25 Декември, 2022 14:50 1 484 13

Анкара преговаря с Москва за използване на сирийското въздушно пространство

  • турция-
  • москва-
  • въздушно-
  • пространство-
  • анкара

За потенциална трансгранична операция

Турция води преговори с Русия за използване на въздушното пространство над Северна Сирия за потенциална трансгранична операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), каза министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран днес от „Дейли сабах“.

Турция смята СЗН за разклонение на Кюрдска работническа партия (ПКК), която Анкара и нейните западни съюзници определят като терористична организация, предаде БТА.

Говорейки пред репортери вчера, Акар каза, че Анкара преговаря за операцията с Москва, която подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад. .

"Водим преговори с Русия по всички въпроси, включително отварянето на въздушното пространство", каза Акар.

Миналия месец Турция започна въздушни и артилерийски удари в Сирия и Северен Ирак в отговор на атентат в Истанбул на 13 ноември, при който загинаха шестима души, а десетки бяха ранени. Турското правителство обвини за атентата ПКК и СЗН.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган многократно е призовавал за 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия, за да се защити Турция срещу трансгранични нападения от сирийска територия.

Турция не одобрява подкрепата на САЩ и европейските сили за кюрдските бойци от СЗН, които изиграха важна роля в водената от САЩ кампания срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Сирия. СЗН не са забранени като терористична организация нито от САЩ, нито от Европейския съюз, което подклажда постоянно напрежение в отношенията им с членката на НАТО Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    18 15 Отговор
    Разберат ли се тия двете и янките ще хвърчат от там.

    Коментиран от #3

  • 2 Ридик

    19 14 Отговор
    Анадола преговаря с Раша за използване на окупираното сирийско ввс пространство за трансгранична операция на новата османска империя срещу кюрдите и затвърждаването на Анадола като най силния троянски кон на БРИКС в Запада
  • 3 Българските турци

    22 19 Отговор

    До коментар #1 от "Янко":

    Отдавна се разбраха но Турция е от 70 години на "софрата на чакалите" и им знае методите...затуй не бърза и без да обработи световното обществено мнение и без да вземе Сирия до себе си няма да предприеме окончателното прочистване на Сирия от терористите на ПКК и джихадистките отрепки заедно с техните покровители и финансьори !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Осведомителен бюлетин

    19 23 Отговор

    До коментар #3 от "Българските турци":

    В България турци няма!

    Коментиран от #5, #7, #13

  • 5 Българските турци

    24 16 Отговор

    До коментар #4 от "Осведомителен бюлетин":

    А българи останаха ли ?...

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Аде сега

    9 18 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Що се занасяш? Все още има, тук-там е!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вальо

    7 20 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Българи няма има Аспарухово турци

    Коментиран от #9, #12

  • 9 ДженжърВасерьонович

    14 15 Отговор

    До коментар #8 от "Вальо":

    Не забравяите и рода Асена както и Шишмановци. България е била силна само когато е управлявана именно от тюрки славяните са ги направили първо византийски роби после руски а сега и американски.
  • 10 Мдааа

    7 15 Отговор
    Иначе аз български турчин приемам българите като много близки незнам заради това че векове живеем заедно затова ли незнам ама са ми много близки независимо че някои много ни мразят
  • 11 Мдааа

    0 6 Отговор
    Българите ако мразите турците гласувайте с плюс и обратното,иначе е без значение кво мислите
  • 12 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вальо":

    Те са най чистите българи неумешени със славяни!
  • 13 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Осведомителен бюлетин":

    То в България само цигани има
Новини по държави: