Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 14:41 4 796 132

Доставка на оръжия и гориво: как България помогна на Украйна, без никой да разбере

  • украйна-
  • русия-
  • боеприпаси-
  • война-
  • българия-
  • дмитро кулеба-
  • кирил петков-
  • нато-
  • асен василев-
  • володимир зеленски-
  • гориво

Правителството в Киев потвърждава тайната военна помощ

Доставка на оръжия и гориво: как България помогна на Украйна, без никой да разбере - 1
Снимка: БГНЕС

През пролетта на миналата година украинската армия изпитва отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за отбраната им. Спасението идва от неочаквано място: България, пише германският "Ди Велт". Правителството на една от най-бедните страни от ЕС, която като бивша съветска република дълго време е смятана за придатък на Москва, прояви смелост, която е пример за други държави, коментира германската медия.

Въпреки че в хода на войната София подчертава, че не въоръжава Украйна, разследването на германския ежедневник твърди, че това е било заблуда. Проучването на авторитетната медия стига до извода, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев през април миналата година тогавашният министър-председател Кирил Петков всъщност е договорил много повече подкрепа от страна на България, отколкото беше публично обявено.

За да се избегнат официалните доставки на оръжие, боеприпасите и военното оборудване влизат в Украйна през трети страни. В определени моменти България е покривала една трета от нуждите на украинската армия. Но това не е всичко: тайно България също така изнася дизел за Украйна и по този начин осигурява до 40% от необходимите количества за танковете и превозните средства между април и август. България, която по това време в своята рафинерия преработва единство суров петрол от Русия, посочва "Ди Велт".

В рамките на разследването си от германското издание са разговаряли с Кирил Петков, Асен Василев и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Петков и Василев се застъпват за решителните действия срещу Москва веднага

Правителството в Киев потвърждава тайната военна помощ в отговор на запитване на германския ежедневник. "Кирил Петков прояви почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба пред "Ди Велт".

Още на първата среща на върха на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна, Петков разказва пред "Ди Велт”, че е настоявал за незабавни и строги решения срещу Москва. На украинския президент Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, той е в черните списъци на Москва и Съветът трябва да взема решения незабавно, настоявал Петков. Той е предложил да се изключи Русия от платежната система Swift и да се замразят европейските заеми за руската централна банка. Въпреки резервите на някои европейски лидери, Европейската комисия подкрепя това предложение, което по-късно става факт.

На среща на финансовите министри на ЕС в Париж пък Асен Василев "променя настроенията", коментират пред "Ди Велт" участници в срещата. Василев произнася реч за това, което според него Кремъл визира с желанието си да "денацифицира" Украйна. Тогавашният финансов министър прави паралел със случилото се в България след Втората световна война. "Тогава те убиха хиляди дисиденти, професори, свещеници”, разказва Василев пред колегите си. Той също се застъпва за незабавни решения. В европейските среди се говори за "българското предложение".

Посещението на Кулеба в София

Когато украинският външен министър Дмитро Кулеба посещава България, той хвали страната за приемането на много украински бежанци. Зад затворени врати обаче се водят други преговори, пише "Ди Велт". И в тях става въпрос за "живот и смърт", казва Кулеба. Украинският дипломат обяснява, че е бил изпратен в България, за да потърси помощ от страната, която разполага със запаси от съветски боеприпаси, които са особено нужни на Киев към онзи момент - април 2022. Според Кулеба Петков му обяснил, че положението му в страната "не е лесно, но че ще направи "всичко, което е по силите му".

Днес Петков заявява, че неговото правителство е издало лицензи на посредници, които да не изнасят директно към Украйна. "Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти", казва той. Кадри от април показват "товарни самолети, натоварени догоре" с боеприпаси.

Дмитро Кулеба също подчертава, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна, "а за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици". Според информация на "Ди Велт" доставките са били платени от САЩ и Великобритания.

Как руско гориво стигна до Украйна през България

Още по-далеч от обществения радар България доставя дизелово гориво на армията на Зеленски. Бившият министър на финансите Василев разказва пред "Ди Велт" за срещата на Световната банка във Вашингтон през април. Там, казва той, представител на Украйна му казал, че горивото е на привършване. България има рафинерия в близост до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група "Лукойл" и се снабдява с петрол от танкери от Русия.

Василев насърчава "Лукойл" в България да изнася излишъци от горивото за Украйна. Реакцията била положителна, а служителите там също осъждали войната на Путин, казва той. Самата България се нуждае от около половината от произвежданото гориво, а останалото се доставяло на Украйна. Отново: Доставките се извършвали от чуждестранни посреднически дружества.

Киев потвърди пред "Ди Велт", че украинските компании са получили българско гориво в критичен момент. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", коментира Василев пред германската медия.

"Светът е възможен без зависимост и страх от Русия"

През лятото правителството на Петков беше свалено - парламентът оттегли доверието си към него. Проруските сили също имат имат роля в това, пише германският всекидневник. През декември парламентът на България реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. "Дълбоко благодарни сме на България за това", казва украинският външен министър Кулеба. Въпреки това той вече вижда опити за осуетяване на това решение."Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора", коментира украинският външен министър пред "Ди Велт”. Историята вече е написана от Петков и Василев с тяхната безпрецедентна и скрита помощ, обобщава изданието. "Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия", казва Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    47 59 Отговор
    Добре че бяхме ние, че да умрат повече хора !

    Коментиран от #18, #19, #38, #61, #90, #91, #99

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    40 26 Отговор
    Допреди няколко месеца като нашишеш у Гугъл Кирил Петров и изкарваше снимка на Кирчо и отдолу пишеше актьор. Сега са махнали снимката, ама пак пише актьор.
  • 4 стоян георгиев

    53 79 Отговор
    Петков за няколко месеца управление направи повече от герб за 20 години по отношение на демократизацията на България .

    Коментиран от #43, #65, #66, #81, #109, #132

  • 5 бай Дън

    66 10 Отговор
    Всяка седмица украински камиони пристигат празни на пристанище Варна и след ден си тръгват с цистерни, най вероятно пълни с горива. Интересно ми е дали ги плащат, и при положение, че горивата са от Руски петрол, това не им ли е проблем?

    Коментиран от #46, #89, #98

  • 6 Браво

    30 32 Отговор
    за което !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Раданч Татлъту

    47 5 Отговор
    Ми то тва си беше обществена тайна!А Дойчо Велев пак загрява бавно.😁😁😁🐵🥳🤡👍
  • 9 провинциалист

    59 12 Отговор
    България с нищо не е помагала, просто едни хора направиха едни пачки по същия начин, по който едни други по време на югоембаргото пълнеха гардероби с пачки. Христо Калчев писа книги по въпроса.
  • 10 Българин

    39 40 Отговор
    Ревете ,копейки !!!!!
  • 11 Българка

    41 68 Отговор
    Едно голямо БРАВО за Петков и Василев ! Но мисля, че ролята им е надценена. Всяка фирма произвежда, за да продава. И по време на война до нас няма нищо по-естествено военната промишленост да продава продукцията. И няма нищо по- естествено по време на тази касапница да се подкрепя жертвата Украйна. Утре на нейно място може да е заплашена Литва, Латвия, България, Швеция,Румъния, Полша. Заплашен е световния мир от кремълските фашисти

    Коментиран от #17, #22, #23, #26, #30, #33, #34, #41, #57

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 3 Отговор
    Всички варненци виждаха самолетите каращи домати и краставици от Казанлък за Киев‼️

    Само , че сега някой реши да даде гласност ‼️
    Защо СЕГА е въпросът ‼️
  • 13 Българин

    30 60 Отговор
    С повече хора,като Петков и Василев- България ще пребъде .
  • 14 Приятелски огън

    34 8 Отговор
    Да ви имам приАтелите. С такива приятели, врагове не ви трябват.
  • 15 Българин

    24 48 Отговор
    Да живее ПП и ДБ !!!!!!
  • 16 Българин

    29 36 Отговор
    Поне малко да върнем на братушките за 44-та и последващите 45 години....
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Чудно защо сега се разчистват ФИГУРИТЕ около Ze ‼️‼️‼️🤔🤔🤔

    / министри съветници..../

    Коментиран от #36

  • 18 Без

    19 27 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Лудостта на Путин това нямаше как да стане.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ...

    21 9 Отговор
    И това ако не е достатъчно за Шенген...
  • 21 Никой не разбрал

    36 7 Отговор
    На Дунав мост е пълно с Украински тирове ... тия политици се скъсаха да лъжат. Най-малкото можеха да карат посредниците да подписват декларация, че оръжията няма да се продават в Украйна. Някой хора и фирми направиха доста пари покрай този конфликт.

    Коментиран от #78

  • 22 провинциалист

    47 15 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Глупости на търкалета! Браво щеше да бъде, ако бяха обявили официално, че го правят и ако това беше волята на народа, на който са представители. Но нищо от това не е на лице, което ги прави само едни измекяри.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    " Известният съветник в офиса на президента Зеленски, Алексей Арестович, подаде оставка." 🤔🤔🤔
  • 24 българка

    18 55 Отговор
    Радвам се, че гласувах за тях и пак ще го направя ! Те защитиха нашето национално достойнство пред самите нас и света ! Срамувам се, че гласувах за един друг, който се оказа пл.х !

    Коментиран от #28, #54, #94

  • 25 Не България ,

    28 10 Отговор
    а назначеното и правителство. Българите никой не ги е питал.
  • 26 Кире,Кире много си....

    37 11 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не е въпроса, че са ги продали на някой, чрез някой. Въпроса,е че Киро се кълнеше в баща си, че не е вярно. Вместо да застане като мъж и да каже истината, той като мишка се чудеше как да излъже. Не, че хората не разбираха, де. Ееее, на инсталирани лъжци как да се има вяра. Лъжец на бълг народ. Голям подарък му направиха украинците, няма що. За благодарност, може би.
  • 27 фенче

    36 10 Отговор
    голем оптимист си Кирчо, а баща ти от какви пари и активи захлеби, за да те прати и тебе в Канада, фурнаджийски лопати, и пребоядисани номенклатури, колкото щеш в България, няма да гласувам повече за партийката ви, не защото сте дали боеприпаси и гориво, а защото сте крили истината, защото сте най долна проба мошенници

    Коментиран от #42

  • 28 Българин

    13 7 Отговор

    До коментар #24 от "българка":

    Да-зеления чорап.....
  • 29 Мим33

    14 1 Отговор
    Ами еярно е,че давахме колкото искат..
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    " Вътрешният министър на Украйна Денис Монастирский, неговият заместник и държавният секретар към МВР на Украйна, загинаха при катастрофа с хеликоптер в предградие "Бровари" на Киев."
  • 31 Гост

    24 7 Отговор
    Просто като гъбена чорба..... кирчо, кокорко, курнелка пак са излъгали народа....
  • 32 А.Василев..

    29 9 Отговор
    ,,България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", коментира Василев пред германската медия.,
    Киро-,,Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия", казва Петков.
    ДА, вие показахте ЗАЩО изникнахте от нищото и за какво бяхте инсталиране на тези позиции...
    Нали, Радев?
  • 33 Грешка

    17 16 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Заплашена е изградената в последните 30-40 години система от Запада. Лично аз се надявам да се срине възможно по-скоро.
  • 34 Ще ти отговоря

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Договорите за износ на въоръжение минаваше през министър Кака Кури,ако бяха директно адресирани тя нямаше да подпише и коалицията щеше да се разпадне отдавна.А когато властта е в другаря Хвърчилкин е ясно ,че нищо няма да дадем
  • 35 Исторически парк

    30 9 Отговор
    Сега разбрахте ли що дизелът е толкова скъп.. щото кире с вашия дизел е пълнел украинските танкове...
  • 36 Ха,ха,ха

    14 5 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Прав си както винаги.Прочети интервюто на Арестович. Направи Ze на зеленчукова супа.
  • 37 кюмюря от Драгалевци

    16 8 Отговор
    Не съм ти съдник но един ден ще плащате за това . Помнете ми думата . Нищо лошо не ви желая все пак и аз за добро или лошо съм българин но многото грешки в историята все пак някога се плащат . Не може вечно да се въртиш като слънчоглед и това не се харесва от никой . Разбрахме че някога ще трябва да "отрежем карабините" и аз вече съм се примирил с това безхаберие в името на един пробит долар . Капитализма не ни донесе външна конкуренция т.е на външни пазари (с малки изключения като транспорта например) а ни докара да се самоизяждаме помежду си тук на местна почва още повече че се конкурираме не 9,5 млн колкоъо бяхме а едва 6 млн по официални данни (в тия влизам и аз но не съм се прибирал 10 години и нямам намерение ) .
  • 38 стоян

    12 20 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    До 1 ком - вярно казваш че помогнахме да умрат -ама не хора а терористи - нападнали независима държава Украйна
  • 39 хаос

    15 25 Отговор
    БРАВО , БРАВО И АДМИРАЦИЙ. Един ден тази страна ще ни е благодарна за помощта. НЕ КАТО ПОРОБИТЕЛИТЕ ОТ РУСИЯ. Най малкото за което руснаците трябва да са ни благодарни е че ги научихме да пишат и четът иначе щяха още да са на монголски или там каквото е било с пръчки и камъни.

    Коментиран от #56, #104

  • 40 плевен

    21 3 Отговор
    Голяма тайна. Това го имаше в руските сайтове още през лятото.
    Тази информация излиза в отговор на твърденията на Бойко Б....... , че бил най- големият ястреб в България. Киро не е съгласен да е предател № 2.
  • 41 ГАНКЕ,

    27 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Кое му е бравото. В Донбас сто пъти показаха оръжия с бълг номера,.убили точно бълг деца и жени. Те не са ли жертви на зеления. Или ти делиш жертвите на "наши и ваши", не според интереса на българския народ, а на англосаксите. Браво на теб, Ганке

    Коментиран от #45

  • 42 рада дълбоката

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "фенче":

    Ако имаше възможност да дойдеш в Донбас и да видиш какво са натворили вашите днешни съюзници и за давате на оръжие нямаше да си , повярвай ми ! Ние имаме след 1990 г една интересна способност ,да се интересуваме само за себе си НО ДОКАТО ПРОБЛЕМА НЕ ДОЙДЕ ДО НАС . Нищо лично , така разсъждава и сина ми но аз не се натискам да вкарвам някого в пътя , просто знам че бъдещето ще научи всички без значение дали искат или не искат . Да сте ми живи и здрави !
  • 43 Прав си

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Киро парапета само за три открадна толкова колкото Бойко за 12 години:)
  • 44 Браво на Кирчо

    12 6 Отговор
    С наши боеприпаси е свален хеликоптера, в който са пътували ръководството на МВР на Украйна:)
  • 45 рада дълбоката

    11 5 Отговор

    До коментар #41 от "ГАНКЕ,":

    Чудесен коментар , да напълно съм откровен , но не знам защо се учудваш след като такова е "Настоението " така да се каже след 1990 година . Скоро всички или почти всички ще викаме на черното бяло . Да такава е реалността !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Росен

    16 6 Отговор
    Само не знам, като дойде новият девети, тези хора къде ще се скрият. Едрите рибоци ще излетят зад океана, но другите? Мислете овреме!

    Коментиран от #52, #55

  • 48 Пич

    16 6 Отговор
    Хахаха....как може да те сготвят "западните съюзници" , никой друг не може !!! Кирчовците и Ристовците явно ги дават в казана отвсякъде !!! Не само с Нексо !!!
  • 49 Съд, съд и наказание

    21 8 Отговор
    Тези двете подобния на същества съ сигурност трябва да бъдат съдени. Къде са опитните адвокати? Не си представям, че можеш да лъжеш, манипулираш и крадеш, българския народ който ти е гласувал доверие, в полза на друга държава и да няма начин закона да се стовари с цялата си сила върху теб. Сега поне се доказа какви лъжци са тези креатура. Много интересно на какви цени е предоставяно българското гориво на Украйна и на какви цени го плащаме ние. Освен това как това невежо същество с фалшива диплома, а другия и без диплома могат да пресмятат необходимото количество гориво за България?
  • 50 Реалност

    19 7 Отговор
    Значи за да може националния предател Киро да угоди на господарите си работниците в Арсенал бяха експлоатирани, което доведе до десетки инцидента и дузина загинали българи!
  • 51 СССР

    10 11 Отговор
    Заради рублофилите от Израждане и БКП, вместо да правим директен износ напълнихме гушите с десетки милиони $ на полски, румънски и USA посреднически фирми! Усул сикиджии - на чист български!
  • 52 да да

    12 10 Отговор

    До коментар #47 от "Росен":

    надявай се на девети септмври още веднъж,,,,,, не тоя петък а другата среда,,,, ХА ХА ХА

    Отваряме БЕЛЕНЕ след скорощния разпад на РФ. ще го напълним с русофили ииииииииииии,,,,, С МАЛКИ ЧУКЧЕТА ЩЕ ЧУКАТ ЧАКЪЛЧЕТА, И СКИРКИ ЛОСТОВЕ ЩЕ ВДИГАТ МОСТОВЕ.
  • 53 Тъжно!

    16 3 Отговор
    Само няколко месеца на управленски пост и си е позволил такава заблуда към народа. Жалко какво ли има още? Има ли кой/как да му потърси отговорност за тези действия? Този си е разполагал с държавна и военна собственост както си иска без разрешение. С лъжи към обществото, политическия елит тук с нищо не е по-различен от руския! Няма значение на кой се помага и как ни се представя, този конфликт не е наш, а така само го правим да бъде!
  • 54 Мдааа

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "българка":

    Търкулнало се гърнето, намерило си капака!

    По-голям плъх от плевнята засега няма. Него никой не може да го надмине. Най- вероятно си гласувала за него, според горната поговорка.
  • 55 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #47 от "Росен":

    трябва да си много зле да чакаш пак 9-ти -няма вече кой да пусне фандък на ватенките

    Коментиран от #59, #70

  • 56 Г образен соросоид

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "хаос":

    Първо азбуката не си създал ти (поне по "каноните" на капитализма ) така че е излишно да си преписваш други творения . ПОсле , за да я създадат тая азбука те са се осланяли на друга такава или са ползвали вече придобитото на този етап от други ..... Признавам не съм много добър по история на езика но не ми се отваря Гугл за да уточнявам точно как се случило всичко . Ти като ползва техните ракети С300 с който охраняваше границата си да си чул поне веднъж някой руснак да каже че благодарение на нас ........ дори не претендират за 1878г с стотиците хиляди загинали тук ..... Те не са дребнави души за разлика от тебе и новите ти господари !

    Коментиран от #67, #69

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин🇧🇬

    13 6 Отговор
    Всички знаем как петата колона на Сорос в България подарява оръи всички знаем как всички българи ще платим репарации на Руската Федерация

    Коментиран от #110

  • 59 ей аб дал

    6 4 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    "Фъндък" ще пуснеш ти в стойка Г на БУЗДУГАНА ! Виждам те готов си !

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    По думите ти разбираме,че си русонацистки терорист ?
  • 62 Бесен- _Язовец

    12 3 Отговор
    Как хермафр.одити ПП-ДБ дадоха оръжие на фашистите.
  • 63 Комуниста

    12 3 Отговор
    Така България помага на Вермахта и после 2500 български фашисти увисхайа на въ.жето

    Коментиран от #111

  • 64 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "ей аб дал":

    Л-а-п-н-и го смело и гъл-тай
  • 65 за видов ден

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    И едните и другите сте за бай Ставри ! А ако трябва да бъда още по откровен аз лично бих ви ритал буретата без да мигне окото . Дай боже да дойде видов ден !
  • 66 Теляк

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Много си прав, само дето не знаеш , че нищонезначещото клише демокрация е глобалистки сатанизъм!
  • 67 Д'мин

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Г образен соросоид":

    Не е нужно да си специалист. Пишеш в търсачката на Гуугъл-коптска азбука и ще видиш колко удивително прилича на нашата. Само дето е създадена през 2-4 век. Това не омаловажава труда на (предполага се) климент Охридски, било то в Охридската или Преславската книжовна школа!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 руски соросоиден кравар

    9 11 Отговор

    До коментар #56 от "Г образен соросоид":

    Какво има да претендират и за какво през 1878г. бе Г образно наведен соросоид ? По нашите земи са се били предимно украинци и казаци,а руско турската война е заради имперските интереси на русия,като България влиза в плановете на русия за поробване ,както и се случва след това.Ти какво си мислиш,че русия е дошла специално да освобождава България ли ? Ха ха :))

    Коментиран от #79

  • 70 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Путин затова ги чакаше ОСЕМ години , ама накрая разбра, че ЗАПАДНалИЯ свят каквото захапе, без бой не го пуска ‼️‼️‼️
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Патица

    15 6 Отговор
    Невежи същество, тогава въоръжавай всички страни, които са потърпевши от САЩ с техните 150 войни, военни операции, мисии и т. н. Понякога се чудя възможно ли е да има толкова тъпи хора като теб, които не получават дори понякога проблясъци на ума, а са попаднали напълно в дупката на собственото си невежество и слабоумие.

    Коментиран от #82

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    4 4 Отговор
    както много пъти съм го казвал подавам го на ф@шистки сайтове ! Факти да преценят .......
  • 75 киро пицата и зеленски кокаина

    10 5 Отговор
    Те наркоманите со помагат , даже спринвките си менкат да си докарват и разпространяват СПИН . Виека DW сте си гола вода дезинформационна медия , карате Гьобелс да се върти като вентилатор в гроба , още в началото се говореше за складове с оръжие произведено в България , останалото е просто и за малоумници да се направи връзката.
  • 76 Русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    8 13 Отговор
    Съвсем редно да помогнем на Украйна да спечели свободата си срещу фашистите от кремъл.Когато имаш за съсед терорист и фашист като русия,никой не е застрахован.Целия свят помага на Украйна.Редно е и България да го направи

    Коментиран от #83

  • 77 Българин

    2 6 Отговор
    Променям си мнението . От днес вече не съм ф@шист . От днес само се навеждам на ф@шисти
  • 78 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "Никой не разбрал":

    АЛООО РУСНАКА НЕ ЗАБРАВЯ ...МОСТА ПЪЛЕН С УКРАИНСКИ ТИРОВЕ И ПОСЛЕ СОФИЯ ПЪЛНА С ИСКАНДЕРИ ...ПРОООСТ И ТЪЪЪП НАРОД ЗА ЗЕЛЕНО СИ ПРОДАДОХА И ДУШИТЕ И НАРОДА
  • 79 ампи

    7 7 Отговор

    До коментар #69 от "руски соросоиден кравар":

    Тебе лично още не те освободила , то за да го изполваш първо трябва га го имаш ампи .... ! Ти никога няма да бъдеш свободен и вечно ще си останеш под краварския ботуш . Всъщност "за каквото сте се борили на тва сте се надянали " руска поговорка .

    Коментиран от #84

  • 80 Макс

    4 14 Отговор
    Браво ! Това ме кара да бъда още по-горд българин . ПП са бъдещето на България , слава на Кирил Петков и Асен Василев !
  • 81 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    ...а мама и татко роднини ли са?
  • 82 руски zвине

    7 13 Отговор

    До коментар #72 от "Патица":

    Понякога се чудя как може да има толкова долни и гнycни предателски същества като тебе ?! Демек викаш Украйна няма право да се защитава ,а просто трябва да си подари територията само защото някакъв кремълски престъпник така желае ?! Искаш да ни кажеш,че когато някой престъпник нахлуе в дома ти и иска да избие семейството ти,то ти нямаш право да се защитиш,за да "не ескалира" ситуацията така ли ? А бе аз не знам вие русофилските същества осъзнавате ли какви лицемери и предатели сте ? Ако Русия НЕ беше нападнала поредната съседна държава с цел да й заграби териториите и ресурсите,то нито щеше да има война ,нито жертви ,лицемер такъв !!! Толкова е елементарно.

    Коментиран от #85, #95, #96

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 рада дълбоката

    7 5 Отговор

    До коментар #82 от "руски zвине":

    Защо винаги опира да кремълския престъпник ? Като че ли той тая територия с акт 16 ще си я припише на себе си (по капиталистически ) . Аз също съм против Путин и една от причините е че съобразявайки се с олигарсите той забави СВО с 8 години и затова е с цената на много жертви . Всъщност Киевския престъпник не по малък (по ръст не съм ги мерил ) но по тая глупост която сътвори с тая война , въпроса е открит . И двамата са олигарси ощетили народите си което е безспорно но единия поне има поне много повече ресурси и възможности а другия изцяло за сметка на народа
  • 86 Значи, рефренът не

    15 1 Отговор
    е бил: "МА-КЕ-ДО-НИ-Я!", а "гьола" на границата е бил димката... Всичко е било зарадипомощта за У-КРА-И-Н!
    Скумрията от диванчето ще гледа оттук-нататък САЩ, АМА НА СНУМКА. Жалък мухльо! Заради такива наведени, България 500 години е била окупирана територия.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Перо

    10 4 Отговор
    БГ никога не е била съветска република, както неграмотно пише джендърското издание! Трябва да се проучи, дали и изнесените за Грузия самолети СУ 25, на българските ВВС с които се намалиха значително отбранителните способности на страната не са в Украйна! Това е национално предателство и Гешев трябва да провери и този износ и целия износ на оръжие,през мандата на това джендърско лай-о!
  • 89 Ха-ха-ха...

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Дън":

    " Интересно ми е дали ги плащат.." - не бе, гратис им ги дава лукоил. Лукоил - достоен поддръжник на Украйна.

    Коментиран от #105

  • 90 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Киро лъжеца
  • 91 Пешо

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Бг трябваше да остане независима!!!! Като швейцария!
    А киро е лъжец. И плащаме скъпи горива, нулева икономика, слаба соц. Здтсвна и образователна сисъема... те помагат! През кои лицаце станало това!? За пари или безвъзвездно! Срещу заем?! Срещу евроинтеграция и шенген?! Какво сме дали точно?! Дали ли сме 14 самолета су25? Ако да... защо купуваме нови...
  • 92 Безхаберници

    10 5 Отговор
    Парите от продадените оръжия и гориво ще си останат на хартия, ние няма да видим нищо, абсолютно нищо, Украйна е отдавна във фалит и всичко там се заплаща от Европейските данъкоплатци, като биват лъгани, че ще си получат парите от Украйна след като се възстанови от войната. Татко ще ми купи колело ама друг път.
  • 93 не че нещо

    10 0 Отговор
    корнела нищо не изнесе за Украйна. Само на США и Полша продаваше ракети и снаряди.
  • 94 Теле

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "българка":

    Измет
  • 95 Сбъркан човек (ако си човек) си

    14 2 Отговор

    До коментар #82 от "руски zвине":

    Ами да те питам- 8 години руснаците ли избиваха украинци или е обратно? Значи според теб това да убиват рускоговорящи деца и жени е нормално и трябваше да продължава?Или да разположат различни оръжия около къщата ти, а ти да се радваш и пляскаш с ръце? Нещо много дълбоко и непоправимо е сбъркано в теб.
  • 96 Глупости

    10 2 Отговор

    До коментар #82 от "руски zвине":

    А, кой помогна на унищожените от САЩ държави-ти ли бе? Или САЩ може да унищожава всичко до което се докосне, а другите нямат право да се защитят? Не дрънкай глупости.
  • 97 Сега

    9 4 Отговор
    разбрахте ли защо горивата бяха с такива цени?Всички ние плащахме горивото за Украйна.
  • 98 Кой

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "бай Дън":

    мислиш ги плаща?Всички ние с тия раздути цени на горивата.Разбрахте ли и тук шмекериите на кирю?

    Коментиран от #106

  • 99 Борислав Попович

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Добре, че бяхме ние, че да умрат повече орки !
  • 100 Обесен Язовец

    3 9 Отговор
    Щом има русоробски ВОЙ, значи това е правилното решение!!!
  • 101 Хубаво де,

    7 2 Отговор
    Изтрихте ме,и какво от туй? Написах,че тепърва ще ядем хурката,специално със това изявление - за износа на дизелово гориво.Кое е нецензурното? В цяла Европа вече се усеща остър недостиг на дизел.Как мислите,че при това директно изнасяне на информация от сериозна Медия- Ди велт" ,как с руския нефт,през руска инсталация ,тихомълком,през посредници захранваме Украйна - танкове,бойни машини,логистика+ население? Ще видите " дерогация" през крив макарон,ако ни врътнат крана за доставка на Уралс.Та попитах- къде сме ние тогава? Не само за личните автомобили,но всички доставки,превоз на храни,суровини са основно с дизелови машини.Да,може и да внесем,но на каква цена? А къде ще ударят цените на всичко,до краен потребител?
  • 102 Мразя до гроб Русия безплатно

    3 5 Отговор
    Браво, веднъж даде гордея с нашите политици!
  • 103 Брееееей

    8 0 Отговор
    Че вие изкарахте Петков световен лидер бе,продажна преса
  • 104 сноу

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "хаос":

    Добре че не са се учили от тебе на четмо и писмо, че щяха горко да съжаляват...от получовек пълен с празни приказки, нищо не можеш да научиш ..
  • 105 Мммда

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "Ха-ха-ха...":

    За съжаление Цената им е добавена към всеки литър по българските бензиностанции и всеки един от нас се набутва заради тия украински папагали.
  • 106 Бацо Гацов

    0 1 Отговор

    До коментар #98 от "Кой":

    Само че в момента ти плащаш най-евтиното гориво в ЕС. А горивото няма как баш па ти да го плащаш, с тоя г@з...
  • 107 Айзенауер

    0 2 Отговор
    Немерете работа и за маргиналите - кенефи да чистят и им давайте по някой лев за това. Така няма да има копеечници и ще лъсне истината, че русофили и в България НЯМА!!!!!!!!
  • 108 Петков

    3 0 Отговор
    "Кирил Петков прояви почтеност “ Кулеба
    "Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия" Петков

    Т. е Светът е възможен с руски газ и нефт .
    Или с 2х по скъп течен .
    Далавера и смешници , да но Почтенност ?
  • 109 Демократизация

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    На парапета във входа ли ?
  • 110 Ти плащай.

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Българин🇧🇬":

    Аз например няма.
  • 111 В Германия

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "Комуниста":

    са били нацисти, фашистите са в друга държава. Това е популяризирано в България от болшевиките, но тъй като в огромната си част те са функционално неграмотни, това не е изненадващо. А както е известно, единствената разлика между нацистите и комунистите (с други думи болшевиките) е, че едните делят по раса, а другите по класа. Иначе са като две капки вода.

    Коментиран от #113

  • 112 ВМЗ Сопот

    1 3 Отговор
    ВМЗ Сопот да работи денонощно и да праща всичко за Украйна!
  • 113 Kарки вода

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "В Германия":

    чак пък не са . Руските евреи спасиха Израел .
    СССР ги пусна . Не Хитлер . Нямат 800 бази
    По света . Нито расизъм . Чичо Томовата Колиба
    не е за Русия .

    Сегашна Русия няма нищо общо с комунизма .
    Частната собствената е узаконена .
    Сравнението издиша . От преди 80 г .
    Не става за опорки
  • 114 Кирчо Парапета

    1 0 Отговор
    Прави далавера заобикаляйки санкциите ,
    избирателите и българският народ .
    Печелят всички но и Русия . С руски нефт .
    Всички са герои . Много сме горди !
  • 115 Петков

    0 1 Отговор
    заобиколи санкциите , избирателите и българският народ . Всички спечелиха вкл Украйна , Лукойл
    и Русия . Светът може и без руският бензин ама Кирчо все пак го ползва .
    Герой , много сме горди !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Асан Вас...ев: Да го д...т бедните

    2 0 Отговор
    Само цитирам този Велик политик от световна величина.
  • 119 Яяя

    4 0 Отговор
    Даже не си струва да се коментира краварски сайт.
  • 120 Кольо

    3 0 Отговор
    Междинни фирми на газта , ядреното гориво и сега на оръжието. Кой печели от това - не и българският народ?
  • 121 Ддд

    4 1 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Благодарение

    2 1 Отговор
    на българското оръжие се въоръжиха хиляди войници които очаквано и закономерно загинаха ,срещу силния противник
  • 124 Иван

    1 1 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СРАМ В НАШАТА ИСТОРИЯ !
  • 125 Крымчанин

    1 1 Отговор
    Слава на Русия! Слава братской Болгарии!
  • 126 КИРО ТРЯБВА НЕМЕДЛЕННО ДА Е В ЗАТВОРА

    0 1 Отговор
    ЗА ДА Е ГОТОВ ЗА СИБИР , ЗАЕДНО С БОКО КУРНЕЛА АТАНАС И ХРИСТО , ЗАЕДНО С ШАЙКИТЕ СИ !
  • 127 ПешоА

    0 0 Отговор
    Браво Киро, оправи ги като любезният лос. Добра работа!!! Ако е истина, евала на Киро и Асен.
  • 128 БЕНИТО МУСОЛИНИ

    0 0 Отговор
    ,,РУСИЯ Е ВРАГ №1 , НЕ МОЖЕ ДА Е ПРИЯТЕЛ №1" ......... НА КОИ ПРЕДАТЕЛИ ВИ ПРИЛИЧА ТОВА ЧУДО !?
  • 129 КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ ПРАЩАМЕ , ТОЛКОВА

    0 0 Отговор
    ПО БЪРЗО ВОЙНАТА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ПОРАДИ ЛИПСА НА ОКРАИНЦИ !
  • 130 Албенка

    1 0 Отговор
    Ето вече и Германците се питат, защо ли са длъжни да дават като няма вероятност да получат обратно. Някои знаят много добре, че в повечето азиатски страни включително Австралия чужденците нямат право на собственост и, че например в Австралия от гостоприемство отдават за седмичен наем.
    Няма европейска страна да не е воювала със съсед. Какви са тези амбиции на Украйна да им дава целия свят оръжие. А тук вече дори и Американците не са виновни.
  • 131 Народник

    1 0 Отговор
    Лукоил България изнася дизел за Хяймарсите в Украйна!
    Чие решение е това? На фирмата или на правителството?
    Ние плащаме скъп дизел за да може да дадат евтин дизел на укрофашистите! Май България пак не е суверенне държава!
    Русия ще спре кранчето и дизела ще стане още по скъп.
  • 132 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    В града всичко е евтино при Кирчо хората бяха доволни Кирчо беше и икономически министър и пращаше оръжие / с посредници срещу възнаграждение / Ако не беше тои нямаше да Имаме вазовский заводи за оръжие то ги създаде
Новини по държави: