Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Декември, 2022 18:42 8 211 158

Русия усети болката от петролното ембарго

  • петрол-
  • руски газ-
  • болка-
  • ембарго-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • сащ

Цените, които Русия получава за доставките си на суров петрол, спаднаха още повече

Русия усети болката от петролното ембарго - 1
Снимка: Shutterstock

Почти пълната забрана за внос на руски суров петрол в Европейския съюз най-накрая се отрази на приходите на Русия от петрол. Опасенията, че тя ще осигури на Кремъл неочаквани приходи за финансиране на войната му в Украйна, засега са опровергани, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Американската администрация се опасяваше, че санкциите на ЕС върху руския морски суров петрол, които влязоха в сила в понеделник, ще доведат до рязко покачване на цените. Особеното притеснение беше свързано със забраната за предоставяне на кораби и услуги като застраховане и финансиране за руски товари, които се движат навсякъде по света. За да смекчат въздействието, САЩ предложиха ценови таван за руския износ. Товарите, закупени на цена под горната граница, която в крайна сметка беше определена на 60 долара за барел, щяха да бъдат освободени от забраната за превоз и услуги. Но изглежда, че не е трябвало да се притесняват - поне засега.

Още новини от Украйна

Последните руски барели са били изпратени към пристанища в Европа. Москва загуби пазар на прага си за повече от 1,5 милиона барела дневно. Изглежда, че до края на годината ще загуби още 500 000 барела дневно, ако Полша и Германия изпълнят обещанията си да спрат вноса по тръбопроводи. Въпреки това цените на петрола далеч не се покачват, а се сриват. До петък, петия ден от забраната за внос, бенчмаркът Brent се търгуваше под 77 долара за барел и за кратко падна под 76 долара. Това е с над 14% по-малко от върховете, достигнати в понеделник, след влизането в сила на санкциите.

Цените, които Русия получава за доставките си на суров петрол, спаднаха още повече. Ключовият експортен сорт Urals се продаваше за малко над 40 долара за барел в балтийските пристанища на страната, които остават най-големият пазар за нейния суров петрол. Това е приблизително нивото, определяно като рентабилност на производството, и е доста под ценовия таван от 60 долара за барел, въведен заедно със забраната за внос в ЕС. Продължаващото значение на балтийските пристанища на Русия дори след като тя загуби европейския си пазар показва неспособността на страната да пренасочи петролните потоци. Единственият тръбопровод за Китай и руския терминал за износ на тихоокеанското крайбрежие в Козмино вече е запълнен и единственият начин да се доставят количества до последните останали пазари на Русия в Китай, Индия и Турция е чрез дълги плавания около Европа и през Суецкия канал.

Санкциите на ЕС далеч не доведоха до недостиг на суров петрол, а до локално пренасищане на тези пазари. Огромният обем руски петрол се конкурира с потоците от традиционните доставчици от Близкия изток и продавачите трябва да дават големи отстъпки, за да компенсират високите разходи за по-дългите пътувания, необходими за доставка на товари от Балтийско море. В същото време Европа не се бори за суров петрол. Нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика инфлация, включително при храните и енергията, подкопа европейските икономики до такава степен, че, както предположих още в началото на ноември, светът лесно може да се справи със загубата на руски барели, поне засега.

Това може да се промени през следващите месеци. Китай облекчава ограниченията си за Covid, което в крайна сметка може да разпали търсенето на горива, което е свито от ограниченията за пътуване и забавянето на икономическата активност. Това отново ще затегне пазара. Предстои и потенциално по-драматична забрана от страна на ЕС за внос на руски рафинирани петролни продукти като дизелово гориво. Това може да разклати петролните пазари, които вече изпитват недостиг на транспортно гориво. Междувременно руският президент Владимир Путин заплашва да намали производството на петрол в отговор на ограничаването на цените на неговия суров петрол. Възможно е да се окаже, че петролната индустрия ще вземе решението вместо него, ако не може да продава петрола си изгодно.

Кремъл вече е изправен пред голям удар върху приходите си от митата за износ на суров петрол през следващия месец. Въз основа на цените на суровия петрол от средата на миналия месец руското мито на барел може да падне през януари до най-ниското си ниво, откакто пандемията от Covid-19 намали приходите в началото на 2020 г. Засега светът успява да се справи с пренасочването на руския суров петрол от Европа към Азия, а цената, както се надяват в западните столици, пада върху Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райнхард Хайдрих

    129 55 Отговор
    САЩ нямат петрол вече ги боли на бензиностанцията 8 долара галона.

    Коментиран от #4, #20, #46, #124

  • 2 Вашето Мнение

    130 34 Отговор
    Вчера гледах как две хамерикан воман с общо тегло около четвърт тон реваха в магазина. Чувалите с чипс поскъпнали.

    Коментиран от #33

  • 3 Адам Хилтън

    124 37 Отговор
    Хем продават повече петрол, хем за по-скъпо от миналата година. Боли ги айде да не казваме кое.
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    37 57 Отговор

    До коментар #1 от "Райнхард Хайдрих":

    Ако е вярно скоро ще има метеж
  • 5 морски

    98 21 Отговор
    Ама вие се гъбаркате
    Вижте на Марине трафик колко танкера има пред Новоросийск и си направете извода

    Коментиран от #22

  • 6 да да

    112 29 Отговор
    Да му мислят тези който нямат петрол...и газ...Приятели от сащ го продават "много изтодно" на своите роби от европейския гейския съюз..Затова Макрон рева в сащ за солидарност..а получи един голям мазен..бизнеса си е бизнес..
  • 7 Глупости и лъжи

    104 31 Отговор
    Колко процента от добива е износа към Европа? Не всички блеем като овтсе! Потърпевшият ще е Европа, респективно ние!
  • 8 Източна ромелия

    95 21 Отговор
    Факти приписвайте от Блунберг , който е на хранилка на соросоидите и ротшилдите па ние да им верваме както казваше един наш бивш министър - председател. Европата пак си купува руски нефт само че през посредници и колко ще струва този нефт през тях един бог знае
  • 9 куку

    86 25 Отговор
    Фейк за петрола..Съща история и с газа вижте какво става В Европа.в. "Файненшъл таймс". Вносът В на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40 процента между януари и октомври тази година спрямо същия период година по-рано...БЕЗ КОМЕНТАР...Пак ще купуват ,дори по-скъпо..но тайно, ПАРАЛЕЛЕН ВНОС...

    Коментиран от #147, #148

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    82 21 Отговор
    НЕ ЗНАЯ ЗА РУСИЯ,НО НИЕ СЪС СИГУРНОСТ МАЧКАМЕ С ГОЛ ЗОДНИК ТАРАЛЕЖИ!

    Коментиран от #13, #43

  • 12 гост

    44 80 Отговор
    Кво стана русолюбцитееее , оня ден като ви написах , че уралс се е сринал на 40 долара се правехте на неразбрали , хахаххахаххахаха !! То било това , то било онова , хахахаххахаха !! И това НЕ Е КРАЯ !!! Ще гледате цени по 30 долара , 32-33 най-много !!! Китай и Индия влизат в рецесия и хранилищата им са ПРЕПЪЛНЕНИ догоре , а и си имат други доставчици , от които няма да се откажат за кефа на гнома !! Само гледайте какъв глад в Раша идва след нова година !! Не ракетки , ами манджа даже няма да има за бедните ватници на фронта !! Май ,май като 1917 ще тръгнат към Москва , вместо към Киев , хаха !!
  • 13 гост

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ти може и наистина да намачкаш нещо като крадеш никове !! И ще е по-голямо от таралеж и доста по-бодливо !!
  • 14 Хохо Бохо

    32 44 Отговор
    Руската федерация харчи около 500 милиона долара на ден за войната в Украйна.
    Колко ли време ще може да го прави?

    Коментиран от #18, #27, #78

  • 15 болка е:

    39 17 Отговор
    когато урките фашистки гледат как на снимката свети
  • 16 Примати

    39 57 Отговор
    Хората които ще управляват Русия след Путин имат един единствен ход - да си върнат петролния пазар на запад. Всичко друго обрича Русия на смърт. За това обаче ще трябва да се изтеглят от Украйна окончателно. Следователно на власт няма да е Наришкин, Кадиров или Пригожин. Тези хора как биха останали в периферията, особено Наришкин. Абе сътресенията чукат на вратата. Плавния преход на властта е невъзможен.

    Коментиран от #24

  • 17 Рошко

    16 4 Отговор
    Помия до шия
  • 18 З30-

    33 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    350 години при този малък бюджетен дефицит, писаха американците
  • 19 Ами тъй е... заболя ги

    54 18 Отговор
    Путин веднага си го премести в другия крачол... и отсече, никакви петролни продукти за тарикатите!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ф15

    31 13 Отговор

    До коментар #5 от "морски":

    Айде обясни как ще минат Босфора ако нямат европейска застраховка🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 23 Ухапан от куче

    8 8 Отговор
    Шнур за Недерланд ...
  • 24 Кво обрича Русия на смърт.......не знам

    36 15 Отговор

    До коментар #16 от "Примати":

    Ти гледай как хубаво става в България..... хубост неземна...
  • 25 И що за

    12 6 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНАТА":

    ПЕТЪР БЕРОН тук пишеш, за изпити в НБУ ли пищови правиш
  • 26 СЛАВА РУСИЯ !

    30 34 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!!!!!
    СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!!!! СЛАВА !!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #38

  • 27 до около 20 ти декември

    24 29 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    22 година, можем да правим предположения тука, кога ще започне евакуацията на елита на Кремъл, към южното полукълбо (на руски полушарие)!
  • 28 1111

    38 15 Отговор
    Докато броят загубите на русия, Законът за намаляване на инфлацията, който ще влезе в сила в САЩ още от 1 януари 2023 г., ще изсмучи остатъка от промишлените европейски предприятия.
  • 29 Хи хи хи !

    33 8 Отговор
    Тия от инфаркти са като щрауси забили главите във пясъка и им стърчат само дупетата отгоре .......!!!!!!!! Няма ли един нормален журналист при тях ?????
  • 30 ДЕ Е ПОМАКА ЗА ДА ОБЯСНИ КАКВО СТАВА

    8 4 Отговор
    Кратко и ясно ?????
  • 31 Фон лАйн

    36 18 Отговор

    До коментар #22 от "Ф15":

    Ти не четеш ли новините? Та, от няколко дни в световните СМИ се пише за това, че руските танкери минавали без проблем Босфора със застраховки руски компании, а на Казахстан чакали. Това и в турските медии го пишеха даже.
  • 32 Преминаващ оттук

    38 18 Отговор
    Русия незнам дали е усетила петролното ембарго, но Европа ще го усети. Както с газта ще се получи. Руска газ но през посредници, на по-високи цени. Печеливши ще са други.
  • 33 Хахаха

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Хахахахаха
    Ще ме умориш....
  • 34 Хххх

    23 14 Отговор
    Петролното ембарго ще се отрази на европейските граждани! Зимата е на ход ! Студ!
  • 35 поп Богомил

    30 13 Отговор
    Русия я заболя от петролното ембарго, а България спря между селищния автотранспорт хахаха
  • 36 ЕС са мазохисти

    28 13 Отговор
    Колкото им се вдигат цените на ток , храни , петрол , услуги .....по хубаво ми става !!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лешове

    23 12 Отговор
    Русия загуби, а Европа цъфна и върза.
  • 40 Фон Лайне

    26 15 Отговор
    Да каже що нареждат да не пускат климатиците във ЕС и да загасят лампите ......като РУСИЯ е тъй много зле ?????
  • 41 Копейкин Костя

    32 22 Отговор
    Спокойно бе петолъчници, бълха е ухапала Матушката ви! 😂 Рассия сега ще направи заплатите на крепостните по 5 000 долара, а пенсиите-по 3000!
    Ешелони с безаналогови танкове "Армата " пътуват към Украйна, а небето е наситено с безчет Су-57...
    Водката и храните са безплатни до Новий Год, а на Красная плосчадь ще минават колоните с пленените натовски генерали и адмирали! Сипете си по един бояришник за добрите новини! 😂

    Коментиран от #56

  • 42 ЛиБеРаст

    24 16 Отговор
    Ми той петрола на "Запада" е все у "диктатори"! Откъде ще вземат бял и пухкав "полово неутрален" петрол? Аааа, сетих се, ще си го напечатат както си печатат парите!
  • 43 Хахаха

    31 22 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    В Русия всичко е наред. Магазините са заредени. Домовете са топли, резервоарите в колите са пълни, джобовете на пенсионерите също. Правителството ще им изплати двойни пенсии към празниците. А в България колко парички са дали на клетите възрастни за Коледа?

    Коментиран от #50, #77, #97

  • 44 руските икономисти, дипломати

    17 21 Отговор
    не се научиха на правилата, по които се управляват борсите! С някакви огромни напъни, успяват да поразстроят финансовото равновесие, за около час два!!! За шестмесечен период - рублата е обезценена, западните хранилища са препълнени, икономиките минават на усилено производство на стоки, храни, и др. заради войната. В мирно време има квоти, ограничения срещу свръхпроизводство, които сега са разрешени! Е това е, драги ми икономисти?

    Коментиран от #53

  • 45 От чужбина

    23 18 Отговор
    Абе какви са тези глупости дето се пишат??? ЗАЩО казват, че до Турция единствения път по море е да се обикаля около Европа!?!?! А през Черно море??? Новоросийск е на Черно море и там се товарят танкери с петрол. Дали трябва да обикалят Европа за да стигнат до ...Турция??? Абе тези журналисти пишат ли пишат такива глупости дето и дете в детската градина нема да поверва. Освен това е ясно, че Русия НЯМА да изнася нефт на цена която не и е изгодна. Следователно няма как цената да падне под определен минимум. Ако падне то Русия ще спре износа и цената пак ще се вдигне. Ако прочетете статията внимателно ще откриете много глупости.
  • 46 А тази новина е тревожна

    30 25 Отговор

    До коментар #1 от "Райнхард Хайдрих":

    Срещу русиа бавно се изправя мрачна заплаха за сурова катастрофа.И магазините им били пълни.Може би,което не е за вярване,но скоро ще се изпразнят,което е за вярване

    Коментиран от #55

  • 47 Минго

    8 10 Отговор

    До коментар #37 от "Пешо от блока":

    Ми кой да му чете тъпия ферман на руски. На дебилни постове маркираш на принципа ези, тура
  • 48 Абе пичуи, не вие не четете ли?

    26 15 Отговор
    Козяшки тролове, моля поне четете целите статии, а не само заглавието: "Предстои и потенциално по-драматична забрана от страна на ЕС за внос на руски рафинирани петролни продукти като дизелово гориво. Това може да разклати петролните пазари, които вече изпитват недостиг на транспортно гориво." Превеждам, няма да има дизел, без дизел цялата икономика рухва. Всичко ще се изнесе към любимите ви САЩ и те ще са добре, за сметка на Европа. Руснаците и тях не ги мислете, те си продължават търговията със САЩ, въпреки всички писаници. ЕС потъваме геройски

    Коментиран от #93

  • 49 Аналгин

    22 17 Отговор
    Каква болка усеща Русия хабер си нямам, но виждам болката в Европа, откакто започна да санкционира.

    Коментиран от #51

  • 50 Мамул

    17 13 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Ние ще приемаме ЕУРОТО, за да сме солидарни със 100% -ната задлъжнялост в еУрозоната!

    Коментиран от #67

  • 51 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "Аналгин":

    Никой не знае. Сега питах. Смяли се на глас.
  • 52 Яне Сандански

    14 12 Отговор
    Интересно защо свободните по света икономическите анализатори друго говорят .Ще видим има време .В Испания правителството което подмогсшемс 30 сентима тока сега в новите фактури ще начисли 20 за да си ги вземе отново и забележете .3 месеца с 30 сентима надолу и сега 12 месеца до края на 2023 20 нагоре .Всеки който може да смята да си направи сметката сам .Кредите който има банките вдигат европейските с 100 пункта .Правете си сметка за какво иде реч .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Точно така

    14 13 Отговор
    се постъпва с варвари: клъц и чао.
    Европа: "прощай немытая россия" (както пише Лермонтов преди повече от 180 години).

    Коментиран от #63, #73

  • 55 Хахаха

    15 16 Отговор

    До коментар #46 от "А тази новина е тревожна":

    А най трагичното е за теб, че като луди руснаците купуват червен хайвер. О, пардон.....сигурно не знаеш, какво е. А може би си ял и не ти хареса, защото много обичаш зеления хайвер , нали? Споко, от зеления ще имаш доста. Наслаждавай се.
    Между другото, вчера около Мурманск, в Русия, започна да работи най голямата в Арктика вятърна електроцентрала. Мислят за екология хората.

    Коментиран от #79

  • 56 Мисли нас бе майкопродавец

    18 17 Отговор

    До коментар #41 от "Копейкин Костя":

    Не я мисли Русия! Има си всичко за да оцелее! Мисли за Европа, че сме европейци! Вас майкопродавците, не ви знам какви сте! Мразите истината, мразите България, може и американци да сте!

    Коментиран от #69, #80, #94

  • 57 безумно тъпа статия

    13 10 Отговор
    защо ли я четох?!
  • 58 Кимоното

    22 20 Отговор
    Русия е пътник. Финансовите удари са страшни. Което е нормално за държава с половината на Холандската икономика

    Коментиран от #66

  • 59 Абе, текезесар

    14 9 Отговор

    До коментар #53 от "Серсем":

    цените летят, защото има инфлация. А има инфлация, защото ЕЦБ напечата 1 трилион евро. Аз продавам с 30 % по-високи цени, отколкото март 2020 година. За мен проблем няма, а каиша винаги го опъват слабо образованите и мързеливите.

    Коментиран от #68

  • 60 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    16 19 Отговор
    Сега болни и мноооого не умни елементи познати още като русфилтаци,ще почнат да "обесняват" затъпени "коментари" приличащи повече на нечленоразделни звуци и църкане напомнящо за мишевидни гризачи !!!!
  • 61 Бесен- _Язовец

    13 11 Отговор
    Майкъл Блумбърг борсов спеколант и лъжец телевизията му същата като него.
  • 62 Урюрвкос

    11 10 Отговор
    глупаво е Русия да продава суров петрол. От него излизат още парафини, влакна, пластмаси, технологични смазки и т.н. Трябва готови горива по най висок стандарт да продава. Трябва да стане бензоколонка а не да продава цялата таблица на Менделеев
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Как

    5 1 Отговор
    Няма страшно. Има бомби има пиене. Друго не ни трябва.
  • 65 !!!?

    11 5 Отговор
    Поредната умишлено подвеждаща статия адресирана към гладките мозъци! Който има акъл може само да се порови из нета и да разбере какво се случва всъщност!
    Ако тази боза беше истина щяха да сложат този таван още февруари, а не сега!
  • 66 Хахаха

    15 10 Отговор

    До коментар #58 от "Кимоното":

    Ти още ли вярваш в приказката за слабата руска икономика? Мисля, че тази лъжа е изчерпала себе си. Санкциите показаха, кой е кой. Руската икономика издържа на чудовищните санкции, воюва, и увеличава социалните плащане на хората в големи размери, изпълнявайки това, което е планирала, укрепи валутата си и т.н.. Шаран си.

    Коментиран от #81

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 улав си

    7 10 Отговор

    До коментар #59 от "Абе, текезесар":

    Има инфлация щото рашистите нападнаха укрите.
  • 69 Копейкин Костя

    11 9 Отговор

    До коментар #56 от "Мисли нас бе майкопродавец":

    Щом се пениш в защита на Хаяско I-ви, майцепродавецът си ти! Европа, част от която е и България, е осигурена и с храна, и с топло! Да не би да караш на качамак и салам "Камчия " и да си на режим на тока?

    Коментиран от #75

  • 70 Делчева

    2 4 Отговор
    От първи октомври България остава без газ!!!Каза го лидерът на Телевизията на Истината!! Ще ви видя тогава!!!
  • 71 Бай дънио грейнаха слънца

    3 10 Отговор
    Някоя вечер раша ще светне като коледна елха,бай дъ уей
  • 72 сексолог

    12 5 Отговор
    Путин усети болката от петролното ембарго.. и му хареса
  • 73 Хахаха

    11 7 Отговор

    До коментар #54 от "Точно така":

    Изтриха отговора ми. Ще повторя.
    Ти още ли си в 1840? Твоята прабаба по онова време къде беше? В родината си- в Османската империя. Насапунисана и напудрена от турците, нали? И , със сигурност, се е надявала на това, че немити руснаци я спасят от тях.
    А на теб време е вече да научиш друго стихотворение. Не е Лермонтов, но поне е актуално в момента:
    ,, Привет, в о н ю ч Ая Европа, страна без ба ни и теп ла...".
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Пеня се

    7 2 Отговор

    До коментар #69 от "Копейкин Костя":

    на простотията на майкопродавците! Ненавиждам отпадъка! Продажника, не струва и колкото боклука в кофата ми! България не е за продан майкопродавци!

    Коментиран от #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бря, чи то много ху,аво в Рашистан бе!

    15 7 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Аз се чудя, защо Шереметиево гъмжи от мераклии да живеят в Челябинск и Воркута. От цял свят, повтарям, от цял свят са се втурнали към земния рай. Само нашите русоиди нещо се назландисват. Предпочитат гнилата Европа вместо рашисткото Елдорадо. Хахаха...

    Коментиран от #88, #100

  • 78 100 години

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    Ще колкото трябва
  • 79 ЧУКчОВ,

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха":

    Червеният хайвер е по-скоро вишнев.Рибата,от която излиза е по-малка от сьомгата,макар и да е доста едра и се купува кат сьомгата на филе Има я и цяла.И пожълтяла малко в магазините (в Бг).Сигур си доволен да занесеш на буля си.Не мога да кажа името й на български.Другият,оранжев хайвер излиза от големите сьомги.Похапваме и хайверец по Крисмастайма.На водка вървят и двата хайвера.Бях някога по водките.Оранжев пак излиза от дребна езерна риба.Скъп е,щот е голяма играчка ваденето От щуката излиза някъв хайвер.За отпадък отива(но за Румъния помня преди 20 години един идваше,слагахме му го на вакуум и го носеше на самолета за Букурещ.Мож да ти е харесвал.Черният хайвер?Mag rir nicht.Това запомних от един германец,когато нашенец настойчиво му предлагаше стъклена кутийка(Астрахан)през 89-та на Златните в една бирария.И на мен не ми харесва.Друго за хайвера?Мурманск?Ходел съм там преди повече от 15 години.Друг път може да говорим за мурманск и за зеления хайвер

    Коментиран от #86, #89

  • 80 БСП на Бунището

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Мисли нас бе майкопродавец":

    Цялата ни държава ,благодарение на Руската Окупация половин век и 30 години разграбване от Комунистически Олигарси след това е един малък китайски град от 5 милиона....Прашинка на планетата Земя сме - не се вживявайте толкова!!!

    Коментиран от #83

  • 81 Рико

    8 7 Отговор

    До коментар #66 от "Хахаха":

    Има ли изобщо РФ НАЦИОНАЛНА икономика? Внос на всичко,чужди фирми, чужди инвестиции. Дай по отрасли какво произвежда икономиката на РФ.

    Коментиран от #87

  • 82 Копейкин Костя

    9 6 Отговор

    До коментар #75 от "Пеня се":

    Аз знам, че комунистите продадоха България на Рассия, но това за теб не е предателство, а е в реда на нещата, нали? Като обичаш ватенките, заминавай! След една година в окопите в Украйна ще си горд собственик на руски пасаван ! Дерзай!

    Коментиран от #85

  • 83 Цялата ни държава

    7 1 Отговор

    До коментар #80 от "БСП на Бунището":

    е разграбвана от лъжци, крадци и майкопродавци, подвизаващи се във всякакви цветове, окраски и партии и не без помощта на глупав и блеещ народ! И сега, глупавият народ, напълни парламент, с кради, лъжци и слуги на двете мафии окупирали България, на прокопиев и доган! Майкопродавеца няма грам достойнство, а това го прави едно нищо!
  • 84 ДОСТ

    8 5 Отговор
    В РУСИЯ ПЕТРОЛ ИМА. ДА МУ МИСЛИ КОЙТО НЯМА..
  • 85 Ти хубаво знаеш

    11 4 Отговор

    До коментар #82 от "Копейкин Костя":

    Но от тогава минаха години! Сега са децата на тези комунисти, продаващи България на САЩ! А на кой ще се продаваш, няма значение, все си продажник! Истината не се интересува от термини, цветове и посоки! И да ходете в Украйна майкопродавци, а не харчете от моите пари, за оръжия в чужда война и интриги!
  • 86 Та тоя,червения хайвер

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "ЧУКчОВ,":

    Петдесетина евро килото във веригите го продават.Тая година може му се е дигнала цената.Ши видим по Коледата буля как е приготвила масата.Приказвам ти би близо бих казал до реалния живот.Можеше и още на не толко сходна тематика,как там един нашенец-простак се сдобил с нещо във времената на смута,но досадно ми е.Друг път.

    Коментиран от #90

  • 87 Хахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #81 от "Рико":

    Всичко, за което се сещаш. Което не е произвеждала вече произвежда и ще произвежда. Русия е високотехнологична космическа държава. Щом питаш мен, да ти обяснявам такива елементарни неща, значи си 0.

    Коментиран от #98, #99

  • 88 Хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #77 от "Бря, чи то много ху,аво в Рашистан бе!":

    Жалко, че нямаш пари да отидеш да видиш двата прекрасни града. Нямаш пари не само за билет, но и за дрехи за зимата. Боклуците от уайКаКа няма да ти свършат работата в тамошния климат.
  • 89 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "ЧУКчОВ,":

    Бла Бла ....оранжев и вишнев хайвер......Не ме разсмивай, моля. И на никого повече не го казвай това, което си написал. .Знам, че не ви харесва. Свикнали сте със зеления. Продължавай. Аз също обичам ,,икру заморскую- баклажанную".

    Коментиран от #92

  • 90 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Та тоя,червения хайвер":

    Къде го продават по 50 евро?

    Коментиран от #96, #145

  • 91 Тепърва ще ги боли рушляците

    7 5 Отговор
    И то много. Заслужават.
  • 92 Найш кога зеления не го видях

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Хахаха":

    Когато падна комунизма.До тогава все тва няма,онова няма.Е,е,погрижиха се мноо хора на се монтират някъде,да се оправят,да се пенсионират.В близките минали години много полупразни автобуси от Санкта(сещай се Ленинград) акостираха в граничните градове наблизо в съседната държава и тьоти-пенсионерки,а и друга възраст се изсипят в хранителния хипермаркет(много са),вадят листа със заказа от джоба и почват да купуват за себе си,за съседа поръчка,за тоя за оня и на касата на руски им написали ресто на меервертщойера и автобусът потегля обратно като товарен автомобил дамой.С тия санкции чести по пак тия вериги се появяваше кашкавал по 3 евро килото.Някой му казваха путински.Няма да го изхвърлят хората я И все едни такива картинки,които не му правят на човек впечатление.Пак за хайвера.Кат ти прочетах поста и ме хвърли в едно 24-25 години назад и е едни добри ергенски спомени.Не съм мноо ящен на хайвер.
  • 93 Кандидат Милионер

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Абе пичуи, не вие не четете ли?":

    А защо не национализират Рафинерията в Бургас бе многоумник???Преди Бандитската приватизация от Руснаците ,тя работи с петрол отвсякъде и дизел ще имаш колкото искаш,без да имаш нещо общо с Руснаци.....

    Коментиран от #155

  • 94 Бацо Гацов

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мисли нас бе майкопродавец":

    Аче си има всичко- има го. Никой не спори за това. Само едно нещо си няма и още го търси- да си намери бедуин, който да я направи богата, както са богати арабите...в пустинята/. ..тЕ това ако разбереш, начи си напреднал много с матрияла..капиш?

    Коментиран от #101

  • 95 Всички срещу руския терорист

    6 5 Отговор
    Путин ще плаче за клиенти!!!
  • 96 На това ще отговоря веднага

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Хахаха":

    До преди Коледа.Цени-Лидл,други вериги и по-подробно.С водка върви хайвера.Престанал съм с водката.Друго питие ми харесва.Ся не мога отговоря.Другаде съм,не където постоянно.

    Коментиран от #116

  • 97 Кое

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Му е наред в Раша . Тръгвай тогава , защо седиш тука да мизерстваш .
    Най лесния вариант е да се запишеш Мобик . Плащат сериозно и при смърт дават една Ладичка на близките на умрелите . След 10-15 години .
    Хаха
  • 98 Офофоф

    6 4 Отговор

    До коментар #87 от "Хахаха":

    Технологична била Раша
    Офофоф а само ама надали хахага
  • 99 Ал Бунди

    5 4 Отговор

    До коментар #87 от "Хахаха":

    Преди няколко месеца в Съвета на Русия нейният Председтел, многоуважаемата Матвиенко, Валентина Ивановна, на открито заседание изрече следните хвалебствени слова по повод откриването на новия мост над река Амур, на Руско-Китайската граница ( цитирам дословно, дума по дума ) : - С тази придобивка ще се съкрати много времето на доставка на пирони, така жизнено необходими на нашата икономика!!!...(край на цитата)..НЕЩО НЕЯСНО?

    Коментиран от #102

  • 100 Умен по цялата глава

    9 5 Отговор

    До коментар #77 от "Бря, чи то много ху,аво в Рашистан бе!":

    В ЮТюб вървят видео клипове направени от групички млади русначета...Цели области с изоставени села - без ток,канализация и водопровод...Къщи с мебелите- всичко празно и изоставено...Порутени черкви - Рууни без война...Земята буренясала,необработвана...А тия Окупират територии....Три милиона русначета избягаха ,за да не умрат в калните полета на Украйна..Геноцид!!!Тотална разруха!!!
  • 101 Абе

    4 3 Отговор

    До коментар #94 от "Бацо Гацов":

    аз съм разбрал, ама ти кога ще разбереш, че такива интриги са борба Русия да е бедна? А сега и Европа! Ти американец ли си, че толкова се разкапа по простотията и лъжите им? Щото аз съм европеец и както казах, Русия не я мисля, защото съсипаният, ще е Европа американецо! Иначе продължавай да си капиш!

    Коментиран от #103, #113

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Бацо Гацов

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "Абе":

    Нищо не си разбрал, щото нема с кво. Поне такова впечатление оставяш у събеседниците си. С това метане на амбразурата не правиш услуга на ватенките. Те са си свикнали на мизерията. Но проблема не е в това, а във факта, че искат и другите да мизерстват като тях. Руский мир..товарищ!!! Не е случаен фактът, че Иванушка е персонаж само и единствено в руския народен епос..нали знаеш за кой Иванушка говорим?

    Коментиран от #105

  • 104 Ал Бунди

    4 2 Отговор

    До коментар #102 от "Единствено":

    Само този цитат е достатъчен, за да се види нивото на ватенките. И в много случаи сами си го признават, дори се самоиронизират. Онзи ден гледах клип с някакъв Кремълски фактор по изхранването..за 2021 година 90% от КОНСУМИРАНИТЕ КАРТОФИ В РУСИЯ СА ХОЛАНДСКИ И МАРОКАНСКИ. А огромния излишък от зърно не се дължи на свръхпроизводство, а на съкращаване на главите добитък от 400млн на ...37млн. Айде давай у лево, Не фаташ дикиш , колкото и да се пробваш. Оставям настрана факта, че едва 10% от домакинствата в Русия са газифицирани, а дървата за огрев в Якутия са по-скъпи отколкото в България. ФАКТИ И САМО ФАКТИ!!!

    Коментиран от #106

  • 105 Че не си

    2 1 Отговор

    До коментар #103 от "Бацо Гацов":

    разбрал и няма с какво да разбереш, не е мой проблем и не ме брига грам, стига да не ми тиражирате простотията и лъжите, против бъдещето ми! Та радваш ли се американецо, че интригите на САЩ, направили тази война, ще съсипят нас европейците?

    Коментиран от #107

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Че не си":

    Ха..Р.Овч..ма ти ли си бе. Що не казваш, а? Бъдещето ти е в Оймякон или Магадан..ооопс..за Магдан не знам, че Девлет Бахчели го подари на Ердоган преди известно време...така че..абе бегай да ореш разораната целина бе..това е твоето и на русоблизте бъдещето. Не ти ли стана ясно най-после?

    Коментиран от #108

  • 108 Ами бягай

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Бацо Гацов":

    Да съм те спрял? Ори и блей щастливо, докато те решат американецо! за жалост всички сме потърпевши от блеещите!
  • 109 ТОТАЛЕН НЕВЪЗВРАТИМ СРИВ НА МОРАЛ

    6 1 Отговор
    Соросоидните слуги имат за задача да поддържат високо ниво на лъжи , пропаганда,преиначаване на всичко но да е в полза на фашизоидните евроатлантици.
    ЗАЩО НЯМА НИЩО ПОБЛИКУВАНО ОТ ПРИЗНАНИЕТО НА МЕРКЕЛ ЗА ШАНТАЖА НА "ЧЕСТНИТЕ ,МИРОЛЮБИВИТЕ МИРОТВОРЦИ"
    ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ,КОЙТО ЩЕ ПРЕОБЪРНЕ СВЕТА . ЗА ТОВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО СЪБИТИЕ УДОБНО СЕ МЪЛЧИ,ЗАЩОТО ИЗЦЯЛО ПОКАЗВА ШАНТАЖА И ПОРОЧНОСТТА НА Т.Н."ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ"!!!!!!ДАЙТЕ ГЛАСНОСТ НА ТОВА ЮДЕЙСКО ТВОРЕНИЕ,ЗА ДА СЕ ВИДИ ЦЯЛАТА ИСТИНА.ЗАЩО УГОДНО МИЛЧИТЕ?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Вирус

    3 1 Отговор
    Хахаха що ги мислите русията или трябва да се втълпява че са зле
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Бацо Гацов

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "Абе":

    Бре, че ти си бил много разбиращ бе, разбирателю!! Я какъв разбирател сме имали. Сега, да те открехна ..малко..няма значение какво разбираш..нито какво искаш..нито кой си и какъв си..Щом нещата не вървят натам, на където ти се иска, начи си без значение, някой си, дето се прави на интересен ..и на разбирател...но от когото НИЩО, МА АБСОЛЮТНО НИЩО не зависи( не случайно ти го намеквам, или натвърдвам, както искаш го разбирай), демек ти си никой..нула пресечена. Така че продължавай с плонжовете. Не ми пречиш , просто си уплътнявам времето с теб...Капиш???

    Коментиран от #115

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "Бацо Гацов":

    пак ли се разкапа? И ко да напрая, като се чувстваш толкова зле и комплексиран? 😃 Успокой се! И от твоята простотия, все нещо ще помръдне! Ефекта на пеперудата! 😃 Нищо, че няма да е в твоя полза! Нали капиш, ко ти пука?!
  • 116 И пропуснато

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "На това ще отговоря веднага":

    Във веригите го продават във замразените там участъци ли,как да кажа.Оня,дет за зелен хайвер говори,наред с другия сигур незамеазен има пред вид.Само дето няма как някой негов приятел от Москва да му прати в такова състояние.Пак казвам.Има,продават хората.Точно сега му е сезона след 1-2 седмици.Идват доставчици,носят,доставят по халите..Другото на кино се гледа.Данните ги имаш-оранжев,вишнев,жълт.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Да питам...

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Райнхард Хайдрих":

    8$ Ми че те ги изкарват за нема и десетина минути работа на час тия 8$ бе. Демек, докато си облече работното облекло са му капнали едни 8$..интересно, ти за колко време ги изкарваш, а?
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    Путлеристан се самоуби.те си мислеха че едва ли не света ще им се моли за нефта и газа дето продаваха.тия смехорани забравиха кла ги фалира реигън за пет години.сега е още по лесно от тогава.

    Коментиран от #128

  • 128 Стоенчо

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "стоян георгиев":

    пак ли си в родилни мъки? Няма край тъз простотия май с която са те заплодили? Твоята прилича на.....не е важно аз да съм добре, а вуте да е зле!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    Бурят няма ли да пишеш нещо по същество бе? Само не анализираш къв съм показвайки реално ти къв си.има теми пиши по тях.всеки път само аз къв съм бил.комплексар си страшен ей.

    Коментиран от #132

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Ал Бунди

    5 2 Отговор
    Колко болка още ги чака ...ако знаеха. даже ми става жал и на мене за тия прошляци.!!!

    Коментиран от #158

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 виж ти, виж ти,

    2 1 Отговор
    значи Bloomberg вика дефицита намалявал цените?!? може, може, правим нова теория на икономиката!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 бар Бамбуча

    4 0 Отговор
    Болката тепърва започва.
  • 145 Ся с сетих

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Хахаха":

    Тит изглежда имаш пред вид кутийките червен хайвер,дет вороятно го купуваш в спомената Берьозка(някой беше споменал по друг повод).Берьозка веднъж в Букурещ видях и влезах и кат видях там ония измислени -Немиров,Мерная,Хортица и си излезах.Водка -руска,финландска,шведска- тва е водка.Ся за кутийките червен хайвер.В Украйна(Лвов,Мункач,Ужгород),там в магазините ги продават тия кутийки.Вземал съм с водка там при случай.Пак 50 евро беше бе.При гривни 7 в 2006,бързо дръпна 8 и тръгна към десетката.После с годините 15,20,30 я фанах.Та сетих се все там се въртеше на кило 50 евро Ся тоя берьозкаджията,ако ви я лъзга по-скъпо,не мога да кажа нищо.Тогава времената беха такива.Де се вика в Украйна без пари се караше.Те нтл там ала-бала западен и за България и Румъния чак 2007 ги пуснаха безвизово,но аз имам друг паспорт-на друга държава(на детето родината) и така А бе,забравил съм.Е,то това им беше по-особеното-тия кутийки с красная ИКЕА и една сьомга гарбуша по руски,гърбава сьомга,или kyttyrälohi-кюттюралохи.По евро беше кутийката директно от Охотско море.Един приятел в България я харесваше и му носих по десетина.Там пушена(топло)пушена черноморска скумрия и винце там от Берегово-домашно винце,или на унгарски Берегово е Берегсаг.А бе,хууви работи.Ако оня от Берьозка ви дере с тия червени кутийки,не знам.Но след две седмици имаш данни за хайверите
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "куку":

    Ку ку, нараснал е защото преди нямаше почти изобщо внос на втечнен газ, целия внос беше на тръбен газ.
    Преди Албания е внасяла 10 000 м3 втечнен газ на месец, са внася 14 000.
    Гоолема работа.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 гост

    0 1 Отговор
    Хареса ми това : ,,....поне засега." За по напред във времето,бедните пак ще духат постната супичка.А познайте от кои сме ?
  • 155 Гоооооост

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Кандидат Милионер":

    Ами просто
    приватизацията я правим НИЕ
    а не Русия !
    ????
  • 156 Гюнтер

    1 0 Отговор
    Само болката в областта на седалището ще се усеща много дълго и персонално от всеки еврипеец
  • 157 Чико Сорос

    1 0 Отговор
    Отново нищо ново под слънцето освен фалшиви новини, лъжи и американскаЕвроукропропаганда..
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания