Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Декември, 2022 20:56 1 407 25

Украински специалисти бяха обучени да ремонтират германски гаубици

  • украйна-
  • гаубици-
  • русия-
  • война-
  • обучение-
  • литва-
  • нато

Литва, която е член на НАТО, притежава германски гаубици от 2016 г.

Украински специалисти бяха обучени да ремонтират германски гаубици - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Група военни технически специалисти от Украйна напуснаха днес Литва, след като изкараха курс на обучение за ремонт на германски гаубици, доставени на Киев за защита срещу руската инвазия, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Шестнадесет души прекараха в обучение последните 15 дни в град Рукла, като някои от тях вече са преминали предварителнa подготовка в Германия. "Те получиха теоретично обучение, но ги научихме и как да действат в реални ситуации при често срещани повреди, които не са описани в техническите ръководства", заяви пред АФП майорът от литовската армия Жилвинас Черкус.

Още новини от Украйна

Литва, която е член на НАТО, притежава германски гаубици от 2016 г. През юни Берлин обяви, че ще достави 155-милиметрови самоходни гаубици на Украйна. Списание "Шпигел" съобщи през ноември, че предоставеното въоръжение се използва интензивно, като изстрелите от някои от гаубиците достигат до 300 на ден. Поради липсата на възможност за ремонт в самата Украйна, някои от гаубиците се доставят до страни членки на НАТО, най-вече Литва.

По думите на Черкус проведеното обучение ще позволи пестене на време и ресурси, тъй като ремонтите ще могат да се извършват в близост до бойното поле вместо да се изчаква месец-два до връщане на ремонтирано въоръжение от друга страна. Литовски военен представител, пожелал анонимност, коментира пред Франс прес, че липсата на редовна поддръжка понякога води до повреда на гаубиците в Украйна. През тази година армията на Литва проведе обучение на 500 украински войници и смята да увеличи тази бройка три пъти догодина. "Общият враг ни мотивира за това", подчерта Черкус.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    23 8 Отговор
    Очаквайте бум на пазара за тиксо и свински опашки.
  • 2 ДОСТ

    7 6 Отговор
    ЩЕ ГИ ВДИГНАТ ВЪВ ВЪЗДУХА ВСИЧКИ ДО ЕДИН.
  • 3 Помак

    14 9 Отговор
    ....Нештата зеха да се размиват...прсте укре ...Русия ги стъпка те още се учат..
  • 4 Слепок

    12 6 Отговор
    Това няма как да стане. Там повечето са полуграмотни.
  • 5 ха ха

    15 4 Отговор
    а украински научиха ли ;специалистите ;
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    23 6 Отговор
    Що да ги ремонтират бе? Немското качество не беше ли еталон и не бяха ли "руските кюнци" дето все се трошат?
    Малеее, Путин ви изтрича яко и състоянието ви е близо до абсолютна неадекватност.

    Коментиран от #18, #23

  • 8 ХайлХимарс

    8 11 Отговор
    А русню го обучават на груз 200.
  • 9 Анонимно Сирене

    14 4 Отговор
    Няма вечерни статии в бесарабски фронт.. Почват литовските жълтини.. "Анонимен Източник"
  • 10 Кравата Му

    14 5 Отговор
    Ще ги обучим на всичко тези галоши, само и само да мр@т за нас и нашите интереси.
  • 11 Жълто джудже

    16 6 Отговор
    Буквално всички оръжия на НАТО не могат да издържат на ниски температури и реални офроуд условия. Много проби показват по-лоша производителност от заявената от производителите. Това е реална картина на войната и не си мислете, че Русия няма да се възползва от това. Внимателно и подробно се изучава опитът от бойното използване на оръжията на НАТО, бързо се разработват най-новите средства за противодействие и поразяване, дават се препоръки за ефективно водене на контрабатарейна война.

    Коментиран от #24

  • 12 Ка52

    12 4 Отговор
    Какви гаубици, какви гаубичари, какви механици като мина ниско с ракетите после гаубицата не стават за ремонт защото се изпарява
  • 13 Жълто джудже

    11 2 Отговор
    Като цяло страните от НАТО доставят на Украйна остарели и не винаги перфектни видове оръжия, които бързо стават неизползваеми в трудни природни условия и при непрекъснат ракетен и артилерийски обстрел от руските войски. Много руски експерти са изненадани от риториката на командването на НАТО за конфронтацията с Русия в Арктика. Както се оказа, НАТО абсолютно не е готова за това.
  • 14 Те ги

    4 0 Отговор
    Знаят още от 1941г.
  • 15 Въййй

    5 0 Отговор
    Не им давайте книжки! Ще вземат да се изтрепят.
  • 16 ФРЕЗА ,УКРАИНСКА , НЕРАБОТЕЩА , ВОЕННА

    4 1 Отговор
    ДАРЯВАМ А НА НАЦИСТИ ! МАРКАТА Е ,,ЖАЛГИРИС" .
  • 17 СТРАХОТНИ ОРЪДИЯ ИМ Е ДАРИЛА ГЕРМАНИЯ

    5 1 Отговор
    НЕМЦИТЕ ЗНАЯТ ЧЕ УКРИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ И МРЪСНИЦИ !

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    ,,Немско качество ли"?По време на ПСВ Германия е фалирала държава с огромна инфлация и срината икономика.Именно тогава се произвеждат ерзац(фалшиво)кафе от картофи,и заместители на шоколада,млякото и др.За да предпази своите жители Англия въвежда термина"Made in Germany"(демек фалшиво/ниско качество)!
  • 19 НЕМСКА СТОКА ЗА РЕМОНТ

    5 0 Отговор
    МАНИ МАНИ , УМРЕМ ЗА ТАКИВА СТАТИИ !
  • 20 ГЕРМАНИЯ Е ПРОДАЛА ТЕЗИ БОКЛУЦИ НА

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "СТРАХОТНИ ОРЪДИЯ ИМ Е ДАРИЛА ГЕРМАНИЯ":

    ПРОСТАЦИТЕ , ДА ГЪРМЯТ ПО ГАРГИТЕ ........... НЕ ГИ Е ДАРИЛА !
  • 21 ГЛЕДАМ ВОЕННИЯ МУЗЕЙ ЧЕЕ ПЪЛЕН СЪС СТОКА

    4 2 Отговор
    ЩО НЕ ИМ ПРОДАДЕМ ЖЕЛЕЗОРА ЗА 2- 3 МИЛИАРДА ? ВСИЧКО Е БОЕГОТОВНО КАТО ГО ГЛЕДАМ ОСОБЕНО ВРЪТОЛЕТИТЕ - БАШ КАТО ЗА ЗЕЛЕНЧУКА !
  • 22 АЦКИ СЕ ТЪРСЯТ СЕГА БЕНЗИНОВИ РЕЗАЧКИ

    2 0 Отговор
    ВЪРВЯТ ТРОЙНО , ДАЙТЕ ОБЯВА , ЕКОНТ ГИ КАРА С ПРЕДВАРИТЕЛНА ПЛАТА !
  • 23 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Самоходното оръдие е танк с голямо оръдие. Механика, разваля се, в бой още повече. Важното е колко са развалените и колко бързо се поправят. Германската система е три степенна : малките повреди - на място; средните - в работилници в тила на групировката; тежките - транспорт до завода. По германски организирано и подредено.
  • 24 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Жълто джудже":

    Всяка държава произвежда и тества оръжия на собствена територия. В Украйна едва ли е по-студено отколкото в Германия.
  • 25 ГЕРБ=ДПС =Възраждане. =БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "СТРАХОТНИ ОРЪДИЯ ИМ Е ДАРИЛА ГЕРМАНИЯ":

    Много големи тарикати сте станали,всички искате в Европа ,парички да дърпате,но Русия е вашата любов,като чета сега само руски тролове,бедна била България,виж колко умници има,искат си на изток с Русия,ако може да си ходят свободно в колективният запад,щото те там са еди квиси,а наще от Възраждане са супер герои,който е член или заема някаква позиция там,Европа да му отнеме безвизовото посещение, всички бивши и настоящи депутати с черен печат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания