22 Ноември, 2022 19:23 2 062 1

Модерна защита! Венеция беше спасена от наводнение благодарение на дигите "Мойсей"

  • венеция-
  • италия

Според прогнозите "високата вода" във Венеция ще продължи и в сряда, и в четвъртък, като се смята, че през двата дни нивото ще е 140 сантиметра

Модерна защита! Венеция беше спасена от наводнение благодарение на дигите "Мойсей" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Системата от плаващи диги "Мойсей" се задейства заради изключително високото покачване на водното равнище във Венецианската лагуна и спаси Венеция от големи наводнения, съобщиха италиански медии.

Заради проливните дъждове из цяла Италия метеоролозите прогнозираха, че водното ниво в лагуната, или така наречената "висока вода" ще достигне 170 сантиметра днес. Това е близо до рекордните нива.

В резултат на предупреждението бяха вдигнати подводните диги на "Мойсей" през нощта, което предпази града и прочутия му площад "Сан Марко" от големи поражения.

Днес в града бушуваха и силни ветрове, а проливните валежи продължиха. Това обаче не попречи на няколко смели туристи да излязат на разходка в града.

Феноменът "висока вода" във Венеция се дължи на комбинация от фактори, обострени от климатичните промени. Сред тези феномени са покачване на морското равнище, необичайно големите приливи и подронването и слягането на терените, на които е изграден градът.

"Ако бариерите на "Мойсей" не бяха тук, щеше да има катастрофално наводнение във Венеция", заяви днес италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини.

А кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че ако не е била системата от диги, то нивото на водата в района на Пунта дела Догана във Венеция, където се сливат двата големи канала - Канале гранде и Каналът Джудека - е щяло да бъде 173 сантиметра. "Щяхме да имаме ново опустошение, ако не беше "Мойсей", написа той в страницата си във Фейсбук. "Трябва да имаме куража да правим избори и да вярваме в технологиите", добави Бруняро.

"Мойсей", проектиран през 1984 г. и в който бяха вложени милиарди евро, заработи за първи път през 2020 г. след закъснения в реализацията и корупционни скандали. "Мойсей" е проектиран така, че да може да предпази града от приливи, достигащи 3 метра.

Според прогнозите "високата вода" във Венеция ще продължи и в сряда, и в четвъртък, като се смята и, че през двата дни нивото ще е 140 сантиметра.

Проливни дъждове и наводнения имаше иначе и в Сардиния, Лацио и Абруцо, допълва АНСА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    3 6 Отговор
    "Феноменът "висока вода" във Венеция се дължи на комбинация от фактори, обострени от климатичните промени"а така освен климатичните промени ,нещо Путин няма ли пръст в тая работа То щото тия проблеми Венеция никога преди не ги е имала ,те сега се появиха
Новини по държави: