Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 10:00 647 1

Блинкън беше домакин на среща на министри от Армения и Азербайджан

  • държавният секретар -
  • сащ -
  • антъни блинкън -
  • армения -
  • азербайджан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан за предприетите "смели стъпки" за постигане на траен мир

Блинкън беше домакин на среща на министри от Армения и Азербайджан  - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан за предприетите "смели стъпки" за постигане на траен мир, след като външните министри на двете южнокавказки страни, които многократно са влизали в сблъсъци за контрола над района на Нагорни Карабах, се срещнаха във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Блинкън се срещна с външния министър на Армения Арарат Мирзоян и външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов в Блеър Хаус - държавна къща за гости във Вашингтон - само няколко седмици след най-тежките сражения между двете страни от войната през 2020 година. "Това, което виждаме сега, са реални стъпки и смели постъпки от страна на двете страни да оставят миналото зад гърба си и да работят за постигане на траен мир", заяви Блинкън в началото на срещата. "Като приятел и на Армения, и на Азербайджан, САЩ се ангажират да направят всичко възможно, за да ви подкрепят в тези усилия", каза Блинкън. Срещата се проведе при закрити врати.

Лидерите на двете държави се срещнаха в края на миналия месец в руското черноморско пристанище Сочи заедно с руския президент Владимир Путин и се договориха да не използват сила, както и да се придържат към предишни споразумения, които целяха прекратяване на сраженията, съобщи руската новинарска агенция РИА Новости. През октомври двете страни се споразумяха да приемат мисия на ЕС по протежение на общата им граница.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварите нещо се размърдаха

    1 0 Отговор
    Но доста смърди и никой не им вярва!