Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 12:53 828 4

Чавушоглу: Турция и ООН действат координирано

  • турция-
  • русия-
  • зърно-
  • оон-
  • координация

За да отговорят на очакванията на Русия да започне да изнася свои храни и торове в рамките на "зърненото споразумение"

Чавушоглу: Турция и ООН действат координирано - 1
Източник: БГНЕС

ООН и Турция координират работата си, за да отговорят на очакванията на Русия да започне да изнася свои храни и торове в рамките на "зърненото споразумение". Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на изслушването на бюджета за 2023 г. в Меджлиса, предаде Анадолската агенция.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш води преговори за премахване на пречките пред руския износ на зърно и торове. Тези пречки не са напълно премахнати. Преценяваме какви стъпки да бъдат предприети, за да отговорим на очакванията на Русия, подчерта турският външен министър.

Той каза още, че не е необходимо да се преподписва споразумението за зърното, което изтича на 19 ноември.

Ако страните се споразумеят, срокът ще бъде удължен автоматично, обясни Чавушоглу.

На 2 ноември Русия реши да възобнови участието си в "зърнената сделка", след като Украйна, с посредничеството на ООН и Турция, гарантира писмено, че няма да използва коридора за сигурност в Черно море за военни цели. Същевременно Москва заяви, че запазва правото си да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши дадените от него гаранции, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    И срещу Сирия действат координирано.

    Коментиран от #3

  • 2 Драган

    2 1 Отговор
    Турция нито зърно произвежда,нито торове,нито газ,но благодарение на политиците си успешно ги продава в цял свят. Имат си хората държавници, това е
  • 3 ТиквунОбранов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Да ми така е всеки ден падат поне 5 картунки.
  • 4 Чакам деня

    0 1 Отговор
    в който Русия ще ви сипе с големият черпак !
Новини по държави: