Тема: Украйна

2 Декември, 2022 17:45 3 279 47

Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • доброволци

След неуспешен опит да се обединят представителите на двете руски подразделения в украинската армия се отнасят с недоверие едни към други, но не си отправят критики публично

Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна - 1
Снимка: DW

Предполага се, че няколкостотин руски граждани воюват на страната на Украйна срещу Русия. Кои са тези бойци, каква е идеологията им? Ето какво е известно за двете руски подразделения в състава на украинската армия.

Срещу Русия воюват не само украинци, но и руснаци. До момента се знае за две подразделения, сражаващи се в редиците на украинската армия, които са изцяло сформирани от граждани на Русия - т.нар. легион "Свободата на Русия" и "Руски доброволчески корпус".

Какво представляват двете руски структури в украинската армия

За съществуването на легиона "Свободата на Русия" се разбра в края на март, като твърденията бяха, че той включва пленени руски войници, решили да преминат на страната на Украйна, както и доброволци с руски паспорт.

Бившият депутат от Думата Иля Пономарьов, който представлява подразделението публично, казва пред ДВ, че то се състои от 500 души. Официално потвърждение на тази информация няма. Междувременно някои от бойците във формированието разкриха имената си - например бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Игор Волобуев.

Второто формирование, "Руският доброволчески корпус", съществува от август насам, казват пред ДВ неговите основатели. Един от тях, бизнесменът Денис Капустин, твърди, че корпусът се сражава вече повече от месец на страната на Украйна. Броят на бойците в корпуса се пази в тайна, но вероятно те са между 30 и 150 души.

Идеологията на подразделенията

В социалните мрежи "Руският доброволчески корпус" обявява, че неговите членове са етнически руснаци с дясно-консервативни възгледи. На бъдеща Русия те гледат като на държава за руснаците: "Искаме национална държава на руснаците на тези територии, които са изконно руски, отчитайки териториалната цялост на Украйна, Беларус и останалите съседни страни. Искаме да построим държава на руснаците, която да живее в мир с всички съседни народи", пише в мрежата боец под името "Кардинал".

Членовете на легиона "Свободата на Русия" не декларират публично политическите си възгледи. По думите на Иля Пономарьов подразделението е обединено единствено от идеята за противодействие на агресията.

Политическите лица на подразделенията и тяхното финансиране

И двете руски военни формирования в украинската армия имат свое политическо представителство. "Руският доброволчески корпус" се е присъединил към новата организация "Граждански съвет". Нейният международен секретар Анастасия Сергеева заяви пред ДВ, че организацията обединява активисти от националните републики на Руската федерация, които поддържат правото на народите на самоопределение. Планира се издръжката на "Граждански съвет", набирането на нови бойци и тяхното обучение да бъде финансирано от частни дарители.

Политическият говорител на легиона "Свободата на Русия" Иля Пономарьов обяснява пред ДВ, че се занимава с политически преговори с представители на различни страни, както и с взаимодействието с медиите от името на формированието. За неговата текуща дейност се събират средства в криптовалута.

Как се набират бойците

Преди да започне да сътрудничи с "Граждански съвет", доброволческият корпус е приемал в редиците си само руснаци, които вече са се намирали зад граница. По техни думи много от тях след 2014 година са участвали в бойни действия на страната на Украйна в състава на полка "Азов". Сега с набирането на нови попълнения се заема "Граждански съвет", като ще бъдат приемани и хора, които се намират в Русия.

Потенциалните доброволци могат да попълнят формуляр на сайта на Съвета или да изпратят мейл на криптиран акаунт. "Оттам нататък установяваме контакт чрез защитени системи", казва Сергеева, без да назовава подробности.

Както обяснява Алексей Арестович, съветник на шефа на кабинета на президента Зеленски, в легиона "Свободата на Русия" първоначално се записвали променили възгледите си руски военнопленници. Сега в подразделението се приемат и хора, намиращи се на територията на Русия. От тях се изисква да представят биографични данни, включително за това дали имат военен опит, както и снимки на личните им документи. Оттам нататък кандидатите се подлагат на тест с детектор на лъжата, както и на проверка от психологическа и атестационна комисия, бе съобщено на пресконференция на легиона през април.

След неуспешен опит да се обединят представителите на двете руски подразделения в украинската армия се отнасят с недоверие едни към други. Но не си отправят критики публично.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прозявам се..

    23 24 Отговор
    За шепата власовци ли ще ми дуднете пак?

    Коментиран от #11, #42

  • 2 Адам Хилтън

    34 14 Отговор
    Че то освен руснаци в украинската армия и други националности ли има?

    Коментиран от #32

  • 3 ЧВК Вагнер

    34 24 Отговор
    В редиците на ЧВК Вагнер воюват 8000 окраинци от спецназ,, БЕРКУТ "изнесли се със семействата си още 2015г г за да се спасят от бандерите.

    Коментиран от #38, #41

  • 4 007

    16 29 Отговор
    Знае се най важното. Че са честни умни и човечни. Че виждат истината и познават историята. 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬
  • 5 Професора

    18 17 Отговор
    Руснаците само трябва да минат със самолета над бандерите и да пуснат малко зелени банкноти и фашистите ще наскача на руските мерници и пуцане на пусия.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    МИРЪТ е РЕШЕНИЕТО ВОЙНАТА е страдания разруха смърт

    Коментиран от #43

  • 7 Котка ученият

    12 18 Отговор
    То цяла пр00сия би воюва срещу карлика от бункера, но са толкова страхливи и пияни, то и за това и ги загрузяват с 200!
  • 8 Вагнер ЧВК

    17 13 Отговор
    Знаете ли какво правят фашистите окраински, обещават пари на наемниците, обаче живота на един наемник е с време на живот на фронта 7 дни и никой не взима дебелата заплата която им обещават.
  • 9 Пудинк

    8 11 Отговор
    Че са терористи на трудов договор
  • 10 Русофоб Антисемит

    16 13 Отговор
    Русия е един одиозен анахронизъм, предмодерен монстър, който и без тази катастрофална инвазия в суверенна Украйна си беше обречен на разпад.

    Това, което Путин направи, бе да разклати из основи скърцащата конструкция.

    По взаимоотношенията между руснаци, чеченци, буряти и (да речем) дагестанци на фронта може да се види как ще се развият процесите и вътре във федерациятя.

    Моето поколение сме изключителни късметлии, че в рамките на съзнателния си живот видяхме разпада на СССР, СИВ, Варшавския договор и “световната социалистическа система”, а сега предстои да видим и разпада на това досадно ... нещо

    Коментиран от #15

  • 11 Хаха

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "Прозявам се..":

    Това са истинските руснаци за разлика от Кремълската банда на престъпника Путлер.
  • 12 Котка ученият

    17 8 Отговор
    По време на война службата на страната на врага е наказуема във всички страни по света.

    Коментиран от #19

  • 13 Адам Хилтън

    7 13 Отговор
    Нормално е да воюват за свободато си, Зеленски за първи път в историята ва рабсия ще освободи крепостните роби и ще му издигнат паметник приживе във всички градове в джамахирията, както на Наполеон във всеки полски град!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15  Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "Русофоб Антисемит":

    Сега със сигурност ще видите и разпада на ЕС и НАТО. И аз, си знаех, че ще се разпаднат, но не го очаквах толкова скоро и бърже само с едно малко разклащане!

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Пороршенков

    14 4 Отговор
    Това руснаци с украински паспорти, както и всички “украинци” с изключение на украинските поляци…
  • 17 Русофоб Антисемит

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от " Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗":

    Няма как да стане другарю.... 😆😆😆Няма да си жив за да го видиш, ако въобще някога се случи.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    6 12 Отговор
    НА СТРАНАТА НА УКРАЙНА СЕ БИЯТ ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ...ОТ КОЛКОТО РУ.ЦИ ЗА РУ.ИЯ🤔
  • 19 Хммм

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Котка ученият":

    Това не е война! Защото Русия не е обявила война на Украйна, и Украйна също.
  • 20  Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "Русофоб Антисемит":

    Аз, съм под 50 години, здрав прав и корав, нямам рискова работа и избягвам да работя на робовладелци и чорбаджии и ще го доживея да го видя, защото ще е много скоро. Даже и Вие ще го видите, нищо, че сте в по напреднала възраст. Разпада на ЕС и НАТО е не дали, а скоро, неизбежно е!

    Коментиран от #23

  • 21 Реалист

    8 3 Отговор
    Горе на онази географска ширина е с 10 градуса по ниска температура от колкото в България смятайте - 10° в окоп и не смеят да си запалят огън защото руснаците веднага ги почват с ракети. Всичко фашиско ще умре от студ от средата на Декември до края на Февруари.

    Коментиран от #28

  • 22 Русофоб Антисемит

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от " Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗":

    Няма как да стане другарю.... 😆😆😆Няма да си жив за да го видиш, ако въобще някога се случи.
  • 23 Русофоб Антисемит

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от " Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗":

    Тази имперска форма на всеяден Гаргантюа няма вътрешна стабилност. Тя живее в перманентни параноидно-психотични пристъпи, поражда образи за себе си ту като жертва, ту като величествен герой, фантазира болезнено, че е във война с целия свят, отсамния и отвъдния, влиза и за кратко излиза от породени в нея самата и във висока степен фиктивни извънредни положения, преживява екзистенциални заплахи, постоянно е в тревога за съществуването си. Всичко това е илюзорно, болезнено и деструктивно за самата Русия и значителен риск за света и близките й съседи. Руската федерация няма капацитет - никой не би имал - да пребивава устойчиво в това състояние."

    Затова ще остане само една московска губерния, а останалите народи, сега потискани от сатрапията, ще поемат по собствения си път на развитие ! Московията ще бъде сравнително бедно държавно обединение, за чието съществуване ще трябва да се надява на чужда подкрепа и продоволствие ! Най - вече от днешна Украйна ! Естествено, ако последната благоволи да и обърне внимание !

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Предатели винаги има

    10 5 Отговор
    Неизбежно е. Ще свършат като Власов. Няма как. Знае се кои са.
  • 25 Защо ли унищожаването на

    11 5 Отговор

    До коментар #23 от "Русофоб Антисемит":

    Русия е винаги в бъдеще време? Така ще бъде и занапред.

    Коментиран от #44

  • 26 Ехехе хе

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Русофоб Антисемит":

    Точно в момента пред очите ти се разпадат ЕС и Нато. Свали розовите очила, за да видиш.

    Коментиран от #29

  • 27  Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Русофоб Антисемит":

    Така трябва да е - Страх лозе пази! Когато вълци искат да те заобиколят отвсякъде, трябва да се пазиш като от вълци! Свърши с англосаксонската хегемония и тия изверги трябва да се примирят, иначе ще го разберат по лошия начин.

    Коментиран от #31

  • 28 Реално

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист":

    Така де! А окопите руски са с парно отопление.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русофоб Антисемит

    7 9 Отговор
    Ясно е, също, че Русия загуби завинаги статута си на велика сила - оказа се, че отдавна не е такава. Нейното мнимо величие се дължи в момента единствено на шантажа с ядрените оръжия и непрекъснатите, макар косвени и мъгляви внушения за използването им."

    Именно! Спокойно може да кажем, че Русия е извън първите пет държави с най-силна армия в света.
  • 31 Русофоб Антисемит

    7 10 Отговор

    До коментар #27 от " Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗":

    най-голямата трагедия е, че предатели с руско самосъзнание работят против България.

    прости хора, непознаващи историята си

    Коментиран от #35

  • 32 Презвитер Козма

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Другарко, проверете си опорките, другата половина от Руските тролове от една седмица дуднат че украинците били хазари 🤣
  • 33 1111

    8 4 Отговор
    Аве що не земете да се прекръстите на Дойче с Кисело Зеле и да се приключват мъките ви? Или пък изтрийте сайта (и без тва полза никва) и сложете един линк само към Бесарабския фронт.
  • 34 Верно ли

    2 4 Отговор
    Хахаха, какво се знае... Това са руските фашистки формирования. Навални също е с такъв уклон, ама него ще го вкарат в пътя, па и господарите му го зарязаха. И на тези ще им дойде времето!
  • 35 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Русофоб Антисемит":

    Лошото е, че разни такива като тебе лекичко ни подбутват към откровен фашизъм, но отпорът ще е запомнящ се. Виж какво се случва с една "публикацийка на Генов подбуждаща към несъответстващи на демокрацията действия срещу едни работещи български деца. Никой да не си мисли, че ще бъдат забравени откровените манипулации на обществото и по време на корона цирка, и сега и никой не трябва да си мисли, че ще мине между капките!
  • 36 ГОТВАЧА НА ЗЕЛЕНСКИ

    2 2 Отговор
    НАБИРАМ ДОБРОВОЛЦИ РАШКИ ДА СЕ БИЯТ С ПУТИНОВИТЕ РАШКИ! МОЖЕ И ОТ СМЕСЕНИ БРАКОВЕ.

    Коментиран от #39

  • 37 Ксаниба

    1 1 Отговор
    поне 2 неща се знаят: 1. Те са идеолозите и част от нацисткото международно движение , забранено по целият свтят, и намерило почвата , благодатна , точно в оркраина, точно след бандеровският преврат-майдаун 2014/ 2. До тук има много загинали от тях в оркраина, но не и на войната..... И друго - четете за вотанюгенд и молотх и останалите индивиди от тези секти - осъждани в Русия за екстремизъм и убийствата основани на расовата, етническа и др. вид ненавист , веднага заминали в оркраина след майдауна 2014!!!
  • 38 Ксаниба

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЧВК Вагнер":

    защото това,повтарям е Гражданска Война!! Но е и прокси на фащ и бандеровските сили от канада, германия и фащ и евид реванш за 1945!!!
  • 39 мишката Зе

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ГОТВАЧА НА ЗЕЛЕНСКИ":

    залягай, че е студено.
  • 40 да питам

    2 1 Отговор
    Абе , кеде изчезна оня руският наци , дето отиде в Украйна да ги "денацифицира" ?!🤔
  • 41 Аааааа ,

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧВК Вагнер":

    Я кажи и колко затворници от Ц.А.Р. , от ония , тъмнобелите са при музикантите?!
  • 42 ха ха хааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Прозявам се..":

    Затваряй остата , да не лапнеш нещо ...🤭
  • 43 ОТ ХУМАТА

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак си навил плочата .
  • 44 мдаааа

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Защо ли унищожаването на":

    А защо ли , всичко което предстои да се случи в русия , е все в бъдещо време ? ЩЕ ЩЕ , ЩЕ
  • 45 Мемфис

    1 2 Отговор
    Браво на тези руснаци! Имат доблестта да застанат срещу злото с уродлива Путиниска мутра! Украйна ще ПОБЕДИ!
  • 46 плевен

    0 2 Отговор
    И защо ни го показвате този с маската? В Руските сайтове отдавна им показаха лицата. Повечето са азиатци. Можете да сте сигурни, че никой от тях няма да стигне до затвора....

    Коментиран от #47

  • 47 Тцтц

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "плевен":

    Ти очевидно си поредния руски фен, който никога в живота си не е стъпвал в Русия и имаш много грешна ппедстава за произхода на популацията. Наистина ли очакваш да видиш мнозинство от бели хора в 300 милионна държава?
Новини по държави: