Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Октомври, 2022 05:20 1 692 6

Киев: Русия блокира пълното прилагане на зърнената сделка

  • украйна-
  • русия-
  • кораби-
  • зърно-
  • износ

Украинските власти съобщиха, че в неделя от черноморските пристанища на страната са отплавали седем кораба със зърно за Азия и за Европа

Киев: Русия блокира пълното прилагане на зърнената сделка - 1
Снимка: Bloomberg

Украйна обвини Русия, че блокира пълното прилагане на споразумението за износ на зърно и селскостопански продукти от Украйна през Черно море, постигнато през юли с посредничеството на ООН и Турция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Русия умишлено блокира пълното осъществяване на зърнената инициатива. В резултат (украинските) пристанища през последните няколко дни работят само с 25-30 процента от капацитета си", заяви украинското министерство на инфраструктурата в канала си в "Телеграм".

Украинските власти съобщиха, че в неделя от черноморските пристанища на страната са отплавали седем кораба със зърно за Азия и за Европа.

Сред корабите, които отпътуваха в неделя, е и един, нает от Световната програма по прехраната на ООН и натоварен с 40 хиляди тона пшеница. Той е заминал от Черноморск за Йемен. Украинският президент Володимир Зеленски приветства отплаването на кораба и заяви във видеообръщение: "Много е важно, че днес отплава шестият кораб от наше пристанище с храни, нает в контекста на Световната програма по прехраната на ООН."

"Този кораб пътува за Йемен с пшеница. Етиопия, Йемен и Афганистан - тези три страни вече са получили храни благодарение на нашия износ и програмата по прехраната на ООН", каза украинският президент.

Украйна призовава за подновяване на споразумението, но опасенията дали Русия ще се съгласи за удължаването му след крайния срок 19 ноември се усилиха, след като Русия неколкократно изрази оплаквания от начина на прилагането му. Генадий Гатилов, руският посланик към ООН в Женева, каза миналата седмица пред Ройтерс, че Москва е връчила писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш със списък от оплаквания.

Други опасения сред експертите предизвиква времето за изчакване на корабите поради намаления брой на проверките - значително по-малко от предвидените 12 дневно.

Споразумението, сключено през юли, отвори възможността за Украйна да възобнови експорта на зърно през черноморските си пристанища, затворени след началото на руската инвазия. Москва от своя страна получи гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

От 1 август по силата на подписаното в Истанбул споразумение от Украйна са отплавали 380 кораба с 8,5 млн. тона храни към страни от Африка, Азия и Европа, се казва в съобщението на украинското министерство на инфраструктурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 26 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО на РУСИЯ и еднолично ПУТИН не МИСЛЯТ за ХОРАТА
  • 2 Ай стига бе

    23 3 Отговор
    Тия само се оплакват и искат, искат и пак искат, и после пак искат да искат. Като че ли всички са им длъжни. Ами нали побеждавате на фронта, громите агресора. След 3 дена като влезете в Москва и ще си разрешите въпроса, какво само плачете като наср.о дете.
  • 3 Ученият котка

    26 2 Отговор
    И какво очакваше Западът, като измами и предаде Русия?

    Коментиран от #4

  • 4 Мое мнение

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ученият котка":

    Западът няма думата. Водещата държава в ЕС е Германия, а тя е окупирана от 1945 година. Като и кажат - скачай, и тя скача. Като и кажат - лай, и тя лае. А след нея в хор и целия ЕС. Тъжно е, но е истина.
  • 5 г-н Зеленски

    21 2 Отговор
    Прави са руснаците да блокират корабите със зърно!Уж зърното щеше да е за гладуваща Африка,а то се насочва към западна Европа!А европейчетата са доста затлъстяли!Ще е много здравословно за тях да се подложат на диета за отслабване!Хляб,тестени изделия месо,не,да наблягат на плодове и зеленчуци
  • 6 нннн

    1 0 Отговор
    Ама нали сделката е до.19-ти ноември и се изпълнява. Дали ще се случи нова е друг въпрос.
Новини по държави: