Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 22:52 5 222 213

Газовата стратегия на Путин е обречена на провал, но опитва да е кукловод в България

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин-
  • кремъл

В момента европейските власти затягат примката върху продажбите на руски газ, като работят върху въвеждането на таван на цените на продажбите на газ, въпреки че процесът е изпълнен с трудности

Газовата стратегия на Путин е обречена на провал, но опитва да е кукловод в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато Русия продължава да отприщва опустошителни атаки срещу украинската гражданска инфраструктура, Европа обмисля бъдеще без руски газ. Страните от Европейския съюз преговарят за общ отговор на енергийната криза, докато се стремят да сключат сделки с алтернативни доставчици на газ, пише за "Ал Джазира" Максимилиан Хес, сътрудник в Изследователския институт за външна политика и консултант по политически рискове, базиран в Лондон.

За да разберем посоката на руско-западната икономическа война и по този начин да осигурим постоянна подкрепа за Украйна в нейната съпротива срещу руската инвазия, по-важно от всякога е да разберем стратегията на президента Владимир Путин.

Първо, намаляващите газови потоци към Европа оказват значително влияние върху руската икономика. Въпреки неотдавнашните космически високи цени на енергията, рекордните бюджетни излишъци, които Кремъл регистрира през първите шест месеца на войната, бяха почти изтрити. Кремъл остава без значителна кредитна подкрепа от чужбина, тъй като дори Китай остава сдържан да предостави финансова подкрепа.

Докато Пекин и някои необвързани страни като Индия са щастливи да изкупуват неговия петрол и газ с отстъпка, намаляването на дискреционните разходи и намаляването на промишленото производство в резултат на санкциите ще натоварят допълнително руската икономика в краткосрочен план. Дългосрочните перспективи на Русия също са все по-мрачни поради въздействието на санкциите и намаляващото население на страната - тенденция, която беше изострена от мобилизацията на Путин и стотиците хиляди, които избягаха в резултат на това.

Реалността е, че целият икономически модел на Русия зависи от износа на въглеводороди за Европа. Путин избра да заложи всичко на украинското си безумие. Тъй като газовите потоци намаляват до тънка струйка, така и кръвта на руската икономика намалява. Руският президент изглежда играе енергийна игра, докато се надява съдбата му да се обърне.

Например той позволи някои руски газови потоци към Европа да продължат. Единият маршрут е през Украйна. Екстраполирайки от настоящите потоци, маршрутът е определен да доставя само 15 милиарда кубически метра годишно, но ефектът му върху европейския пазар е преди всичко да служи като напомняне, че Путин може да увеличи потока на газ. За Кремъл е важно да поддържа своята работоспособност, за да постави основата за по-късни аргументи, че действията му в икономическата война са отделни от нахлуването в Украйна - твърдение, което няма основание в реалността.

Другият маршрут е през турския газопровод "Турски поток" и българското му продължение "Балкански поток", по който руският газ се доставя до Сърбия и Унгария. Тези газови потоци са значителни, по-специално, защото позволяват на Кремъл да възнагради своя единствен основен останал поддръжник в ЕС - правителството на Виктор Орбан. Това също има за цел да даде възможност на Москва в крайна сметка да се опита да се възстанови като надежден доставчик за Европа и за други страни, измъчвани от енергийни кризи.

Балкански поток има настоящ капацитет от 15 млрд. куб. м годишно, който може да бъде увеличен до 20 млрд. куб. м. Това може да е малка част от комбинирания капацитет от 110 милиарда кубични метра на двата тръбопровода "Северен поток", които са повредени от саботаж на дъното на Северно море и свързват Русия с тръбопроводната мрежа на Германия. Въпреки това той предлага достатъчно количество, което в крайна сметка може да се използва за привличане на други гладни за газ европейски страни в Централна и Източна Европа, включително Австрия.

Русия също така вероятно очаква икономическа и политическа нестабилност да привлече други държави от ЕС обратно в нейното енергийно лоно. През август служебното правителство в България обмисля преговори с Газпром, който спря доставките на газ през април заради отказа на София да плаща в рубли. Предишни български правителства се приближаваха към Москва, включително чрез изграждането на разширението на Турски поток на висока цена и с ограничена възвръщаемост под формата на транзитни такси.

Имайки предвид това, Путин вероятно се надява, че зависналият парламент след изборите на 2 октомври и отрицателните икономически перспективи в крайна сметка ще принудят следващото българско правителство - независимо дали е временно или редовно - да се преклони пред неговите условия.

Освен играта с газопровода, стратегията на Кремъл все повече разчита и на втечнения природен газ (LNG). Като част от опитите си за диверсификация от руския тръбопроводен газ, ЕС изгражда значителна инфраструктура за втечнен природен газ, която Кремъл се надява да използва като троянски кон. Вече има доказателства за това: европейският внос на LNG от Русия е нараснал с 15 процента през първите осем месеца на 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Досега ЕС не е имал желание да се насочи към пазара. Най-големият играч на руския LNG пазар е частната компания Novatek. Оглавявана от Леонид Михелсон, един от най-богатите хора в Русия, фирмата остава извън санкционните списъци на Запада.

Микелсон притежава малко под 25 процента от Новатек, докато 23,5 процента се държат от Генадий Тимченко, близък съюзник на Кремъл, който вече е под санкциите на САЩ от 2014 г. Други 9,99 процента се държат от Газпром, а малко под 20 процента от фирмата остава да се търгува на публичните пазари (въпреки че листването в Лондон е спряно).

Останалите 19,4 процента са собственост на френската TotalEnergies, която преди февруари беше сред западните енергийни фирми, които най-много искаха да продължат да инвестират в Русия въпреки санкциите, наложени след първоначалната инвазия на Путин в Украйна през 2014 г.

TotalEnergies също първоначално се въздържаше да се оттегли от Русия след февруарската ескалация на Путин. На 22 март обаче обяви, че "няма да предоставя повече капитал за развитието на проекти в Русия" и че ще спре покупките на руски петрол до края на годината. Той също така каза, че няма да има ново финансиране за проекта Arctic LNG 2, в който е 10-процентов акционер. Въпреки това Total продължава да купува руски LNG.

В момента европейските власти затягат примката върху продажбите на руски газ, като работят върху въвеждането на таван на цените на продажбите на газ, въпреки че процесът е изпълнен с трудности. Зверствата на Русия ще продължат да стимулират движенията към мярката и докато ЕС никога не е бил известен със способността си бързо да се споразумее за толкова значими мерки, пазарът изглежда признава реалността, че дори продажбите на руски LNG в крайна сметка ще бъдат прекратени.

През август TotalEnergies обяви, че се е съгласила да се освободи от своя 49-процентен дял в Terneftegaz, който управлява газовото находище Termokarstovoye, като го продаде на Novatek. И докато Микелсън остава извън списъците със санкции на САЩ и ЕС, той бе включен в черния списък от британските и канадските власти през април. В крайна сметка той вероятно ще бъде санкциониран и от Брюксел, и от Вашингтон.

С все по-пълното съхранение на газ в ЕС и свързания с това спад на спот цените на газа, западните служители могат незабавно да скъсат с руския LNG. Но дори и да не го направят, LNG няма да се окаже скорошна панацея за Путин.

Текущият капацитет на Русия за износ на LNG е приблизително 40 милиарда кубически метра годишно. И въпреки че Путин нареди увеличение до поне 160 милиарда кубически метра до 2035 г., има сериозни съмнения, че това е постижимо, особено предвид оттеглянето на западните капиталови инвестиции. В обозримо бъдеще LNG сам по себе си не може да компенсира спада в продажбите на газ от Русия по тръбопроводи за Европа, които бяха около 140 милиарда кубични метра през 2021 г.

И докато руски официални лица декларираха, че ще се преориентират към Китай с тръбопровода "Силата на Сибир 2", който ще предостави път за още 50 милиарда кубични метра газ годишно, Пекин държи всички лостове, за да си осигури още по-голяма отстъпка, отколкото при постигането на споразумение за първият тръбопровод "Силата на Сибир" след анексирането на Крим. Това обяснява липсата на напредък в постигането на окончателна сделка и настояването на Москва да продава газ на Европа чрез "Северен поток 2".

Стратегията на Путин може да се обобщи като надежда, че "мостовете, които изгаря, ще осветят пътя му напред". Това е историческа глупост, която ще остави Русия по-слаба и по-бедна, докато сее икономически хаос по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    77 58 Отговор
    Само Путин може да спаси България от унищожение.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 51 Отговор
    ПУТИН спри ВОЙНИТ но не се опитвай дани МАНИПУЛИРАШ
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    НЯМА начин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хехе

    40 54 Отговор
    Русия контролира 70% от политиците и бизнеса в България.Кой с пари,кой с компромати.

    Коментиран от #12, #206

  • 6 Бай Джон

    44 66 Отговор
    Руските ПРОпаднали алкажи, сами ще паднат в собствения си капан. Нищо хубаво не ги чака.

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 8 месеца само това четем от вас

    60 15 Отговор
    обаче само ние страдаме
  • 10 Тошо

    55 29 Отговор
    САМО РУСИЯ.

    Коментиран от #203

  • 11 Айде

    61 19 Отговор
    пак лъжите и пропагандата за глупаци! И пак ще блеят като стадо по простотиите!
  • 12 Ъхъ

    67 21 Отговор

    До коментар #5 от "Хехе":

    Затова цялата медийна пропаганда и 3/4 парламент, с продажници на хранилка на НПО-тата на САЩ!

    Коментиран от #61

  • 13 Котка ученият

    39 13 Отговор
    Той е толкова научен сътрудник, колкото аз съм кралица Елизабет.
  • 14 Караджата

    16 45 Отговор
    Путин бил кукловод в бантустана? Дордето Ботевци и Хаджи Димитровци му резнат грацмуля рашистки
  • 15 Българин

    28 50 Отговор
    Путин е пътник с еднопосочен билет

    Коментиран от #197

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    45 17 Отговор
    В такъв случай боклука Байден да не обвинява Русия за високите цени.
  • 19 Госあ

    50 17 Отговор
    Са, не знам кой е този анализатор, но по-голямата част от газта на планетата Земя е в Русия и не е нужно да се издумка за десетилетие. Нема и да се изпари. А, и нема да може да се заграби, щото Русия има голям ядрен арсенал.

    Коментиран от #35

  • 20 Анализатор

    24 61 Отговор
    Утре НС ще гласува военна помощ за Украйна и това ще е най-звучния шамар удрян на Путлер от Бг!!!
    Най-после Бг ще успее да се откъсне от престъпните лапи на Путин!
    Военна помощ за Украйна, до пълното унищожение на Руските фашисти!

    Коментиран от #24, #31, #57, #90

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 С новият парламент

    19 46 Отговор
    На България и над 80% про-европейско партии в него, стратегията на азиатският плъх започва да пропада все повече🧐
    Напълно е възможно нови мерки да бъдат предприети по отношение на Лукойл, вносът на руска газ по турски поток да бъде преустановено през България , а гъба в Турция да остане неизползван!!!
    Всички тези мерки допълнително ще ударят вражеска Русия и съвсем ще унищожат възможността за финансиране на петата колона в България 🧐
    Това показва важността на Парламентарната в тази криза и опасността от еднолично управление на един пРезидент, който се опитва да засили влиянието на врага ни в ЕС, като отслабва България 🧐
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОНТРАТА

    28 11 Отговор
    Европа се връща обратно в 27 век. Иначе си захлебвайте още малко ви остана

    Коментиран от #103, #202

  • 26 Aлфа Bълкът

    22 34 Отговор
    Какво излезе? С Русия без Русия, газта пак 1,15лв.
    Каквото с Русия, такова и без нея.

    Коментиран от #33

  • 27 Максимилианчо

    31 10 Отговор
    ти как стана анализатор в Лондон?
    С приемен изпит по фантастика ли?
  • 28 Русенец

    39 15 Отговор
    Кой кукловод ни метна с едни чертежи на самолети? А кой ни метна с едни танкери?

    Коментиран от #40, #104

  • 29 Анализатор

    20 38 Отговор

    До коментар #24 от "ех мека китко":

    Харесвам, когато бият шамари на Путлер, гледа на умряло...
    Както когато му забиха шамара със СП1 и СП2...

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Диоген

    14 13 Отговор
    В публикация от далечната 02.06.2010 г., пише нещо интересно за газта от Русия и "военните действия" срещу Русия.

    "Между другото, знае ли Путин, че най-добрия му приятел – Берлускони е започнал да строи гигантски газови хранилища в 7 пристанищни града в Италия и едно на пристанище в Албания? Газът ще бъде доставен от Алжир. Подготвят Европа за унищожаването на Русия. По време на военните действия газ от Русия, разбира се няма да има. За това Европа се запасява, нарича се алтернативен газ."

    "Сефарадските евреи срещу Ашкенази" - публикация в ANONYMOUS
    От 02.06.2010, по Ген. Виктор Филатов
  • 35 Абе

    11 13 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    За туй ли я горят напразно?

    Коментиран от #39, #50

  • 36 Реалист

    29 12 Отговор
    "В момента европейските власти затягат примката" в която са се омотали, водени от атлантическите кукловоди. Това поне са засега фактите

    Коментиран от #201

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 РЕАЛИСТ

    31 15 Отговор
    Стига сте писали глупости. Последните ресурси на планетата са в Русия. Тя може да съществува без останалия свят, но останалият свят не може да съществува без Русия. Ще скимти жално и гладно наоколо.

    Коментиран от #200

  • 39 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Абе":

    Ще я запушат

    Коментиран от #45

  • 40 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Русенец":

    Много си оригинален! Измисли нещо по-умно!

    Коментиран от #46

  • 41 Хохо Бохо

    15 25 Отговор
    Москва вчера каза, че ако загуби войната в Украйна, ще ви изпепели с ядрено оръжие.
    ХАРЕСВА ЛИ ВИ?
    А не е ли по-добре, НАТО да изпепели Москва преди това?
    Даже и троловете ще са на далавера - ще оцелеят... може би

    Коментиран от #47, #51

  • 42 От кога

    28 4 Отговор
    мисирките почнаха да разбират от енергетика и икономика, пишете за делфини
    тюлени и за това, че бай Гъцо не си е почистил тротоара, не газете непознати
    дълбоки води.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хмхмхмхмхм

    12 32 Отговор
    Нацистка руССия загуби основният капитал, върху който се основава всяка търговска дейност- ДОВЕРИЕТО НА КУПУВАЧИТЕ И КОНТАГЕНТИТЕ СИ. Няма доверие на купувачите, ерго НЯМА сключване на търговска сделка, НЯМА реализиране на приход и чиста печалба за руССия, а това води до ЛИПСИ на предвидените приходи от продажба на руски енергийни суровини в руския държавен федерален бюджет;0 Приходната му част предвижда 44 процента ПРИХОДИ ОТ ТОЗИ ВИД ПРОДАЖБИ, а сега тези приходи НЕ ВЛИЗАТ в него;0 Ако отказът на ЕС да купува руски природен газ не е икономическо оръжие на ЕС срещу руското енергийно газово оръжие и изнудване- здраве му кажете;0 РуССия ще продава ТРЪБЕН газ на Китай, ама... единствено в количествата, които може да побере капацитета на газопровода силата на сибир, но тя НЕ МОЖЕ ДА РЕАЛИЗИРА НА КИТАЙСКИЯ ГАЗ ОТКАЗАНИЯТ ОТ ЕС ТРЪБЕН РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ;0 А не може, поради спецификата му- 1во се изграждат газорпроводите, а чак ПОСЛЕ по тях се доставя ТРЪБЕН газ;0 Нека руснаците покажат нагледно, как НОСЯТ С КОФИ РУСКИЯТ ТРЪБЕН ПРИРОДЕН ГАЗ ДО КИТАЙ, за да реализират цената му на китайския газов пазар- ще е страхотно зрелище- хахахахахахах;0

    Коментиран от #112

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Левски

    27 7 Отговор
    Абсурдите на българската пропаганда нямат край! Явно кукловодът Путин сам е гласувал да изпрати българското оръжие на Украйна срещу Русия! Този пасквил тотално се подиграва с нас! А истинският кукловод дори не знае как се казва, говори с духове и се намира във Вашингтон!
  • 49 1111

    9 22 Отговор
    Русия няма почти никякви ресурси. Тя внася всичко от българия и сащ. Фалирала държава :))))
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Смешници

    32 8 Отговор
    Факти що за поредна глупост пишете.Защо днес има две статии на японски икономист и на шефа на Шел ,че Европа фалира ,а втория ,че Европа може да замени за 2023 руския газ само с една четвърт ,Ами останалото количество? Странно е до кога ще заблуждате хората само с лъжи ,все пак четем и други вестници не само вашия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иван

    15 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. :)))))
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Те сега

    13 3 Отговор
    си ива макя-та.
    Максимилиан от Лондон разгада стратегията на Путин.
  • 60 Сатана Z

    21 9 Отговор
    Европейският Райх няма да може да изкара тази зима .Всеки ще се спасява по отделно. България е обречена на глад и мизерия. Не знам на какво се надяват американските подлоги,но краят им се вижда.

    Z

    Коментиран от #63, #199

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хохо Бохо

    9 19 Отговор

    До коментар #51 от "Хмхмхмхмхм":

    Прав си!
    Подкрепям те!
    Казваш"
    "НАТО ПРОСТО ТРЯБВА да унищожи русия с ядрено оръжие"

    иначе русия ще унищожи света с ядрено оръжие
    /не,че го може с тези ръждясали ядрени оръжия/
    Да не рискуваме!
    Да унищожим Русия!

    те нямат бъдеще ... китайците ще имат Сибир
  • 63 Много си объркан

    10 24 Отговор

    До коментар #60 от "Сатана Z":

    Газовите хранилища в Европа са пълни на макс!
    Конектора с Гърция е готов, връзките на север - завършени, нови станции за втечнен газ са почти готови , газопровода от Нигерия също 💪
    Европа скъса здраво с рашляка!
    Сега Путлер се моли на Ердоган да му трафикира нелегално газа в Европа. И това са фактите 🤯🤯🤯

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Никога

    9 21 Отговор
    повече рашисти да не стъпват в България.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 И кът

    19 9 Отговор

    До коментар #63 от "Много си объркан":

    изпразниш хранилищата, с ко шъ ги напълниш? За какво ги носите тези неща на раменете?

    Коментиран от #69, #106

  • 68 Мухаа,хаа!

    16 9 Отговор
    Направо кърти мивки,тази" експертиза"! Но никъде, нито една дума за Катар,и изявлението на Шейха на Катар..Ние няма да допуснем, определени политици,да наложат таван на цената.Това нарушава всички правила на конкуренция .Което задължително ще доведе до рязък скок на търсенето,но рязко намаление на добива,на газ.Ние ще изпълняваме единствено доставка по сключените договори,но без да доставяме на трети страни по фиксирани цени.. Саудитска Арабия ,Катар+ Русия са " Големите" в този бранш,и нито една от тях няма да продава при подобни " условия". Та откъде газчица,бе мамини сладки в разгара на зимата? С бидони през океана?
  • 69 Ако прочетеш

    8 13 Отговор

    До коментар #67 от "И кът":

    Целият ми коментар ще си отговориш!
    Строят се тръби и станции за втечнен газ. Русия съвсем НЕ е единствения доставчик на газ в света. Който плаща - той поръчва музиката! Чети с разбиране 🧐

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Газовите хранилища

    8 8 Отговор

    До коментар #74 от "Къде видя опорки":

    В Европа са ПЪЛНИ над 90% въпреки унищожените Северни потоци, а нови тръби се полагат към Африка и в момента!!!
    Къде я видя тая ЗАВИСИМОСТ???
    Като не искаш да те обвиняват в разпространение на руска вражеска пропаганда, НЕ го прави! Работи с ФАКТИ 🧐

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 това

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "Анализатор":

    за което казваш, ще е "звучен шамар" не за Путин, а ритник отзад, който изоглавените, смятащи се за политици ще нанесат на България. Бива човек, ако е такъв, да разсъждава с главата си, а не с онова, на което седи.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хмхмхмхмхм

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "Ти си моят идол 💪":

    Нищо особено, просто имам професионално изкривяване;-0 Дори и на съпруга ми понякога му говоря по този начин, но той е свикнал. Гледам да не се отпускам много, щото другите просто не го разбират, все пак- не пиша в лекс,бг;0
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "るモ中いア":

    Гледал си онова клипче с рошевия дядка в Ютуб нали?
    Думите му щяха да имат стойност, ако не беше пропаднал хипар. Те са изкуствена опозиция като Грета Тумберг и другаря Путин. Глобалистите ги слагат все такива недомаслени за да неглежират истината.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Aлфа Bълкът

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "КОНТРАТА":

    Брей 27 век, туй е Завръщане в Бъдещето, а руснаците в кой век са, 18-и избутаха ли го?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 След загубата на доверие

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хмхмхмхмхм":

    може да последва сделка но на силно занижена цена, за да се компенсира несигурността на доставката. Ето в това е играта на Китай, Индия и Турция и Путин въпреки, че го знае се набута сам в ръцете им!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Генади

    4 4 Отговор
    Позната гадалка сподели, че Путин до осем месеца или ще сдаде властта или ще бъде премахнат физически от съподвижници...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Станимир Петров

    5 8 Отговор
    Да живее България
    Слава Русия

    Коментиран от #186, #187, #198

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Хмхмхмхмхм

    5 3 Отговор

    До коментар #184 от "Станимир Петров":

    Да живее БЪЛГАРИЯ, САМО БЪЛГАРИЯ И ПАК БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ, НО ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Джуджето хаяско,

    2 0 Отговор
    Много анал-лизатори има по света, боже....
  • 197 Ти си каракачанин..

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    С фес и тюрбан.
  • 198 Станимир Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #184 от "Станимир Петров":

    Да живее България
    Слава ЕС и САЩ
  • 199 Сатана Z

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Сатана Z":

    Руският Райх няма да може да изкара тази зима. русия е обречена на глад и мизерия. Не знам на какво се надяват руските подлоги, но краят им се вижда.
  • 200 РЕСЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Русофили стига сте писали глупости. Последните ресурси на планетата не са в русия. Тя не може да съществува без останалия свят, но останалия свят може да съществува без русия. Ще скимти жално и гладно наоколо.
  • 201 Реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    "В момента руските власти затягат примката" в която са се омотали, водени от кремълските кукловоди. Това за сега са фактите.
  • 202 КОНТРАТА

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "КОНТРАТА":

    русия се връща в 18 век. Иначе си захлебвайте русофили още малко ви остана.

    Коментиран от #207

  • 203 Тошо

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Тошо":

    Само ЕС, САЩ и Украйна.
  • 204 Тошо

    2 4 Отговор
    ДОЛУ русия. САМО ЕС, САЩ и УКРАЙНА.
  • 205 ИСТИНАТА

    3 2 Отговор
    Светът може без русия, но русия не може без Света, това е!

    Коментиран от #210

  • 206 тогава бай дън

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хехе":

    трябва да уволни херото мустафата, защото ТОЛКОВА ПАРИ дава на определенети кръгове, произтичащи от стария режим да се правят на демократи и евроатлантици по байдъновски образец и излиза, че НИЩО не е направила.
  • 207 ХА-ХА-ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #202 от "КОНТРАТА":

    Украйна беше прелъстена, а сега ще е изоставена ....Тежко му на народа.
    Западът подклажда окраината на Русия в смъртна вражда към Русия, защото това са най-сигурните подстъпи на Запада до границата на Русия, до разделяне на Русия от граничните й държави, от всяване на раздор между Русия и останалата част от Европа, за да бъдат по-слаби. Само не у ред човек не вижда това. А за МИНСКИТЕ споразумения всички от Запад са получили амнезия. Международните договорености ТРЯБВА да се спазват. Скоро ЕС ще разбере на свой (и наш) гръб, че е така.
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 да, така е

    2 0 Отговор

    До коментар #205 от "ИСТИНАТА":

    Думите ти са парафраза на тези на Иван Тургенев: "Родината може без всеки един от нас, нито един от нас може без родината".
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 вятъра на промяната

    1 1 Отговор
    При толкова золуми които нанесе Русия на Украйна украинците отдавна трябваше да прекъснат руските газови магистрали които преминават през територията и.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания