Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Декември, 2022 17:11 8 025 136

Шурави, дължиш пари!

  • военни престъпления-
  • контрибуция-
  • ссср-
  • русия-
  • репарации-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • шурави-
  • втора световна война-
  • пари

Ще плаща ли Русия репарации за войната срещу Украйна?

Шурави, дължиш пари! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Много лидери по света казват, че Русия трябва да си плати за войната в Украйна. Напоследък се говори и за изплащане на репарации. Какво стои обаче зад тази дума и как победените са плащали на победителите досега?

Все повече прогнози казват, че руският президент Владимир Путин няма да може да спечели войната в Украйна, която сам започна през февруари, пише "Свободна Европа".

Това означава, че рано или късно някой (дори и да не е вече той) ще трябва да седне от страната на Русия на масата за преговори и да подпише мирен договор. В него ще трябва да признае вината и да поеме отговорността за най-безсмислената и посредствена война на 21 век, пише службата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за Сибир. Ето защо сега, когато ракети и бомби продължават да падат върху украинските градове, а броят на жертвите и щетите нарастват всеки час, мнозина започнаха да мислят как Русия ще помогне за възстановяването на разрушената от нея Украйна. Вариантът за това е един - Москва да плаща репарации. Засега това звучи по-скоро като мечта. Въпреки че вече има добър стартов капитал за нейното реализиране – руските активи от 350 млрд. долара, които Лондон „замрази“ в първите седмици на войната.

На 14 ноември Общото събрание на ООН прие резолюция с призив за руски репарации в полза на Украйна. Тя беше подкрепена от 94 държави. Решението на ООН не задължава никого с нищо, то е по-скоро "протокол за намерения". На 30 ноември Европейската комисия (ЕК) подкрепи идеята за търсенето на отговорност от Русия за инвазията в Украйна, като Москва изплати репарации.

"Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. По данни на ЕК до този момент Русия е нанесла на Украйна щети за около 600 милиарда евро. Но плащал ли някой сериозно репарации в човешката история?

Контрибуцията - майката на репарациите

Думата "репарации" се появява в началото на 20 век във Версайския договор от 1919 г., където ненатрапчиво заменя понятието "контрибуция". Това е един от договорите към края на Първата световна война, с който се слага край на войната между Германия и Антантата.

Що се отнася до контрибуцията, за хората винаги е било ясно, че на практика това е легализиран от войната грабеж на победения от победителя. „Vae victis“ („Горко на победените“) е може би единственият римски цитат, произнесен не от римлянин. Фразата е на вожда на галите Брен, който след обсада на Рим е поискал откуп в злато от жителите на града. Обстоятелствата около тази контрибуция остават забулени в мъгла. Според историка Тит Ливий тя изобщо не е била платена. Римският военачалник Марк Фурий Камил е успял да събере армия и да прогони варварите. Но това е, така да се каже, официалната гледна точка.

Според по-малко патриотично настроени римски историци Камил не е изпращал войски никъде, а просто се е договорил с Брен за размера на откупа. Така или иначе Камил е посрещнат в Рим с триумф. И тъй като "victores non iudicatur" ("победителите не се съдят"), за подкупа са се постарали да забравят възможно най-бързо. Тази случка е от 390 г. пр. н. е., но още тогава става ясно, че контрибуциите са сложно нещо и победените не обичат да си спомнят за тях, а още повече - да плащат. Век след век победителите ограбват победените. Вземат каквото и да било: пари, ценности, роби. Неслучайно самата дума "контрибуция" на много езици е синоним на грабеж.

Чак през 19 век, когато започва да се говори за „правилата на войната“, ограбването на местното население става признак на лош вкус. Ограбване продължава да има, както и преди, но без много шум и без никой да се хвали с това. А думата "контрибуция" е една от основните в речника на войнствените политици. Наполеон особено много е обичал да взема репарации. Нито един от мирните му договори не е бил сключен, без да се обърне внимание върху този момент. От 1795 до 1808 г. Франция получава от победените страни (Нидерландия, Прусия и други) повече от двадесет контрибуции на обща стойност 535 млн. франка.

За какво е плащала Русия

Дълго време Русия е една от страните победителки, които получават репарации, но не дават. Tя особено добре успява да печели за сметка на Османската империя. След Първата руско-турска война (1768–1774) Русия получава 4,5 милиона златни рубли. Сто години по-късно (през 1878 г.), Русия печели военна награда в размер на 802,5 млн. франка.

Но в началото на 20 век всичко се променя драматично. След поражението в Руско-японската война, благодарение на хитрата дипломация, е възможно да се мине без контрибуции, но тогава започват трудностите. Виновни за това са болшевиките. През 1918 г. те сключват с Германия прословутия Брест-Литовски сепаративен мирен договор, като решително отхвърлят собствения си лозунг за „Мир без анексии и контрибуции“. Анексията и контрибуциите за Ленин не са проблем. Тогава той взима Полша, Литва, част от Латвия, Естония и даже Украйна и 6 милиарда марки!

Но още непристигнало всичкото злато, в Германия избухва революция, а след това тя трябва да признае поражението си в Първата световна война и сама да плати на победителите. Болшевиките решават, че бързо ще си върнат Западна Украйна, Беларус и Полша. Срещат обаче отпор и след двугодишна война през 1920 г. е подписано споразумение, според което Полша получава не само западната част на Украйна и Беларус, но и над 30 млн. златни рубли репарации. Така че болшевиките отново трябва да плащат.

Справедлив грабеж

Думата "контрибуция" някак неусетно е заменена с думата "репарация", въпреки че изглеждат едни и същи по смисъл. И двете означават плащане от победената страна. Но контрибуциите като форма на въоръжен грабеж са премахнати през 20 век или по-скоро са направени безинтересни за победителя. На първата и втората конференция в Хага (през 1899 и 1907 г.) е решено, че контрибуция може да се вземе само за издръжката на войските и за разходите по управлението на окупираните територии. Нито стотинка повече.

Ето защо, след като Първата световна война приключва и трябва да се направи нещо с победения, страните от Антантата измислят нова дума: "репарации". С други думи, компенсация за щетите, причинени от войната. А щетите всеки изчислява по своему. По силата на Версайския договор Германия е задължена да плати 269 млрд. златни марки, което приблизително съответства на сто хиляди тона злато. На части, тези репарации са окончателно изплатени 91 години по-късно - през 2010 г.

Чак след Втората световна война въпросът с репарациите е решен бързо и радикално. Потсдамската конференция през 1946 г. решава, че съюзниците, които разделят Германия на окупационни зони, имат право да изнесат всички парични активи, ценности, оборудване. След картбланша съюзниците веднага се захващат за работата.

Особено се старае Съветският съюз, където наред с други неща, са изнесени 60 хиляди пиана, 460 хиляди радиоапарата, 190 хиляди килима, 940 хиляди мебели, 265 хиляди стенни и настолни часовници. Първо са изнесени не дребни битови неща, а машини, автомобили, технологии, чертежи, цели заводи и лаборатории. И германци - под формата на квалифицирана работна ръка. Те са добавени към онези стотици хиляди затворници, които работят на строителни обекти в СССР. И никой не бърза да ги пусне: в продължение на години този труд също се смята за част от репарациите.

“Шурави*, дължиш пари!”

В най-новата история думата "репарации" не звучи често. Ако е изричана, то е по-често в политически контекст, когато една страна иска да напомни на друга колко несправедливо е била третирана в миналото.

Така например в началото на 20 век Афганистан се кани да поиска от Русия репарации за съветската инвазия, а Полша намеква, че СССР не е изплатил съвсем репарациите по Рижкия договор от 1921 г. През септември 2022 г. основателят на полската партия "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че Полша и Германия все още искат репарации за Втората световна война - повече от един трилион долара. Нещата не стигат по-далеч от разговори. Изключение в най-новата история правят репарациите, наложени на Ирак, след като Саддам Хюсеин окупира Кувейт. Той няма много време да се наслади на триумфа, скоро е изгонен оттам от американците. Тогава победеният агресор е осъден да плати 52 милиарда долара за възстановяване на икономиката на Кувейт.

Плащанията, които започват през 1991 г., докато Саддам Хюсеин е още жив, продължават много години. Дългът най-накрая е изплатен през 2021 г. Но дори в случая с Ирак репарациите са по-скоро инструмент за наказание, отколкото спасителен капитал, който реално помага за възстановяването на пострадалата страна. Все пак Кувейт има привлекателните за инвеститорите нефт и газ и затова не отнема много време да се търсят пари за съживяването му, а репарациите се оказват капка в морето.

Как стои въпросът с Украйна

Въпросът с Украйна днес е съвсем различен.

Тя е огромна страна, чиято икономика претърпява огромни щети. Не за 50 или за 100 млрд. долара, а може би за трилиони. А и няма особени икономически “козове” за инвеститорите. Разбира се, докато се води войната, политици и бизнесмени от цял свят дават щедри обещания, демонстрирайки своето искрено желание да подкрепят украинците.

САЩ обещават нов "план Маршал", европейски страни готвят заеми. Каква част от тези обещания ще бъдат изпълнени не се знае, когато войната свърши и "украинската тема" напусне първите страници на вестниците. Следователно репарациите в случая няма да са инструмент за наказване на руския агресор, а логичен и необходим начин за възстановяване на украинската икономика.

*”Шурави” е персийският термин за думата „съветски“ или “Съветски съюз“, произлиза от думата “шура” (от арабски “съвет”). С думата се назовават съветските войници и военни специалисти в Афганистан. Руските ветерани от съветско-афганистанската война често наричат себе си “шурави”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УКРАЙНА🇺🇦

    54 168 Отговор
    Ще плаща и още как ако трябва и 100 години да е

    Коментиран от #8, #20, #30, #43, #61, #66, #85, #87, #128

  • 2 Ха Ха Ха Ха

    187 47 Отговор
    няма такова нещо " свободна Европа " .......има зависима и унизена ....Европа !

    Коментиран от #5

  • 3 Сидероглу бялата амеба

    43 97 Отговор
    Този защо избяга от въпросите , които му задават традиционно всяка година , май нещо е посърнал 🤣
  • 4 Бесен- _Язовец

    139 41 Отговор
    Соросоидна Европа дето са си затворили Фейсбук за коментари под смешнатa пропаганда

    Коментиран от #32

  • 5 руснак

    37 75 Отговор

    До коментар #2 от "Ха Ха Ха Ха":

    ние оркитре сме най-свободните в света

    Коментиран от #112

  • 6 Уса

    132 35 Отговор
    Русия има ресурсите да възстанови Украйна,докато сащ и нато издъхват финансово
  • 7 Борей

    95 28 Отговор
    Булва ще мине да се разплати със соросоидите само почакайте.

    Коментиран от #108

  • 8 Индийски БИВОЛАР

    88 28 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    КИНЖАЛ---ТАТКОТО НА ДИПЛОМАЦИЯТА
  • 9 ФАКТИ

    103 29 Отговор
    ДОКЪДЕ ПРОПАДНАХТЕ БЕСАРАБСКИ ФРОНТ , ДОИЧЕ ВЕЛЕ, СВОБОДНА ЕВРОПА ИЛИ ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПИШАТ ЛЪЖЛИВИ КОЗЯШКИ НОВИНИ
  • 10 Българин

    34 75 Отговор
    как му отива на джуджето

    Коментиран от #134

  • 11 Истината

    112 33 Отговор
    Европа е окупирана от американски трансдjендар фашисти и руснаците ще освободят Европа още веднъж този път завинаги.
  • 12 Мнение

    65 39 Отговор
    Русия ще плаща, защото трябва да възстанови разрушенията в завзетите териории, все пак вече са нейни.
  • 13 Каймакамин

    43 76 Отговор
    На Жужето Владко ще плащат чак и прав внуците и ще го кълнат за тази простотия дето я направи да се покаже велик пред света

    Коментиран от #16, #29, #72, #135

  • 14 МирО

    89 32 Отговор
    Победителите не ги съдят. Русия ще поправи всички поразии, които направи фашиската хунта в Киев - щото покрайнината ще е част от РФ.
  • 15 Иван

    34 16 Отговор
    Прах за пране е много сериозен повод за война.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Европеец

    91 29 Отговор
    Ще плаща ли Русия репарации за войната срещу Украйна?

    Веднага след като САЩ и НАТО платят репарации на Ирак, Либия, Афганистан, Сърбия и Сирия - все още имат да плащат за Виетнам и Корея.
  • 18 Гост

    60 24 Отговор
    Нито я е започнал сам, нито са повече прогнозите, които смятат, че няма да я спечели. Повече са само спекулациите и троленето.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    25 18 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    И след сто години хилавия третополов Мешия няма да се върне.
  • 21 Сандо

    25 19 Отговор
    Интересът ми към СЕ изчезна завинаги след като по времето на соца ни информираха,че в едни съседни села избухнали гладни бунтове.Но винаги са се намирали будали да им вярват.
  • 22 Голем смех

    27 48 Отговор
    Рушляците не са шурави, а шугави.
  • 23 Украинец

    61 28 Отговор
    Ще плаща репарации ама няма да има на кого - Украйна няма да съществува
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХиХи

    15 16 Отговор
    Дръжте по един портрет в килера за зорзаман, че да не стигат плащанията до гедерето чак
  • 26 Бай Канур

    55 22 Отговор
    САЩ колко репатации изплати?

    Коментиран от #41

  • 27 Хептен

    47 21 Отговор
    Хептен изтрещяха някои вече !!! Бяха смешни, вече са жалки в писанията си!!!
  • 28 Са плати ли репарации

    45 20 Отговор
    На Виетнам Ирак. Сирия. Либия. Сърбия. Корея. Авганистан и още и още
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Канур

    46 22 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Преди това да се случи трябва да е победена, да капитулира и да се съгласи. До тогава това са зелени сънища на един наркозависим
  • 31 мечти

    31 22 Отговор
    "Засега това звучи по-скоро като мечта", и так ще си остане. Европа трябва да се надява, че няма да бъде накарана да плаща за предоставянето на оръжия, чрез които се генерира по-продължителната агония на украинците и многото цивилни загуби.
    Какъвто и "кон с капаци" да го играят европейските лидери и САЩ, един ден ще им се наложи да се извиняват или да ни е честита 3-та световна
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 щурави😫

    15 15 Отговор
    Са БГ ПУ.РУ.филий
  • 36 Факт е,

    27 23 Отговор
    Рибата в морето, а някои си сложили тигана...

    Коментиран от #52

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иван

    24 22 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Канур":

    Репарации не плащат, но плащат на Ислямска Държава, Ал Кайда, комунистическите общности в Израел, Хунтата, АОК на Косово, Дойче Веле, Свобода, Свободна Европа, Бесарабски Хазарски Фронт, Ройтерс, Франс 24,Ал Джезира, Продължаваме Прехода......
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТОЧНО ТАКА...!

    29 24 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ще плаща-ДА...!НО,когато цъфнат налъмите...!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Разпутин

    7 11 Отговор
    Не можете да служите на Бога и на Мамона.

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 първо и преди всичко резолюцията

    26 22 Отговор
    има само политическо значение, но не и юридическо! Така, че е вятър история,няма юридическа стойност. Второ, войната не е завършила, за да се изчисляват щетите и трето днес във Франция са гласували 1 млрд. € за възстановяване на Украйна, които са "дарение", което със сигурност ще влезе в банковата сметка на "Вселенски" и последно
    БГ. поговорка:
    " пилците се броят наесен", колкото до" свободна Европа радио", Факти сте толкова смешни, че не заслужавате даже и времето, което губим, за да ви четем, дотук с вас. Такова падение на пресата няма и 3-я свят!
  • 49 гост

    32 19 Отговор
    До радио "Свободна" Европа финансирано от ЦРУ на САЩ.
    1. Репарациите от Руско-Турската , освободителна за България война са 140 милиона франка, които Турция така и не изплаща. При обявяване Независимостта на България 1908 г. Турция иска да и се плати. Намесва се Русия и за да се признае независимостта и Русия да да спечели България в навечерието на ПСВ се прави цесия: Турския дълг се намалява и се прехвърля на България. Започват войните, следват руските революции и България не плаща нищо на Русия.
    2. От 1940 до 9-09.1944 г. по спогодбата "Клодиус" за клирингови разплащания между България и Германия, последната дължи на България по редовни търговски сделки 25 МИЛИАРДА,650 МИЛИОНА ЗЛАТНИ ЛЕВА, Които сегашните ни стратегически партньори ОПРОЩАВАТ на Германия, понеже сме били съюзници. Така, че радиото ви да бъде по-коректно и да не пуска фейкове!
  • 50 Тод

    30 22 Отговор
    Русия ще освободи Европа, този път цялата и завинаги.

    Коментиран от #111

  • 51 Тошо

    24 18 Отговор
    МЕДИИТЕ НЕ МОЖЕ ТОЛКОВА НИСКО ДА ПАДНАТ.ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е НОРМАЛНО,ДА ЗОМБИРАТ ХОРАТА С ПРОСТОТИИТЕ СИ.

    Коментиран от #57, #64

  • 52 Иван

    9 19 Отговор

    До коментар #36 от "Факт е,":

    И Мешията е фалшив, ама сатанинските хазари в Киев, Тел Авив и Вашингтон го чакат да се появи.
  • 53 Те сами те

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "Разпутин":

    не знаят на кои служат
  • 54 Стоян Александров

    24 20 Отговор
    Ще плати разбира се, ще плати !!! Руссия винаги си е плащала дълговете. Ще плати в АТОМ, ХУБАВ И МНООООООГО БЪРЗ АТОМ. ЗАПАДНИЯ СВЯТ АГОНИЗИРА, ВСИЧКО СВЪРШИ ГОСПОДАРИИИИИИ. УТРЕ МАРОКАНЦИТЕ ЩЕ ПОДПАЛЯТ ЕВРОПА МНОООООГОООО ДОБРЕ. ГЛЕДАЙТЕ УТРЕ ВЕЧЕР ШОУ ОТ ПАРИЖ И ДРУГИТЕ МЮСУЛМАНСКИ ГРАДОВЕ НА ФРЕНСКИЯ ХАЛИФАТ.....
  • 55 Тути

    18 27 Отговор
    Рашистите потъват като Титаник трюмовете вече са пълни с вода.

    Коментиран от #68

  • 56 Баба Яга

    22 21 Отговор
    Да ще им плаща с къщички в сибир. Не нервирайте мечока ще ви захапе яко .

    Коментиран от #82

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 СОРОС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ

    19 19 Отговор
    Ще перефразирам една наша поговорка - рибата е още в морето, а соpосоидите вече са сложили тигана. Успех!
  • 60 ще плащат щото ще шамари

    12 25 Отговор
    Русия като ги наритаха в Афганистан ,избягаха позорно ,изоставиха оръжие за милиарди

    Коментиран от #89, #105

  • 61 ще плаща

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    хахаха, мечтите са безплатни, наивни те си плащат за собствената си глупост 😂😂😂
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 !!!

    20 21 Отговор
    Украйна да плати на Донбас.

    Коментиран от #67

  • 64 Иван

    12 15 Отговор

    До коментар #51 от "Тошо":

    Може, в Библията пише че в последните дни Сатаната ще почне да губи търпение и ще стане много нагъл и агресивен, защото знае че времето му изтича.
  • 65 джокер

    22 20 Отговор
    ПРЕДСТОИ ХИПЕРЗВУКОВА ТЕРАПИЯ ЗА ЗАПАДА.
  • 66 Урка

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    А твоите кравари, кога???
  • 67 Иван

    12 16 Отговор

    До коментар #63 от "!!!":

    Сатанинските гнусни евреи ще те докладват на Туитър.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Райнхард

    21 20 Отговор
    САЩ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ :
    1 На държавите,които бомбардира, изгори,опропасти...
    2 На половината население на планетата,чийто живот бе превърнат в робско съществуване чрез измамни инициирани от тях финансови кризи като тази от 2008
    3 На Германия,която близо 80 години е окупирснс от тях
    4 За Ковидистерията довела до блокирането а света..
    И ОЩЕ МНОГО МОГА ДА ИЗРЕДЯ-ВЕЧЕРТА НЯМА ДА МИ СТИГНЕ !!!

    Коментиран от #75

  • 70 1111

    14 18 Отговор
    Поредната тъпотия :)
  • 71 ОК!НЯМА ПРОБЛЕМ!

    19 18 Отговор
    Ще плаща,когато САЩ плати за изпепелена мирна Югославия...!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Мразимфашисти

    21 19 Отговор
    Зеуенски да върне милиардите,които ще покрият възстановяването на един завод за кучешки храни.Вие следите ли сериозно,какво става с Украйна и колко е разрушена благодарение на простонато?Явно не сте в час.Руснаците бомбардират толкова,колкото могат да поправят а укрите разрушават останалото въобразявайки си,че участват в някакъв голям филм на холивуд.Укрите сапростисъщества и ограничени всичко с което разполагат е руско от заводите до централите до оръжията.Трябвало е само да изгонят своите мутри и си вдигнат заплатите,но уви съдба българска
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Иван

    4 14 Отговор

    До коментар #69 от "Райнхард":

    Целта беше поне 500 милиона китайци да бъдат изтребени.
  • 76 Бгг

    10 21 Отговор
    Руснаците ще платят но на ръка, като отидат до Брюксел.
  • 77 Ще плаща ли Русия

    18 19 Отговор
    смях голям. Европа без Русия е като тоалетна без вода.

    Коментиран от #136

  • 78 Пропаднал Несретник (РУСОФИЛТАК)

    16 15 Отговор
    пРосията е най могучая ,богата и мирна кална кочина в мире,нашият скъсен полуръст кумир Путканин сказа че орките ЩЕ издялат ново космическо уружие безаналог,нато и фащ вече треперят !!!

    Коментиран от #96, #113

  • 79 Мишел

    17 18 Отговор
    Свободна Европа конкурира DW и Бесарабски фронт по фантазиране.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ма той

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "Баба Яга":

    Препариран ма
  • 83 бард

    14 15 Отговор
    Стига с тея мокри сънища
  • 84 Коментар

    16 17 Отговор
    Свободна европа-разбирай Nacistka Европа!
    Като прочете един нормален човек коя медия е публикувала тази смрад няма нужда да чете статията.
    Сатанистите са сигурни вече , че губят властта си в света затова са толкова бесни и не подбират средства за да унищожат света.
  • 85 Льольо

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ще плати колкото Сащ плати на сирия ,Югославия .Ирак .В наше село му викаме надай се коньо на зелена трева .
  • 86 Ушанките ще плащат,като поп !

    20 11 Отговор
    Цял живот !
  • 87 Отговор

    15 20 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    На Окрайна след като загуби войната няма кой да плати и една гривна ,защото тя ще престане да същестува
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Факт е,

    11 16 Отговор

    До коментар #60 от "ще плащат щото ще шамари":

    Това е поредното изопачаване на истината.

    Целият свят още помни " победоносното " изнасяне на коалицията !!!
    И картинката още не се изтрила !!!

    Забележка:
    Вместо Русия да се чете НАТО.
  • 90 Жоро

    19 13 Отговор
    Дъръ бъра руснака ще плаща, няма две мнения по въпроса. Другото е найвност. Парите така или иначе ще дойдат от замразените активи, а те руснаците са свикнали на мизерия - да се готвят за още по голяма
  • 91 Даже наште путинофили ще бачкат здраво

    17 10 Отговор
    В съботници по потници ! Обещавам !

    Коментиран от #95

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 УжасЕн

    14 18 Отговор
    Никога не съм симпатизирал на Русия, особено пък на Путин, но съм се старал винаги да разсъждавам честно и логично. Всички тези панически и откровено безумни статии с които ни замерят напоследък означават, че Запада и НАТО са наясно че губят позорно и са скъсали синджира. Както разваления часовник показва вярно времето в даден момент, така и Русия в момента е от правилната страна. Самоубийството на ЕС и Запада вече е факт! Въпросът сега е унижения Запад-НАТО да не предизвика Световна Война, както шут-номер-2, Столтенберг намекна!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Руски ценности-избиване на майки с деца

    20 14 Отговор
    Русия изгуби още докато нахлу в Украйна и започна избиване на невинни хора,в тотална изолация са и нямат правилен ход,военнопрестъпника Путин отмени от страх и годишната седянка с журналисти
  • 98 Ушанките видяха голям Zор !

    18 9 Отговор
    За тях вече няма кръгозор !
    Ще останат и без трезор !
    Превърнаха се в обор !
  • 99 БеГемот

    11 14 Отговор
    Обикновено плаща глупака дето смята ,че може да яде дренки заедно с мечката...
  • 100 Лизач русовил

    15 8 Отговор
    Сабаките лаят във коментарите, ама опашките им подвити.... Ха
  • 101 Мъдю

    14 6 Отговор

    До коментар #96 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами русфилтак е чиляка,не четеш ли как си признава,изтървано момче с петолъчка на дъто !!!!
  • 102 Механик

    8 17 Отговор
    Оххххх! А стига вече, бе! Ми тя, тая война още не е свършила, вие почвате да казвате кой какво и на кого по колко.
    Преди ден, зеления рева, че бате му го бие яко/ Не помните ли? Утре заран пак ще реве.
  • 103 Хампърцогъзобъзикян

    4 6 Отговор
    Войната е била и си остава грабеж.
    И сега един воден от имперските си амбиции вожд и друг-кукла в ръцете на друга империя, обричат обикновените хора от народите си на гибел. Въпроса е докога народите им ще ги търпят.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Администратор

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Стига цензура":

    Начина ти на мислене
  • 108 Румен Решетников

    16 5 Отговор

    До коментар #7 от "Борей":

    Ще трябва да почакаш, все пак ватенките трябва първо да я "сделат " ... 😂
  • 109 витоша

    7 10 Отговор
    Искате ли да знаете какво ще се случи? Това е само началото, Украинско-Руската война ще включва всички держави на Европа.Такъв план. Втората световна война започна по същия начин.
  • 110 Хахахахахахахахахахахахахаааааа

    9 16 Отговор
    Свободната Европка и Дойче зелето се командват от едни и същи "началници" - банкерчетата, ционисти от ФЕД. Патологична е страстта им към заграбване на чуждото, хронично заболяване. Леталният изход е ключът към лечението им.
  • 111 Копейкин Костя

    16 11 Отговор

    До коментар #50 от "Тод":

    Хайде първо да превземе Бахмут, че вече 9 месеца тъпче пред него... А превземането на Европа си е мокър сън на крепостните!!!

    Коментиран от #114

  • 112 Хахаха

    0 15 Отговор

    До коментар #5 от "руснак":

    Не сте. Урките са най свободните.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Психо Доктор

    9 14 Отговор
    Най-много репарации има да плаща терорист №1, проблема е, че все още няма смелчак кой да му ги иска, но видов ден идва. "Своибодна" Европа,(каква ирония) авторитет ще има този който съомее да мери за всичко с един аршин без да прилага угоднически двойни, тройни стандарти.
  • 117 Винкело

    8 15 Отговор
    Я гледай ти - "най-безсмислената и посредствена война на 21 век, пише службата на Радио Свободна Европа".
    Радиото дали може да посочи някоя съдържателна и гениална война, па било то и от миналия век? Айде, за войната НАТО в Югославия знаем. Друга?
  • 118 Краварите колко ще платят на Ирак

    12 14 Отговор
    И другите съсипани от тях държави?

    Коментиран от #122

  • 119 Мечтите са безплатни

    2 13 Отговор
    Ха, ха, ха, ха, ха
  • 120 Гошо

    7 15 Отговор
    Но ако Русия спечели, кой ли ще плаща не разбрах. Ние май

    Коментиран от #124

  • 121 ТИГЪР

    6 3 Отговор
    "По силата на Версайския договор Германия е задължена да плати 269 млрд. златни марки, което приблизително съответства на сто хиляди тона злато."

    А бре мишки, като преписвате статии, поне не ги преписвайте с грешките.

    У целио свет нема "сто хиляди тона злато" !!!

    Коментиран от #132

  • 122 Как

    13 4 Отговор

    До коментар #118 от "Краварите колко ще платят на Ирак":

    Нищо няма да платят.Там са по решение на ООН.
  • 123 ГЕРОЯМИ СЛАВА!

    10 16 Отговор
    СЛАВА РОСИИ! ГЕРОЯМИ СЛАВА! СМЕРТЬ ФАШИЗМУ!
  • 124 Любопитен

    14 2 Отговор

    До коментар #120 от "Гошо":

    "Но ако Русия спечели" Още ли вярваш и в Дядо Мраз?
  • 125 Слава на саш и нато

    14 5 Отговор
    Мамито ше хи разкатаят на рашата😅😅😅
  • 126 Легендарен

    4 13 Отговор
    В германско семейство внуче пита баба си:
    -Бабо, каква подлога да ти купя за коледа, златна или сребърна.
    Бабата:
    Ооо на баба, аз като бях малка, моята баба имаше и златна и сребърна, но като дойдоха братушките се насpа в гащите.

    Коментиран от #127

  • 127 Историк

    14 4 Отговор

    До коментар #126 от "Легендарен":

    Руснаците продължават да живеят в мизерия, за разлика от "загубилите" германци. Даже и вицовете не могат да скрият този факт?
  • 128 Психо Доктор

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Русия вече плаща с най-ценното, живота на своите граждани за свободата на озурпираната от запада братска Украйна.

    Коментиран от #133

  • 129 Тя рибата в морето още

    1 13 Отговор
    Първо победете шуравите, пък после слагайте тигана
  • 130 аз пък си мисля,

    6 13 Отговор
    че ако някой плаща, това трябва да е зеленчука с непраната зелена тениска и бЕлото около устата. Подлъга народа си, слугува на нато и фащ, проси пари непрекъснато и има интерес войната да продължи.
    Направиха го човек на годината по аналогия с Хитлер, обявен за такъв за 1938 г.

    ИСТИНАТА кой крив, кой прав ЩЕ ДОЙДЕ, както винаги закъсняла.Засега на стройната редица неграмотни центовци им е наредено да пишат слещу Путин.
  • 131 Винкело

    2 14 Отговор
    Хи-хи, девет дежурни по минуси за Русия и по плюсове за американосите! Само толкоз ли успявате да мобилизирате?
  • 132 А ти откъде знаеш

    2 13 Отговор

    До коментар #121 от "ТИГЪР":

    Колко има в чекмеджетата на боко
  • 133 ти не си Психо Доктор,

    4 12 Отговор

    До коментар #128 от "Психо Доктор":

    а си за психо Доктор. Защото щеше да усещаш, че близо до фашизма е медии и всякакви политически случайници от всички краища на света да героизират един тежко посредствен комик и още по-посредствен политик!
    Зеления го вади непрекъснато голЕм, ама хептен мекичък - да намали белото, за да не халиционира. Че е бита от историята карта, то е ЯСНО, както че ще съмне. Дори не мисля за това. Но жалко за наимните центовци, които с веграмотността си не вдяват положението.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 а зеленото

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "Каймакамин":

    еврейско джудже от 159 см с вдигнати ръце не те интересува ВЪОБЩЕ, защото знаеш колко струва и че нищо не зависи от него.
    Но може би това е и целта - да се срине нормалния свят и служи наобора.
  • 136 вятъра на промяната

    13 3 Отговор

    До коментар #77 от "Ще плаща ли Русия":

    Абе и аз това се питам. Защо са им на руснаците крадените тоалетни като нямат и вода в къщите?
Новини по държави: