Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 05:52 1 933 23

ООН призова за вдигане на бариерите пред износа на руски торове

  • оон-
  • русия-
  • торове

Апелът бе отправен след среща вчера в Женева, посветена на зърнената сделка

ООН призова за вдигане на бариерите пред износа на руски торове - 1
Снимка: ЕПА

ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Апелът бе отправен след среща вчера в Женева, посветена на зърнената сделка. Споразумението, което дава възможност да бъде изнасяно украинско зърно от черноморските пристанища на страната, изтича на 19 ноември. Удължаването му обаче е поставено под въпрос, като Русия се оплаква, че ѝ е трудно да изнася храни и торове заради санкциите, наложени от Запада след нейната инвазия в Украйна.

"Светът не може да си позволи да остави глобалните проблеми с достъпа до торове да се превърнат в глобален недостиг на храни", предупреди ООН. Световната организация призова да бъде ускорено премахването на всички оставащи пречки за износа на торове за най-нуждаещите се държави.

Безпрепятственият експорт на храни и торове от Русия бе в центъра на разговорите в европейската централа на ООН в Женева, наред с удължаването на зърненото споразумение. Преди сключването през юли в Турция на сделката под егидата на ООН Москва блокираше износа на зърно от украинските пристанища.

Войната доведе до скок на цените на основни хранителни продукти и предизвика опасения от глобална продоволствена криза.

ООН бе представена на срещата в Женева от своя заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, под чието ръководство се водят преговорите за износа на украински храни, и представителката си по въпросите на търговията Ребека Гринспан. От руска страна участва заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин, посочва Ройтерс.

Вчера Нидерландия обяви, че ще отблокира партида от 20 000 тона руски торове, които остават в пристанището на Ротердам заради санкциите. Това е станало по молба на ООН, като пратката ще бъде пренасочена към Малави чрез Световната програма по прехраната, както се очаква, през следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекмеджан ефенди

    29 3 Отговор
    Най-после добра новина.

    Коментиран от #15, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Недейте така

    46 0 Отговор
    "ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, предаде ДПА"- А за бариерите за износ на зърно и храни от Русия? Аааа написали сте го, но под сурдинка, но не и в заглавието: "Безпрепятственият експорт на храни и торове от Русия бе в центъра на разговорите в европейската централа на ООН". Какви сте ни хитреци:):)
    Иначе ЕС и Африка ще ядат само торове сега.
  • 6 Мишел

    42 0 Отговор
    Апелът на ООН беше отправен, след като Министерството на търговията на САЩ обяви, че Русия е държава със свободна пазарна икономика.
    Това означава, че по законите на САЩ, на Русия не могат да бъдат налагани икономически санкции като спиране износ на стоки, ограничение/ таван на цени на нефт, газ, въглища итн, блокиране на активи, получени при продажбата на стоки итн.
    Резултатите от изявлението на Министерството на търговията на САЩ не закъсняха- вчера САЩ обявиха, че Индия може да купува от Русия нефт, газ и въглища на цени,които са над наложения таван.
    Което на практика означава, че няма таван за цените за нищо и за никого.

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Гошо

    32 1 Отговор
    И ръцете с бяло знаме ще вдигнете ,споко
  • 8 време разделно

    38 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Те ЗАПАДналите ще клекнат още много, накрая направо ще лазят и ще се чудят как да се извиняват на Русия за всичките мизерии дето й направиха! Пределно ясно е че западът разбира само от езика на силата и Русия трябва да ги мачка докато ги размаже веднъж завинаги и да отърве Земята от това зло! Както се казва - БОГ на Небето, Русия на Земята! Дано Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ помогне на достойните хора и народи в тези трудни моменти и да накаже онези, които са си го заслужили! АМИН.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "време разделно":

    Не са виновни САЩ и Запада като цяло. Виновни за всички световни беди от древостта, че и до днес е едно много точно определено племе. И по-точно, една малка част от него. Разпознават се по дългите къдрави коси и бради, смешните шапчици, големите носове и месестите уши. Но най-лесно можете да ги разпознаете по невероятната им алчност и жестокост, коварство и неприятна миризма.

    Коментиран от #21

  • 11 Сийка

    0 25 Отговор
    Не ! Само след като напуснат територията на Украйна. Никакви отстъпки на Путиноидите и българските ментално увредени русофили !

    Коментиран от #22

  • 12 Диктаторите

    0 20 Отговор
    Дебила Путин и феса ердоан съсипаха държавите си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Конска тор

    16 1 Отговор
    Демократите без тор не могат. Свикнали са да плуват в естествената си тор.
  • 15 Само напомням

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чекмеджан ефенди":


    "Светът не може да си позволи да остави глобалните проблеми с достъпа до торове да се превърнат в глобален недостиг на храни", предупреди ООН. Световната организация призова да бъде ускорено премахването на всички оставащи пречки за износа на торове за най-нуждаещите се държави.


    НЕ! Не ги премахвайте! Ще гладуваме и умираме от глад, за да му е "гадно" на Путин. Не ни пука за умиращите в Африка, Азия и Южна Америка бедни и гладни хора! Важното е на Путин да му е зле! Това са ни евроАтлантическите "ценности"!
    😄😁😀















  • 16 Русенец

    12 0 Отговор
    Санкциите поддават. Непоколебимите се разколебават. Либерастия, либерастия, ама.... зимата и глада не са шега работа
  • 17 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Къде го прочете това?
  • 18 Хъъъм

    16 1 Отговор
    Почнаха да дават задна, а ние ще пращаме оръжие. Заради марионетките политици, пак ще пострада България. Народа им гласува доверие на изборите, да работят за изправяне на икономиката, за стандарта, за излизане от кризата, а те правят точно обратното.
  • 19 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    Русия иска да си прибере корабите с торовете блокирани по европейски пристанища затова предлага безплатно товара само и само да се върнат обратно. Първата зърнена сделка беше с условията Украйна си изнася зърното Русия си прибира корабите. Докато не се изпълнят Русия няма как да сключва нова сделка.
  • 20 Само напомням

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чекмеджан ефенди":

    "ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, предаде ДПА, цитирана от БТА."

    Урсула да иде и да им каже, че гладната смърт на милиони е малка цена и че Путин не ни е поставил на колене, колкото и да е опитвал!!!!!!!!!!
    😁😄😀





  • 21 случаен

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    не случайно са мразени от сътворението на света,а носовете им са големи,щот въздуха е безплатен,виц имаше такъв,ама ще да е верен
  • 22 Днес

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сийка":

    Българка-та е кака Сийка
  • 23 Цензура

    3 0 Отговор
    А, значи най-после признавате, че бандитските държави от ЕС обричат на глад, може би дори на смърт десетки милиони хора по света, блокирайки износа на руски торове и руска пшеница? Нима действия като тия на холандските наркомaни, не са престъпление срещу човечеството, да не говорим и че са посегателства срещу частната собственост? Нека бедните хора по света, дето понякога нямат хляб и за децата си, да разбират благодарение на кои гладуват !!!