Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 18:43 2 072 13

Русия може до голяма степен да заобиколи ценовия таван на петрола й, наложен от Г-7

  • русия-
  • петрол-
  • таван-
  • цени-
  • износ

Това са заявили експерти от петролния бранш и високопоставени американски служители

Русия може до голяма степен да заобиколи ценовия таван на петрола й, наложен от Г-7 - 1
Източник: Shutterstock

Русия може да разполага с достъп до достатъчно танкери, за да транспортира по-голямата част от петрола си извън обсега на новото ценово ограничение на страните от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7). Това са заявили пред Ройтерс експерти от петролния бранш и високопоставени американски служители, подчертавайки ограниченото въздействие на амбициозния план на Г-7 за налагане на ценови таван върху руския петрол, за да намалят приходите на Москва.

Миналия месец страните от Организацията се съгласиха да намерят механизъм за ограничаване на продажните цени на руския петрол до 5 декември, но се сблъскаха с опасенията на някои от основните компании в бранша, според които ходът може да парализира търговията в световен мащаб.

Месеци на дискусии между САЩ и тези застрахователни, търговски и корабни компании смекчиха страховете им от въздействието на санкциите, но всички вече осъзнават, че Русия може до голяма степен да заобиколи плана, използвайки собствени кораби и услуги.

Представител на американското финансово министерство е заявил пред Ройтерс, че според оценки до 80-90 на сто от руския петрол ще продължи да бъде търгуван извън обхвата на механизма за таван на цените, ако Москва се опита да го заобиколи.

При такъв сценарии ще бъде ограничен руски износ, възлизащ само на 1-2 милиона барела на ден петрол и петролни продукти, добави американският служител, който отказа да бъде назован. За сравнение през септември Русия дневно е изнасяла над 7 милиона барела.

Това може да създаде финансови и технически затруднения за Русия, но също така би лишило света от между 1 и 2 процента от световното предлагане на черното злато.

Някои кораби променят страните си на произход и търговските си субекти, насочвайки се към страни извън Г-7, за да избегнат попадане под ценовия таван, обясни американският служител.

Според него с течение на времето Русия все пак ще бъде принудена да продава в рамките на тавана на цените. Страната ще понесе разходи от необходимостта да извършва по-дълги пътувания, както и от променените условия за застраховане и финансиране.

Индия и Китай увеличиха покупките си на руски петрол, и то при големи отстъпки в цените, през последните месеци. Властите в Пекин и Делхи обаче не са одобрили тавана.

Белият дом намира планът за ограничаване на цените като възможност за двете азиатски страни да купуват руски петрол на още по-ниски цени, което би било от полза за техните икономики.

Флот в сянка

На теория Русия има достатъчно голям "флот в сянка", за да продължи да изнася суров петрол и след 5 декември", е казал пред Ройтерс Андреа Оливи, глобален ръководител на морските товари на търговска компания "Трафигура" (Trafigura) .

Много от тези кораби ще могат да се самозастраховат или ще могат да бъдат застраховани от руски компании, добави той.

Според американската банка "Джей Пи Морган" (JPMorgan) въздействието на тавана на цените ще е слабо, като Русия почти напълно ще заобиколи забраната, като използва китайски, индийски и свои собствени кораби. Това може да свиване на руския износ през декември само с 600 000 барела на ден спрямо септември.

"Търгуващите с руски петрол вече не са в Швейцария, Женева или Лондон. Те са предимно от Близкия изток", каза Норберт Рукер, ръководител на икономическите изследвания в швейцарската банковата институция "Юлиус Бер" (Julius Baer).

Компании застрахователния и корабния бранш все още смятат, че са застрашени от санкциите, които биха могли да причинят сътресения за търговията, дори при положение че Москва заобиколи тавана на цените на Г-7. По-рано през месеца ЕС ратифицира тавана на цените, но предстои да бъдат изяснени подробностите по прилагането му.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    38 4 Отговор
    И на децата им стана ясно колко са кухи санкциите, само евро депутатите не го разбраха.

    Коментиран от #8

  • 2 Майна

    35 2 Отговор
    Русия недейте да я мислите, тя разби нацизма възстанови се и помогна на половин Европа да се възстанови след Втората световна...Затова Източна Германия гледа на нея като приятел..
    Русия ще стане велика сила, Ванга го е казала..

    Коментиран от #6

  • 3 Дългият

    31 2 Отговор
    Всички тези санкций и тавани на цени на суровини от Русия само довършват икономиката на Европа. Останалият свят си търгува на нормални цени. Вижте борсите в Сингапур.
  • 4 това е истината

    28 3 Отговор
    КАТО РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА!

    Коментиран от #7

  • 5 И как?

    5 16 Отговор
    Да, то това е дирек, та да го заобиколиш!
  • 6 Ванга?

    2 27 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    А Преподобна Стойна знаеш ли какво каза? Русия ке се разпадне като атомно ядро ударено с неутрон. А Преподобна Стойна е ученичка на Мария на Желю Керката

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофоб

    3 31 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Куха ти е руската кратуна.
    От тук нататък за вас русоблизците няма да има слънчеви дни ,само тумань.
    Добре ще е да ви издирят и съберат на стадиона като в Чили, ако не ви харесва може да ви изпратим на гости на Путин , в Сибир.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 табсо

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофоб":

    Във факти вече споменаха,че първата група от 12000 бендерци вече са в тюмен,а другата група от 15000 бендераци я чакат в челябинск..в магадан вече няма място-препълнен е от мариуполски азовци..
  • 12 НОСТРАДАМУС

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ванга?":

    Сигурен ли си . Аз пък виждам как ЕВРОПА ще се разпадне и ще настане глад .
  • 13 Таа стойна ..

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ванга?":

    Каза и друго,че тия изкуствените бендераци ще бъдат погълнати от братушките..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания