Last news in Fakti

31 Декември, 2022 13:33 2 232 21

Данъчните тайни на Тръмп: Или избягва да плаща данъци, или не е милиардер

  • републиканска партия-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

След като беше избран за президент Тръмп започна да твърди, че не може да публикува декларациите си, защото компаниите му се проверяват

Данъчните тайни на Тръмп: Или избягва да плаща данъци, или не е милиардер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Комисия на Камарата на представителите на САЩ публикува данъчните декларации на експрезидента Доналд Тръмп от 2015 до 2020 г. Борбата за публикуването им се води във Вашингтон от няколко години и стигна до Върховния съд. Решението за публикуване бе взето от бюджетната комисия Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Тръмп осъди решението и заяви, че публикуването на декларациите ще доведе до "лоши неща за много хора".

Според публикуваните декларации Тръмп и съпругата му Мелания са платили 1,1 млн. долара данъци през 2018 г. и 2019 г., а през 2020 г. са платили 14 млн. долара, но са успели да си възстановят сумата заради декларирани бизнес загуби.

За 2015 г., 2016 г. и 2017 г. Тръмп не е платил почти никакви данъци поради загуби - общите финансови загуби на компаниите му за този период и за 2020 г. се оценяват на 82 млн. долара. През 2018 г. и 2019 г. семейство Тръмп се е подобрило финансовото състояние и са декларирали доходи в размер на 29 млн. долара.

Много преди публикуването на данъците на Тръмп медиите започнаха да спекулират, че той може да използва финансовите загуби на компаниите си, за да избегне плащания към бюджета.

И преди официалната публикация на декларациите вестник New York Times успя да ги разгледа в рамките на разследване, а документите, публикувани на 30 декември, до голяма степен потвърждават изводите на вестника.

Те разкриват, че през този период Тръмп не е плащал почти никакви данъци. През 2016 и 2017 г. например годишният му данък върху доходите е бил 750 долара, въпреки че Тръмп е милиардер или поне категорично твърди, че е такъв. Според изводите, които прави New York Times, през десет от 15-те години преди избирането си за президент Тръмп не е плащал никакъв федерален данък върху доходите.

Според Стив Розентал от неправителствената организация Център за данъчна политика, декларациите биха могли да означават, че Тръмп или не е милиардер, или избягва плащането на данъци. Вестник New York Times изказа предположение, че Тръмп използва репутацията си, за да придобива губещи компании, например голф клубове, а загубите им му помагат да избягва плащането на данъци. Тогава Тръмп нарече статията фалшива, а публикуването ѝ - пореден етап от "лова на вещици" на опозицията.

От Ричард Никсън насам действащите президенти на САЩ публикуват данъчните си декларации с цел прозрачност, а и за да покажат, че президентът работи без конфликти на интереси и няма задължения, припомня BBC.

Технически обаче те не са задължени да го правят и Тръмп веднага реши, че няма да спазва тази традиция. През юни 2015 г. той публикува кратка декларация от само една страница, изготвена по думите му, от "голяма счетоводна фирма, една от най-уважаваните". В изявлението се твърди, че състоянието на бъдещия президент е 8 737 540 000 долара.

Тръмп също така обеща да дари цялата си президентска заплата (400 000 долара годишно) за благотворителност. През първите години на своето президентство той го е правил (благотворителните дарения са освободени от данъци), но през 2020 г., според декларацията, това не е така.

След като беше избран за президент обаче, Тръмп започна да твърди, че не може да публикува декларациите си, защото компаниите му се проверяват. Това само по себе си по никакъв начин не пречи на публикуването им, но както в крайна сметка установява комисия на Конгреса, през първите две години от президентството на Тръмп данъчната служба не е извършила никакъв одит на финансите му.

Тръмп тъврди, че данъците му са интересни само за корумпираните леви медии и демократите, които са в опозиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    19 19 Отговор
    Дайте данъчните декларации на Хънтър Байдън и Зеленски!!

    Коментиран от #5, #7, #13

  • 2 Русофил

    12 7 Отговор
    Да не гледаме в канчето на другите, че нашите канчета май ги продъниха.
  • 3 Ментеросо

    18 4 Отговор
    ЩАРЛАТАНИН !!!
  • 4 Дааа

    10 13 Отговор
    За Тръмп не знам, може и да лъже, че е милиардер, обаче Зеленски със сигурност е!
  • 5 САМО ПИТАМ

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сикрет сървис":




    Каква е целта на тази статия? Ако Тръмп е правил нещо незаконно, вече щеше да е подсъдим. Очевидно не е. А ако съдим по ПРОПАГАНДАТА от "Факти", те са собственост на фирми, принадлежащи към обръчите около "Демократическата" партия - те ревяха на макс за ненормални локдауни, експериментални инжекции и бустери. парцали за лице и самосанкциониране на ЕС. Да не добавяме и идеята за Великото нулиране. "Факти" отдавна са разкрити, че са дезинформираща и пропагандна медия - като повечето големи медии в България!















    Коментиран от #9, #10, #16, #17

  • 6 кенефът русия

    11 7 Отговор
    руско чучело като тръмп няма как да не е измамник
  • 7 дайте

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сикрет сървис":

    на кремълското жуже с двореца дайте
  • 8 Тръмп

    8 5 Отговор
    Чакайте малко данък се плаща върху печалбата годишна може да си милиардер но няма нужда да плащаш върху целия си имот всяка година какви са тези глупости тука от тъъпи журналисти които не разбират от счетоводство... Ако аз продам имот за 1 милион лв и печалбата в него е 100 000 ще платя данък 10 000 какво общо има това с милиона ама че пълна глупост
  • 9 Отговор

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Те милиардерите ако плащаха данъци, щяха да са милионери..

    Коментиран от #12

  • 10 Сикрет сървис

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Е то това и децата го знаят, a и обслужват и DW!
  • 11 Рошко

    7 7 Отговор
    Ако тръмпи и меркел бяха на власт тази война нямаше да я има, мене по ме интересува данъчните декларации на синчето на байдън и акциите му в укрия
  • 12 САМО НАПОМНЯМ

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Отговор":


    Така е. Дори в YouTube има видеа на милионери и милиардери как да си намалят хората данъците. Но, както виждаме, статията е само за Тръмп и е написана с целенасочен уклон в самия стил на текста. Както написаха статията за терористичните англо-американски атаки срещу европейската газова инфраструктура - северните потоци. Казаха си, че след 2-3 месеца разследване НЕ разполагат с НИКАКВИ доказателства, че Русия сама си е взривила тръбите, но стилът на цялата статия беше умишлено насочен така, че читателите да останат с впечатлението, че е именно Русия. Това са МАНИПУЛАТИВНИ и ПРОПАГАНДНИ статии.













    Коментиран от #14

  • 13 САМО НАПОМНЯМ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сикрет сървис":


    Да дадат на БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО.

    О, не - те НЕ плащат НИКАКВИ данъци и финансите им са ТАЙНА!








  • 14 Калпазанин

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "САМО НАПОМНЯМ":

    Факта е такъв какъвто е. Тръбите са руски газта е руска някой го гръмна и то се знае кой е, този който е отвъд голямата локва държавите през които минаваше тръбата не до пуснаха руснаците да участват в разследването защо ли? Ами защото са паленца на тия същите които я повредиха за да могат да доят и манипулират европейците
  • 15 Бибитко

    5 2 Отговор
    А кога ще бъдат публикувани данъчните декларации на собственика на Украйна Джоузеф Байдън?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пРосийката затъва

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    А комсомолская правда какво мисли по въпроса?

    Коментиран от #19

  • 18 Торбалан

    2 1 Отговор
    Факти само приповтаря написаното от големите медии затова и не чета
  • 19 САМО НАПОМНЯМ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "пРосийката затъва":


    Не знам - не разбирам руски. Но знам какво мислят от АМЕРИКАНСКАТА РЕПУБЛИКАНСКА партия - те са на моето мнение. Може да прочетеш малко и ЗАПАДНИЯ Блуумбърг. Спри да четеш ПРОПАГАНДНИ медии, а започни да четеш такива, които представят ФАКТИТЕ ОБЕКТИВНО и ги АНАЛИЗИРАТ.





  • 20 Ха-ха

    1 2 Отговор
    Лъсна му и на него голя здник.
  • 21 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    Тва че Тръмп е измамник и никога не е бил милиардер го твърдя отдавна.путлерасите бяха и са в потрес от истината за техния кандидат в сащ.