави ще ги хванете за
  • 13 Байчо

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванова":

    "мазния нрав" , това не се отнася за арабите. За друг се отнася това. Арабите го отсвирват. При тях е така. Усетят ли двуличие и хищнически интерес и си чао.
  • 14 Саудитска Арабия

    16 1 Отговор
    За, САЩ патрол няма да има.
  • 15 оня с коня

    18 0 Отговор
    САЩ никой вече не ги бръсне за нищо руснаците унищожиха мита за великите САЩ и НАТО още в Грузия 2008г

    Коментиран от #17

  • 16 Ал Бунди

    2 20 Отговор
    Така като гледам, май судитите искат да се върнат в ония времена, когато камилата за тях е била най-голямата ценност..Ша има Шок и Ужас... в най-добрия случай- Пустинна буря-2..Както са я подкарали, до 5 години и тая ще стане.

    Коментиран от #18

  • 17 Ал Бунди

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    А що не дадеш пример със Сирия..където 20 войничета си пушеха цигарите, докато авиацията и артилерията анихилираше 600 вагнеровци. Айде бъди по-обективен де..
  • 18 да дполня че

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Ал Бунди":

    ... след 5 години, русия ще е с размерите на Московское колцо( включая Рубльовка де) и съвсем няма да е в състояние да окаже братска помощ на камиларите.
  • 19 българина

    9 1 Отговор
    а може би светът е крайно време да спре да споделя всичко със сащ под формата на демокрация и безценности!
  • 20 Ридик

    3 10 Отговор
    От 30 разузнавателни служби на САЩ нито една ли не прогледна че Саудитска Арабия и Турция са същото както и Русия Китай Индия Бразилия Мексико Алжир Египет Нигерия ЮАР Индонезия и други ориенталски авторитарни терористични режими
  • 21 Рошко

    6 0 Отговор
    Аз само да попитам с тези" отбранителни технологииколко пъти фащ са се пазили
  • 22 Калпазанин

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Краварска тъпня":

    Погледни ме с едното око да те погледна с двете, краварите дето и да идат мислят как да те оберат или разорят
  • 23 Симо

    11 0 Отговор
    От тук нататък, света много ясно ще даде глас на "чувствата" си към световния деспот, терорист, диктатор, пират, крадец и измамник сащ. Ще бъдат ритан от всякъде и навсякъде! Краят на един краен деспотизъм вече се вижда!

    Коментиран от #24

  • 24 Некой си

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "Симо":

    Абе, Симов, така кажи че си ти бе. Как е извън парламента? Сега има да простираш кюлотите на крушовската биволица докато благоволи пак да те напраи дупетат...Симоов..Симов..главо празна..