Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Октомври, 2022 15:11 2 268 39

Има ли Украйна "мръсна бомба" и защо Русия заговори за нея?

  • украйна-
  • мръсна бомба-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • херсон-
  • каховка

Обвинявайки Украйна, че се готви да взриви "мръсна бомба", Русия явно преследва конкретна цел

Има ли Украйна "мръсна бомба" и защо Русия заговори за нея? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия твърди, че Украйна се готви да взриви "мръсна бомба". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е свързал с министрите на отбраната на Франция, Турция, Обединеното кралство и САЩ, за да заяви, че Украйна се готви да прехвърли вината за това престъпление на руската страна. Шойгу обаче не е представил никакви доказателства в подкрепа на думите си.

Киев отрече обвиненията на Москва и подчерта, че Украйна се придържа към Договора за неразпространение на ядреното оръжие. ДВ разговаря с военни експерти за това какво представлява "мръсната бомба", какви биха били последиците от нейното използване и каква е целта на обвиненията, отправени от Русия.

Какво е "мръсна бомба”?

"Мръсната бомба" е конвенционална бойна глава или снаряд, пълни с радиоактивни вещества или промишлени или медицински отпадъци с ниски нива на радиация: цезий, иридий или например плутоний.

Детонацията на тези оръжия не предизвиква ядрен взрив с верижна реакция, както би се случило с атомна бомба", заяви пред ДВ пенсионираният полковник от Бундесвера Волфганг Рихтер - военен експерт на фондация "Наука и политика" в Берлин.

Унищожителният ефект на "мръсната бомба" не е по-голям от този на обикновена бомба, хвърлена от самолет или ракета. Наличието на радиоактивни частици обаче води до мащабно замърсяване на цели райони, макар и слабо, което ги прави необитаеми в продължение на много години, казва германският експерт. Той дава за пример зоната около авариралия атомен реактор в Чернобил. Експертът подчертава: "Използването на "мръсна бомба" според мен е не само безотговорно, но и абсурдно - защото от експлозията може да пострадат и собствените войски или население."

Русия се нуждае от „информационен шум“

Израелският военен експерт Игал Левин смята, че "Русия нарочно раздухва този въпрос, за да създава „информационен шум“ - не на последно място, за да предизвика страх и объркване сред западните съюзници на Украйна. Не само украинските власти, но и останалата част от света трябва да реагират на тези гръмки "изхвърляния", колкото и абсурдни да са те", казва Левин.

Заради руските обвинения Украйна вече покани експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят съоръженията, за които Русия твърди, че вероятно разработват "мръсна бомба".

И за самата Русия би било безсмислено да използва "мръсна бомба", казва Волфганг Рихтер. Ако Кремъл искаше да промени характера на войната в Украйна, използвайки оръжия за масово унищожение, той не би извършил частична мобилизация, обяснява експертът. "Сега Русия разчита на ескалация на военните действия, като за целта ангажира повече сили - и първите резервисти вече са на фронта.”

За да се отклони вниманието от ВЕЦ “Каховка"?

В момента инициативата на фронта е в ръцете на Украйна, продължава Рихтер. Голяма част от незаконно анексираните руски територии вече не са под руски военен контрол, така че Москва се опитва да стабилизира фронта, подготвя се да воюва в западната част на Херсонска област и вече евакуира гражданската администрация и част от населението. В това обаче се натъква на трудности, защото няма достатъчно оцелели мостове или понтонни преходи през река Днепър.

Израелският военен експерт Игал Левин не изключва, че една от истинските военни цели на Русия, от която тя се опитва да отклони вниманието с информация за "мръсна бомба", може да е бомбардировката на водноелектрическата централа в Каховка. По-рано Главното разузнавателно управление на Украйна съобщи, че руски войски са минирали язовир Каховка.

"Районът се контролира от Русия и тя има възможност да постави колкото си иска експлозиви и да взриви язовира - това е само въпрос на логистика и желание", казва Левин. Ако това се случи ще бъде залят левият бряг на Днепър, но максималният разлив на реката ще затрудни бързото преминаване на украинските войски и атакуването на руските позиции, предполага Игал Левин.

Автори: Марина Барановская, Владимир Есипов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 12 Отговор
    Страхливите укри винаги играят мръсно.

    Коментиран от #2

  • 2 Така е

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Същите са като вардарските мъкедонци!
  • 3 Лесен отговор

    16 8 Отговор
    Има ядрени централи съответно материалите от там създаването на мръсна бомба по чисто химически начин е елементарно..единствения интересен въпрос е какви ще бъдат носителите в посока Русия
  • 4 Сталин

    33 8 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 100 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България
  • 5 Теле

    22 8 Отговор
    Няма ще я доствят от сащ. Русия не иска да обвини директно саш, щото е културна държава
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    28 9 Отговор
    Разбира се ,че има.На Мюнхенската конференция миналата година Зеленски обяви,че Украина си връща атомния статус ,а по-късно излезе от Будапещенското споразумение.Това беше основната причина за СВО.

    Z

    Коментиран от #37

  • 8 Бесен- _Язовец

    28 10 Отговор
    Имат фашистите кирлива бомба и ако я ползват зле за НАТО отговора ше е светкавичен от Руската армия!

    Коментиран от #25

  • 9 Летописец

    32 8 Отговор
    Това на Балканите сме го преживели , когато щатите бомбеха с обеднен уран Сърбия . Случаите на рак в Сърбия , че и в България скочиха .
  • 10 Нострадамус от Злокучене

    8 24 Отговор
    Поредната лъжа от Кремълските демагози.Руснака е най-долното,противно,подмолно,лицемерно,мръсно,гадно,жестоко,страхливо,нахално и тъпо същество.Неслучайно редица руски писатели,философи и интелектуалци описват собствеият си народ по-този нелицеприятен начин.

    Коментиран от #30

  • 11 Фактите са

    24 3 Отговор
    Еми защото отодавна украинските политици говорят за мръсната бомба.Още през 2012 г. Тимошенко каза,че е време да се пусне ядрено оръжие над"москалите". После Порошенко през 2014 г. каза,че Запада нямал да одобри мръсна бомба и само това го спирало.Зеленски още през 2021 г. открито каза,че притежаването на мръсна бомба ще им е някаква гаранция.А неговият министър на отбраната потвърди че имат всичките възможности да направят мръсна бомба--и това е още много преди Русия да навлезе в Украйна...-
  • 12 Професора

    21 5 Отговор
    Окраинските фашисти 1986г извършват атентат в Чернобил АЕЦ точно 3 години преди падането на берлинската стена. СССР покри случая, но вече знаеха, че окрайна е екстремиска държава способна на ядрен тероризъм!

    Коментиран от #17

  • 13 Мда

    6 15 Отговор
    Дам, празни руски приказки без покритие.

    Коментиран от #15

  • 14 Депресията

    5 14 Отговор
    САЩ вече предупредиха, че ще има последици за Просия, ако се опита :)))) Вече се появява зависимост - руските престъпници "сондират" Запада дали ще реагира на някоя налудничава идея за ново военно престъпление, и Запада директно им казва, че ще ядат бАхура, ако се пробват, след което при рашистите настъпва отново депресия, в резултат на което бомбардират невинни цивилни.

    Коментиран от #16

  • 15 Теле

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    А покритието от плутония ще го усетиш със сигурност
  • 16 Теле

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Депресията":

    Пий хапове нещо де
  • 17 Умен човека

    4 17 Отговор

    До коментар #12 от "Професора":

    Абе те си извършиха терористичен акт на тяхна територия така ли

    Вие русофилската гмеж има ли някой по умен от хлебарка при вас

    Коментиран от #23, #27

  • 18 !!!?

    7 14 Отговор
    Откакто Путин спря газа путинофилите наистина се превърнаха в Мръсна бомба...!!!?

    Коментиран от #21

  • 19 Реалност

    16 3 Отговор
    Американски биолаборатории, терористични актове над Дугина, Северните потоци и Кримския мост, едва ли някой ще се учуди ако укрите имат и мръсна бомба.
  • 20 АБВ

    16 1 Отговор
    Тази война ще завърши с ядрени удари. Неизбежно е. Войната е на смърт. Победа на Русия, означава смърт за хегемонията на западащия Запад. Победа на Запада означава смърт за Русия въобще като държава. И в тази битка живота на човечеството е без значение. Това се случва в момента с украинците, това ще се случи с нас и с другите. Провокация с ядрено оръжие ще е край за всичко и всички, смърт, а не спасяване на човешки животи. Директната заплаха е за европейците, но блажени са вярващите, ако си представят, че това не ги засяга.
  • 21 Реалност

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    По скоро откакто Урсула ви спря къпането джендърите се превърнахте в такава:)
  • 22 Нормално

    9 1 Отговор
    е да имат мръсна бомба за да са в тон със Съюза на некъпаните и Съединените маймунски шарки:)
  • 23 Философа

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Умен човека":

    Смятай колко са долни хазарите от Киев!
  • 24 Псевдоним

    7 0 Отговор
    И да няма, нищо не пречи да й предоставят онези, които са достатъчно далеч.
  • 25 Бесен- _Язовец

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен- _Язовец":

    Ама като се сетя, че Зеленски унищожи пишман "армията" от алкохолици, няма да има никакъв отговор, просно нямат с какво, останаха само катюшите от 45та година.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Колко умен

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Умен човека":

    Абе ти сефте ли го научи това?
  • 28 Иванушка 🇷🇺

    1 4 Отговор
    Млатене по клошарите, жужака с пълните гащи да вие на умрело с Кабзон от бункеро!

    Коментиран от #36

  • 29 Неграмотник

    1 1 Отговор
    "Голяма част от незаконно анексираните руски територии"=>Голяма част от незаконно анексираните украински територии
  • 30 Нострадамус

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нострадамус от Злокучене":

    и българите и те ли са тъка, майкопродавецо долна змия, лалугер, хиена, ако не бяха руснаците сега със сигурност щеше да си помохамеданчен фес-еничар...... смрадлива сосросна плюнка.....

    Коментиран от #33

  • 31 Котка ученият

    6 1 Отговор
    Малцина ще бъдат заблудени от цунамито от лъжи в западната преса. Четенето на немски или френски вестници може да доведе до буйстване и свършване в психиатрична клиника с тежка диагноза.
  • 32 Ти си

    7 2 Отговор
    Искам само да попитам експертие дали мунициите с обеднен уран използвани от САЩ и НАТО са високо одговорно и дори хуманитарно от гледна точка попаднали в почвата и подземните води остатъци от експлозията им трябва около 4000 години за да се разпадат и станат безвредни .....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нгжш

    1 4 Отговор
    Укряйна час поскоро да взриви "мръсната бомба" над Москва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Урюрвкос

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    тази година на 20фев22
  • 38 Тити

    1 2 Отговор
    Поредните Рашистки партенки.
  • 39 Чернобаевка

    1 3 Отговор
    НАТО каза, че Украйна не планира създаване и използване на мръсна бомба. И също каза Русия да си опича акъла и да не прави глупости , да не заиграе голямото дърво
Новини по държави: