18 Ноември, 2022 15:05 3 898 13

Плуват в пари: как за броени години Катар стана приказно богат

  • катар-
  • световно първенство-
  • богатство-
  • пари-
  • петрол-
  • газ-
  • природен газ

Само допреди няколко десетилетия Катар гладува и е беден като просяк. Няма пътища и училища, нито болници и електричество. Днес емирството плува в пари. Как го постигна?

Плуват в пари: как за броени години Катар стана приказно богат - 1
Снимка: Shutterstock

Фонтани, паркове и градини, навред прислужници: имението на бившия министър на енергетиката на Катар Абдула ал Атия е впечатляващо. Той приема екип на германската медия АРД в своя "маджлис" - така се нарича мястото за срещи на мъжете, което в емирството е същинска институция. Приемната на бившия президент на ОПЕК Ал Атия е огромна, от тавана висят пищни кристални полилеи, а покрай стените са наредени позлатени тапицирани столове.

Когато в Катар гладуваха

От 1992 до 2011 Ал Атия, който днес е на 70 години, е министър на енергетиката и индустрията - и като такъв е много влиятелен. И до днес той е смятан за сив кардинал. Пред екипа на АРД Ал Атия словоохотливо разказва как навремето е договарял износа на газ и защо преговорите с Германия са били неуспешни.

"През 1997 година бях в Берлин, където исках да убедя германците да купуват втечнен газ. Те отказаха и ми заявиха: Руският газ е по-евтин. Предупредих ги: Цената не е всичко. Не бива да сте зависими само от един източник", спомня си Ал Атия.

От днешна гледна точка е трудно да си представим, че Катар не е съумявал да пласира своите ресурси. Но Ал Атия си спомня едни съвсем различни времена - неговите предци са гладували. Защото до средата на миналия век риболовът на перли е бил почти единственият източник на доходи. "Ако се върнем с машината на времето в 50-те години на миналия век, ще видим, че по онова време Катар беше беден като просяк. Нямаше пътища и училища, нито болници и електричество", разказва политикът. "Когато бяхме бедни, никой не ни помагаше, дори арабските ни съседи. Никой не ни познаваше. Едва когато открихме петрола, всички изведнъж ни опознаха."

Петрол и най-вече газ - най-голямото известно находище на природен газ в света се намира в Персийския залив между Катар и Иран. Катар е трети в света по запаси на газ.

Първият голям клиент

Но след като залежите са открити, Катар изпитва сериозни трудности да ги монетизира. За да бъде изнесен, газът трябва да се втечнява, а необходимата за това инфраструктура е изключително скъпа.

През 90-те години на миналия век Ал Атия трябва да осигури средствата от потенциални клиенти. "В газовия бизнес първо се нуждаете от клиент, от дългосрочен договор. Едва тогава можете да изградите съоръженията. Без клиенти няма инсталации за втечняване. Затова погледнахме кой е най-големият потребител на газ в Азия: това е Япония, върху която се съсредоточихме." Катар подписва първите дългосрочни договори с Япония, а след това се присъединяват и други клиенти, много от които от Азия.

Днес Катар е богата държава. Семейството на Ал Атия - също. Министърът на малкото емирство се е срещал с най-могъщите хора на света.

Влиятелните династии на Катар

Ал Атия показва пожълтяла черно-бяла фотография, на която покойният му баща е на летището в Париж заедно с дядото на сегашния емир. С тази снимка той обяснява принципа на катарското общество, основаващо се на роднинските отношения между големите семейства. На върха е управляващата династия Ал Тани, която излъчва емира от 200 години.

"Баба ми произхождаше от семейство Ал Тани. Династиите се сродяват. Това носи сигурност на страната - браковете между родовете. Този е чичо на онзи, другият е негов доведен баща и т.н.", обяснява Ал Атия.

Затворена система, чиято стабилност се дължи на тесните семейни връзки. Чужденците могат да придобият катарско гражданство само при много строги условия и след 25 години пребиваване в страната.

Един от четиримата синове на Ал Атия се появява с жълто Ламборгини. Скоро главата на семейството е заобиколен от внуците си. Момиченцата са облечени в розови луксозни рокли, а върху ръката на едно от момченцата е кацнал сокол. Децата ходят в британски частни училища, а по-късно вероятно ще учат в някой елитен американски университет.

"Може да сме малки, но сме най-добрите"

Милиардите, които генерира експортът на газ, се инвестират в образование, здравеопазване и инфраструктура. Но Ал Атия не споменава факта, че огромният просперитет е постигнат и на гърба на нископлатените работници, част от които се трудят при нечовешки условия. Той се гордее най-вече с това, че малкото емирство е постигнало толкова много: "Когато една държава има стотици милиони жители, тя е бавна като слон. Ние може да сме малки, но сме по-бързи от сърна. Сега имаме едно от най-големите пристанища в Близкия изток, най-хубавото летище в света и най-добрата авиокомпания. Може да сме малки, но сме най-добрите."

Това описание на Катар в момента изобщо не отговаря на международното възприятие. Ал Атия е наясно с това, но се надява, че отношението ще се подобри, след като топката на Световното първенство започне да се търкаля. На предишни Световни първенства по футбол критиките обикновено стихваха още в началото на първия мач. Този път обаче това е малко вероятно.

Автор: Уте Брукер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    15 4 Отговор
    Да благодарят на ЕС че ги храни с пари, а също така и приток на туристи след като вдигат всичко и правят невъзможен живота в Европа...
  • 2 Долу ЕС

    15 9 Отговор
    ние дългосрочни договори имахме от 60 г о за газ и за ядрено гориво, откак сме в скапания ЕС, за България се говори в минало време, като се почне демография, образование, армия, енергетика и абсолютно всичко каквото се сети човек, всичко е БЕШЕ!
  • 3 Ами

    16 7 Отговор
    Как? Как?
    Ами ей така. Когато нямат прости управници, а хора които се грижат за държавата и народа. А не са като България. Дупката на Европа. И после ми говори някой за патриотизъм и как трябва да обичам родината. Ще я обичам когато тя стане като Швейцария по стандарт. А сега и пръста няма да си мръдна за нея.
  • 4 Обратен

    12 7 Отговор
    В Катар не виреят хомосексуалистите иначе с Асенчо щеше да се преместим там да се любим,под палмите.
  • 5 факт

    17 1 Отговор
    Е как - "...Катар стана приказно богат", пък - "....навред прислужници"? За кого е приказно богат???

    Коментиран от #12

  • 6 Смех

    8 3 Отговор
    Ми как като буфер срещу Русия използван от запада
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Онзи

    7 0 Отговор
    Като са искали съвети от баце !!!
  • 9 незнайко

    8 6 Отговор
    Демокрация значи ! БЪЛГАРИЯ за 30 години намаля с 2 милиона и не е мръднала нито ИНЧ !!! Катар за 30 години от нищо става нещо, но не с ДЕМОКРАЦИЯ !!! Те са 3 милиона, но истински катарци при които роднинството е на първа линия !!! БЕЗ РЪКОВОДИТЕЛ КОЙТО ДА ПОВЕДЕ НАРОДА СИ НЯМА ОПРАВИЯ !!! Демокрацията е измислица за тъпаци като НАС които си продават земните богатства !!!
  • 10 Време е

    12 3 Отговор
    Скоро пак ще обеднеят. Времето на изкопаемите горива е по близо от колкото даже може и да си представим.

    Коментиран от #11

  • 11 Рашавия

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Време е":

    Едва ли. Хората инвестират в образование и технологии, а и праша едва ли ще може да ги освободи. Там приказките за тъпаци не вървят.
  • 12 Рашавия

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Катарците ако искат могат да не работят.
    Всеки може да избере с какво да се занимава, ако решат че има смисъл го финансират.
    Ако иска да учи си избира къде и държавата плаща.
    Всичките работници, камериерки са чужденци с шист месечни визи.
    Ако не са доволни от някой, не му подновяват визата.
    По този начин нямат оргонизирана престъпност и емиграция.
    Не като шкембето да раздаде на 300 000 руснака български паспорти, и тея новобългари като правят золуми из Европа всичко да се пише на гърбът на бегето.
  • 13 Шопендар

    2 0 Отговор
    Катарци от пустинята правят градина,нашите алчни управници от градина направиха пустиня