Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:13 3 066 13

История: домовете на германците, прокудени от Силезия и Померания

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • втора световна война-
  • германци-
  • поляци-
  • полша-
  • силезия-
  • нацизъм-
  • история

Какви следи са останали от тяхната история в домовете, традициите и митовете на днешна Полша?

История: домовете на германците, прокудени от Силезия и Померания - 1
Снимка: Shutterstock

В своята книга „В къщите на другите“ писателката и преводачка Каролина Кушик проучва тези следи в Западна Полша. Тя е родена Легница, чието германско име е било Лигниц, в областта Долна Силезия.

„По-особен район на Полша“

В интервю пред „Ди Велт“ тя разказва, че още като дете е разбрала, че расте в един по-особен район на Полша: „В старата сграда, в която живееха прародителите ми, имаше предмети от германско време, например един камшик, който беше окачен на вратата. В мазето веднъж открих пепелник с немски надписи и попитах дядо ми какво е това.

А той каза лаконично, че е останало от германците. Само това. Това си беше истински когнитивен дисонанс: да знаеш, че в една полска къща постоянно се натъкваш на някакви германски вещи. Сравнително рано открих още, че дори на гробищата не всичко е полско.

Новозаселилите се след края на Втората световна война през 1945 година са били не само поляци, прокудени от Изтока, но и преселници от Централна Полша, от Варшава или други градове, чиито домове са били разрушени от бомбардировките, или просто бездомници, търсещи работа и подслон. А тогавашното полско правителство придружавало заселванията с пропагандистка кампания, говорейки за „обратно върнати земи“.

Според Кушик в полските къщи в региона и до днес се отриват редица германски предмети, наследство от миналото и дава един пример: „Един ден бяхме с моя германски съпруг на гости на родителите ми в Легница и след вечерята миехме съдовете на мивката. Тогава мъжът ми съвсем случайно откри на гърба на една керамична купа печат с пречупен кръст. Откакто се помня този съд винаги е бил в нашето домакинство. Самата купа нямаше никаква естетическа стойност, винаги сме я използвали за месене на тесто. Виждах този пречупен кръст за първи път - цели 20 години, след като бях напуснала тази къща“.

Митове, легенди и следи

Авторката разказва също легендата за тайнствения нацистки влак от Валбжих, натоварен със злато, както и за германските гробища. Тя споделя, че открито по въпроса за гробищата на германците в Полша се говори едва от 1990-те години, макар че и преди това хора са се грижели за тях. „Някои от тях са напълно запустели или са изоставени, на други просто са били погребвани по-късно поляци. В книгата си разказвам за редица местни инициативи за спасяването на старите германски гробища, сред които има и еврейски.

Катарина Кушик твърди, че за опазването на историческата памет не може да се разчита на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), която залага на антигерманската карта и унищожава дългогодишните усилия за помирение. Това, според нея, влиза в противоречие с наличието на множеството местни инициативи за приятелства и партньорства между отделни градове в Полша и Германия.

Кушик казва, че книгата ѝ е била приета много положително в Полша. Много от читателите са били доволни, че най-накрая някой поставя на дневен ред темата за германската история на тези полски земи. А мнозина явно имат силна емоционална връзка със старите германски домове и дори поддържат приятелски отношения с децата или внуците на бившите им германски собственици.

Това прави района по-интересен и многопластов“

На въпрос дали е трябвало да се сменят цели три поколения, за да стане възможен прочитът на тази глава от полската история, авторката отговаря така: „Да, и това е много разбираемо. Първото поколение трябваше да се справя с новия си живот в една нова среда. Неговите представители обикновено премълчаваха обстоятелството, че са се възползвали от наследството, оставено от прокудените германци.

Следващото поколение предпочиташе да гледа напред към бъдещето и избягваше да мисли за миналото, войната и последиците от нея. Сегашните внуци на първото поколение, които - както и аз самата - израснахме след промените от 1989 година, нямаме особен проблем с това, че предците ни са взели къщите на прокудените германци. Дори проявяваме хумор по темата, а когато на битпазари откриваме германски вещи от онова време, го намираме за много шик. Защото това прави района, от който произхождаме в днешна Полша, още по-интересен и по-многопластов“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Половин Полша са я дали на Украйна ,а половин Германия на Полша.След втората световна Полша се изместила много на запад.

    Коментиран от #7

  • 2 ЗаЕдинПриятел

    17 6 Отговор
    След всички немски действия тогава, защо цяла европа сега слуша ЕС, все едно малките държави за и задължени за нещо. Трябваше Германия да слуша другите, сега вместо да има немскоговорящи вериги в Полша, трябваше полски да са магазините в Германия ... но както виждаме света не се управлява от логика, а ние доказваме че можем след 2 световни войни пак да се връзваме на немците и пак да загубим всичко и после пак да обвиняваме победителя, че сме на заубилата страна :) - справка 45 години има хора, които обвиняваха победителите, че ние сме победени :) И към днешна дата пак сме във военен съюз и пак пращаме оръжия и резултата пак ще е портесаващ за нас...

    Коментиран от #5, #10

  • 3 АкоСлушаме

    17 3 Отговор
    Ако слушаме ДВ скоро ще изкарат немците потърпевши от световните войни и ще им събираме помощи за да могат да си плащат тока, защото те се отказаха от АЕЦ-овете ... реално то и сега се случва де, немците искат с/у евра да купуват от страни извън ЕС енергия .... справка Африка/Украйна и т.н. ... това което долара прави през 60-те с петрола, Германия иска да го направи с еврото и после само да печата нови и нови хартии :) Няма да излезе сметката и пак ще седим без нищо и пак Русия ще е виновна, че сме пращали оръжия с/у нея...
  • 4 Перо

    16 2 Отговор
    “Макетата” са били друга порода! 70 г.трият и унищожават български надписи,символики,надгробни плочи,българска писменост и история, в църкви и манастири,изопачават и присвояват историята! Ци ганска работа от 4-5 поколения! С лъжа се раждат и с лъжа умират! В Полша поне сегашното поколение търси истината и преоценява историята,като отхвърля лъжите, при ония е тема табу!

    Коментиран от #13

  • 5 Перо

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЗаЕдинПриятел":

    Германия и сега е под американски контрол! Има договор /Канцлер акт/ за 100 г.,след 1945 г.,според който есеки кандидат за канцлер на Германия,трябва да е одобрен от правителството на САЩ,така че имат вилка на шията! За това има стотици щатски военни бази там, контролиращи процесите! Не си прав,че германците имат някаква свобода на действие,да се изявяват като световна или европейска доминираща сила!

    Коментиран от #6

  • 6 А сегашна Полша

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    не е ли американски щат?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лаврентий Берия

    2 0 Отговор
    Редакцията, цензурирате ме за това, че съм "вулгарен" към 7-я коментар. Но търпите открито антибългарското му съдържание? Това ли ви е целта - антибългаризъм?
  • 10 Лаврентий Берия

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЗаЕдинПриятел":

    Твоя приятел да не е Владимир Путин?
  • 11 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор
    Благодаря за реакцията, беше редно!
  • 12 Ммогпзнахник

    4 0 Отговор
    40%от територията на Полша е германска изкона земя. Как ви се зтрува дали германците са забравили това и дали онова огънче още не тлее във наследницоте на онази Германия. Но да кажем истината. И 40% от Украйна са полски земи, 40% са руски подарени от Ленин, Сталин, Хрусчов и Брежнев които сега Путин си взема обратно 20% около Киев се имат за чисти покрайнинци и това е велика Украйна(покрайнина)
  • 13 Мая

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Сърбите населили се в къщите на прокудените българи, се нарекли македонци...
Новини по държави: