Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 16:50 5 516 48

В Киргизстан махат руските имена на квартали, Русия заплаши с украински сценарий

  • киргистан-
  • украйна-
  • русия

В Киргизстан искат да премахнат руските названия на кварталите на столицата Бишкек, Русия веднага предупреди, че по този начин Киргизстан "поема по пътя на Украйна"

В Киргизстан махат руските имена на квартали, Русия заплаши с украински сценарий   - 1
Снимка: Shutterstock

В Киргизстан искат да премахнат руските названия на кварталите на столицата Бишкек. Това заяви председателят на парламента на републиката Нурлан Шакиев на Националния конгрес на Киргизстан. Русия веднага предупреди, че по този начин Киргизстан "поема по пътя на Украйна". Това е "първа стъпка към пълното отхвърляне на руския език" в Киргизстан, заяви Светлана Журова, зам.-председател на международната комисия на долната камара на руския парламент, цитирана от руското радио "Говори Москва".

"Това не е просто така. Това са първите малки стъпки към евентуално пълно изхвърляне на руския език. Нито за секунда не се съмнявам в това. ... Това със сигурност ще наруши правата на руснаците, които живеят в Киргизстан, нашата връзка с тях ще се загуби. И тогава идва следващият етап - училищата, а след това ще дойде ден, в който, както в Грузия, младежите, за съжаление, вече практически няма да говорят руски. В Украйна също започна така - уж за защита на националния държавен език, но в същото време така, че хората бавно да разберат, че повече няма да говорят на руски“, заяви Журова. ОЩЕ: Латвийски политик: Руският език е диалект на украинския. Захарова: Нацистки изрод Тя добави още, че този въпрос ще бъде обсъден на най-високо държавно ниво в Русия. И че вероятно "ще доложат на Путин и той ще направи малка забележка на колегата си, президента на Киргизстан“.

Източник: Actualno.com


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    22 27 Отговор
    Някой пак търси под вола теле
  • 2 1944

    62 27 Отговор
    отварят се нови фронтове срещу рашиската хунта. республика саха вероятно първа ше напусне империята на злото.
  • 3 Забелязъл

    57 11 Отговор
    Като гледам тия шатри поне ако стане нещо киргистанците нама да имат нужда от ток и вода.
  • 4 Котка ученият

    13 35 Отговор
    Смея да ви уверя, че това няма да доведе до влошаване на руско-киргизките отношения. Русия има неделим контрол върху икономиката и търговията на Киргизстан. Руските мъже вярват, че козметиката не накърнява женската красота.

    Коментиран от #7

  • 5 Много ги обичат рашистите

    70 23 Отговор
    Тепърва разните им поробени република ще се надигат. Не е нормално тия хора да живеят в 19-ти век все още докато Кремъл им цоца ресурсите и ги мачка да не надигат глава.

    Коментиран от #6, #16, #37

  • 6 Тихо бе

    16 34 Отговор

    До коментар #5 от "Много ги обичат рашистите":

    опинец..Трай си там под "крилото на султана"..

    Коментиран от #8, #28

  • 7 мацко

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Котка ученият":

    с кеф ще гледам как те приготвят китайците😄
    по съчуански

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Котка ученият

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "мацко":

    Киргизите са ужасени от Китай.

    Коментиран от #26

  • 10 КИРГИСТАН В НАТО!

    46 7 Отговор
    ОЩЕ ЕДНИ "БРАТЯ" СЕ ОТДРЪПВАТ? МАЛКО ЛИ БОЙ ЯДАТ В УКРАЙНА, СЕГА ЩЕ СЕ БИЯТ И В КИРГИСТАН?
  • 11 Пловдив

    48 14 Отговор
    Защо трябва тези народи,да говорят руски...?!? Аз ли нещо не разбирам,или руснаците са уникални наглеци?!? По тяхната логика ,турците могат да предявят претенции ние в България,да проговорим турски!!!

    Коментиран от #22

  • 12 ха, ха, ха

    46 11 Отговор
    " Русия заплаши с украински сценарий"

    Какъв е украинския сценарий? Пълен провал на величието на руската армия, определяна до скоро като втора в света.
  • 13 Теодор

    50 12 Отговор
    Браво на Киргистан. Само в България има путинофили и русофили, които бранят мочо и пречат на преименуването на улици с имена на руско-съветски престъпници, които са вредили на България.
  • 14 Тръмп

    40 8 Отговор
    Скоро РФашистан ще остане само около Московския вилает.
  • 15 !!!?

    43 8 Отговор
    Руският език е развален български диалект от времето на Московската монголска Орда !!!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 С какъв сценарий?

    22 5 Отговор
    Ни войска, ни ракети, ни куршуми имат. И като ги гледам руснаците, направo cи УMИPAT за фронта.
  • 18 Ватна паплач

    31 4 Отговор
    Братската, славянска, православна любов на ватната паплач винаги се е изразявала само в едно - нямаш право да живееш по начин, който на нас не ни харесва. Ако държиш да го правиш, ще те освободим.
  • 19 грррррр

    30 8 Отговор
    Киргизистан не е руска страна. Там живеят тюрски народи а не руснаци. Руските варвари да си ходят в Украйна там от където са си дошли и да оставят Азиатските народи намира.

    Коментиран от #23

  • 20 Мим

    9 20 Отговор
    И тия май ги сърби д.то.
  • 21 ауууу

    28 6 Отговор
    и тях сега ще ги набедят за фашисти
    Алооо... путлерчета... че то в Германия има над 7 млн говорещи руски, па няма и спирка кръстена на руснак, които да не е излизал от русия и не е поевропейчван. Що не сте ги нападнали? ами Франция с 5 млн рускини?
    Киргизстан с 6 млн население тръгнали
  • 22 Минувач

    12 12 Отговор

    До коментар #11 от "Пловдив":

    Ти умен ли си? Я пак помисли малко над това, кето даваш, като пример! Аналогията е съвсем различна от това, което пишеш. Тя би била - руснаците ще се борят рускоезичните в Киргистан да си говорят на руски, а това би било Турция да се бори с нас, ако ние забраним на турците в България да говорят на турски. Панимайш? А сега пак прочети ти , какво си написал!

    Коментиран от #24

  • 23 На русия не и пука за това

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "грррррр":

    Или правят каквото им казват, или почват да обстрелват цивилното население. Както Варна и северното черноморие на два пъти. Както Русе, Добрич, Стара Загора, Казанлък. Както потапят "вражеският" пасажерски кораб Струма със 800 пасажера от които 134 деца, и получават за това медали.
  • 24 Тръмп

    25 4 Отговор

    До коментар #22 от "Минувач":

    Как например на тебе някой ще ти забрани да говориш руски? Търсят си причини проснаците за да държат бившите колонии в подчинение

    Коментиран от #33

  • 25 злобар от класа

    0 4 Отговор
    Няма кой да ви се върже на закачливите коментари ХАХАХА :)
    Добре че не написаха, че хората скочили от над 20 метра височина, ще полетят, и чак тогава нямаше да има кой да драска глупости тук :))
  • 26 мацко

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Котка ученият":

    заедно ще ви изпържат 😃
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хохохо

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    Имаш предвид тези триста милиарда, които са блокирани и ще ги дадат за възстановяването на Украйна, не ставай смешен, кажи защо държаха цяла Източна Европа 45 години в робство, или и там живееха руснаци.

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Мирото

    18 2 Отговор
    А защо извън мръсната Московия трябва да се говори гнусният и омразен на хората рушки език, питам аз?!?!

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Минувач

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Тръмп":

    По същия начин, както преди са забранявали да се говори български в Румъния и Сърбия. Нарича се асимилация, която става завършена след 1 поколение. Стари хора са ми разказвали, как в загубените ни земи, по селата са слухтяли румънците близо до самите къщи да чуят, дали се говори на български. на улицата, ако те чуят - следва бой и задържане. Така загубихме и българското самосъзнание в Македония след 1-2 поколения и иди сега им доказвай, каква е истината, когато те вече са промити отвсякъде. Но Русия не иска да допуска такава грешка за своите хора. Тя не иска руснаците, живеещи в други държави да бъдат претопени там.

    Коментиран от #36

  • 34 Ха ха ха ха ха

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "Мирото":

    А защо пък на един милион руснаци (толкова са в Киргизстан) да забраняват да говорят майчиния си език? В Украйна примерно са 20 милиона руснаци. защо им забраниха да говорят на майчиния си език? Дори на улицата, щото ще има в най добрия случай глоби, а в наай лошия.... знаеш...
  • 35 Ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хохохо":

    Отговорих ти, обаче не пускат коментара. Ко да правим:)))
  • 36 Тръмп

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Минувач":

    Ако с един бой могат да ти забранят да говориш майчинкя си език, значи толкоз ти е мил. Няма да дискутирам пък твърдението ти, че съседа ти ще слухти денонощно около къщата ти! Колкото до Македония, можеш спокойно да поемеш вината, защото комунистите у нас начело с Тарабата и Коминтерна създадоха тази държава и вписаха в паспортите на всички българи от Пиринския край-Македонци!!

    Коментиран от #42

  • 37 ДрБр

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Много ги обичат рашистите":

    "Поробените" републики като Киргистан ако не са били руснаците и досега щяха да си живеят сред овчите дардонки и да не знаят, че земята е кръгла. Таджикистан и Киргистан щяха да са нивото на Афганистан ако не бяха руснаците. Иначе откакто са "независими" и една тухла не е добавена спрямо построеното от СССР. Факта че откакто са независими основната борба е кой да стане цар показва нивото им. Същото се отнася и за Узбекистан а напоследък и за Казахстан.

    Коментиран от #41

  • 38 Думата Руснак !

    15 3 Отговор
    Вече звучи срамно и гадно !
    Това благодарение на Джуджака !
    Русия затъва и с двата крака !
    Бавно потъва в мрака !
  • 39 И ние ги махнахме

    10 1 Отговор
    русиа в русиа.русиа ВЪН!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ха ха ха ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #37 от "ДрБр":

    Същото се отнася и за нас.. От като новите братя хамериканците дойдоха и една тухла не е добавена към построеното от соца.
  • 42 Минувач

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тръмп":

    Не знам, от кой край си и кой набор си, но това за румънците ти го казвам след разкази от първо лице. Явно не си толкова възрастен и не можеш да си го представиш .. Картинката е следната - излезеш ли от къщата си ти е абсолютно забранено да говориш български, следят те, докладват те, следват задържане, глоби, бой, уволнения, не можеш да нахраниш семейството си. В училищата българчетата говорят само на румънски дори помежду си. Учебниците се променят, там учителите загнезват умишлено румънско самосъзнание на българчетата. Някои не приемат това и се изселват в български земи, ок, ама други не си подаряват имотите на местните и остават. Това е ден след ден, месеците и годините минават и човешкото съзнание свиква с това, а децата на децата вече не им е важна българската следа, те се чувстват вече румънци, ама там баба му май била се наричала българка, много важно ... Това вече се случи на 100% в Македония и за жалост връщане няма вече. А аз нито съм комунист, нито подкрепят Русия за всичко по презумция, а по-скоро си гледам и търся доброто за нас, като безплатно мразя американската политика. И не разбирам някои тука, дето следват някаква велика логика - ако не сме били колония на САЩ, значи сме щели да бъдем на Русия??? Не, искам да не сме ничия колония, а да сме си българи и да си гоним интересите, без да сме послушковци за някой цент или копейка.
  • 43 Като искат да си учат руски в Киргизстан

    8 2 Отговор
    руснаците живеещи там да си хващат дърмите и да си ходят в Русия
  • 44 Ушанки ! Гоу хоум !

    7 1 Отговор
    Бек ин юесесер !
  • 45 ЩО ЗА ЩУРОТИЯ?

    6 1 Отговор
    АМИ ТОВА СА НАЗВАНИЯ НА КВАРТАЛИ В СТОЛИЦАТА НА КИРГИСТАН, БИШКЕК. АКО КЕРГИЗИТЕ ИМАТ ГЕРОИ КАТО НАШИТЕ ЛЕВСКИ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БОТЕВ, БЕНКОВСКИ, ЗАЩО НА ТЕХНИТЕ ИМЕНА ДА НЕ НАРЕКАТ КВАРТАЛИТЕ В СТОЛИЦАТА СИ ?????? ТЕЗИ РУСНАЦИ СА ЛУДИ. БОЛНА НАЦИЯ.

    Коментиран от #46

  • 46 Минувач

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "ЩО ЗА ЩУРОТИЯ?":

    А кой ти каза, че те вече нямат кръстени улици на техните Левски и Ботев? А тези републики са така овързани през вековете с Русия, че нищо чудно и руски герои да са имали съществен принос в тяхната история. Аналогично и не виждам причина да махаме имена на улици и площади в България с имената на руски генерали, освободили наши градове от османците. А и с това не виждам да сме пренебрегнали и нашите си геори, нали?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Болярин

    4 2 Отговор
    Руската безаналогова и непобедима армия заплашва, защото не иска отново да става за смях, като в Украйна !