Last news in Fakti

27 Юли, 2013 19:11 1 601 1

В "убийство по непредпазливост" обвиниха машиниста на влака-убиец в Испания

  • испания-
  • катастрофа-
  • влак
В "убийство по непредпазливост" обвиниха машиниста на влака-убиец в Испания - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Властите в Испания обвиниха шофьора на влак, който дерайлира в Северозападна Испания, убивайки 78 души, в "убийство по непредпазливост". Това заяви министърът на вътрешните работи на страната  Хорхе Фернандес Диас, цитиран от Си Ен Ен.

По думите на министъра от четвъртък в 19:40 ч. (местно време) на 52-годишния Франсиско Хосе Гарсон Амо е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". В неделя съдът ще реши дали да повдигне официално обвинение срещу машиниста след като той бъде разпитан от съдията.

Въпросите са фокусирани върху скоростта, с която влакът е пътувал. Мъжът е заподозрян, че умишлено е развил прекалено висока скорост на завоя при влизане в Сантяго де Компостела - вероятно 190 километра в час при препоръчителни 80 км/ч - което е предизвикало дерайлирането.

Машинистът, който прекара последните два дни под арест в болница, охраняван от полицията, сега се намира в полицейското управление, каза още министърът.

"Съществуват основателни улики, позволяващи да се счита, че той може да носи евентуална отговорност за случилото се, което при всички положения ще трябва да се определи от съдията и разследването", каза Диас.

Записите на катастрофата все още се намират в полицията.

Мъжът, който работи от 30 години за държавната железопътна компания Ренфе (Renfe), вчера отказа да отговаря на въпроси на полицаите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Кънева

    0 0 Отговор
    казвам, че след 30 години стаж, в бройката ги е уцелил безгрешно, само Андреш Брайвик е по-бърз...не съдете за да не бъдете съдени.
Новини по държави: