2 Декември, 2022 17:17 882 4

Вучич: През уикенда ще взема решение да отида ли на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Тирана

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Белград и Прищина постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово

Вучич: През уикенда ще взема решение да отида ли на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Тирана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, след което каза, че не се притеснява от емоциите си и от вчерашното си изявление, както и че се надява, че думите му са успели да привлекат вниманието към страданията на сърбите в Косово, предаде Танюг.

„Водим денонощни битки за три изречения. Изморих се да слушам за това как Христос е дошъл на власт в Прищина и че нищо (случило се) преди него не важи“, каза Вучич.

Според президента на Сърбия цяла Европа знае, че Косово създава напрежението, но не иска да каже нищо по въпроса заради един член на ЕС, който страстно застава зад Прищина.

„Не се обадих, за да кажа какво мисля. За мен това е последен мандат и аз получих огромното доверие на народа и нося отговорността да се боря за своя народ. Ако съм направил нещо, за да се чуе за сръбските страдания в Косово, какво ме интересува какво съм изгубил в очите на някого във Вашингтон, Берлин или който и да е. Ако това е единственият начин да се чуе за сърбите, щастлив съм, че го направих“, каза още Вучич.

Той още подчерта, че е емоционален човек, който има сърце и душа и се бори за своя народ. А за напускането на институциите в Косово от сърбите, той каза, че не са имали друг избор.

„Казват, че са напуснали институциите. Направиха го след десет години (от подписването на Брюкселското споразумение), а в това време вие не въведохте в законовия ред основите на Брюкселското споразумение. Сърбите бяха в институциите десет години“, заключи Вучич.

Вархей също коментира отношенията Косово – Сърбия и подчерта, че ангажираност трябва да има и от двете страни.

„Основното правило на диалога между Белград и Прищина (е), че без ангажимент от двете страни, той не може да бъде успешен и не може да се поддържа. Винаги искаме да подчертаем това, защото видяхме какво се случи, когато имахме многобройни едностранни действия в последната година и затова това изречение винаги е необходимо – че искаме да видим ангажимент и от двете страни. Тук няма никаква критика, това е просто представяне на правилата“, обясни Вархей.

Вучич обяви днес, че през уикенда ще вземе решение да отиде ли на срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани в Тирана. След срещата с Вархей Вучич добави, че еврокомисарят му казал: "Александре, трябва да присъстваш и да кажеш пред всичките 27 членки какво мислиш".

"Ана Бърнабич също смята, че ще е по-добре да отидем. Не виждам особен смисъл, но съм готов", каза Вучич и добави, че не е пропускал да отиде на нито една среща на високо равнище, нито един диалог.

Сръбският президент Александър Вучич заяви вчера, че няма да пътува до Тирана на 6 декември на срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило заслуженото осъждане от ЕС. Партията на косовските сърби „Сръбска листа“ обяви това решение за противоконституционно, защото е взето без съгласието на сръбските представители в косовския парламент.

Заради кризата с регистрационните номера на автомобилите, предизвикана от въвеждането на реципрочните мерки от Прищина, сърбите напуснаха всички институции в Северно Косово, а депутатите от "Сръбската листа" напуснаха парламента на Косово.

Косово и Сърбия постигнаха по-рано този месец споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    ВУЧИЧ Е БАШ ДАРЖАВНИК КОЙТО НИ ЛИПСВА НА НАЗ.
  • 2 Ще отиде, къде ще ходи. Сърбия

    2 1 Отговор
    ръководи положението в РСМ, барабар с шиптарите от Тетово и Гостивар. Новата УДБА държи и художника Рама за ... дюкяна ! А в крайна сметка всичко се ръководи от руската разведка на Балканите развяваща си спокойно байряка в София!
  • 3 уaйтнoйз

    0 0 Отговор
    да земете да спрете кинтите към преводача в македонското посолство...

    ще взема решение да отида ли срещата на високо равнище... на в га зо.. чуди се и автора и читателя
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: