Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 18:40 3 373 13

Средната заплата в тази балканска държава е 1025 евро

  • средна заплата-
  • инфлация-
  • заплата-
  • балкани-
  • хърватия-
  • загреб

Това сочат данните на Хърватския статистически институт

Средната заплата в тази балканска държава е 1025 евро - 1
Снимка: Shutterstock

Средната заплата в Хърватия през август е била 7679 куни (около 1025 евро), което е номинално увеличение от 1,4 на сто, а реално от 1,3 на сто спрямо предходния месец, сочат данните на Хърватския статистически институт, цитирани от Хина.

Средната брутна заплата през август е била 10 466 куни, което номинално е с 1,6 на сто повече на месечна основа, а реално с 1,5 процента. На годишна основа средната нетна заплата бележи номинален растеж от 7,9 процента, но реално е по-ниска с 3,9 на сто.

Средната брутна заплата е нараснала номинално с 8,9 процента на годишна основа, но реално е с 3 на сто по-ниска. Спадът се дължи на рекордно високата инфлация, която за август беше 12,3 процента на годишна база, а за септември - 12,8 процента.

През първите осем месеца на тази година средното нетно възнаграждение е било 7583 куни и номинално се е увеличило със 7 на сто, но реално има спад от 2,3 процента спрямо първите осем месеца на 2021 г. Най-високите средни месечни нетни заплати за август са изплатени във въздушния транспорт (13 091 куни), а най-ниските са в производството на облекло (4 928 куни).


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КВИН КУНС

    9 9 Отговор
    Единствена държава на балканите ,която няма нищо общо с гадните и мръсни гръцки боклуци ,затова Хърватия и Хърватите са напред ,за разлика от повечето балкански страни ,и остана единственият любим сателит на САЩ в цял свят само Хърватите са американския поддръжник Хърватия е любимият и единственият сателит на Чичо Сам....
  • 3 Бандера

    12 12 Отговор
    Ами не ги е газил миризлив руски ботуш. През ВСВ имаха един велик лидер Анте Павелич, който беше приятел с Иван Михайлов с когото заедно се бореха с болшевизма на Балканите! А и Франьо Туджман добре се справи със шумадийските свинари по време на войните в Югославия!
  • 4 Българин

    12 10 Отговор
    Държава, която направи лустрация и са далеч от Русия. Хората даже и еврото въведоха. Но при тях няма копейки, които да дърпат страната надолу .А ние още носталгия изпитваме за лагерите на смъртта,за затворения живот в клетка
  • 5 7000 куни

    6 2 Отговор
    А вчера нямаше ли статия, че 40% от доходите на хърватие отивали за храна? Или тая средна заплата е като нашата - 80% 650 лева, с останалите 20% средно се получава 1300.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ...

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "7000 куни":

    Че какво лошо има в това 40% да заминават за храна? Много ли ти се вижда. И аз при 4000 франка 1700 ми заминават за храна.

    Коментиран от #9

  • 7 Нормално

    18 2 Отговор
    Не робуват на чужди интереси. Последните 25 години се взимат само правилни решения. Имам колега хърватин, който се прибра натам и каза, че Загреб е дръпнал двойно на София, ма корупцията и шуробаджанащината са овладени максимално!
  • 8 Хе хе

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "7000 куни":

    А намери ми един на 650 лева заплата БЕЗ ДА ВЗИМА ПОД МАСАТА. Щото се осигуряват на толкова да прецакват държавата, а после все с ролекси ходят тия бедните ми. 650...вЕрно ли?
  • 9 7000 куни

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    1700 франка за кльопачка?!!! Егаси свинята. :)))

    Коментиран от #12, #13

  • 10 бай Даньо

    3 6 Отговор
    А някоя мисирка да се сети за българската средна заплата!? За 12 години ужасно управление на ГЕРБ порасна 3 пъти!? Малко ли е за мисирките!? Ако тоя факт мисирките бяха успели да го набият в главата на Гaнчо, истинска полезна и практична информация! нямаше да се случи и революцията на Радев и Продължаваме Посерковците ... Ако оставим настрана митологията която битува сред българското простолюдие "колко са напред хърватите" реалността е че Хърватско си е в стагнация откакто влезе в ЕС , бяха напред ама не мърдат на никъде защото заплатите им си бяха доста солидни за това което са като икономика и конкурентостта им е никаква ...
  • 11 преди 20 години

    0 1 Отговор
    Там вечно беше скъпо,кат го мериш с държавите наоколо,даже чех. И Словакия.скъпо по крайбрежието,по ресторанти в Загреб,даже в Словения,която беше със стъпала над тях беше малко по евтиноИли,политика-фискална.Загреб-нашта софийска стара гара беше кат тая в Загреб.Почти същата и показваше как оная бедна държава тръгва да догонва по-богатите(тогава Загреб е част от Унгария,където хръватите отдавна са били,загубили държавност)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "7000 куни":

    вЕрно ли парите са равни на количество, а не качество? У твоето село може да е така. Зобай там боба.
Новини по държави: