Last news in Fakti

2 Декември, 2022 08:50 1 842 10

Рецесия в САЩ през 2023 г. може да срине акциите

  • инфлация-
  • сащ-
  • икономика-
  • пари-
  • акции-
  • криза-
  • рецесия

На борсовия пазар духат неблагоприятни и противоречиви ветрове

Рецесия в САЩ през 2023 г. може да срине акциите - 1
Снимка: Shutterstock

Какво ще се случи с фондовия пазар през 2023 година? Всичко зависи от действията на централните банки, най-вече на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, и въздействието им върху икономическия растеж. При евентуална рецесия отвъд океана акциите може да се сринат с 25 на сто, пише БТА.

Според експерти от "Дойче банк" (Deutsche bank) е много вероятно в средата на 2023 г. в САЩ да настъпи рецесия, предизвикана от усилията на УФР да удържи инфлацията и това да доведе до рязък и "временно болезнен" спад на акциите. Възниква въпросът какво ще се случи с рисковите акции и дали може да се стигне до сериозен спад, пише италианското специализирано издание "Мъни".

Давид Фолкертс-Ландау и Питър Хупър от "Дойче банк" коментират, че при рецесия в САЩ акциите на основните фондови пазари ще се сринат с 25 на сто и ще се възстановят напълно в края на годината, но при условие че рецесията продължи само няколко тримесечия. Двамата експерти цитират твърдят, че поддържането на висока инфлация в САЩ и Европа води до понижение на заплатите. При покачване на цените централните банки ще работят с по-високи лихви, което ще доведе до забавяне на растежа и срив на фондовия пазар.

Подобни предвиждания направиха през последните месеци и други експерти. През юли легендарният инвеститор Джеръми Грантъм също предупреди, че акциите могат да се сринат с 25 на сто. През август анализаторът от инвестиционна банка "Сити" (Citi) Кристофър Дейнли написа в доклад, че акциите на компаниите за чипове могат да се понижат значително, тъй като инвеститорите "се сблъскват с най-лошия спад за полупроводниците от поне десетилетие". Инвеститорите стават все по-неспокойни, тъй като прословутата циклична индустрия върви към продължителен спад след години на широко разпространен недостиг, който доведе до сериозни инвестиции в капацитет, отчете тогава "Блумбърг". По-рано този месец анализатори от "Морган Стенли" (Morgan Stanley) намекнаха, че по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 би могъл да се понижи с до 25 на сто в случай на рецесия.

Подобен спад на акциите на фондовия пазар може да е в ход и в Германия, където е базирана "Дойче банк", както и в еврозоната, заради енергийния шок, причинен от руската инвазия в Украйна, напомнят анализатори от германската група. Междувременно УФР и Европейската централна банка (ЕЦБ) са решени да намалят инфлацията през идните години, а това "не би било възможно без поне умерено икономическо забавяне в САЩ и Европа и значителен растеж на безработицата". Интересен факт е, че "Дойче банк" бе първата голяма банка, която през април предвиди рецесия в САЩ, а през юни прогнозира и за риск инфлацията да се ускори или да не се забави достатъчно бързо.

Междувременно на борсовия пазар духат неблагоприятни и противоречиви ветрове. Американските акции отчетоха скок през миналата седмица, след като протоколите от последното заседание на УФР показаха, че отговорните лица очакват по-бавно покачване на лихвите. Вълните от протести в Китай срещу ковид мерките обаче предизвикаха силно недоверие към финансовите пазари, като и трите основни индекси на Уолстрийт, включително промишления индекс Дау Джоунс, се сринаха рязко в началото на тази седмица.

Неслучайно и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева препоръча Китай да се откаже от мащабните и строги локдауни и да премине към по-целенасочен подход за ограничаване на КОВИД-19. Тя призова за "рекалибриране" на строгата политика за "нулев ковид" на Пекин, която има за цел да изолира всеки отделен случай на заболяването, "точно заради влиянието ѝ както върху хората, така и върху икономиката". Ако се вземат предвид прогнозите на експертите, то перспективите пред фондовия пазар не са розови, като всички погледи и през 2023 г. ще се насочени към САЩ и Уолстрийт. От това какво ще се случи там, зависи като цяло развитието на фондовия пазар през идната година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 С две думи

    20 0 Отговор
    Каква 23 г. -от 2020 в щатите нещата не вървят на добре-засега се крепят на инерцията от предишните десетилетия-но се вижда че и тя свършва....САЩ ще потънат без нова световна война(не дай Боже) ...-това е реалито.
  • 3 Духат та

    16 1 Отговор
    Байдън срина Украйна, Европа и на краварите не може да им се размине!
  • 4 БгТопИдиот

    16 0 Отговор
    Нема ли голем световен конфликТ,отиват у ряката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Махмуд

    0 6 Отговор
    Може, ама няма да стане със сигурност. Статия за комуфлаж.
  • 7 Обективно

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Свобода на словото и ,,факти”?Още имам забрана за публикуване от телефона.
  • 8 БгТопИдиот

    10 2 Отговор
    Виртуалното казино отива на почивка.

    Акции,облигации,валутни двойки ,хедж фондове и други икономически алабализми за раздуване на едни балони (който помпят БВП-то) ама виртуално.

    Та като приключи този виртуалн цирк на преливане от пусто в празно, истинска стойност оства при производителите на стоките за потребление и продавачите на ресурси.

    Да видим дали ще съм прав .
  • 9 електрически Москвич

    7 1 Отговор
    Няма да се случи, защото сащ от юни са в рецесия. Фед започват да намаляват рейт хайкс, и е много вероятно 2023 да започнат да ги режат отново! Те са в рецесия, но няма да допуснат сериозен краш на индексите, защото цялата им държава съществува, заради финансовия им пазар. Само това им остана като предимство, пред Китай. Но това важи за най-големите компании от всеки сектор. Всички останали са вече на ниво от 2019, някои дори на 2012, а малките компании ги манипулират брутално, бутат ги към фалит.
  • 10 Хихихи..

    4 0 Отговор
    Двестагодишната се пука по шевовете,вода в трюма..Титаник беше величествена "кино-картина"..