Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Януари, 2023 10:47 8 896 48

Предстои голяма руска офанзива

  • украйна-
  • вагнер-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • беларус-
  • офанзива-
  • киев

Русия ще разшири военното си присъствие в Беларус

Предстои голяма руска офанзива - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на руското ръководство да създаде условия за продължителна война срещу Украйна не изключват подготовката за вероятни решителни стратегически действия през 2023 г. - говори се за възможна следваща голяма офанзива. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Експертите посочват, че "решителните стратегически действия" на Руската федерация през 2023 г. могат да се проявят в няколко възможни посоки на действие, които не се изключват взаимно.

Сценарий 1: Мащабно руско настъпление в Луганска област

Възможно е руските сили да се опитат да извършат мащабна офанзива в района на Луганск. Според статията на ISW пълното превземане на Донецка и Луганска област остава официална военна цел на Кремъл и е сред най-постижимите, макар и много трудни, цели на Русия, тъй като от логистична гледна точка Донецка и Луганска област "са териториите, които Руската федерация може да завземе най-лесно".

От 2022 г. насам руските сили пренасочват допълнителни сили към Луганска област и извършват други важни дейности, които според ISW биха могли да подкрепят настъпление в района. Експертите продължават да смятат, че е малко вероятно руските войски да проведат офанзива в Южна Украйна, в Херсонска или Запорожка област. Река Днепър разделя фронтовата линия в района на Херсон и представлява сериозно препятствие за маневриране. Руските ешелонирани полеви укрепления в Херсонска област и обширните минни работи в Запорожка област показват, че руските сили отдават приоритет на отбранителните операции в двете области, се казва в публикацията.

Сценарий 2: Руска отбранителна операция за разгром и използване на украинската контраофанзива

В края на 2022 г. Русия премества значителни военни части от южното (Херсонско) направление в Луганска област и създава полеви укрепления в Луганска област, както и в руските Белгородска и Курска област. Анализаторите виждат много признаци, че украинските сили се стремят към контранастъпление през 2023 г., което не е тайна. Русия се стреми да си осигури окупираните територии в Донбас и да избегне друго значително поражение, като например поражение в Харковска област или изтегляне от Херсон. И двете събития са важни и подкопават руския морал и възприятието за способността на руските сили да гарантират постигането на по-големите си цели - пълната "демилитаризация и денацификация" на Украйна, както ни казва Кремъл. Възможно е руските сили да се опитат успешно да отблъснат контранастъпление на ВСУ и да лишат Украйна от инициативата, като унищожат значителна част от механизираните сили на украинската армия. Според анализатори, ако Руската федерация успее да предприеме подобни действия, това може да позволи на руските сили да развият контранастъпление, за да използват дезорганизираните и изтощени украински сили.

Алтернатива на голяма руска офанзива

ISW добави, че руските сили може да се подготвят за голяма настъпателна операция или, алтернативно, за по-мащабна "деструктивна атака", различна от национална офанзива. Индикаторите биха могли също така да подкрепят контраатака, за да се възползват от контранастъплението на ВСУ, което руските сили очакват да спрат.

Сценарий за повторна атака от Беларус

Според анализаторите на ISW най-опасният план за действие за руска офанзива в Северна Украйна засега остава малко вероятен. Въпреки това Кремъл осигурява гъвкавост при планирането и вероятно ще разшири руското военно присъствие в Беларус в периода, предшестващ планираното голямо учение (което евентуално може да подкрепи бойна операция) през септември 2023 г. Експертите добавиха, че Кремъл вероятно ще изпрати допълнителни сили в Беларус в рамките на ученията "Запад-2023" и "Щит на съюза-2023", които се очаква да се проведат през септември 2023 г. Партньорите и съюзниците трябва да продължат да оказват подкрепа, за да може Украйна да нанесе пълно поражение на руските сили на бойното поле.

"Западът ще трябва да помогне на Киев в дългосрочен план, дори ако руската офанзива се провали през 2023 г., тъй като Кремъл все още се подготвя за продължителна война", казват анализаторите. В доклада на ISW се посочва, че Москва не се е отказала от максималистичните си цели въпреки колосалните жертви и неуспехи на бойното поле.

"Руските военни привидно запазват влияние върху хода на войната, въпреки своите слабости, и активно подготвят почвата за големи операции, когато войната навлезе във втората си година", предупреждават експертите. Ето защо, подчертава Институтът за изследване на войната, държавите от антипутинската коалиция трябва да действат бързо и да не се колебаят при вземането на важни решения.

Анализаторите посочват, че Русия не е постигнала оперативните си цели по време на войната: не е успяла да превземе Киев, Луганска и Донецка област, да задържи Харковска област или Херсон, а ракетният терор, насочен към енергийната инфраструктура, не е деморализирал украинското общество. Въпреки това руският президент Владимир Путин не се е отказал от максималистичните си цели и сега, според анализатори, променя основните аспекти на войната.

Как се е променил подходът на руснаците към войната:

- Кремъл активизира усилията си за изграждане на краткосрочни и дългосрочни сили

- Руските военни запазват мобилизирания персонал за бъдещо използване, което е отклонение от първоначалния подход на Кремъл да изпрати необучени мобилизирани мъже на фронта през есента на 2022 г.

- Русия се опитва да възстанови отбранителната си индустриална база.

- Путин прехвърля контрола върху военните действия в Украйна под контрола на Министерството на отбраната и назначава началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ театъра на операциите.

- Кремъл увеличава резервирането на руското информационно пространство в подкрепа на войната.

Ключови моменти във военните усилия за 15 януари:

- Украински официални лица уточниха, че на 14 януари руска ракета Х-22 е ударила жилищна сграда в град Днепър, при което са загинали най-малко 25-30 цивилни.

- Украински официални лица обясниха неточната информация, че украинската противовъздушна отбрана може да е причинила разрушаването на сградата, като отбелязаха, че Украйна няма възможност да сваля ракети X-22.

- Собственикът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин награждава своите военни с медали за превземането на Соледар, като вероятно се опитва да представи превземането на Соледар като постижение на "Вагнер", а не като съвместно усилие с руските въоръжени сили, както твърди руското министерство на отбраната.

- Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отблъснали руските сухопътни атаки край Макеевка и Билоховка, Луганска област. Руски "военен кореспондент" съобщи, че руските войски прекарват джипове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от Русия в Луганска област, вероятно за да бъдат използвани в бойни операции.

- Руски източници съобщиха, че руските войски са завършили прочистването на Соледар и са атакували украинските позиции северно, западно и югозападно от селището.

- Украински източник съобщи, че на 15 януари руските войски са завзели мина западно от Соледар, близо до Дворечия.

- Руските войски продължават да атакуват Бахмут и районите на север, изток, юг и югозапад от града. Руските сили постигат незначителни териториални успехи югозападно от Бахмут, близо до Андреевка.

- Серхий Хлан, член на Херсонския областен съвет, заяви, че руските войски са увеличили присъствието си в окупираната Херсонска област и там са пристигнали част от силите на групировката "Вагнер".

- Ръководителят на руската окупация на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че възстановяването на моста над Геничешко-Арабатската коса е подобрило логистиката на Русия в окупирания регион.

- Съобщава се, че руски военнослужещ е взривил граната в сграда, в която са били разположени руски войници в Белгородска област. Руски източник съобщи, че при експлозията са загинали трима и са ранени 10 мобилизирани войници.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил плюс

    37 5 Отговор
    Кофти, а? - всичките тези сценарии
  • 2 Зеленски

    50 8 Отговор
    Пука ми!Аз съм в Полша.
  • 3 А стига , бе !

    75 14 Отговор
    " Институт по войната " , "Бесарабски фронт" , "Дойче веле " ... 😀 Медийно обслужване на украинската хунта . На това му се вика "хибридна" война !

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тоя институт

    38 6 Отговор
    за изследване на войната да не е от типа и на нивото на българския хелзински комитет?
    Само питам?
    Всъщност какво стана с него, нещо няма изяви?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    47 7 Отговор
    А някой съобщи ли на генщаба на укрите, че Соледар е паднал или още не смеят да им кажат? За един приятел който чете бесарабски фронт питам. Той още твърди, че Соледар е украински.
  • 9 12343211

    13 2 Отговор
    А подсказвате им...
    Или не знаете...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 С.П.

    36 5 Отговор
    Институтът за изследване на войната е НПО, финансирано от фирми от ВПК на САЩ. Това стига като информация, за да може човек с критично мислене да си нарисува картинката чии интереси защитава това НПО. По пътя на парите се открива и пътя на истината. Това особено силно важи за изцяло обладаното от меркантилност американско общество, където засега само въздухът, който дишат, е безплатен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАБА ВИ

    46 7 Отговор
    Ама какви офанзиви нали Укрите смело настъпваха към Моксва, а ракетите бяха свършили, Путин пред самоубийство и тн и тн... Запада загроби и подлъга цял един народ. Надъха ги с медийна пропаганда и прави същото и тук, за което съучастници сте и вие.
  • 15 Явно си го

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    намерила в гриндера.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българка

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Явно си го":

    Да, Асен Кризата ми препоръча това приложение за запознанства. Страхотно е, само демократи сме.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хъ хъ

    34 5 Отговор
    Каква офанзива без снаряди и ракети? Нали свършиха преди година. Да не говорим че укрите избиха повече от милион руснаци и им унищожиха всичкото въоръжение и техника.
  • 20 Да, бе

    28 4 Отговор
    След кратко и безполезно съществуване предстои заличаването на една държава... Опечалените ще имат да взимат едни пари, земя и ресурси, но ще трябва да се задоволят само с изкривените си ценности, и те така.
  • 21 Пеци

    10 23 Отговор

    До коментар #3 от "А стига , бе !":

    Русоробе гледай се 1 канал, Соловьов-Симонян там ще намериш "истината" за твоята ушанка
  • 22 защо ли

    8 19 Отговор
    още през 19век,Лев Толстой казва: Русия,ето тюрма народов!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Русофил

    6 22 Отговор
    Големите офанзиви са само в картуните на руските командващи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ????????

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    А пари имали???, или ти го издържаш.
  • 31 ДДРОнег

    7 22 Отговор
    Факт е, че руззия подготвя поредната доза пушечно месо, коео тда изгори в Украйна !
    Дано само успеем да подадем на Украйна достатъчно оръжие, което да й позволи не само да отблъсен калпавата руззка армия, но и да си върне всички окупирани територии !!!
  • 32 Некой си

    21 2 Отговор
    Значи, според факти, офанзивата ще бъде с 22% от личния състав на Вагнер, без ракети, самолети и хеликоптери.
    Яко, а!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дебил Русофил

    2 8 Отговор
    Да, и резултатите са видни на снимката.
  • 36 Общото между ISW и ...

    13 1 Отговор
    ... синонимите тук, е че "ги вее вятър на бяла кобила"
  • 37 Ако сега е 1939 година ...

    1 3 Отговор
    ... какво ли не е писано и казано за 1945 година. Сега 2023 година, който е жив 2028 година, ще види. Дано не е като Дрезден за София. Не ми притеснение за други.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 14 Отговор
    Подочул съм, че съдраните робите се бият за яхтите и дворците на султанчето с ботокса и токчетата от мазето, а такива като теб коленичат и надуват какво им подадат за някоя копейка, но незнам колко е вярно, ти скажи‼️
  • 41 Мишел

    15 3 Отговор
    ISW така и не можаха да дочакат не само голямата украинска офанзива, а и някаква украинска офанзива.
    Затова опитват да се върнат към реалността.

    От анализ в WSJ, миналата седмица: Резерви от 200 000 руски мобилизирани военни, преминали обучение, подкрепени обилно с тежки оръжия, с осигурени боеприпаси, очакват в тила заповед за настъпление на запад. Срещу тях ВСУ няма обучени резерви, няма тежки оръжия, няма боеприпаси. Направленията на руските настъпления ще станат ясни скоро.
  • 42 Стига с тия азиатски бедняци

    2 5 Отговор
    Нямае място при проклети прошляци
  • 43 Сух

    9 1 Отговор
    "Ето защо, подчертава Институтът за изследване на войната, държавите от антипутинската коалиция трябва да действат бързо и да не се колебаят при вземането на важни решения.", да очаквам в най скоро време световна война ли? Май нещата загрубяха истински. Дано ветровете задържат от Южна посока..
  • 44 Гост

    4 10 Отговор
    Ами давайте тежко въоръжение на украинците...Защитата на Отечеството им е голяма мотивация..остава сериозни оръжия и да изчистят Украйна от руските навлеци...
  • 45 любопитен

    9 0 Отговор
    Последно, свършили са им ракетите, бомбите, вагнеровците или ще предприемат голяма офанзива?

    Коментиран от #48

  • 46 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Здраво са се вкопчили в Русия,американските хищници дирижират новата европейска война с вдъхновение.Надяват се да им се размине,да изтощят Русия,превърнаха Украйна в новия Афганистан,с нови фанатици-бандеровци,ян-кеседжии.Седнали да правят синтези и анализи,прогнози,все едно,сметките им ще излязат без кръчмаря.Западните стратези се опитват да поддържат еднакво ниво на противопоставяне на украинския фронт,именно за тях е изгодно протакането му.Но вече украинските възможности са на изчерпване,с грохнала икономика,разнебитена енергийна система,снабдяване,социални грижи,половината им население се разпиля по света,а останалото е в режим на оцеляване.Само едно ЧВК Вагнер ги бие като мачка о дувар, и доброволци от Донбас,без особена намеса на редовни руски бойни части,без участие на белоруски войски.
  • 47 Баро

    0 0 Отговор
    Тия сигу са откраднали танкер с водка са че има офанзива у канафката
  • 48 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "любопитен":

    Незнам за другото а ма мизерния им животец със сигурност им е на привършване даже и у сибир
Новини по държави: