Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 16:23 1 757 0

Президентът на Казахстан обяви амнистия

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • амнистия-
  • президент

Инициативата на Токаев е своеобразна стъпка, насочена към демократични преобразования казахстанско общество

Президентът на Казахстан обяви амнистия - 1

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в септемврийското си послание към народа представи решението си да обяви амнистия на отделни участници в събитията от януари 2022 година. Изготвянето на Закона за амнистия, съгласно който ще се извърши този процес, е иницииран от група депутати от Мажилиса (парламента) и е подготвен изтъкнати юристи.

Подробно и компетентно се обяснява разликата между амнистия и освобождаване, както и кой от участниците в януарските събития попада в групата за амнистия. Интересен факт е, че 1500 от 1600-те участници в събитията през януари 2022 г., ще бъдат амнистирани.

Светът живее в агресията и страховете, измислени или реални, но този акт на милосърдие, може да бъде пример по какъв начин трябва да се решават въпросите, свързани със сигурността и устойчивостта на обществата, в които диалогичността и политическата воля са гаранция за държавност и бъдеще.

Инициативата на президента Токаев е своеобразна стъпка, насочена към демократични преобразования казахстанско общество. Силният прощава, защото по този начин прави обществото по-силно. Тази необичайна за съвременния свят ситуация може да послужи като нагледен пример как трябва да се решават проблемите. Това предизвиква неоспоримо чувство на възхищение от справедливото и мъдро решение на президента на Казахстан.

Проф. д.т.н. Нина Дюлгерова


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА