Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 21:05 850 0

Съюз! Партията на Нетаняху подписа първото си коалиционно споразумение

  • ликуд-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • яир лапид

Бенямин Нетаняху и неговите религиозни и крайнодесни съюзници постигнаха убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в Израел на 1 ноември

Съюз! Партията на Нетаняху подписа първото си коалиционно споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ликуд - партията на бившия израелски премиер Бенямин Нетаняху, на когото е възложено да състави новото правителство на страната - подписа първото си коалиционно споразумение - с крайнодясната партия "Еврейска сила", предаде Ройтерс.

Споразумението не предвижда цялостно и окончателно формиране на ново правителство, но дава на крайния националист Итамар Бен-Гвир, лидер на "Еврейска сила", министерството на полицията и място в кабинета по въпросите на сигурността.

"Направихме голяма стъпка тази вечер към постигането на пълно коалиционно споразумение, към сформиране на изцяло дясно правителство", се казва в изявление на Бен-Гвир.

Партията на Нетаняху и нейните религиозни и крайнодесни съюзници постигнаха убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в Израел на 1 ноември, с което поставиха край на продължилата почти четири години политическа нестабилност в страната. Неговите усилия за бързо съставяне на правителство обаче срещнаха пречки и преговорите с коалиционните партньори се проточиха, отбелязва Ройтерс.

Очаква се новото израелско правителство да е най-дясното в историята на страната и това да принуди Нетаняху да поддържа баланс между коалицията и западните си партньори.

Бен-Гвир е осъждан през 2007 г. за подбуждане към антиарабски расизъм, за подкрепа на тероризъм и активизъм, насочен срещу ЛГБТ-общността. Той твърди, че вече не настоява за експулсиране на всички палестинци, а само на тези, които смята за предатели или терористи. Бен-Гвир е един от еврейските заселници на Западния бряг, който Израел окупира през войната от 1967 г., и е противник на възможността палестинците да имат своя държава.

Министерство на външните работи на Палестинската автономна власт каза, че назначаването на Бен-Гвир може да окаже "катастрофално въздействие върху израелско-палестинския конфликт" и да възпрепятства подновяването на преговорите между двете страни, които са в застой от 2014 г.

Днешното коалиционно споразумение бе сключено на фона на продължаващо от месеци насам напрежение по Западния бряг, отбелязва Ройтерс.

Освен това, преди броени дни две спирки в Йерусалим бяха разтърсени от бомбени взривове, при които загина един човек и най-малко 14 бяха ранени.

Партията на Бен-Гвир ще поеме и министерството по въпросите на развитието на Негев и Галилея, както и министерството по въпросите на Ерусалим и културното наследство; "Еврейска сила" ще има и заместник-министър на икономиката и ще излъчи председателя на парламентарната комисия за обществена сигурност.

Като заселник, живеещ на окупирания от Израел Западен бряг, Бен-Гвир отдавна е яростен противник на палестинската държавност. По време на предизборната кампания той е бил забелязан да размахва пистолет срещу палестински демонстранти в окупирания Източен Йерусалим.

Освен това Бен-Гвир подкрепя еврейските богомолци, които искат да се молят в джамията "Ал Акса" в Източен Ерусалим. В миналото на това място са се издигали два древни еврейски храма, но днес там непрестанно избухват сблъсъци между мюсюлмани и евреи, които нарушават забраната за влизане на хора, които не изповядват исляма.

След като "Еврейска сила“ се очерта като една от партиите в новото правителство, Бен-Гвир започна да изразява по-умерени позиции. Той заяви, че вече не подкрепя експулсирането на всички палестинци, а само на "предателите или терористите“.

По-рано този месец американският Държавен департамент каза, че очаква всички представители на новото израелско правителство да споделят ценностите на едно "отворено, демократично общество и да проявяват толерантност и уважение към всички".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА