Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 12:54 780 0

Бразилският вицепрезидент призна загубата на Болсонаро

  • жаир болсонаро-
  • бразилия-
  • лула да силва

Няма смисъл да мрънкаме повече - загубихме играта, каза той

Бразилският вицепрезидент призна загубата на Болсонаро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вицепрезидентът на Бразилия Амилтон Моурао призна вчера загубата на Жаир Болсонаро - три дни след обявяването на изборните резултати и на фона на продължаващите протести срещу победата на левия кандидат Луиз Инасио Лула да Силва, предаде ДПА.

"Няма смисъл да мрънкаме повече - загубихме играта. Няма от какво да се оплакваме", заяви бившият генерал от армията Моурао пред в. "Глобо". Той допълни, че не вярва да е имало изборни измами. Болсонаро получи 49,1% на изборите в неделя и загуби с малка разлика от Лула, който спечели 50, 9% от гласовете, предаде БТА.

Във вторник, в първото си изявление след гласуването, Болсонаро не спомена загубата си и не поздрави Лула, а за пореден път се усъмни в изборната система. В обръщение към привържениците си снощи Болсонаро все пак призова протестиращите трети ден срещу победата на Лула с пътни блокади да прекратят демонстрациите, след като първоначално изрази разбиране за действията им. "Затварянето на магистрали в Бразилия възпрепятства свободното придвижване на хората", каза той във видео, публикувано в Туитър. "Трябва да уважавате правото на движение на останалите - да не говорим за щетите за нашата икономика", добави той, но все пак спомена, че протестите по площади и на други обществени места "са част от демократичната игра".

Пътната полиция в Бразилия регистрира вчера следобед 150 пътни блокади в различни части на страната, съобщава новинарският сайт G1. До момента полицията е премахнала 688 блокади. Многобройни привърженици на Болсонаро протестираха вчера пред казарми из цялата страна и призоваваха военните да се намесят след победата на Лула, информира в. "Фоля де Сао Пауло". "Не е възможно Лула да е събрал толкова много гласове след скандалите за корупция и престоя в затвора. Трябва да е измама", заяви за ДПА протестиращ от Рио де Жанейро.

Междувременно стотици привърженици на Болсонаро вдигнаха ръце в хитлеристки поздрав и пяха националния химн на протест пред казармите в Сао Мигел до Оуеште в Южна Бразилия, съобщи телевизия "Глобо". Прокуратурата в бастиона на Болсонаро - щата Санта Катарина, заяви, че започва разследване. Възхваляването на нацисткия режим и използването на нацистки символи е престъпление в Бразилия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: