Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Декември, 2022 11:06 1 905 23

С руска виза през Калининград към ЕС: новият маршрут на мигрантите

  • калининград-
  • ес-
  • полша-
  • мигранти-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • виза

Това е новият бежански маршрут, разказват запознати

С руска виза през Калининград към ЕС: новият маршрут на мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като в началото на октомври Русия отвори летището в Калининград за чуждестранни авиолинии, все повече хора от Близкия изток се опитват да минат оттам по пътя си към ЕС. Външното министерство на Германия съобщава: "От няколко месеца се наблюдава ръст в неразрешените миграционни придвижвания по маршрута през Русия. Литва, Латвия и Полша от своя страна информират за случаи на незаконно влезли от Беларус хора с руски визи в паспортите си".

Нужната за бягството през Калининград руска виза струва към 2500 долара в Северен Ирак и може да се получи лесно, сочи разследване на германската SWR. "Ако имаш необходимите документи, можеш да стигнеш за десет дни от Москва до Германия", казва един от трафикантите. Минаването през Калининград все пак е по-скъпо, отколкото маршрутът през Беларус, който излиза 14 500 евро. Причината - на руските власти трябва да се дават повече подкупи, отколкото на беларуските, обяснява трафикантът.

Още новини от Украйна

Машрутът се рекламира в социалните мрежи

Сириецът Арас (името е променено) се опитва в момента да избяга от Северен Ирак през Москва и Беларус в ЕС. Журналистите от SWR го откриват в Минск, където е от седмици. Неговият трафикант му е обещал бързо и лесно бягство: "А всъщност не знаем нищо. Не ни казват истината. Казаха ни, че ще трябва да вървим два часа, а вървяхме 20".

Пейман, който е тръгнал от Иран, също иска да стигне до ЕС. Надява се там да може да оперира раните си. Получил ги е, след като е прострелян от полицията, докато участва в протестите в страната. В момента дори не може да стане. Ако не успее да постигне нищо по законен път, ще се опита нелегално да стигне до Европа през Русия и там да поиска убежище. Иранските удари с ракети и дронове срещу кюрдските области в Ирак са основание за бежанци като Пейман да искат да избягат в ЕС.

Трафикантите на хора очевидно провеждат редовни рекламни кампании за услугите си в социалните медии, предлагат дори промоции - който набере и още хора за бежанския маршрут, може да получи намаление. В групи в Телеграм пък се разпространяват видеа на вече избягали хора, достигнали целта си. "Наблюдаваме, че маршрутът през Русия и Беларус се рекламира в социалните медии", заявяват от германското външно министерство.

Всичко тръгва от туристическите агенции

За хората, които искат да избягат в ЕС с руска виза, обичайно отправната точка е някоя туристическа агенция. Собственикът на едно такова бюро в кюрдско-иракския град Сулеймания казва пред германските журналисти, че в последните месеци продажбите на руски визи отбелязват ръст. През по-топлите месеци продавали до 1000 билета месечно, сега през зимата са по-малко - между 10 и 20. Същевременно уверява, че няма нищо общо с трафикантите на хора и работата му е напълно законна.

По думите на собственика на агенцията, маршрутът през Калининград е придобил актуалност сред бежанците, след като беларуското правителство затегнало подхода си срещу мигрантите. Пътят през Калининград е свързан с точно толкова големи рискове, колкото и този през Беларус. По данни на Международната организация по миграцията в беларуските гори по границата с Полша миналата зима от студ са загинали най-малко 21 души, които се опитвали да преминат границата. Но и този маршрут си остава, казват иракски трафиканти пред германската медия.

Лекарката Паулина Бовник е наясно колко опасен може да бъде опитът за преминаване на границата. От август 2021 година тя се грижи за бежанците, стигнали до Полша през беларуската граница. След строителството на стената тя все по-често се натъква на счупени крака и наранявания по главата. "Бежанците, които пристигат от Беларус, носят следи от насилие." Тя предполага, че беларуските сили за сигурност са нанасяли побой на тези хора. През зимата обаче се срещат и хора, които са премръзнали, както и такива, които страдат от недохранване.

Полша засилва охраната по границата

Полските власти заявяват пред германските журналисти, че реагират на руската политика за допускане на международни полети на летището в Калинград със засилване на охраната по границата с ексклава и с поставянето на временна бариера от бодлива тел.

А Русия от началото на войната насам очевидно преследва определена стратегия с лесното предоставяне на визи на мигранти от Близкия изток, смята експертът от германската фондация "Наука и политика" Кай-Олаф Ланг. Той предполага, че чрез бежанците Москва иска да се окаже натиск върху държавите от ЕС и НАТО. "Смятам, че намерението е да се внесе нестабилност в тези страни", казва Ланг.

Автор: Рабеа Вестарп


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    6 2 Отговор
    ЕС може да си го прекръстите спокойно на Нарния! Ако ходите до Нарния задължително дебели шаекови дрехи и ушанки, и дебели ръкавици от лос.

    Коментиран от #10, #19

  • 2 Интересно

    5 1 Отговор
    Туй бг милицията чете ли го
    или ще чакаме другаря ердоган да се погрижи за българската национална сигурност??
  • 3 Дам

    4 6 Отговор
    СССР е велик защо бягат нали са за пълководеца си какво търсят в загниващият капитализъм.

    Коментиран от #6

  • 4 !!!?

    9 1 Отговор
    Радев да поиска от Рюте Шенген и за Калининград !!!?

  • 5 Павел пенев

    13 2 Отговор
    Поредните простотии на DW. Но за белязвате ли, че нищо не пишат за намерените сакове пълни с евро в различни апартаменти на Зам. председателката на ЕС Ева Кайл, нейния приятел от Италия, баща и,сестра и нейните отношения с крадлата Урсула фон дер Лайън. Корупцията е завладяла върховете на ЕС.

    Коментиран от #8

  • 6 Защото

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    Се извършва подмяна на населението в Европа, а не в Русия.
  • 7 Хахахаха

    5 11 Отговор
    Не е страшно, русофилите са на опашка за влизане в Русия! Чакат с нетърпение! Хахахаха.
  • 8 ДаКато

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Да, като чуя DW и знам, че първо истината е точно обратната и втора таква негативизъм и омраза към всички, които са извън Германия (и САЩ ?!) ... няма. После говорели за евроценности, ами да спрат DW ако искат да има такива :)
  • 9 Рушляк

    4 5 Отговор
    Що не остават у нашия рай ,и ний имаме джендари в Москау и Питер ,в Расията е еФтино топло газ и бензин и пак не искат .Само българските рушляци много искат в Расията
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цитат

    1 0 Отговор
    "Време е да правим бизнес с мигранти"
  • 12 Рашляка бяга накъдето му видят

    2 6 Отговор
    Очите 😂
    За Монголия, за Турция, Абе все за братски страни 😂
    5 метра стена им трябва на тия. Като тая, дето Тръмп искаше да построй на мексиканската граница. Той пияния азиатец е по-безполезеб от мексиканците 😂
  • 13 Адолф

    7 5 Отговор
    Интересно защо рашките дават мило и драго за да се измъкнат от пекрасната земя наречена Расия и бягат през глава към загнилия Запад?Да им се неначудиш на тия руснаци ей!Не си стоят на хубавото ами бягат в лошите държави.В скоро време в Расия май ще останат само монголо-сибирските екземпляри.

    Коментиран от #15

  • 14 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    Русия отменя визите за много държави от Близкия изток. От днес са СА и Бахрейн в пилотен проект ако няма проблеми става за постоянно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В България

    3 2 Отговор
    стотици руски канали призовават и подробно обясняват, как руснаци да се преселят в България!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Теле

    4 0 Отговор
    Е те не се натискат за шенген, кво им пука
  • 19 Теле

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Без ушанки, те са под санкций

    Коментиран от #20

  • 20 Бяла Мечка

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Теле":

    Тогава в Нарния ще им мръзнат ушите
  • 21 Имам си една теория:

    1 4 Отговор
    Тъй като руският народ винаги е бил, е, и ще живее подтиснат, бедно, безправно мигрира в съседните държави, особено в пограничните райони. Постепенно се създава руско малцинство, което не е обичано от местното население и са налагани някакви ограничения спрямо тях. Майка Русия обаче се застъпва за тях и идва да ги "освобождава" от време на време. Самите руски войници са се учудвали кого и защо освобождават като "поробените" живеят по-добре от тях. Това го е писал Достоевски за българите които според войниците "обикновените селяни живеят по-добре и от нашия помещик". През ВСВса се чудили защо немците са ги нападнали, а живеят с невиждан за тях стандарт. Същото казват и за украинците сега и крадат дори употребявано женско бельо.
  • 22 Повярвах му

    4 0 Отговор
    Иранецът Пеймен не може да стане но ще прави 20 часов преход. Ще даде 15 000 евро на трафиканти и още толкова поне за лечението на запад. А можеше да отиде до Турция и за 5000 да го направят като нов.
  • 23 Илон Мъск

    0 0 Отговор
    Ще прекарва мигранти с новите си сателити.Руски ракети ще осигуряват качването.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания