Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 15:00 772 15

САЩ обещават пълна военна защита срещу КНДР на съюзниците си от Япония и Южна Корея

  • сащ-
  • военна защита -
  • кндр-
  • япония -
  • южна корея

Съединените щати ще използват всички свои военни възможности, "включително ядрена, конвенционална и противоракетна отбрана", за да защитят съюзниците си Япония и Южна Корея, заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман

САЩ обещават пълна военна защита срещу КНДР на съюзниците си от Япония и Южна Корея  - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати ще използват всички свои военни възможности, "включително ядрена, конвенционална и противоракетна отбрана", за да защитят съюзниците си Япония и Южна Корея, заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, предупреждавайки Северна Корея да не засилва провокациите си, предаде Асошиейтед прес.

Шърман каза, че многократните изстрелвания на балистични ракети и артилерия от страна на Северна Корея през последните седмици са провокативни военни действия. Пхенян определи действията си като тренировки за използването на тактически ядрени оръжия.

"Това е дълбоко безотговорно, опасно и дестабилизиращо", заяви Шърман по време на разговори в Токио с южнокорейския заместник-министър на външните работи Чо Хьондон. Двамата дипломати се срещнаха преди утрешната тристранна среща с японския им колега. Това ще бъде втората лична среща на тримата официални представители, откакто консервативният южнокорейски президент Юн Сук-йол встъпи в длъжност през май, което беше сигнал за подобряване на сложните взаимоотношения между Япония и Южна Корея.

"Ще използваме пълния набор от отбранителни възможности на САЩ, за да защитим нашите съюзници, включително ядрени, конвенционални и противоракетни отбранителни възможности", заяви Шърман.

По време на разговорите си с американската официална представителка южнокорейският заместник-министър на външните работи изрази безпокойство във връзка с приетата през септември нова севернокорейска политика в областта на ядрените оръжия, която увеличава възможността за произволно използване на ядрени оръжия. "Това създава сериозно напрежение на Корейския полуостров", заяви Чо.

По-рано днес Шърман се срещна с японския заместник-министър на външните работи Такео Мори и потвърди по-нататъшното укрепване на японско-американския съюз, както и други общи цели, включително пълната денуклеаризация на Северна Корея и съвместния отговор на все по-настъпателните действия на Китай в региона.

Японският министър на отбраната Ясукадзу Хамада неотдавна заяви, че смята, че Пхенян е постигнал умаляване на ядрените бойни глави, като същевременно е подобрил значително ракетните си способности чрез диверсификация на технологиите си за изстрелване, което прави прехващането им значително по-трудно.

Японските и южнокорейските официални лица също се срещнаха днес и обсъдиха начини за подобряване на двустранните отношения. те бяха сериозно обтегнати заради разногласия, произтичащи от японските действия по време на Втората световна война, включващи злоупотреба с корейски работници и принуждаването на момичета и млади жени да работят в публични домове за японски войници.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    14 1 Отговор
    Тати обеща да ми купи колело! Ама друг път!
  • 2 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Като на Украйна ли обеща?
  • 3 Теле

    12 1 Отговор
    Айде давай те де, бфат ким не е търпелив като путин
  • 4 Делю Хайдутин

    13 0 Отговор
    Значи и ядрена?А обвиняват Русия.
  • 5 МЕСТИЗОС

    2 6 Отговор
    СЛАВА НА САЩ и шесте бели четни републикански ивици в четния брой шестоъгълни ъгли на американския флаг......и целият им сбор на всички неща в него се свежда до числото 20 ........
  • 6 ПУ.РУ.ФИЛ=

    2 8 Отговор
    =севернокорейскоцукало
  • 7 БОЛШЕВИК

    13 1 Отговор
    Великия Ким когато се изкашля, подлогите на САЩ се разтрисат , а старото сляпо и глухо куче САЩ почва само да лае!
  • 8 Лесно се обещава

    9 1 Отговор
    Те и на авганистан обещава ха ама......

    Коментиран от #12

  • 9 Боруна Лом

    8 1 Отговор
    И ТАМ ЗАПОЧВАТ ЗАНУЛЯВАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ
  • 10 Преминаващ оттук

    10 0 Отговор
    Да не се налага Америка да ги защитава, че Кимчо ще ще прати балистичните си ракети директно във Вашингтон и няма да се занимава нито с Япония, нито с Южна Корея.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Да се върнем на темата "Кой е ядрен терорист " -
    Съединените щати ще използват всички свои военни възможности, "включително ядрена, конвенционална и противоракетна отбрана" ....
    🤔🤔🤔🤔
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лесно се обещава":

    На Горбачов пък обещаваха "НАТО нито инч на изток" .....
  • 13 Вовата съм

    8 0 Отговор
    Да де обещават и после като в Окрайна. Същата "пълна" подкрепа ще видят и те - лендлийз на изгодна лихва
  • 14 Госあ

    6 0 Отговор
    краварите щели да пазят Япония, че даже и Южна Корея заедно от Северна Корея ? Хахаха е що ве ? Май щото държат япончетата на къс повод краварите, или ?
  • 15 Силни са

    5 0 Отговор
    Много са силни американците по обещанията. Както обещаха и на Украйна, бийте вместо нас с Русия, че башите хора но са скъпи, а ние ще ви помагаме до изпезването и на последния украинец, а май че и до изчезване на Украйна от картата. Има ли още държавници лоито да им се вързват на лъжите.