Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2023 19:00 3 891 145

Може ли България да се гордее, че е "спасила" Украйна с оръжие

  • украйна-
  • българия-
  • война-
  • русия-
  • оръжия-
  • българи-
  • гордост-
  • нато-
  • кирил петков-
  • бсп

България още не е избрала правилната страна на историята за войната в Украйна

Може ли България да се гордее, че е "спасила" Украйна с оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма патриотична радост обзе мнозина българи заради публикация в авторитетна европейска медия, странно наречена като разследване, че България тайно е спасила с оръжие и гориво Украйна срещу руската инвазия. Наистина, за България в чужбина почти винаги се пише негативно, та радостта и гордостта в случая са разбираеми. Само че са незаслужени.

Няма морален жест

Първо, не може със задна дата да си припишеш заслуги, че тайно си помагал. Това е същото като да си бил партизанин в България през 1944 г., но никой да не знае, включително жандармерията, а да стане известно след 9 септември. Най-малкото не е повод за гордост, когато всички страни от ЕС и НАТО подкрепяха открито Украйна и поемаха отговорността за това. У нас вицепремиерката Нинова от сутрин до вечер се кълнеше, че не сме изнесли и един патрон, а президентът Радев се кълнеше, че всяка помощ ни въвлича във войната.

Премиерът Кирил Петков се огъна под натиска на Нинова, която плашеше да разтури коалицията, и вместо това предложи да даряваме заплатите си, после прати бронежилетки и каски, с които, по ироничния израз на украинския външен министър Кулеба украинците ще могат да умират защитени.

Още в началото на войната тогавашната опозиция в лицето на ГЕРБ огласи данни за трикратно увеличен износ на българска военна продукция в първите два месеца на войната спрямо същия период на предходната година. Публична тайна сред всички политически сили беше, че изнасяме за Украйна, но тайно. Евроатлантическите сили като „Демократична България“ оказваха натиск това да е явно и наистина да е помощ.

Чиста търговия, от която има печалба

Второ, износът не е помощ, а чиста търговия. Когато печелиш от войната най-малкото е неморално да си приписваш морални заслуги. България спечели милиарди от продажба на муниции – правят го и всички производители на оръжие по време на военни конфликти. Дори военната техника и хуманитарната помощ, която изпратихме, ще бъде компенсирана от еврофондове – вече сме пратили заявката си. Затова, че си печеливш от войната можеш да се биеш в гърдите само професионално.

Чудесно е, че нашите патрони, снаряди, гранатомети, каски, жилетки, медицински комплекти и пр. са помогнали и помагат на украинците да устоят на агресора. Но от това можем да черпим морално достойнство, само ако сме го правили открито и поне малко безкористно - като схемата „заем-наем“, например, с която САЩ помогнаха неимоверно много на съюзниците си във Втората световна война. Ами ако Украйна беше паднала, щяхме ли сега да се пъчим, че сме ѝ помагали или щяхме по навик да се снишаваме?

Трето, когато българският политически разкрач за войната в Украйна е универсалното състояние на почти цялата ни политическа система, се отприщват мощни напъни за пренаписване на историята. Който е бил за неутралитет в началото, т.е. с Кремъл, е за неутралитет и сега, но прилепвайки се към Брюксел – като президента Радев, който се изживява като натовец, редом с колегите си от Алианса.

Който е бил в подкрепа на Украйна, но не е имал смелостта да си махне единия крак от неутралитета, сега историографира чрез западни „разследвания“, че е бил с двата крака „от правилната страна на историята“. Като Кирил Петков, който като премиер допусна вицето му Корнелия Нинова да не допусне открито даване на оръжие за Украйна.

Миналото може да се представи и по-героично

И не, не започва тайното захранване с муниции и дизел от договорка на премиера Петков с президента Зеленски в Киев в края на април миналата година, както внушава публикацията. Тогава вероятно само е официализирана. Тогава не беше политически изгодно да падне кабинетът. Сега обаче идват избори и не е политически изгодно миналото да не е било героично.

България и българското общество още не сме избрали правилната страна на историята във войната в Украйна. Още само подтичваме след историята и се опитваме да се закачим за нея чрез историографията.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може може

    108 18 Отговор
    ние сме голям фактор. Смяяях
  • 2 Асдф

    29 116 Отговор
    България и Украйна се противопоставиха на Русия.
  • 3 България тайно

    25 52 Отговор
    изнася оръжия за русия

    Коментиран от #50

  • 4 Русофил

    21 91 Отговор
    Дали българските слуги не закопават своите руски господари. Само времето ще покаже
  • 5 Кво значи "Може ли да се гордее?"

    26 102 Отговор
    Ние защитаваме невинни срещу сатаната. Ние сме светци!
  • 6 Българин

    134 21 Отговор
    България ще понесе само негативи за простотиите на ОНУЙ гламавото нещо с канадски паспорт . Не ,че Толупа има повече мозък но поне е по умерен в шашкъниите си !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тра-ла-ла

    116 7 Отговор
    И кои са тези хора? Трябва ли да се гордея, че както винаги действаме тайно, лъжем народа си в очите и дори като цял свят казва какво сме направили - пак се отрича.
  • 9 горски

    99 9 Отговор
    Казано накратко-мушмароци и то страхливи и продажни.Политици, които защитават чужди интереси.
  • 10 Румен

    79 6 Отговор
    Че за народа има ли значение тайно или не тайно като оръжейната ни промишленост е на БГ мафията. Кво ни дреме на нас обикновения българин. И ако е изнасяла за Украйна то е че някой си пълнят гушата, а не от това че помагаме
  • 11 Не ми се мре заради

    87 15 Отговор
    нашите краварски подлоги! Като са толкова загрижени за Украйна, да отидат на фронта, Плевню да ги води.

    Коментиран от #108

  • 12 Раданч Татлъту

    22 14 Отговор
    Гордея се със Киро и със Настимир,и ще се боря с Ицко заедно за мир!🐷🐷🐷🥳🤡👍
  • 13 Русофил плюс

    83 13 Отговор
    Дойчетата искат да кажат, че трябва открито да станем фронтова държава срещу Русия, за да зачете някой нещо на България откъм Запад. И трябва да направим с това с пълно желание, инициатива и готовност. Обаче дойчетата трябва да знаят, че България е видяла все хубаво от Русия, а само национални катастрофи при обвързването си с Германия. Така че, тая няма как да стане.

    Коментиран от #109

  • 14 СССРБарета

    78 17 Отговор
    Украйна със сигурност ще загуби! Там където е българия там са губещите.... гарантирано!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Павел пенев

    64 14 Отговор
    Възможно ли е помощта за спасението на неонацистите от Украйна, да бъде повод за гордост? За българските политици и платените лакеи журналисти, това е възможно.
  • 18 Изедници

    55 8 Отговор
    Срам и позор е! Срам ме е ,че съм българин! Излиза,че по жестоки от българите няма Ама какво се учудвам! И турчин, така не са клал , пише Страшимиров,по повод зверствата по повод потушаването на септемврийското въстание 1923.

    Коментиран от #39

  • 19 От Варна

    64 8 Отговор
    Да произвеждаш оръжие и да го продаваш за убиване на човешки същества, за каква гордост може да става дума тук! Това е начин да се спечелят” кървави” пари. Слава Богу, че такива пари не отиват в държавата, за да не носим греховете за погубените души всички в купом . Позорът да е за тези, които произвеждат, търгуват оръжие и с придобитите пари живеят луксозно, трупат капитали и се чувстват преуспели и щастливи. Но накрая всеки трябва да си плати сметките, това става по премъдрите закони на Природата
  • 20 Тема за размисъл и за действие

    48 6 Отговор
    България тайно изнася оръжие за навсякъде и съвсем открито и нетайно изнася населението си в определени държави. Кое е по-важно? В края на тази световна война хората, които ще останат тук, ще имат съвсем различен етнически произход от сегашния. Как ви се струва тази хипотеза и има ли основание да бъде зададен подобен въпрос като тема за размисъл, и съответно като повод за действия това да не се случи?
  • 21 Хохо Бохо

    14 50 Отговор
    Правилно!
    Трябва да увеличим износа на оръжие и муниции за Украйна.
    Няма нужда да се гордеем.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 50 Отговор
    Слава на Украйна!
  • 23 Сатана Z

    21 12 Отговор
    България взима дейно участие в унищожаването на Укро нацистите доставяйки им негодно въоражение и некачествени ,излезли от срок боеприпаси като 40 000 броя 122 мм реактивни снаряди за Град и над 50 000 152 мм снаряда за гаубици.


    W

    Коментиран от #28

  • 24 Реалист

    14 64 Отговор
    Разбира се, че трябва да се гордеем. Автора или не е чел цялата статия или умишлено пропуска части от нея.
    Ако не е била тази схема , цяла Украйна щеше да е като Буча . Това трябва да се отчита като ФАКТ.
    Сега като се вижда всъщност каква смехория е руската армия, най вероятно Украйна пак щеше да се изправи на крака, но зверствата от страна на рашистите и техните евачи-кадировци щяха да са извън пределите на въображението на всеки садист (само путлер може да си го представи).
  • 25 Само глупости се пишат

    29 4 Отговор
    Спасили сме Карлуково от кръстоносен поход. Битката е била на Каменно поле. За Украйна още не знам.
  • 26 Уса

    39 6 Отговор
    България продава,както на Украйна така и на Русия.Това е частен бизнес и интереси без капка патриотизъм всичко е за пари.Как държавата предостави своите оръжейни заводи на частни бизнеси за цената от 1лв всички знаем.Тези бизнеси не плащат данъци в момента
  • 27 Истината

    53 15 Отговор
    Голяма радост обзе Петата колона България пратила оръжие за, фашистите които 2015 обстрелваха бесарабски българи с ракети и оставиха хиляди бесарабски без отопление, лекарства и храна равносметката над 4000 хил избити бесарабски голяма радост обзе ПЕТАТА КОЛОНА НА СОРОС В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #32

  • 28 Лъжата не е "другата гледна точка"!

    10 22 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    И това го спуснаха вчера - плоско но за мурZiлки става.
  • 29 Софиянец

    19 29 Отговор
    На сто години се ражда по един Стамболов, но народът си го влече мизерията и зеления руски чорап гадев ;)

    Коментиран от #36

  • 30 Софиянеца

    39 6 Отговор
    Всички ени4ари се радваха, че България е предателска държава.
  • 31 Факман

    20 8 Отговор
    Все едно на един 75 килограмов човек 1,8 висок сме му дали сноп пръчки ,за да победи друг човек 2 метра висок 120 килограма облечен в пълно бойно снаряжение.Пълни глупости.
  • 32 Кажи честно ...

    9 10 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    От малък ли ти викат "истината" ... саркастично . :)))
  • 33 Данъчния

    52 10 Отговор
    Пратили оръжие на ядрени терористи да обстрелват АЕЦ в Запорожие. Пратили оръжие на терористи които 9 години обстрелват цивилни в Донбас.
  • 34 Борислав

    29 2 Отговор
    Айде бе,всички знаем кой печели от всяка една война..няма такъв цинизъм и манипулация!
  • 35 ...

    13 42 Отговор
    Разбира се, че трябва да се гордеем.
    С помощта на българското оръжие Украйна разбива Русия.
    Направихме безаналоговите пияници за смях..
  • 36 Комуниста

    21 9 Отговор

    До коментар #29 от "Софиянец":

    Нали помниш Стамболов Сатрапа как свърши така и вие колабороционисти ще свършите
  • 37 Руди Хес

    5 22 Отговор
    Ще се загордеем повече ,когато руснака полази.
  • 38 Стойнев

    21 4 Отговор
    не изопачавай, всички българи знаехме, само ти не си разбрал. Посредници, но са платили САЩ и Великобритания. Това е помощ, договорена чрез украинския посланик.
  • 39 Съветски чугун

    9 32 Отговор

    До коментар #18 от "Изедници":

    Няма нужда да се срамуваш, съветския човек няма националност, род и родина - съветския човек има вожд от Кремъл на който се клани и подчинява без да мисли.
  • 40 Русофилите

    41 8 Отговор
    Пратиха оръжие на фашистите които 2014г палиха бесарабски българи в Одеса и 2015 гориха българското знаме пред Росен Пленелиев!
  • 41 Българин🇧🇬

    35 6 Отговор
    На Простокирчо и Простоасен ще им излезе през вс дупки помоща за фашистите.
  • 42 007

    6 33 Отговор
    Естествено че се гордеем. Трябва да продължим до победата!!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 43 Разложено общество

    21 5 Отговор
    Хубаво, че пратиха снаряди на Окрайна, че 2015 г доста снаряди истреляха по бесарабските българи и трябваше АЗОВ да си попълни резерва.
  • 44 пешо

    35 3 Отговор
    срам ме е от нашите управници пълни боклуци
  • 45 Няма значение...

    6 27 Отговор
    Кой се е гордял, и кой не, важното че джепането е пристигнало до адресата, груз 200 е натоварен, мобилните крематориуми димят, и парите са взети, платени са от нашите съюзници, и всичко е точно, това трябва да продължи с повече доставки за нашите украински братя, и докато ВСУ не зарови и последната азиатска г@д.

    Коментиран от #80

  • 46 Наблюдател

    30 4 Отговор
    Български срам да продаваш оръжие за откровени фашисти и сатанисти.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 България с родоотстъпници

    37 8 Отговор
    не се гордее! България се гордее с.това че Русия е Освободителката и!А който не го прави не е Българин,а жалък амерски измекяр!//

    Коментиран от #69, #73

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пречи ли нещо?

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "България тайно":

    Който плаща,получава.Киро пусна фандък на Украйна -дизелово гориво 40 процента от целия украински внос,оръжие 33 процента от целия украински внос.Опъна ли им парите?Е,що да не пусне и на руснаците?
    ПС.Думата "Киро" е условна,заменена с думата за онези,които са извъртели операциите по износа и опосредствували платената парична равностойност
  • 51 ПОРЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЗОР

    42 3 Отговор
    Продаваха оръжие на нацистите да обстрелват кораба в Мариопул с българските моряци. Добре, че бяха руснаците та моряците да се върнат невредими обаче не благодарните български медии и управници едно благодаря не казаха на Руското посолство. Просташка България

    Коментиран от #78

  • 52 Локо Сф1956

    39 4 Отговор
    Стойнев, явно си позабравил историята на България. Над 200 000 руснаци загинаха за освобождението - 5 века от турско робство. Забравил си и Втората светонта война, когато България беше с фашистка Германия. Ако не беше Русия или СССР да ни включи армията срещу Германия, ние бяхме отписани като държава. Кой ни помогна за бъдещата икономика, строителство, машини,инженери, откъде е Атомната в Козлодуй, стотиците заводи . Аз, лично съм строил Фериботна връзка Варна -Иличовск. Четири броя фериботи с по 108 жп вагони идваха във Варна пълни със суровини. А, сега се хвалим, че български оръжейни фирми са продали българска военна продукция чрез трети лица на Украйна. Но, това оръжие прави жертви и забавя краят на войната . Не разбрахте ли , че с който се хванем да ни е чорбаджия все губи българския народ.

    Коментиран от #54, #58, #59

  • 53 Бай Митко

    34 0 Отговор
    Добре Факти, даже много добре. Разбрахме и за украинците и за руснаците и за патроните и за пироните. Сега вече е време да напишете нещо за пострадалите българи от наводнените села в Карловско. Ремонтираха ли им къщичките? Имат ли дърва за огрев? Държавата даде ли пари за помощи /като на почиващите укри/? Ток, вода, дрехи, бяла техника? Пишете да разберем българите как са, че заради мигрантите, бежанците и патроните не пишете и една дума за нуждаещите се българи.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аз съм от ссср

    32 4 Отговор
    Срам и позор.Да правиш зад гърба на народа си нещо за което народа е против.
  • 56 ПешоА

    5 22 Отговор
    Важна е крайната цел, че е стигнало и използвано по предназначение; дали явно или тайно - резултатът е еднакъв. Няма безплатно оръжие, все някой е платил за него, а ако са американците - това е по-добре отколкото българският данъкоплатец. Слаба статия.
  • 57 Реалиста

    39 4 Отговор
    Не е за гордост да доставяш оръжие на фашиският режим на Украйна! Позор за нас е, че от 14 години насам тези продажници укрите избиваха невинни хора и деца в Донецк в името на това да слугуват на американската сатана - деменция за да унищожат Русия! За пореден път се оказваме на страната на губещите на страната на сатаната - фашизма!

    Коментиран от #62, #76

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Възрожденец

    4 31 Отговор

    До коментар #52 от "Локо Сф1956":

    Твоите пра родителите ти са били под турско робство, моите не са били, затова и ти сега си роб на садиста в кремъл, а аз съм свободен.

    Коментиран от #94

  • 60 Кракра

    28 2 Отговор
    Коя е правилната страна на история ще реши победителят. Според мен, това са православните добродетели, семейните ценности, уважение към различните. Грешната страна са нацизма, омраза към другия, убийство на беззащитните.
  • 61 Той

    30 4 Отговор
    Аз лично НЕ съм горд, че без мое съгласие този Киро-сопола е дал разрешение да се дава/продава оръжие на оСрайна.Повече оръжие,повече смърт,обратно на евроатлантичелоте гейове, че това би довело да седнат ,като равни на масата.
    Ами хората, хорат бе глупци ?! Кой ще ги възкраси тях, или те не са важни, само няккава територия е по-важна. Позор и срамота.
  • 62 Лъжата не е "другата гледна точка"!

    1 27 Отговор

    До коментар #57 от "Реалиста":

    Това са лъжи на кремълските фашисти !

    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 БЪЛГАРИЯ. НЕ Е

    23 5 Отговор
    ФАШИСТИТЕ КОИТО Я. УПРАВЛЯВАТ
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Братята Кабабик

    23 2 Отговор
    България може да се гордее, че се самоуби. Ако питаш ганю българина защо го направи - не може да ти каже

    Коментиран от #82

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Възрожденец

    6 23 Отговор

    До коментар #48 от "България с родоотстъпници":

    Тази съветска история за "освободителката" не върви ! Никога и никого не е освобождавала московската орда. Завладявала е, поробвала и ограбвал. Това е щяло да стане и с България (3-тата поред )след войната с Османската империя ако не са били нашите деди!
    Кого са освободили и не са го поробили ??? Над 100 народа живеят под колониално робство и сега на територията на РФ - това са най богатите на природни богатства и най-мизерно живеещите жители.

    Коментиран от #110

  • 70 Патриот

    8 22 Отговор
    Всеки, който поддържа страна, която официално ни е обявила за неприятелска и вражеска е национален предател и изменник!
  • 71 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    7 22 Отговор
    България Е НАТО!!!!!!!Преди много време сме определили мястото си и ТО Е ЕВРОПА!!!!!ГОРДИ сме,че помагаме на Украйна срещу подалия агресор!А шепата платени "русофили"могат да си разтягат локуми до безкрай....

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Вирус

    19 3 Отговор
    Досега два пъти с Германия две нац катастрофи следва третата пак щото с дойчото хахаха
  • 75 В случая, българския народ

    17 6 Отговор
    Би останал неутрален,подкрепата за украйна е от престъпната шайка начело на българия ,огледало на украинската шайка ,господарите са им едни и същи ,но народите им ги проклинат
  • 76 Тия

    4 15 Отговор

    До коментар #57 от "Реалиста":

    Фашистки простотии ги говори на децата .
    Онези от Кремъл не са фашисти , а Путлеристи. Още по лошо .
    На тях бе им пука даже и за собствения им народ , а какво остава за другите.
    Да не говорим и за геноцида който провеждат над всички други националности в РФ .
    Мускали на фронта няма , само разни буряти , дагестанци ,якути и тн.
    Я да каже Шойгу от неговата Рода в Тува колко млади мъже останаха .
    Тува скоро ще изчезне като нация , Шойгу да благодари на Путлер затова .
  • 77 Алоооо...!

    4 16 Отговор
    Я стига простотии! И да сме давали оръжие , то е било за самоотбрана ! Всеки има право на защита! Агресор е този , който нахлува в чужда държава и трепе на ред ! А Путин е такъв!
  • 78 Да да

    1 13 Отговор

    До коментар #51 от "ПОРЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЗОР":

    Накрая се оказа че Ушанките държат наште кораби за заложници и не ги пускат .
    Хахага
  • 79 Военнопрестъпника Путин

    5 18 Отговор
    България се гордее и с единствения журналист който имаме,достойния Българин Христо Грозев,който разкрива геноцида и тероризма на раша,раша е несъвместима ссъс съвременния свят и ще изчезне от картата на света
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 TV Бобов дол

    9 6 Отговор
    Знам само че империите са злопаметни и отмъстителни когато им накърниш интересите и се обърнеш срещу тях . Няма ни какъв повод за радост или гордост , ще ни представят сметката след време по един или друг начин !
  • 82 Ха.....

    3 7 Отговор

    До коментар #67 от "Братята Кабабик":

    Ами останалите държави , които помагат на Украйна и те ли се самоубиха?
  • 83 българин

    4 14 Отговор
    "България и българското общество още не сме избрали правилната страна на историята във войната в Украйна. Още само подтичваме след историята и се опитваме да се закачим за нея чрез историографията."
    Стойнев, кой си ти да говориш от името на българското общество, ти и още шепа путинци не сте българското общество, а предатели, рубладжийски подлоги под диктата и контрола на Кремъл, а иначе, ние, останалите българи патриоти отдавна сме избрали правилната страна и това е ЕС и НАТО и подкрепа за героичния украински народ в борбата му с рашистките нашественици.

    Коментиран от #91, #129

  • 84 Тити

    2 15 Отговор
    Да спасиш хората от изтребление това си е повод за гордост още повече от изверг като Путлер.

    Коментиран от #95, #128

  • 85 Колкото

    10 1 Отговор
    Повече оръжие,толкова повече украинци и наемници ще горят ,на всички от самото начало беше ясно, че всичко което се насочи и използва срещу русия или срещу руснаци ще гори , само камикадзетата ли не го разбраха ,сякаш някой умишлено и много хитро изтребва украинския народ и това не е русия
  • 86 умий руzzoфил

    1 8 Отговор
    направи света по добър.а после и целия му рот
  • 87 Ти си

    10 0 Отговор
    ... . Чиста търговия, от която има печалба ....

    Защо бе другите натовци и не натовци данеби тия "помощи" да ги дават ей така от добра душа и любов към Украйна ?

    Кой каквото и да ти говори накрая винаги става дума за пари ....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Зрител

    4 4 Отговор
    Щом България е спасила Украйна значи Русия е загубила войната.Може да празнуваме вече войната свърши.Украйна победи Русия.Каква тактика,какъв финес,колко умна постъпка от страна на България.БРАВООО....
  • 90 Студопор

    14 4 Отговор
    Странно нещо... Никой не поиска да се възгордее от факта, че храним и поим на аванта половин Украйна докато в Америка няма и един бежанец, пък американците разпали ха конфликта.

    Коментиран от #99

  • 91 Ти си

    7 10 Отговор

    До коментар #83 от "българин":

    .....ние останалите българи патриоти отдавна сме избрали правилната страна и това е ЕС и НАТО и подкрепа за героичния украински народ в борбата му с рашистките нашественици......

    Избрал си на бабата хвърчило- някой някога питал ли те е нещо или са те поставяли пред свършен факт ?
    А и кои сте вие тия останалите българи ..

    Коментиран от #100

  • 92 Анонимен

    5 3 Отговор
    Някой да обясни на автора какво значи неутралитет! В статията се борави с някакви уж факти, но откъм изводи и обобщения е доста неточно! За внушения да не говорим!
  • 93 Мимчят

    8 4 Отговор
    Правилната страна е да не пикаме срещу вятъра.Там от където са ни помагали и са мрели за нас,а и се възползваме от много работи,трябва да го уважаваме,а не сега да сме врагиве.Тихо снишено, щото сме много малки и до там.Утре. вятъра може пак да се смени...
  • 94 Бинго

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Възрожденец":

    Да, да явно твоите са подскачали по клоните.
  • 95 Ти си

    12 3 Отговор

    До коментар #84 от "Тити":

    Колега много са ти абстрактни и изкривени възприятията за справедливост - как ли щеше да коментираш тук ако изпращахме оръжие в Афганистан та да могат талибаните да си защитата държавата от западните извърши ?

    Като мериш мери всички с един аршин ...
  • 96 така де...

    3 7 Отговор
    Ако с това не можем да се гордеем остава да се гордеем със Слави Трифонов!
  • 97 От тази търговия на Оръжие печелят

    5 8 Отговор
    Собствениците на Заводите и Оръжейните търговци! Има трохи и за Работниците! А всички тея които печелят милиарди, набиват Народ и Държава между Шамарите Народа, иска неутралитет, от една година го повтаря 80-90 %от Народа!! Търговци, Собственици на заводи и Политици печелят Милиони, стотици милиони от тази мръсна търговия, но тука на тези статии е целта да бъдат очернени определени хора като "благодетели" на Украйна, за което Народа да ги намрази с оглед на предстоящи избори, или да се провали съставяне на Редовно Правителство!! Постановка на ГЕРБ за Дискредитиране на Радев К Петков и Нинова!! Мутренско-ченгегийска Постановка!!! А търговците на тази стока нямат съвест, не могат да бъдат трогнати с абсолютно нищо!! Те са над Държавата!!
  • 98 Всичкото

    7 13 Отговор
    путинофил пикае газ от вчера! Защо бе?! Защо дадохте нафта и оръжие на Украйна?! Я сега нахлузвайте ватенките и бегом към раша в армията на орките! Там вагнер-магнер... имат нужда от вас! Заминавайте веднага да си измиете срама!

    Коментиран от #101, #127

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Пако

    13 2 Отговор
    БЪЛАРИНЪТ ВИНАГИ ДОКАЗВА ЧЕ Е ТУРБОТЪП.НЕИЗЛЕЧИМО Е.
  • 103 Ти си

    4 1 Отговор

    До коментар #100 от "Керът":

    И на коя планета живеете ? И дали въобще сте от това измерение ?
    А бе по-добре спри да се друсаш ипочни да мислиш с главата си а не с телевизора ..
  • 104 Форд

    15 3 Отговор
    Много ми е интересно, когато избиваха българи в Украйна преди 8-9 години къде бяха тези радетели за демокрация и разбирачи? Или не им плащаха и те съответно нямаха мнение!?
  • 105 не може да бъде

    12 1 Отговор
    Езва ли положението е такова ,каквото го е описано в Дойче веле - в медията не обичат много истината по принцип!Каквото и да се говори наследството на г-н Гьобелс е като силен радиоактивен елемент -с годините излъчването отслабва ,но го има!?но това което прави България с военните доставки по принцип е един позор ,който няма да бъде измит поне от две поколения!Добре че все пак има някои които се противопоставят и опитват да държат държавата встрани от конфликта!Трябва да се поучим от Унгария и да се държим като нея!Орбан -това е ръководител,а не на петела гребена!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Най силно Борисов Ревеше да се дава

    9 4 Отговор
    Оръжие на Украйна?!! Забравихте ли, кой натискаше най много, за този Износ, . Борисов и ГЕРБ!! Тази "Буря" е забърка Борисов, сега се скри и не Гъква за този Износ! Търговците щему резнат Тиквата, ако се обади!!
  • 108 Мрън

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Не ми се мре заради":

    Мишките умират първи и най-позорно
  • 109 456

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил плюс":

    Пишеш истини , ама край тях и хиляди лъжи . И миналото не е по-важно съвремието . От Русия сме виждали и хубаво и лошо , според интересите и . Ако някой е направил нещо добро в миналото , означава ли , че за благодарност трябва да си затваряш очите за злините му сега ?
  • 110 чичо стамат шумков

    4 14 Отговор

    До коментар #69 от "Възрожденец":

    Кого са освободили и не са го поробили ??? Над 100 народа живеят под колониално робство и сега на територията на РФ - това са най богатите на природни богатства и най-мизерно живеещите жители......................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................Не бива да се отива от една крайност в друга.В САЩ.ФРАНЦИЯ АНГЛИЯ КОЛКО НАРОДНОСТИ ИМА. АНГЛИЯ,ФАРАНЦИЯ ,ПОРТУГАЛИЯ ИСПАНИЯ да не би да се грижеха за коренното население в колониите си и не ограбваха ли националното им богатство.Тези четири държави едва могат общо да съберат 2 милиона кв .км територия а са властвали в продължение на векове над територия от над 30 милиона кв .км в АМЕРИКИТЕ АФРИКА И АЗИЯ и са налагали своето господство с огън и меч.За съжаление на руснаците този болшевизъм още не си е отишъл окончателно и скоро няма да стане без революция ,ама наистина демократична.ПУТИН ЗА МЕН Е ЕДИН ПО МАЛЪК СТАЛИН.Тази война ще обрече РУСИЯ НА ГЛАД РАЗРУХА И ОТЧАЯНИЕ И МОЖЕ БИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РЕВОЛЮЦИЯ В РУСИЯ.Впрочем примера с бивша ЮГОСЛАВИЯ И МИЛОШЕВИЧ Е ПРЕСЕН.Радвам се ,че БЪЛГАРИЯ е помогнала на УКРАЙНА макар и не толкова тайно

    Коментиран от #111, #126

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Коментар

    11 1 Отговор
    Срам ни е и се чувстваме излъгани.
    С тези патрони са стреляли по АЕЦ Запорожие...то затова в Казанлък Арсенал се наводни.
    Направо самоубийство.
  • 113 Проклятие

    16 3 Отговор
    Смело и уверено, за пореден път продажните ни политици ни тикат към 3та национална катастрофа. Проклятието на България е, че винаги във всеки исторически момент се намират достатъчно гнусни и продажни мекерета да се възкачат на чело на държавата. Продават всичко за пари и хич не им дреме. И са достатъчно нагли да си показват мазните мутри навсякъде и да казват, Гордеем се с това, какви сме
  • 114 Перо

    15 1 Отговор
    Поръчкова писаница в един вестник, коментирана от друг и въртележката започва! Общото е, че тези медии са към ционистката менажерия и целта е да се компрометира страната с подръжката на превратаджийския режим!
  • 115 Българив

    10 1 Отговор
    Не трябва да се гордее.....трябва да се страхува ...очакваме скоро интересни събития...
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Патето Яки

    10 1 Отговор
    Дойче зеле ще ни казва коя е правилната страна.
  • 118 Патето Яки

    10 1 Отговор
    За американски долари продаваме и майка си.
  • 119 Гьобелс Веле

    15 1 Отговор
    Ето тази писаница е доказателство, че похвалната статия в "Ди Велт" бе нагласен пиар за корумпетата от ПП и Кирчо.., за спасението им на политическата сцена..
  • 120 Българин

    3 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО
  • 121 Българските турци

    9 2 Отговор
    Напоследък много често виждаме как някои когато не им умират младите хора от неговия народ в битка на бойно поле ,колко лесно и щедро дават изявления за безкрайна подкрепа с пари ,с оръжие,с муниции и елементарен морален "допинг" на една реално обречена Украйна !!!... Защо хората в определени моменти и периоди в историята на земята могат да стават толкова лицемерни и цинични че не могат да проумеят това че хора да убиват други хора... дори и с най свети и благородни причини... е престъпление срещу разума !!!
    Непременно пак милиони човешки животи ли са необходими за да изтрезнеем и се вразумим ,за да осъзнаем ,че можем да преговаряме ...че всъщност всичко е нелепо и пагубно...че всичко което е разрушено може да се възстанови но нито един погасен живот никога не се завръща ...че сме примитивни но и в края на краищата сме и РАЗУМНИ !!!
    Къде са разумните ХОРА ?!...
    Не може ли никой наистина "ЛУДИТЕ" да ги утеши или пък "БЕСНИТЕ" да може да ги укроти ?!...
  • 122 ТАПАЦИ

    10 3 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СРАМ В НАШАТА ИСТОРИЯ !
  • 123 Механджиев

    9 0 Отговор
    Тежко, тежко! Вино дайте!
    Пиян дано аз забравя
    туй що глупци вий не знайте
    позор ли е или слава!
  • 124 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    католиците дават пари на православните да произвеждат оръжие и да го дават на православни да избиват други православни
  • 125 Човек

    5 1 Отговор
    Ако можех, бих забранил военната
    "професия". Това е най голямата тъ
    потия използвана от човекът, на бивайки ни в мозъците, че да воюв
    ваш нещо естествено!! Политиците
    правят войните, но те и тяхните де
    ца, обикновено-не! Мисалта, че
    си длъжен да се "ЖЕРТВАШ" за ро
    дината, е велика човеконенавистна
    идея на болни, морално деградира
    ли тарикати, правещи войни, ни
    кога не участващи, но винаги пече
    лейки. Загиващите пионки, били ге
    рои!!!??? Срам и позор!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Каква комедия

    11 1 Отговор
    Голям майтап!Разградски пак си е писал статия и платил този буламач за ПП-Пишман Промяната.И как журналиста е разбрал" толкова таен "износ за украинската армия?Ааа- от "агента" ще е.Кой плати оръжието?Не са кирчовците,не е държавата,значи горките украинци или партньорите ии.Продукция от частна фирма минава през посредници уредени от държавата,а кой плаща оскъпяването,кой плаща на кирчовците?Цяла БГ знаеше ,че се изнася оръжие, продавачката посредник Корни най ,сега ще откриваме Америка.Е 26 хил.евро в Ди Велт за евтин пиар не е кой знае каква загуба за кирасенките,но е глупаво.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Иван

    5 2 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СРАМ В НАШАТА ИСТОРИЯ !
  • 133 Крымчанин

    5 3 Отговор
    каква изненада, страните, които въоръжаваха нацистка Германия, сега въоръжаваха нацистка Украйна и абсолютно предадоха МиГ-29 и Су-25 на украинците, на никой друг.
  • 134 ПешоА

    1 6 Отговор
    Много слаба статия. Не си на сватба с тъпан, за да крещиш какво правиш. Важното е, че са свършили работа, а не разтягат локуми като тиквоча. Добре е и за българската икономика и за Украйна и цивилизованият смят.
  • 135 незнайко

    4 1 Отговор
    Защо да се гордеем ? Когато всичко свърши украинците ще забравят на СЕКУНДАТА БЪЛГАРИЯ !!! Някой циганин да се е променил в БЪЛГАРИЯ - НЕ Е !!! В момента политиката на Украйна е ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА !!!
  • 136 генчо

    2 2 Отговор
    Нинова, радев и тиквата не са българия, българия не спечели нищо от тия оръжейни зделки и пак парите останаха в часни лица без да плашат данаци
  • 137 Мир мир мир

    2 5 Отговор
    Абе идиоти коя България тази на гъзолизците ли??? ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ КАЗА НЕ НА ОРЪЖИЕТО МИР. БЪЛГАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ С БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД !!! 🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    Коментиран от #141

  • 138 Емо

    1 2 Отговор
    Веселине, прекаляваш. Ти без хонорар ли пишеш? Въобще да говориш за морал в днешното време в България е доста т.ъпо. Да се изнася и продава оръжие е добро за българите, поне за градовете, където се произвежда оръжието. Вярно, че печалбата отива в части фирми, но така, държавата сама се отказа от този бизнес. Това, че сме помогнали с оръжие на Украйна за мен е правилно, незавасимо дали е тайно или явно. Явно такива като тебе нямат пари и си смучат от пръстите, да измуфтят някой хонорар.
  • 139 Ани

    1 2 Отговор
    Поздравления на автора!
    Когато човек няма морал, достойнство и чест, той накрая се нарежда между победените.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 М.Иванов

    0 1 Отговор
    Чак пък да се гордеем. Но Петков ми се издигна в очите, като личност.Виж да бяхме събрали с дарения пари за един танк по пример от Чехия.Първия снаряд аз щях да го платя,да го пратят на Путин с автограф от мен. Тогава щях много да се гордея.
  • 143 Трябва да се срамува

    1 0 Отговор
    Използвайки това оръжие умряха хиляди украинци и трябва да се гордеем ли
  • 144 БгТопИдиот

    1 0 Отговор
    Може ли България да се гордее, че е "спасила" Украйна с оръжие.

    а правилното заглави е :

    Може ли България да се "гордее", че е "спасила" Украйна с оръжие.


    С повече оръжие за мир-гнясни лицемери !!!
  • 145 Русия ще смаже фашистите

    0 2 Отговор
    Със старите си оръжия, а с новите ще смаже веднъж завинаги неолибералните сатанисти и кукловоди, и чак тогава който оцелее ще живее в един по добър и хуманен свят, който е невъзможен докато неолиберализма е жив