Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 20:05 1 510 19

Кристалина Георгиева призова Китай: Променете политиката си за нулев COVID

  • кристалина георгиева-
  • китай-
  • икономика

Виждаме колко е важно да се отстъпи от мащабните локдауни, да се действа много целенасочено с ограниченията

Кристалина Георгиева призова Китай: Променете политиката си за нулев COVID - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Време е Китай да отстъпи от мащабните локдауни и да премине към по-целенасочен подход към КОВИД-19. Това препоръча днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, след като преди няколко дни в редица китайски градове избухнаха протести срещу политиката на властите за борба с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Тя призова за "рекалибриране" на строгата политика за "нулев ковид" на Пекин, която има за цел да изолира всеки отделен случай на заболяването, "точно заради влиянието ѝ както върху хората, така и върху икономиката".

В интервюто, което даде за АП по широк кръг теми, ръководителката на МВФ също така предупреждава, че е твърде рано Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да изоставя политиката си на агресивно повишаване на водещите лихви.

Виждаме колко е важно да се отстъпи от мащабните локдауни, да се действа много целенасочено с ограниченията. Това позволява да се овладее разпространението на КОВИД-19, без да се плаща значителна икономическа цена, каза Георгиева в Берлин.

Тя призова Китай също така да се обърне към ваксинационна политика и да се съсредоточи върху "ваксиниране на най-уязвимите". Ниските нива на ваксиниране сред най-възрастните е важна причина Пекин да прибягва до локдауни, а появата на по-заразни варианти постави засилен акцент върху усилията за предотвратяване на всякакво евентуално разпространение на патогена.

Локдауните обаче забавят всичко - от пътуванията до оборота в търговията на дребно и продажбите на автомобили във втората по големина световна икономика. Георгиева призова Пекин "да коригира цялостния си подход към начина, по който Китай оценява функционирането на веригите за доставки предвид "ефекта на доминото", което това оказва върху останалата част от света".

МВФ прогнозира, че тази година китайската икономика ще нарасне само с 3,2 на сто, което е под средния темп на растеж за света - нещо, което по принцип рядко се случва.

Докато ефектът от ковид политиката на Пекин се усеща по целия свят, Георгиева очерта като най-големия риск за световната икономика високата инфлация, която принуждава централните банки да повишават водещите си лихви, което оскъпява кредитите за потребителите и бизнеса. Същевременно се усеща необходимост правителствата да подпомогнат най-уязвимите, без обаче да подкопаят основите за икономически растеж с твърде големи разходи.

На въпрос дали УФР не би трябвало да направи пауза в повишаването на водещите си лихви, което води до засилване на долара и поставя под натиск най-бедните страни, Георгиева заявява, че американската централна банка "няма друг вариант, освен да следва същия път, докато се стигне до реално понижаване на инфлацията".

"Дължат това на американската икономика, дължат го на световната икономика, защото каквото се случи в САЩ, ако инфлацията не бъде поставена под контрол, може също да повлияе останалата част от света", предупреди ръководителката на МВФ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    47 4 Отговор
    Тези дето затвориха народа си 1 година в къщите си за да загубят работата си ,да фалират икономиките си сега дават акъл на другите .Смешна история .
  • 2 Започнахте да им се молите

    32 5 Отговор
    а искате да се откъснете от китайската икономическа зависимост. Защо така бе кристалинче не подкрепяш нашите зад океански приятели и техните джендърски васали от западна европа.
  • 3 БОЛШЕВИК ®

    30 8 Отговор
    И тая се е взела на сериозно! Западняците и САЩ напускаха заразите си в най-многолюдната страна и сега ги учат да не се пазят и да не взимат мерки.
  • 4 ТаУмВзе

    28 5 Отговор
    Значи само на западналите им е Позволено да заключват хора и да принуждават да се бодът с неизвестна субстанция по 100 пъти. И защо мислятзче могат да се месят на Цял свят. А да демокрацийка, която Никога не е съществувала. Сталинка е просто кукле, което послушно Папка. Като всички други, които Закопаха Европа тоталка.
  • 5 Тая кифла

    24 4 Отговор
    И тя акъл дава
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохо Бохо

    26 4 Отговор
    Тая къде беше, когато Мутафчийски ни постави под домашен арест и забрани паркове, градинки, Витоша?
  • 8 Трион

    28 4 Отговор
    Срам ме е, че таа долна рептилия (или свиня) е бьлгарка.....усачства в "елитните" крьгове редом с Шваб и подобни уроди, смазващи света буквално
  • 9 Гнусна

    18 4 Отговор
    Женица
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тая тетка

    19 2 Отговор
    С рожденни име Сталинка.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 там

    15 2 Отговор
    Такива като тази дребна душица, уредили се на работна позиция с голяма заплата си мислят, че са в състояние да раздават заповеди вовек и веков. Колкото по-богати, толкова по-арогантни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БОЛШЕВИК ®

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Тая тетка":

    В това име няма нищо лошо. Сталин е Велик ръководител. Лоши са хората като тая, първо си сменя името, после се пребоядисва и се подлага на новите си господари, защото вижда, че сега оттам ще и е лапачката.
    За съжаление в България е пълно с такива подлоги след 10.11.1989г.
  • 15 Кажи

    3 2 Отговор
    си рожденото име , белким ти върже ! Не , че нещо ти пука , де !
  • 16 Гостенка

    6 2 Отговор
    В цялото плещене на Кристалина има само 1 съществена дума - рекалибриране! "Рекалибриране на Човечеството" автор Лий Каръл година 2015.... Не съм я чела тази книга
  • 17 Не така Сталинке

    6 2 Отговор
    Това не е България. Слез на земята.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.