Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 09:40 1 136 13

"Фигаро": След частичната мобилизация в Русия имаме и частично военно положение

  • франция-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • военно положение-
  • частична мобилизация-
  • коментари

Вестник "Монд" изброява действия, предвидени в конституцията на Русия при военно положение - комендантски час, забрана на събиранията, евакуация на стратегическите предприятия, забрана за напускане на съответната територия, изолация на чужденците и военна цензура в телекомуникациите

"Фигаро": След частичната мобилизация в Русия имаме и частично военно положение - 1
Снимка: Shutterstock

Под натиска на украинските сили президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в териториите, окупирани от Москва, отбелязва френският печат. "След частичната мобилизация (в Русия) имаме и частично военно положение", цитира "Фигаро" реакция на руската политическа анализаторка Фарида Рустамова.

Докато всички бяха вперили очи в украинския град Херсон, откъдето по заповед на Москва евакуират десетки хиляди цивилни, Путин обяви серия от мерки, заради които съгражданите му със сигурност ще усетят още по-силно дъха на войната в самата си страна. Това налага без никакво съмнение "напрегнатото" положение на руските войски в Украйна, както се изрази във вторник новият им командващ генерал Сергей Суровикин, пише вестникът.

Още новини от Украйна

В още трийсетина руски региона също ще бъдат затегнати гайките в сферата на сигурността, посочва "Фигаро" и нарича "нова стъпка в мобилизацията на ресурсите на страната" замисленото "преориентиране" на руската икономика с оглед "приоритетните нужди" на армията. Както и по времето на COVID-19, прилагането на новите мерки до голяма степен ще бъде възложено на местните губернатори, за да не поеме отговорността главно централната власт, добавя изданието.

Руският сенат одобри мерките същия ден, но не даде подробности, посочва "Фигаро". Вестник "Монд", обаче, изброява действия, предвидени в конституцията на Русия при военно положение - например, комендантски час, забрана на събиранията, евакуация на стратегическите предприятия, забрана за напускане на съответната територия, изолация на чужденците и военна цензура в телекомуникациите.

По повод евакуацията на цивилни от Херсон "Монд" цитира коментар на украинския депутат от региона Сергий Хлан, според когото Москва ги "депортира, както през съветската епоха", а списъкът на препоръчвания им от окупационните власти багаж показва, че "става дума за еднопосочно пътуване" до Русия.

Решението за тази евакуация е признание за слабост - нещо необичайно за руския Генерален щаб, изтъква в. "Либерасион". Всекидневникът помества и репортаж от Сиверск, малък град в Донбас, притиснат между руските и украинските войски и непрекъснато обстрелван. Много семейства не могат да го напуснат и живеят сред развалините - останали са почти без помощ отвън и наближаващата зима вдъхва опасения за най-лошото, изтъква изданието.

Руснаците се страхуват от украинско контранастъпление под формата на градска война в Херсон, обяснява евакуацията пред в. "Нувел обсерватьор" Карол Гримо, наблюдателка от Геостратегическата обсерватория в Женева. Според нея Украйна има надмощие в региона и руските войски може да се изтеглят към анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим, който ще бъде следващият етап от настъплението на украинските сили. Тогава "в един момент постът на Владимир Путин ще бъде твърде застрашен". Путин обаче иска да запази поста си и Москва може да използва забранени оръжия, страхувайки се, че може да го стори и Киев, добавя Гримо.

"Убийствата на цивилни са единственото умение на армията на Путин", заявява по повод последните атаки на Москва в Украйна генерал Марк Хъртлинг, бивш командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, дал интервю за в. "Експрес".

Руските войски обстрелват мирното население и разрушават граждански инфраструктури с надеждата да всеят паника. Но не успяват - вместо да обезсърчат украинците, те засилват решимостта им. Армията на Киев напредва, а мобилизацията в Русия не върви, руското командване е непълноценно и силите на Москва не могат да поразяват военни цели в Украйна. Русия използва ирански дронове, а скоро може би и ракети от Иран - това сочи, че руските арсенали са много сериозно изтощени, добавя генерал Хъртлинг.

Руските атаки влошават бездруго напрегнатата ситуация в енергетиката на Украйна. Според Киев 30 на сто от електроцентралите в Украйна са разрушени от руски удари през последните дни, което води до масови прекъсвания на тока в цялата страна. А зимата наближава, пише в. "Паризиен".

"Ситуацията днес е критична в цялата страна, защото регионите у нас са взаимно зависими", цитира вестникът предупреждение на съветник от президентския офис в Киев, препоръчал на украинците да се подготвят за риска да презимуват "без електричество, отопление и вода".

Руските удари по цивилни инфраструктури в Украйна са военни престъпления, припомня в. "Кроа" вчерашното изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. С ударите по електроцентрали в Украйна Русия може би наистина нарушава редица принципи на Женевската конвенция от 1949 г. за поведението по време на война, ратифицирана от всички държави в света, заявява всекидневникът.

От друга страна, електроцентралите обслужват не само цивилните украинци, но и военните, докато водят отбранителни и настъпателни операции. И преди да атакува, Русия трябва да е наясно за какво служи всяка конкретна набелязана за удар централа и какви ще са последиците за мирните граждани. Но за да бъдат определени действията ѝ като военни престъпления, е необходимо разследване на компетентната инстанция - Международния наказателен съд. По случая обаче могат да се самосезират и украинските правосъдни органи, посочва изданието.

А системните обстрели на цивилни по време на даден конфликт представляват не само военно престъпление, но и престъпление срещу човечеството, подчертава "Кроа".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РаZZия е фашистка държава

    15 10 Отговор
    Нормално в една частична дъпжава.

    Бензиностанция ,която се прави на държава .
  • 3 Цецо

    4 3 Отговор
    Имаме и частично вменяем Шалом във властта.
  • 4 Хаха

    6 1 Отговор
    Частично операционно положение.
  • 5 това минава всякакви смехотвории

    9 6 Отговор
    не може да обявяваш каквото и да е положение в държава, която не е под твое подчинение. Та не знам как така е обявил военно положение в Украйна.
  • 6 Сандо

    8 6 Отговор
    Малко обяснение за по-младите относно евакуацията:Преди много години,бях малко дете,но още си спомням как народната власт тогава беше изградила много стройна и строга организация за евакуация на населението от големите градове по скривалища и околните села.Дори не съм забравил и в кое село и в коя къща нашето семейство трябваше да се настани.Провеждаха се понякога учения и всички пеша отивахме до назначенията си.И е добре западните пропаднали медии да разберат,че всяка евакуация на цивилно население е на първо място грижа за живота на хората.

    Коментиран от #13

  • 7 А ПО ЛЕКО

    9 10 Отговор
    ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА ...........КУЧЕТО СИ ЛАЕ ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ .....................ТАКА И ТОЗИ САЙТ КОЙТО ПРЕПИСВА ВСИЧКИ ПЛЮ ВАЛНИЦИ ПРОТИВ РУСНАЦИТЕ НО ТЕ СИ ПРИБРАХА ТЕРИТОРИИТЕ, СВАЛИХА ЕВРОПА НА КОЛЕНЕ , ОБЕДИНИХА КИТАЙЦИ И АРАБИ С КИНТИ ОКОЛО СВОИ ИДЕИ , ПА ВИЕ СИ ПИШЕТЕ НЕБИВАЛИЦИ....!

    Коментиран от #9

  • 8 Наблюдател

    9 4 Отговор
    След частичната могилизация и частичното военно положение ще имаме и частична Русия.
  • 9 Само питам

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "А ПО ЛЕКО":

    Като крещиш няма да скриеш истината, че Русия загуби войната.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Американския генерал се е възбудил много

    4 5 Отговор
    Руснаците знаели само да убиват цивилни.Щото американците при своите нападения над чужди държави и преврати са галели с перце цивилните.И хич,ама хич нямат нито един убит цивилен.Пак ще повторя-от 240 год.история като създадена държава имат само 18 мирни години според Бжежински.Но на господарите е позволено да говорят за другите колко са лоши.Смешници!
  • 11 До кресльото

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    И ти недей да крещиш,че Русия е загубила войната.Или не знаеш защо руснаците бавно и методично настъпват.Като нападнаха Запорожката АЕЦ украинците защо са ги събирали в чували,а десантните им лодки унищожени.Да ти издам тайна-руснаците си пазят военните,не ги хвърлят напразно в огъня.Имат си тактика,а четем колко досега боеспособни украински войници са загубили живота си заради зеления наркоман да ги хвърля напред.
  • 12 ИЗИ, ИЗИ

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    ВЕРВАШ ЛИ СИ,............. А.....?
  • 13 АУУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    ТОВА В КОЙ ВЕК СЕ Е СЛУЧИЛО?
Новини по държави: