Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 14:19 4 718 18

Сензационна находка: как бе разгадан шифърът на йероглифите

  • йероглифи-
  • йероглиф-
  • шифър-
  • находка-
  • древен египет-
  • египет-
  • археология

Случайността играе главната роля в това археологическо криминале

Сензационна находка: как бе разгадан шифърът на йероглифите - 1
Снимка: Shutterstock

През юли 1799 година в Розета, пристанищен град на Нил, френски войници вадят от развалините на полуразрушена стена една на пръв поглед съвсем невзрачна каменна плоча, по чиято повърхност се виждат три колонки с надписи. Нито един от мъжете, които тогава участват в египетския военен поход на Наполеон (1798-1801 г.) и тъкмо се подготвят за битка срещу войските на Османската империя, дори и не подозира какво съкровище държи в ръцете си. Но скоро новината се разпространява като мълния.

Розетският камък: шифърът на йероглифите

Каменната плоча с височина 112 сантиметра и широчина 76 сантимерта се оказва фрагмент от значително по-голям скален блок. Но какво означават надписите, буквите и символите по нея?

При намирането ѝ плочата е силно повредена: липсват две трети от йероглифите по нея. Най-добре запазен е средният сегмент от текста, писан на древноегипетско демотическо писмо. От долната част на текста - вече на старогръцки език - също липсва голям фрагмент.

Но какво означават тези три текста? Дали са идентични съобщения на различни езици и шрифтове? Лейтенант Пиер-Франсоа Бушар, командир на Наполеоновия експедиционен корпус, е във възторг от находката и иска на всяка цена да разкрие загадката, която не му дава покой. Уведомява френските археолози, които са заедно с него в Египет, но и те не са в състояние да разтълкуват надписите. Затова предлагат да занесат находката във Франция за допълнително разследване. Победата на английските войски над французите през 1801 г. обаче осуетява този план. Победените французи трябва да предадат всички древни египетски артефакти. Така плочата от Розета пристига в Лондон като военна плячка. Днес тя все още е изложена в Британския музей.

Впоследствие изследователи от цяла Европа се опитват да разчетат загадъчните надписи. През 1802 г. шведът Йохан Давид Окерблад успява да разшифрова имената, изписани с демотическото писмо. Големият пробив обаче е дело на френския лингвист Жан-Франсоа Шамполион (1790-1832), който владее коптски език и отлично познава Египет и неговата култура. Шамполион открива, че знаците на демотическото писмо означават срички, а птолемейските йероглифи отразяват звуците на коптския език. "Така Шамполион успява да докаже, че зад йероглифното писмо стои коптският език. Именно по този начин той съумява да разшифрова йероглифите", казва в интервю за ДВ египтологът Кристиан Льобен.

Египетските йероглифи представляват изобразителна писменост, в която се използват човешки фигури, животни и предмети. Тази писменост се употребява от 3000 г. преди новата ера до 400 г. след новата ера. Скоро след това обаче никой вече не е в състояние да я разчете. Но откъде идва т.нар. Розетски камък? И за какво става дума в изписаните текстове?

Учените предполагат, че голямата плоча, отломък от която е находката от Розета, е била изработена около 196 г. пр.н.е. През същата година египетският синод на свещениците формулира така наречения "Декрет от Мемфис", който е написан така, че да могат да го четат три групи от населението: жреците - с помощта на йероглифите, чиновниците - на египетски език с демотическо писмо, а гръцките владетели на Египет - на древногръцки език. Във всеки храм в Египет е трябвало да бъдат издигнати идентични плочи с тези надписи.

Една от най-важните находки в историята

С помощта на плочата от Розета Жан-Франсоа Шамполион създава азбука на фонетичните йероглифи. Други учени я използват, за да преведат изцяло надписа.

И до днес Розетският камък се смята за една от най-важните археологически находки в досегашната история. Значението му е огромно - не само за науката. От 13 октомври 2022 г. голяма изложба в Британския музей в Лондон отдава почит на постиженията на изследователите - точно 200 години след разшифроването на йероглифите.

Автор Щефан Деге


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    17 4 Отговор
    Обикновеното кралство кога ще бъде санкционирано за масовата кражба на чужди културни ценности?

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Когато Индия поиска Кохинор

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Джеймс Камерон каза-ако върнем Кохинор щр има и други искове, така че няма да го върнем.
    Крадци, пирати и бандити.
  • 3 Пич

    9 0 Отговор
    Случайностите , може би не са случайности ! Такава е и случайността , с намирането на триезичната клинописна плоча на Ксеркс ! Може би , древните са били по умни и предвидливи от нас ! Ако мислите , че сме много умни , защото отдавна пишем и четем на кирилица и латиница , имайте предвид , че времето на нашето писане е нищо , в сравнение с над 3000- те години , в които се е писало на клинопис , и с йероглифи !!!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Кражбите не са само материални ‼️
    Френската любов нито е измислена във Франция, нито е открита от французи ❗
    Арабските цифри не са арабски ❗
    Символът от римските цифри XL (40) е по-малък от L ( 50) , но при дрехите е обратно - "имали друго предвид"❗
    Още Архимед е ползвал числото "Пи" ( като 22/7 ) , но то е известно под друго име ❗
    Централна Европа е наричана Източна, а Източна сякаш не е към Европа ❗
    И още редица подобни ....

    Коментиран от #8

  • 5 !!!?

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Благодарение на цивилизованите народи много артефакти от човешката история са запазени, иначе отдавна да са унищожени...както и до ден днешен се случва !!!?

    Коментиран от #6

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    "Благодарение " на цивилизаторите е изчезнало коренното населени на цели държави и континенти ‼️
  • 7 Соваж бейби

    5 2 Отговор
    Когато човек си нареди пъзела ,над много открития и сензационни находки,съвсем случайно разбира че Англия и Ватикана имат принос да се осуети или загуби?!Още по неслучайно е че горкият Леонардо е спасен в Франция и умира на френска земя а всичко е вързано с прноса и изкуство то на този човк и пирамидите .....На мого хора би се сторило смешно какво общо има едното с другото ама ...Англичаните много обичат и камъни короната ,скиптърите....големи тарикати
  • 8 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аха ок уеш ,българите какво открихме и разгадахме ?Измислихме чалга ,написахме Бай Ганьо,киселото мляко ....още не можем сами да намерим отговор за някой енигми в нашата земя ,само разни професори и доценти усвояват пари и нищо на практика няма хипотеза ,артефакти ....съкровища биват откраднти ???Давай слушам те

    Коментиран от #9

  • 9 Здравейте

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Правилен въпрос задавате на господина . Предполагам , че интелигентна жена като Вас , знае поне няколко теории , за произхода на българите ! Знам няколко и аз ! Като българин , винаги ми се иска да приема , че сме велик народ , велики учители , велики строители..... Но има нещо , което ме спира ! Ние пристигаме , като народ без писменост ! Което ми пречи , да си въобразявам , че сме много велики ! Великите цивилизации , оставят писмени свидетелства ! А преди кирилицата , за нас се казва - "... гадаеха с черти и резки..." Прабългарската розета показва някакви цивилизационни познания , но не е истинска писменост ! Или , претенциите на нашите траколози , че видите ли , на тази дата , слънцето изгрява , точно зад онзи камък , в някой тракийски храм ! Когато храма ти е от струпани камъни , винаги ще има един , зад който да изгрява слънцето на дадена дата !

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Здравейте":

    А човека ме ядоса много ,писал е и за мода .Едва ли знае че когато франсетата са измислили от котюр ,ние сме ходили още с терлици по улицата и сме играли дайчевото а онези вече са направили опера ...за къпането не говоря ,друга тема .
    Имаме още неразкопани артефакти факт,но траките са били много и на племена както индианците и на години .Това е писменост със символи защо всичко трябва да е писменост,може да е картина ,бижю,златните сервизи какво виждаме ?!България е била в централната част сърцето ,само че траките са стигали до Украйна и Рим -кои са децата на Траките ,според писанията ....
    Да не подценяваме Орфей  е реформирал именно коптската азбука. 

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Ами Орфей -Той ще бъде представител на тракийските вярвания и е дал името на тяхната религия.Орфизмът възприема бога в два аспекта: земен или на тъмнина и слънчев, които са представени от Дионис и Хелиос/Аполон,според тази религия богът умира разчленен, за да се роди отново и да отбележи началото на всички небесни, земни и лунни цикли на смърт и възкресение. Според легендата вакханките нападнали Орфей и го нарязали на парчета, завиждайки на факта, че той обичал само Евридика .С убийството на Орфей започва следващият цикъл, новото раждане го превръща в полубог, получил безсмъртие. Знанието е безсмъртие и Орфей става господар на него, като произнася свещени думи и пее своята музика...Тракийската религия има две нива: едното е популярно, основано на мистериозен ентусиазъм, богът се въвежда във вярващия чрез обладаване. Второто се практикува от аристокрацията, която се е смятала за избрана да се издигне към Божествеността.Орфизмът запада след превръщането на региона в римска провинция и установяването на християнската религия като държавна религия от император Константин от Наис (Ниш) през 313 г....

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    И като се замисли човек пак се стига до въпроса за двата триъгълника единият на горе другият надолу ,пирамиди,картини,папируси,някой крие нещо с цел,защо хората вече не влизат много в църква и защо дълги години е имало войни и доминиране на църквата,Ватикана, ....на финал за себе си ,вярвам в Бог със сърцето и душата си,не ходя на църква следвам доброто не това което се налага от някой си за духовно ,ще ме разберете .Триъгълника ,и отражението ,горе или долу ....

    Коментиран от #13

  • 13 Правилно

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Разсъждавате ! Хермес Трисмегист , казва - " Каквото долу , това и горе " ! Това изобразяват двата триъгълника ! Подобно е казаното в Библията - " ...по божи образ , и подобие..." ! Ние носим част от гените на Бог ! Затова ни е дадено правото на свободен избор ! И затова познаваме и доброто , и злото ! Ангелите и демоните , са неизмеримо по могъщи от нас , но нямат право на избор ! Те служат. Относно разчленяването на бога , не само Орфизма разказва тази история ! В древен Египет , Озирис е разчленен на парчета , и Изида ги търси , за да го възкреси ! Това е мотив и на много приказки , ако щете ! А приказките не са за подценяване , защото съдържат много устно предание ! Но , когато устното предание е одобрено от Библията , или Корана , има силата на канон ! А когато съдържа знания , който не искат да обмисляте , го принизяват , до приказка ! И работи... Но ,за разчленяването ...... Това , според мен , е податък , че знанието е разпръснато на части , в различни места на света ! И се съдържа в много религии ! Отдавна съм забелязал , че незнаещи нищо , една за друга цивилизации , разказват много сходни истории ! Всички се сещат за потопа , но ето ви още нещо , което е очевидно - обожествяването на рептилите ! Кетцалкоатъл , Сет , китайските , и европейски дракони ! Историята за падението на наблюдателите , и сексуалните им отношения с хората , също са описани в много , и различни текстове , от всички краища на света ! Ние опитваме да търсим истината , но , ра

    Коментиран от #14

  • 14 Правилно

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Правилно":

    Ние опитваме да търсим истината , но , различните " църкви " ( включително исляма ) , така са объркали нещата , че това е изключително трудно.

    Коментиран от #15

  • 15 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Правилно":

    Да мосю както винаги супер прав,разирам три основни религии в които се стига до един Бог, и се разделя на светата троица агнето,и жертвената маса сина ,архангел който се явява задължителен а има божи син.....Различията са обичаите и синволите и какво е редно да прави човек.Разликата е че е тези религии нещо скриват,налагат не дават избор?!Човек не трябва да ги взема на сериозно.Другият парадокс къде е божи гроб,защо Исус трябва да е божият син,мъж или жена или.. ,кой е той ,кръста и короната /венеца/ да не забравяме че има магически растения: окултна ботаника, тайна структура на растенията, добродетели на билките, херметична медицина, отвари, мехлеми...Китайците те са съвсем друга голяма тема .Все пак всичко което ни заобикаля макар и пръснато се намира отговора.Всичко е синволи те са навсякъде .

    Коментиран от #16

  • 16 Най

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Добрият аргумент за триединството , дава св. Константин Кирил философ ! Когато гостува в двора на халифа , сарацинските теолози се присмяли на християните , че вярват в един Бог , а го представят като трима , и поискали обяснение ! Той отговорил - Нали виждате слънцето , в него виждаме кръг , топлина , и светлина . Прави ли го това , три слънца ?! Дори най големия спор , между православни , и католически апологети , е така нареченото " filiocve " , или , единосъщието на Христос , със Отца . Разликата между стария ,и новия завет , не е толкова теологическа , колкото философска ! Стария завет е насочен към примитиви , и ако го опростя в едно изречение , приблизително звучи така - Не прави това , защото така ще ти загрея врата , че звезди ще ти изскочат пред очите ! А новият завет , идва с убеждението и любовта ! Иисус говори на общество , познаващо морала , доброто , и злото ! И двата завета показват , че има някой , който се грижи за възпитанието на човечеството ! Първият морален кодекс са може би , десетте божи заповеди ! А идването на Иисус , показва , че не сме оставени без надзор , а ни е изпратен учител , който да ни изкачи още едно стъпало нагоре , в човешкото мислене ! Това показва , че Бог го е грижа за човека ! И тук идва църквата , и започва да умотава нещата ! Пример - Мария Магдалена ! Не знам със сигурност , дали му е била жена , но знам староеврейските закони ! Човек , който не е женен , не може да бъде " рави " , учител на останалите , и да

    Коментиран от #17

  • 17 Най

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Най":

    Човек , който не е женен , не може да бъде " рави " , учител на останалите , и да е уважаван ! Базирани на тези закони , са и нашите православни изисквания - ако не си женен , на може да бъдеш свещеник ! А Иисус , е признат " рави " за своите посетители приживе ! Тоест , бих предположил , че е имал жена ! Ерго - не всичко , което ни поднася църквата , трябва да приемаме безапелационно ! Ако успеете да прочетете , въпреки късният час , беше ми приятно , и желая здраве !

    Коментиран от #18

  • 18 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Най":

    А не сън спомен не прави,събота вечер не следя едно предаване на З.Беганс търсач /ловец/на паранормални активности тук е 00:38 ,още е рано.Та нишката се губи в библията обърнете внимание на всички данни Исус разпнат ли е на стълб или на кръст с напречна греда?Няма доказателства ,има страхотни противоречия нещо което и здрав и корав мъж не може да направи да върви толкова с кръста и удрян ...?Дали е бил XXL двойно дърво ,X отпада от версията ,между 70 и 130 година: „Т-образният кръст беше да донесе благодат. Във цялата литература от този период формата на полюса никога не се атестира!Хубава вечер и на вас беше ми много приятно мосю,късмет , здраве и до скоро!