16 Декември, 2022 11:57 896 3

Йоханис: Вярвам, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенген през 2023 г.

  • клаус йоханис-
  • румъния-
  • българия-
  • шенген-
  • присъединяване

Румънският президент Клаус Йоханис заяви

Йоханис: Вярвам, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенген през 2023 г. - 1
Източник: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис изрази снощи оптимизъм, че процесът по присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство ще завърши с положителен резултат през 2023 г., предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис каза, че на срещата на Европейския съвет е поискал и е било проведено обсъждане на темата за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.

„Не си създавайте извънредни очаквания“, каза Йоханис, но допълни, че са били направени „стъпки в правилната посока“.

„(…) През двата дни, през които бях с останалите лидери, имах възможност да разговарям с много от тях. Разговарях с хората, ангажирани с шенгенския въпрос (...) Заключението ми е просто: всички участници разбраха, че тук имаме проблем, който трябва да бъде решен. Впечатлението ми е, че всички са разбрали и съм доста оптимистично настроен, че най-добрият вариант е процесът да приключи през 2023 г. с положителен резултат за Румъния и България", заяви Клаус Йоханис.

Той подчерта, че Румъния е готова от всички гледни точки да стане част от зоната за свободно движение и че е говорил за единство и солидарност.

"Румъния е фронтова държава по отношение на войната в Украйна. Ние сме съседите с най-дългата граница с Украйна. Правим всичко по силите си и се справяме, защото искаме и смятаме, че това е правилно. Ние сме страната на първа линия за мигрантите и контролираме мигрантския поток. Имаме много добри резултати, признати от външни, обективни източници“, каза румънският президент. Той припомни, че над 60 процента от селскостопанските продукти, изнасяни от Украйна, преминават през Румъния.

„Повторих всички тези неща, за да не забравят хората, че солидарността, която проявихме, доведе до очаквания. Ние, румънците, също очакваме ясни сигнали, ясни знаци на солидарност и единство от страна на Европейския съюз. Това означава, наред с другото, че имаме легитимни очаквания да бъдем приети в Шенгенското пространство", посочи Клаус Йоханис.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече не искаме!

    3 5 Отговор
    То това е съюз, управляван от мафията.
    Искат и последните ни пари да ограбят с еврозоната!
    Вече не искаме нищо.
    Бългрия свободна от всички съюзи и мафиотски алианси...
  • 2 евлампи

    4 0 Отговор
    Вярата е хубаво нещо ,но българскиот народ е твърде дълго лъган и вече не вярва!!! Запада само ни граби ,експлоатира и е решил името България да е само територия!!! И това ще се види на изборите ! Стига сме гласували за американски подлоги които ни крадат данъците ,живеят као бурнейски махараджи с нашите данъци и ни вкарват във война!!!
  • 3 Ха,ха,ха

    2 0 Отговор
    Тате ми каза ,че ще ми купи колело ,ама друг път!
Новини по държави: