Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Декември, 2022 12:29 17 346 133

Тайните лагери за мобилизирани руснаци, които отказват да воюват

  • мобилизация-
  • лагери-
  • руснаци-
  • руска армия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • изтезания

Част от мобилизираните отказват да се бият в Украйна. С различни мотиви. А за подобно поведение има последици.

Тайните лагери за мобилизирани руснаци, които отказват да воюват - 1
Снимка: Телеграм, Павел Чиков

Руснаци, пленени от руснаци. Тормоз, заплахи, нечовешки условия и живот в мазета. Мобилизирани руски мъже, които отказват да се бият в Украйна, и техни близки, разказват какво се случва в тайните лагери, в които ги държат, пише "Свободна Европа".

Когато през септември 2022 г. в Русия бе обявена "частична военна мобилизация" с цел изпращане на още сили на фронта в Украйна, стотици хиляди руски мъже напуснаха страната. Други стотици хиляди бяха зачислени във военните редици и изпратени на фронта. Без да им е дадено право на избор, а според свидетелства на войници и роднините им, публикувани в социалните мрежи и независими руски медии - без адекватно оборудване и въоръжение и без военна подготовка.

Още новини от Украйна

Част от мобилизираните отказват да се бият в Украйна. С различни мотиви. А за подобно поведение има последици.

В края на ноември АСТРА - организация на независими руски журналисти, преследвани от Кремъл и цензурирани, съобщи за 88 мобилизирани войници, отказали да продължат да се бият в Украйна, които са били насилствено задържани в бившия детски лагер "Берьозка" в село Макарово, Луганска област. Това е поредният доклад на организацията, която съобщи и за други поне 9 места, в които отказалите да се бият руснаци биват задържани. Кремъл отрича. На среща с членове на Съвета по правата на човека в началото на декември руският президент Владимир Путин нарече "фалшификации" съобщенията в медии за лагери, в които се намират руски мобилизирани мъже, отказали да се върнат на фронтовата линия.

"Ние дори нямаме лагери, зони и т.н. Всичко това са глупости, това са фалшификации, които нямат никакво основание", каза той, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС. Свидетелствата на военнослужещи и техни роднини описват различна реалност.

"Не знам какво ще се случи с нас"

Съпругата на един от военнослужещите, който е задържан в детския лагер в село Макарово, за който съобщава АСТРА, разказва пред журналисти, че мобилизираните мъже са били заплашвани. Мъжът ѝ е бил призован на 27 септември в армията и още същия ден заедно с други наборни войници е пратен във военен лагер в Екатеринбург. На 28 септември мобилизираните мъже отпътуват за Ростов на Дон и вечерта пристигат в Макарово.

След едва тридневно обучение са отведени в Змеевка, за да копаят окопи, а на 31 октомври близо до Плошчанка попадат под обстрел. В продължение на три дни те лежат в полето само с автоматични пушки. Повечето отказват да се бият, пишат обяснения, след което оръжията им са отнети и са отведени в лагера "Берьозка". "Командирите от военната прокуратура идват и ги принуждават да подпишат договор за 3 години и ги сплашват по всички възможни начини. На място мобилизираните са опитали да направят видеозапис на разговора. Командирите обаче са ги забелязали и са счупили телефона", разказва още жената.

И допълва, че е написала молби до Следствения комитет военната прокуратура, но, очаквано, няма отговор. ASTRA публикува и запис на телефонен разговор между роднина и един от военнослужещите, държани в лагера "Берьозка". В него мъжът казва, че той и останалите мобилизирани "не се хранят, не им се дава вода и се опитват да ги сломят физически и психологически". "Не знам какво ще се случи с нас. Ние сме 88 души и ще стигнем докрай. Няма да ни дадат документите и няма да ни заведат в Ростовска област. Правят всичко, за да ни отведат на фронта", твърди мобилизираният мъж.

"Плен" и за наемни войници

По-рано Павел Чиков, ръководител на правозащитния център "Агора", съобщи, че военнослужещите от Москва и Псков Александър Афонин и Андрей Василев, заедно с 280 свои колеги, са били държани в мазето на затвор в така наречената Луганска народна република заради отказ да се бият на фронта. Двамата мъже са били наетите по договор военнослужещи и от август са служили в едно от московските военни поделения. След това са изпратени на война в Украйна. Но без нужното оборудване, медицински изделия, условия.

По тези причини отказват да продължат да участват във военните действия. Като наказание са изпратени заедно с мобилизирани мъже в мазе в село Зайцево, Луганска област. В продължение на две седмици 280 души са държани там "без подходяща храна и в нечовешки условия". Според тях военните командири и служители на военната прокуратура са ги заплашвали и са им оказвали психологически натиск.

Афонин и Василиев са освободени поради изтичане на договорите им, след което са отведени в Ростовска област. Когато се прибират у дома, мъжете подават заявления в Следствения комитет на Руската федерация, в които твърдят, че срещу тях са извършени престъпления. Техни роднини, също мобилизирани и пленени от своите, също са подали молби до военните разследващи органи. Резултат няма. Павел Чиков разказва и за още един човек - Михаил Носов, мобилизиран жител на Приморие. След като е призован в армията на 23 септември, още на 3 октомври е изпратен на фронтовата линия в Донецка област. Девет дни по-късно Носов отказва да се бие. Заради съвестта си. Той и други като него са изпратени в мазето на сграда в село Завине Бажання. В неотопляемото помещение са държани общо 18 души. Подобни съобщения идват още от Зайцево и Рубижне в Луганска област, както и от село Брянка.

"Наричаха ги измет, копелета, твари"

31-годишният Алексей Арсютин работи като директор на KFC в село Голубое близо до Москва, но на 25 септември получава призовка и отива във военната служба. "Отиде там и му казаха, че тръгва веднага. Той имаше само раница, зарядно устройство, документи. Написа ми списък с неща за купуване", разказа сестра му Екатерина Белова.

Трябват му ботуши, термобельо и балаклава - видът шапка, която покрива главата и част от лицето. Почти веднага Алексей е отведен. Дават му носена униформа от 80-те години. Не минава никакво обучение. Първо го изпращат в Белгородска област, а оттам в Украйна, близо до Сватово, Луганска област.

"По телевизията ни обясняваха красиво как те трябва да отидат на трета линия, в свободните градове, които вече бяхме завладели. А всички те бяха изоставени. Без храна, без вода. Когато си ги пратили на фронтовата линия, вещите им са били оставени в хангар, а на тях им казали: "Копайте окопи". Когато питали за своите неща, им отговорили: "Не се притеснявайте, те ще бъдат охранявани", разказва още Белова. Когато се връщат в хангара, се оказва, че всичките им вещи липсват, някой ги е откраднал.

Докато е на фронта, Алексей попада под обстрел от украинска артилерия. Битката продължава три дни. Имат само картечници, а командирите им ги изоставят. Само там руската армия губи най-малко 500 души. Алла Петровна е майка на друг мобилизиран - Андрей Марчук: „Той ми каза: „Мамо, беше тежко. Всички избягаха, защото не знаеха къде ги водят“. Марчук е служител на завод за строителни материали в Тучков край Москва. Призовката му за мобилизация връчена на излизане от работа. И го пращат на фронта в Луганска област. И той, като Арсютин, оцелява при същия обстрел. И двамата мъже вече не са искали да продължат да се бият. А роднините, след като научават за положението на войниците, вдигат шум.

„Момчетата поискаха да бъдат откарани на територията на Русия - казва Екатерина, сестрата на Алексей Арсютин. - Успяхме, дойде камион и ги откара във военно поделение на територията на Руската федерация. Но започна много силен натиск. Наричаха ги измет, копелета, твари. И то командващият състав, който смяташе, че трябва да се върнат на фронта като пушечно месо." Екатерина също е обиждана и заплашвана със затвор. Някои от "пленниците" успяват да напуснат лагера и сега работят с адвокати. Арсютин и Марчук са по-активни от останалите, затова командването се отнася с тях особено сурово - те са върнати в Луганска област.

"Брат ми се обади и каза, че са в мазе в Зайцево, където са затворени всички, отказващи да се бият. Прочели са им заповедта да се върнат на фронта, трябвало е да потвърдят във видео, че се отказват от армията. Сега са заплашени с този клип, че не са изпълнили заповедта. Когато той е бил там, е имало 250 души. Това е просто плен, руски плен", казва още Екатерина Белова. Алла Петровна също получава обаждане от сина си и ѝ съобщава за местонахождението си: "В Зайцево, Луганска област, район Троицк. Бяхме отведени в ямата. Там няма никакви условия. Има много момчета, които не искат да отидат на война. Натискаха ги, но те не подписаха нищо. Те не искат да се бият. За кого се борят и с кого?".

"Ямата" е въпросното мазе в Зайцево. Хората спят на дъски. Идват офицери да ги убеждават да се върнат в боя. Тези, които отказват, като Арсютин и Марчук, са отведени в Следствения комитет, където се намират и до днес. Анастасия Дутов, съпруга на друг участник в битката край Сватов, разказва, че съпругът ѝ чака да бъде отведен, както Арсютин и Марчук. Тя преразказва неговите думи как командирът е малтретирал мобилизираните мъже: „Седем момчета, които се върнаха от мисия, той ги съблече, върза им ръцете и краката, нарисува кръстове върху тях със зелена боя и постави оръжие на главите им. След това тяхната съдба остава неизвестна".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Монгола

    115 103 Отговор
    Изглеждат доста щастливи за да са в лагер. Пропаганда на Сиросидна Европа.

    Коментиран от #89, #110

  • 3 Рошко

    105 66 Отговор
    Как не ви омръзна и отде в мислите и изкарвате тая помия

    Коментиран от #109, #119

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 21 Отговор
    жестокости

    Коментиран от #43

  • 5 КОНТРАТА

    72 50 Отговор
    Прилича на скрити бандероци в помещени преди пещите на стар ТЕЦ

    Коментиран от #64, #111

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Леле-леле

    106 37 Отговор
    Не ми се мисли как ще реагират нашите дрогирани джендърчета , ако България обяви мобилизация .

    Коментиран от #10, #12

  • 9 баба врачка

    107 50 Отговор
    Оле мале , радио свободна европа знае къде и какво има в лагерите в Русия . А зелката какво прави с тия дето не искат да воюват за украйна ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роза

    55 43 Отговор
    Ами които не са успели да избягат навреме,сега си плащат за глупостта!
  • 12 не ми се мисли

    68 12 Отговор

    До коментар #8 от "Леле-леле":

    Че кого ще мобилизират в България ? Тия дето са карали казарма до 1989 година ? С други думи до набор 1969 година .
  • 13 !!!?

    48 49 Отговор
    Путински Гулаг с пушечно месо !!!?
  • 14 АНАТОЛИ КУЛТУРИСТА

    57 38 Отговор
    Руснаците крадът микрувълнови печки и бойлери и използват компонентите им за да правят ракети

    Коментиран от #17

  • 15 Само питам

    46 34 Отговор

    До коментар #10 от "Проктолог":

    Краварите нормални хора ли са с 4 180 074 подготвени за война и $ 716 млрд военен бюджет ?

    Коментиран от #33, #112

  • 16 Утилизация

    16 16 Отговор
    на лошият материал....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Епилог за един Проктолог

    29 7 Отговор

    До коментар #10 от "Проктолог":

    Научи се да пишеш грамотно,граматиката ти е обида към българската реч
  • 19 язовеца

    45 28 Отговор
    Това да не са снимки на азовците преди да ги измъкнат от подземията ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Референдум

    28 22 Отговор
    Ай ай да е писано от тасс от нтв от комсомолска правда от раша тудеъ да е изречено от соловльов от кочкина от захарова от симонян световните стожери безпристрастни телевизии и журналисти да вярваме ама на тези гадни соросоиди не вярваме:стара руска поговорка от времето на Петър едно и Иван Грозния
  • 22 Доматите с колците

    42 27 Отговор
    То бива бива-ама вие вече направо утепахте копърката с тези глупости...
  • 23 Българин 681

    61 26 Отговор
    И от кого е свободна "Свободна Европа"?
    От всичко което се пише 99% е насочено като тематика с/у Русия.
    Кой им плаща сметката и кой има интерес от това?
    Отговорите на тези 2 въпроса обясняват всичко на тези, които се опитват да мислят.
    За останалите 90% от популацията е невъзможно да го проумеят.

    Коментиран от #102

  • 24 Ем Си Хамър

    53 22 Отговор
    Руснаците тая нощ с две прахосмукачки пратили за скрап два хаймарса . Или два хаймарса на цената на две прахосмукачки .

    Коментиран от #77

  • 25 Анавв

    50 24 Отговор
    Христо Грозев ли засне отказалите да воюват за Донбас ! Пропуснал е да заснеме черните чували с убитите наемници на страната на фашистка окраина !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гласут на америке

    49 26 Отговор
    Олииии,циркът е пълен!Дойч велл цитира свободна европа!Няма кой да си прави труда да чете тази американска помия!А между другото,защо адреса на свободна европа не е в Мюнхен,а в Ню-йорк и Вашингтон?Лол,колко съм тъп,защото и там командват американците...И се ловя на бас.че тези идиоти на снимката са украинци,нищо руско няма в тях
  • 28 хихи

    35 17 Отговор
    Дайте да видим, къде са украинците, отказали да се бият за Зеленски???
    За тези отказали да се бият за Путин е обяснимо...
    Смнявам се че и от двете страни се бият наемници.

    Коментиран от #34, #107

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нищо чудно

    27 43 Отговор
    Няма нищо невъзможно щом става въпрос за путлеристи. Те са способни на по-големи мерзости от самия сатана.
  • 31 всичко ще си дойде на мястото

    41 21 Отговор
    Зеленски, според Washington Post, се опитва да заблуди американския дядо (както започнаха да наричат Байдън в незалежната), внушавайки, че „Украйна ще победи Русия“.

    Прави впечатление, че WP информира своите читатели, че срещите на клоуна в Белия дом и Конгреса са били кратки. Явно укро-президента няма какво да си говори със звездно-раираната върхушка. Снимаха се с него, потупаха го по рамото и му зададоха един въпрос, за да проверят адекватността (за перспективата за военна кампания).

    Клоунът не го подмина и изнесе глупостите, че укровермахтът ще нокаутира руската армия не само до линията на 24 февруари 2022 г., но и ще превземе Крим и Донбас.

    Коментиран от #44, #90

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само да ти кажа

    11 17 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Победа нет будется.Чакай кат разцъфтят налъмите.Трагедия голяма,а?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Факт е,

    36 16 Отговор

    До коментар #7 от "Проктолог":

    Главнокомандващия Залужни пусна видеообръщение към зельото НЕЗАБАВНО да подпише закон за тежки наказания за дезертьорите.
    Защо ли ?
    Явно в Украйна не горят от желание да воюват.
    Досега има много случаи и на разстрела на отказали да воюват украинци

    Коментиран от #46

  • 36 Антонио Бандера

    32 14 Отговор
    Как така са тайни, пък свободна европа ги знае. Работа май пак е хайли лайкли
  • 37 Гюнтер

    18 31 Отговор
    Позорно е как се отнасят със самите руснаци и ги насилват, какво да очакваме в отношението на Путинската пРосия към украинците...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НЕ УМЕН ПУ.РУ.ФИЛ😕

    5 11 Отговор
    .....моля,защо искат да си покриват от главата до петите С ...БАКЛАВА,🤔
  • 40 Цензура

    40 15 Отговор
    Сайтчето - наистина ли мислите, че някой ще прочете тоя бълвoч, още повече като види източникът?

    А аз съм виждал видеа, как в уkpoпия преследват нещастни момчета, за да ги пратят на фронта... виждаме и колко украински мъже избягаха и честно казано не мога да ги виня. Най ми хареса едно видео - където около осем униформени тyлупа преследваха един младеж из един киевски жилищен комплекс - вероятно ми хареса, щото украинско момче се оказа бързо и пъргаво като подплашен елен и им избяга !!! Дано е успяло да се укрие и да се спаси - украйна ще има нужда от своите младежи, когато стане нормална държава...
  • 41 Диамантената ръка

    15 16 Отговор
    Започват войнишки въстания, тогава ще стане съвсем мазало...

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ти го прочете цялото това?

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз не.Чувал съм да се употребява думата:Свинска страна.Може би тия,които казват тая дума имат известно право.Статията показва отвращение.
  • 44 Ушeв

    22 11 Отговор

    До коментар #31 от "всичко ще си дойде на мястото":

    Не само се тупаха по рамото. Похoтливото дядо с дeменцията се възползва от удобният случай и хвана зеленски за гaзът !!! Цял свят видя тая снимка.
  • 45 007

    20 24 Отговор
    Всичко това се случва 2022г. Срам за средновековната азиатска империя. 🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 46 Проктолог

    27 36 Отговор

    До коментар #35 от "Факт е,":

    Другарю,разликата е, че Украйна е НАПАДНАТА държава. Те нямат избор и трябва да се защитават, дори и хората, които не го разбират. От друга страна Просия е страна АГРЕСОР. Там набирането на наборници" за престъпленията на Путлер съвсем се е "даденост", че трябва или искат да съдействат.

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Демократ

    31 30 Отговор
    Фашистът Путлер превърна Русия в концлагер, горките майчици,съпруги и дечица които не знаят живи или мъртви са синовете им, любимите им и бащите им. Това е любимия на някои озверели и освирепели безродственици в България. Да заминават веднага за Москва да ги могилизира бащицата им.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Проктолог

    16 23 Отговор

    До коментар #47 от "Реалност":

    "Жертвите от двете страни са над 100." Русофила (и путлерофил по продължение) лъже сутрин, на обяд, и вечер. А, и докато спи!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дай Боже

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хахаха":

    Дано, дай Боже!
  • 53 Сократ

    22 17 Отговор
    Я покажете, как доблестните украински мъже ги ловят, просват на земята и с белезници ги откарват да воюват. Много знаете бее, журналистчетата. Не ви виждаме на фронта, за който така ревете. Само знаете копи пейст.

    Коментиран от #57

  • 54 Проктолог

    13 18 Отговор

    До коментар #51 от "Да ама не":

    "10 милиона вече бивши украинци гласуваха за независимост и създаване на ДНР и ЛНР Русофилът (и путлерофил по продължение) лъже сутрин, на обяд, и вечер. А, и докато спи!

    Коментиран от #78

  • 55 Мирно

    8 12 Отговор
    Еваларката Чиков ти си истински Шерлок Холмс браво а бе ние се досещахме че джуджето действа като Хитлер и Сагашвили ама сега вече с тези доказателства джуджето отива директно след някой месец в тези лагери, защото който праща други в лагери идва и неговия ред да бъде пратен от руската армия в тези лагери, пращай джудже нещастно идва твоя ред
  • 56 пешо

    25 10 Отговор
    младите украйнци по хотелите какви са , не са ли дезертьори

    Коментиран от #58

  • 57 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сократ":

    Не Соккрат смоттаняк си Батковото.
  • 58 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "пешо":

    Зависи ,кога са напуснали Украйна .
  • 59 Госあ

    16 19 Отговор
    Такива лагери трябва да направим и тук за русофилтаците и да ги храним само с кафяв хайвер, от робсия, много го обичат, а нам има в изобилие и е на плитко до къщите и блоковете!

    Коментиран от #62

  • 60 Наблюдател

    12 10 Отговор
    Руските военни обозначават "Отказниците" като 500. Ранените са 300 а убитите 200. От тук и известният ГРУЗ 200, от който вече има над 103 000.
  • 61 Това е демократично

    16 8 Отговор
    А не като малкото надрусано джудже - с куршум в главата и после руснаците оставили масови гробове.
  • 62 Гунчо

    17 9 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Я си ходи на ЛГТБ-парада и не се занимавай с несвойствени неща!
  • 63 Иво

    21 9 Отговор
    Един приятел пита , като са тайни откъде разбрахте за тех ?

    Коментиран от #67

  • 64 акъл

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОНТРАТА":

    лично ги познаваш, нали
  • 65 ботоксово жоже = Божо

    17 7 Отговор
    СеСеСеpe не можах да върна , но успях да върна лагерите
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бесен- _Язовец

    17 12 Отговор

    До коментар #63 от "Иво":

    Ами чети бе путлерас неграмотен и недо клатен!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Рико

    3 2 Отговор
    Пушката стреля натам, накъдето я насочиш.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Станко

    9 3 Отговор
    Долу фашизма !
  • 74 Чакай малко

    20 9 Отговор
    Това е писано на украинските бежанци в България??Дето е без това пеят нацистки песнички за Бандера на центъра на София. Бандера е идеолог на ОУН УПА. Тази организация е срещала Хитлер с китки и така наречените Украинци са постъпвали на работа при Хитлерчо веднага.
    Украинците от тази организяция са провеждали геноцид и етнически чистки на десетки хиляди поляци, беларуси, руснаци, евреи и всички други националности. Основно са избивали или прашали в концлагери цели села кадето е имало основно жени, деца и старци. Това е славата на Бандера.

    Химлер шефа на нацистката пропаганда описва "украинците на Бандера" като озверели животни, обаче са били нужни на третия рейх при покоряването на новите земи. След войната плана на нацистка Германия е бил задължително да изчистят тези хора от дадената земя.

    Коментиран от #79, #80

  • 75 тцъ тцъ

    13 14 Отговор
    Еааа а тук има едни путлерастки подлоги, които.чакат за отидат и да си дадат най-милото за Путлер някой ден ама не сега.
  • 76 Чакай малко

    15 9 Отговор
    Нацисткото поздравление "Слава Укрсине, слава героям." е измислено от Бандера. Ползвано основно когато ОУН УПА са работили с Хитлер. Вкарано в употреба отново през 90-те след разпада на СССР.
  • 77 дървени

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ем Си Хамър":

    или най вероятно виртуални. Като руския свят.
  • 78 Диктат и

    13 6 Отговор

    До коментар #54 от "Проктолог":

    галсуване? Кога е имало свободни избори под руски диктат? То бъва смешки, но взехте да прекалявате. Аз съм израсъл в соца и знам как стават тези работи. Чвно още си зелен, щом им вярваш.

    Коментиран от #81, #86

  • 79 Историк

    9 13 Отговор

    До коментар #74 от "Чакай малко":

    "Химлер шефа на нацистката пропаганда описва "украинците на Бандера" като озверели животни, обаче са били нужни на третия рейх при покоряването на новите земи. След войната плана на нацистка Германия е бил задължително да изчистят тези хора от дадената земя" Прилича ми на това, което Просия мисли да направи с руските еничари в България.

    Коментиран от #83

  • 80 Има доста

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "Чакай малко":

    да четеш, прди да пишеш.
  • 81 Проктолог

    15 10 Отговор

    До коментар #78 от "Диктат и":

    В комунистическа България редовно се провеждаше пародия на избори, точно както в Просия в днешно време.
  • 82 Дивергент

    16 8 Отговор
    Тази статия е писана върху изявление от радио "свободна Европа". Същата медия която ни облъчваше през социализма, колко добре живеят на запад. Живеят но само крадците и мошениците. Медията която ни караше да мислим, че на запад има свобода на словото, а запада забранява медии които не мислят като тях. Тази статия отново ни лъжат, защото ако си умен читател, е очевидна лъжата и не съответствията. Но дори и да е истина стотина души от 300 000 винаги може да има. В същото време украинците събират насила войниците си и убиват всеки който не желае да воюва, но това за тях не е нарушение на правата на човека.

    Трябва ли да вярваме на лъжливи лицемери?

    Коментиран от #85, #96, #104

  • 83 Дивергент

    10 8 Отговор

    До коментар #79 от "Историк":

    А сега американците воюват до последния украинец. Каква е разликата с плановете на Хитлер?

    Коментиран от #84

  • 84 Историк

    8 4 Отговор

    До коментар #83 от "Дивергент":

    Това е също толкова вярно като да кажеш, че през ВСВ американците са воювали до последния руснак.

    Коментиран от #88

  • 85 Германец

    9 10 Отговор

    До коментар #82 от "Дивергент":

    "Живеят но само крадците и мошениците" Хихихи. Горкия, така ли ти каза ИТАР-ТАСС? :)))

    Коментиран от #91

  • 86 Дивергент

    7 5 Отговор

    До коментар #78 от "Диктат и":

    А как се гласува в свободна Украйна под дулото на автомати? В Русия поне не те заплашват с оръжие когато гласуваш. А за България да не те питам дали си гласувал и кой те заплашваше при гласуването, защото явно или не си бил роден тогава, или си бил в затвора и там си гласувал под "заплаха".

    Коментиран от #87

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Дивергент

    10 3 Отговор

    До коментар #84 от "Историк":

    До някъде си прав ако съпоставяш действията, но решенията през ВСВ за руснаците не са се вземали във Вашингтон, както е при войната в Украйна. Зеленски е американска марионетка "консултирана" от американците, пазена от американците и рекламирана от американците.

    Коментиран от #94

  • 89 идол

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Разбира се, че са щастливи. Не са в окопите под дъжд от мини и снаряди. Не са убити или ранени. Избрали са да живеят.
  • 90 дядо ти

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "всичко ще си дойде на мястото":

    Той дядо ти си няма Пентагон, военно разузнаване и ЦРУ, че да вярва какво му казва Зеленски. Всичко се следи, наблюдава и анализира.
  • 91 Дивергент

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "Германец":

    Не това го виждам в момента. С честен труд можеш в най-добрия случай да преживяваш. Няма честно забогатял.

    Коментиран от #93, #95

  • 92 Рустам

    3 3 Отговор
    Не знам защо се нахвърляте на Свободна Европа, след като информацията е от Павел Чиков.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #88 от "Дивергент":

    " както е при войната в Украйна" Решенията за помощта и за тогавашния СССР и за сегашната Украйна се вземат във Вашингтон. Решенията за това как ще се води войната и тогава са се вземали в Кремъл, както и сега в Киев. Останалото са приказки на руски зомбита.

    Коментиран от #118

  • 95 Германец

    7 3 Отговор

    До коментар #91 от "Дивергент":

    Ти дори си нямаш идея какво значи "богат", нито някога си знаел. Бас ловя, че си мислиш за руски олигарси когато говориш за "богати". Точно такива като теб ставате за смях когато като противоположност на Запада започнете да ми давате за пример комунистическа в България, където "богат" значеше да имаш вила на село обикновено построена с крадени от "държавното" материали и работа по тях.
  • 96 Асен

    12 4 Отговор

    До коментар #82 от "Дивергент":

    Човече,ти прочете ли безсмислиците,които си натворил? Или наистина си вярваш на това,което си написал?
    Май още малко ще кажеш,че по време на социализма сме имали свобода и демокрация, а на запад са живели в режим...ако не помниш социализма ти е простено,ако ли имаш спомени от времето преди 1989-а...тогава вземи отиди на психиатър, за твое добро ти го казвам :))
  • 97 Асен

    8 5 Отговор
    Тъй като всички путинофили непрекъснато твърдят,че САЩ само са грабители другите държави, а Русия и СССР преди тях били много Добрич километра, бих искал само да припомня за плана "Маршал" (който не знае какво е, нека се поинтересува,нямам намерение да изнасям лекции по история)...някой ще ми каже ли дали Русия може да се похвали с подобно нещо?:))

    Коментиран от #116

  • 98 Иванов

    9 4 Отговор
    До коменторащия да ама не,агресора е Русия тези територии са си украински международно признати и окупирани от друга държава така че ако на тези десет милиона не им хар два да са украински граждани да си ходят в майка Русия и да видим с какъв мотив оня пигмей в Кремъл ще воюватолкова е простичко изселват се в родината си и мача приключва иначе по тази логика нека целия Балкански полуостров да се върне на България от Симеон Велики и тогава да видим кой какво ще ни обвинява и претендира
  • 99 Русофилчев

    8 4 Отговор
    Путин е почнал да ги въоръжава с винтовки от ВОСР.
  • 100 Данко

    8 7 Отговор
    Статията е евтина пропаганда и нищо повече..
  • 101 Пак съм аз

    8 2 Отговор
    Във външната тоалетна на земното кълбо, ... всичко е възможно !!!
  • 102 Болярин

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българин 681":

    Свободна Европа е свободна от зависимостите, на такива, които си мислят, че им се отдава да мислят, другарю !!!
  • 103 Татунчо

    4 4 Отговор
    Верно ли бря. Повервахме ви
  • 104 ДЯДО ПОП

    9 3 Отговор

    До коментар #82 от "Дивергент":

    ОЧЕВАДНО - дядо ти е бил надзирател в затвора на о-в Белене и още живееш от неговата пенсия !
  • 105 Бил Гет

    6 1 Отговор
    Охо и заград отряди има хунтата .
  • 106 Кукундрели

    7 6 Отговор
    Пак фалшиви новини!Аре спрете се ве неграмотници!
  • 107 асдаа

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "хихи":

    "Дайте да видим, къде са украинците, отказали да се бият за Зеленски???" - във вечните ловни полета...
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    А ти вече нема кво да съчиниш
  • 110 Баро

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    Е как нема да са щастливи по не нема да бъдат убити от украинци
  • 111 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОНТРАТА":

    Мене ми прилича на мазе на многоетажка в луганск
  • 112 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Така е кат си имаш денги
  • 113 Ти да видиш!

    4 0 Отговор
    Не само самагонците имат ятаци,като българските и турските миризливи индришета.Много,ама много хора ги мразят,ненавиждат и проклинат тези,тези токсични паразити.Живот без тях би бил по чист и бял!!!
  • 114 Джордже Балашевич

    5 5 Отговор
    Защо не пишете и за милионите украинци, напуснали страната си? Докога ще има двойни стандарти? Пишете за руснаците, но пишете и за украинците! Ако претендирате да бъдете обективна медия, изнесете информация и за двете страни, участващи пряко в конфликта! Би била полезна и информацията за косвените участници в тази касапница! Да видим имате ли кураж, или Сорос няма да плати хонорара!!!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Баро

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Асен":

    русия може да се похвали само с това че не си плати ленд лийза към сащ от всв и не върна оцелялата техника даже я изкопира и до ден днешен се бият в гърдите кви са техничари
  • 117 кълвач

    3 6 Отговор
    20 пияни руски ловци си направили селфи във винарска изба и хоп, новината готова. А наш ганьо кълве ли кълве, даже някои по-големи разбирачи знаят и какво се случвало в окопите...

    Коментиран от #121

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 456

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Реалност":

    Спирай самагона, че въображението ти дава фира!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Ръката на Кремъл

    8 4 Отговор
    Уж, затворници, а имат телефони. Материалът направо вони. Интересно, защо не пишете за насилствената могилизация в Украйна. За терора над тези, които не славословят Зеленски. За закритите политически партии и медии. За единствения работещ украински телеканал. За тоталната западна цензура. За заградителните отряди от нацисти, които "спират" окончателно дезертьорите от ВСУ. За убийствата на мирни граждани от нацистките "герои". Да, ама не. Това е демократично забранена информация.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Слава на САЩ ЕС НАТО

    8 9 Отговор
    САЩ и ЕС правят това което трябва - помагат на украинския народ да се защити от руската фашистка чума.
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинският народ от руските терористи, които от осем години водят терористична война срещу Украйна извършвайки ежедневно геноцид и военни престъпления срещу мирни цивилни украинци - жени, деца, невинни хора.
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО.
    Вечна слава на Зеленски - нисък на ръст но великан по дух, Светец който води свещена война срещу кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин.
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Благословена си ти Украйна с такъв президент като Зеленски.

    Коментиран от #129

  • 125 Рускините

    5 1 Отговор
    Пък много желаят да воюват в Дубай
  • 126 $вободна €вропа

    3 5 Отговор
    То бива, бива, ама такова Свободно $ъчинени€ може да излезе само от $вободна демократична медия ....
  • 127 Кочина

    7 1 Отговор
    Кочина - това е руската армия.
  • 128 А ДЕЗЕРТИРАЛИТЕ

    4 4 Отговор
    МЪЖЕ ОТ УКРАЙНА?!! ТЕ СА В БЪЛГАРИЯ -- ПЛАТИЛИ ХИЛЯДИ ЕВРА ДА ИЗБЯГАТ! И НЕКА, АКО В БЪЛГАРИЯ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ТАКОВА -- ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ БИХ БИЛ ФРОНТА!!! ЗА ЧИЙ?!! ЗА КОЙ?!!! ЗА ПАСИТО?! ЗА БОКО УБИЕЦА?! ЗА ОГРАБИЛИТЕ БЪЛГАРИЯ?! БИКОВЦИ, Д-Р СМЪРТ, САЧЕВИЦА, ДЕЛЯНЧО МАМИН, ЧИЧОВОТО, КОЗЕЛЪТ ТОМИ, ПАТКАТА ОТ ПЕКИН, НАЦИСТКАТА ДЕРИТКОВА???!!! ЗА КОЙ?!!! ЩЕ КАЖЕТЕ - ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ?!! НЕЕЕЕ!!! ... ТЯ ОТДАВНА НЕ Е МАЙКА.... ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА УБИВА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ...
  • 129 С М Ъ Р Т

    1 3 Отговор

    До коментар #124 от "Слава на САЩ ЕС НАТО":

    НА ЕС САЩ И НАТО!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #133

  • 130 8669

    2 1 Отговор
    Много тайни както виждаме,журналисти са ги открили ,а,, смотаните,, служби на Русия не.Защо не пишат колко украински мъже избягаха и се скриха,колко има в България,че чак правят групи за обири и измами в нас,да не говорим и за др.държави.
  • 131 Приятел на Украйна

    2 1 Отговор
    Руските мародери и лъжци могат само да лъжат нагло, цинични, да плащат, но това няма да имголски донесе победа, а само позорно поражение. Това са обезумяли азиатско-монғол ски варвари!
  • 132 Биволъ

    3 1 Отговор
    Чета как някои тук наричат украинските войни "нацисти". НАЦИСТИ драги днес за света са само руските солдати. Те избиват мирно население в Украйна с ракети,ирански дронове( страната която се хвали със "сармати" и "кинжали" не може да произвежда дронове),разрушава електрическа преносна мрежа,жилищни блокове. Но има Бог. Той вижда,кой какво прави и кой какво говори. И ще въздаде всекиму заслуженото.
  • 133 С М Ъ Р Т

    3 0 Отговор

    До коментар #129 от "С М Ъ Р Т":

    НА РУСИЯ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания