Last news in Fakti

24 Януари, 2023 21:39 3 629 61

Военна реформа в Русия: откъде ще намерят пари и войници

  • русия-
  • армия-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин

Настоящото планирано увеличение на руската армия е второто след началото на войната в Украйна

Военна реформа в Русия: откъде ще намерят пари и войници  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Числеността на руската армия ще бъде увеличена с 350 000 войници, с което броят им ще достигне милион и половина души. Откъде ще се вземат тези нови попълнения и необходимите пари? Експертите са скептични.

Руското министерство на отбраната се готви да увеличи броя на военнослужещите от 1,15 млн. на 1,5 млн. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви това на среща със своите заместници. Реформата ще се проведе от 2023 до 2026 г. Такива промени са планирани още от края на декември миналата година, но решението е взето едва сега. "Гарантирането на военната сигурност на държавата, защитата на нови обекти и критични съоръжения на Руската федерация е възможно само чрез укрепване на ключовите структурни компоненти на въоръжените сили", обясни Шойгу необходимостта от набиране на още 350 000 военнослужещи.

Освен увеличаването на числеността на въоръжените сили e предвидено в Карелия да бъде сформиран нов армейски корпус. Шойгу заяви, че Русия ще възстанови съществувалите преди Московски и Ленинградски военни окръзи и ще създаде нови самостоятелни военни формирования на окупираната от Русия украинска територия, както и 12 нови маневрени дивизии.

Как ще помогне дивизионното формирование?

Военният експерт Давид Шарп разглежда увеличаването на числеността на руските въоръжени сили в перспектива: "Войната показа, че сегашната численост на руската армия не е достатъчна, за да реши задачите, свързани с превземането на Украйна. Освен това тази реформа ускорява прехода от бригаден към дивизионен формат на военните съединения, което ще даде по-голяма автономия на частите. Промените са насочени към по-дългосрочни цели, отколкото към сегашно подобряване на ситуацията на фронта“.

В същото време, ако войната в Украйна се проточи, новите по-добре обучени войници ще бъдат от голяма полза за Русия и ще подобрят контрола над окупираните региони, обяснява украинският анализатор и бивш заместник-началник на военноморския щаб на Украйна Андрий Риженко.

Откъде ще дойдат нови войници?

Ключовият момент в обявената реформа - увеличаването на броя на войниците с 350 000 - поражда много въпроси у наблюдателите. И основното – къде ще търсят, кой ще попълни новите армейски единици? Максимален прием на наборници и евентуален отказ те да бъдат уволнени от армията веднага след нея е най-вероятният ресурс за попълване на редиците в бъдеще, смята военният експерт Давид Шарп.

"Повишаването на наборната възраст се вписва добре в тази реформа и докато 18-годишните новобранци са все още слабо боеспособни, на 27 или 30 години те са както физически по-силни, така и с образование, което може да бъде от полза за армията", добавя Шарп.

В Русия в казармите влизат годишно по около 270 000 наборници, като броят им може да бъде увеличен, смятат експертите. Тъкмо това е предвидено в реформата. Горната и долна възрастова граница за служба в армията ще бъдат увеличени с три години, съответно на 21 и 30 години. До идната пролет обаче на първо време ще се повиши само горната граница. Така броят на подлежащите на наборна военна служба ще се увеличи с почти 2 милиона мъже, родени между 1993 и 1995 г.

Междувременно в Русия продължава да се говори за втора мобилизационна вълна, особено след като Кремъл наскоро потвърди, че президентският указ, с който беше даден ход на мобилизацията, все още е в сила. "Единствената възможност за успешно провеждане на обявената военна реформа е допълнителна мобилизация. Трябва да бъдат мобилизирани още стотици хиляди, за да достигне армията до милион и половина. Броят на войниците е единственият ход, който е останал на Русия", коментира Шарп.

"Война на изтощение”

Според редица експерти в Украйна в момента се води т.нар. "война на изтощаване“ на противника. Според тях руската армия е претърпяла сериозни загуби в почти едногодишните бойни действия, които командването засега безуспешно се опитва да коменсира на фронтовата линия чрез мобилизация. Новата реформа, според Андрей Риженко, също няма да даде резултати в краткосрочен план: "Русия има много тежки загуби от началото на войната и е необходимо да ги компенсира, но очакваме нови войници на фронта едва към зимата”.

Настоящото планирано увеличение на руската армия е второто след началото на войната в Украйна. През август 2022 г. президентът Путин увеличи войските със 140 000 души. Заедно с обявените 350 000 нови, това означава, че почти половин милион войници трябва да бъдат снабдени с оръжие и униформи, което ще струва невероятно много пари.

Експертите са скептични

Според Риженко осигуряването на всичко необходимо за един войник струва около 80 000 долара. Ще разполага ли Москва с такива пари, като се има предвид намаляването на приходите от петрол и газ? Давид Шарп е убеден, че "тази реформа изисква много ресурси, не само пари и хора, но и инфраструктура за тези 350 000 души – включително оборудване и обучение.

Съмненията относно успеха на реформата са немалко. Андрей Риженко изтъква три причини: високите разходи, които може да се окажат непосилни на фона на по-ниските приходи в бюджета, освен това необходимостта от внос на някои компоненти за военното оборудване, а и нежеланието на много руснаци да воюват.

Давид Шарп смята, че много от новосъздадените части на мобилизирани войници ще съществуват само на хартия или няма да получат необходимата им бойна техника. "Реформата изглежда неизпълнима в някои от най-съществените си части", заключава Шарп.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 21 Отговор
    От България.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 2 От Тамбукту

    19 17 Отговор
    Ще изпратим отряд зулуси с вувузели!
    Докато още Москва не са превзели!
  • 3 мдаааа

    36 6 Отговор
    Не винаги , количеството означава качество ...

    Коментиран от #32

  • 4 Госあ

    35 25 Отговор
    От кладбището и изтрезвителното ще ги вадят, само там има ватници! А техника от иран и еритрея.
  • 5 Майна

    25 7 Отговор
    Това трябва да го знаете-Елитът на Русия с български корени...
    Официален отговор от историческия отдел на Руската академия на науките е ,че съвременните волжки татари са преки наследници и потомци на българите
    Поне 400 от най-известните руски родове водят корена си от волжките българи

    12 царе, князе
    86 министри
    141 губернатори
    161 признати учени
    Общо 2083 дворянски семейства
    Борис Годунов, построил Самара
    На Михаил Романов и двете му жени- българки
    Петър 1 Велики- с български произход и от бащина и майчина линия
    Путин казва-,,Няма чист руснак..изтрийте го и отдолу ще се покаже татарин.,,

    Коментиран от #44

  • 6 ХАХАХА

    26 20 Отговор
    Отново гледат в чуждата паница. Откъде и как са въпроси ,които занимават само и единствено Русия.

    Коментиран от #38

  • 7 От ден на ден

    24 21 Отговор
    пропагандата и лъжите ви, стават с все по ниско ниво!
  • 8 Последния Софиянец

    33 14 Отговор
    От втарая в мире остана само могили и скрап!
  • 9 Да бе

    19 21 Отговор
    Цитат: "Военна реформа в Русия: откъде ще намерят пари и войници". Перифразирано - откъде ще намерят долари и евро? И двете валути да речем спрямо юана не са проблем за тази голяма държава. А за войниците - те си имат. Странна статия...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Майна

    13 28 Отговор
    Готови ли сте за мобилизация срещу руските, бихте ли стреляли срещу нашия братски народ
    ПОЗОР !!!!

    Коментиран от #47

  • 12 Стариа Софеанец

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И кой ще прай баници се ?!
  • 13 Делю Хайдутин

    26 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    крадев, копейко, баце, доги и кури да се стягат да защитават матушка робсия!
  • 14 Славянин

    19 24 Отговор
    Хората не са прости и наивни. Готвят се за война със Запада. Запада само чака повод и ще прати Томаховките към Москва. Айде опитай колективен запъд.
  • 15 Русия затъва и потъва

    28 16 Отговор
    Като крайцера Москва
    Язък за руската земя
  • 16 Гориил

    15 24 Отговор
    В случай на агресия на НАТО в Карелия, руснаците няма да трябва да създават армия от нулата. Досега тази армия е комплектована по стандартите на мирно време (това е около една трета от стандартния брой за военно положение ).Чудя се как НАТО може да увеличи размера на своите въоръжени сили, ако 75 процента от американските младежи са обявени за негодни за военна служба? Това са слабо физическо и умствено развитие, масово затлъстяване и ниска социална зрялост.
  • 17 Как от къде

    21 13 Отговор
    Ще въведат Ленински съботник ,а той не се плаща!
  • 18 ТрампЛин

    22 11 Отговор
    Русия действа на принципа, Я не сакам да ми е добре! Я сакам на Вуте да е зле!
  • 19 Реформа, Униформа

    16 5 Отговор
    Проформа
  • 20 пешо

    16 21 Отговор
    Русия сама срещу НАТО и пак ще победи

    Коментиран от #22, #24, #28

  • 21 Второя в мире

    12 7 Отговор
    Второя и на Украине!
  • 22 Не е сама, Пешо

    18 11 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    С нея са Северна Корея, Еритрея, Сирия и Иран.

    Коментиран от #29

  • 23 Глупаци

    16 5 Отговор
    Абе овце за армията бол то с парите ще е малко по трудно.
  • 24 Щсдд

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    Дааааа бббббббееееееееи 😁😁😁😁😁
  • 25 Пусти говедарски

    9 15 Отговор
    Тролове като получат заповеди късно вечер и не спират да плюят и чернят всеки ,който противоречи на правоверната линия,а сутрин спят доволни от жалките препечелени доларес.
  • 26 Сандо

    8 15 Отговор
    Ще дойдат в Поморие да си приберат тарикатите и пътем ще приберат парите на българските продажници.Що се бъркате в живота и в делата на други страни,ако ви е шубе от Русия,товарете на самолети семейства,пари и любовници и се скривайте на другия край на света.Макар че наказанието винаги достига предателите.
  • 27 Българин

    10 12 Отговор
    Не е на добре работата.Руснаците лесно няма да се откажат.САЩ и Русия да се разберат и да спре войната.

    Коментиран от #33

  • 28 Тошко

    21 9 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    Ще победи на пиене на самогон ! Абе вие като пишете мислите ли с тия кофи вместо глави? Нато тръгне ли и крепостните опърдяха кайсиите !

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Неееее

    3 15 Отговор

    До коментар #22 от "Не е сама, Пешо":

    С нея е целият свят, без ЕС и САЩ, сиреч без Нато.... Ние сме долу горе 1 милиард, срещу останалите 7 милиарда.
  • 30 Ха ха ха ха ха

    6 21 Отговор

    До коментар #28 от "Тошко":

    Видяхме как Натовските генерали опърдяха бункерите на Азовстал :)))) натЮто умре в Окраината.....

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пешо

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "мдаааа":

    Даа ама историята показяа друго.... количеството винаги надделява.... колкоро пъти във вековете , добрв обучена и снабдена армия, но ограничена по численоат е срещала душмански орди идещи на талази, толкова пъти количествето побеждава. Изключение са Шипка и Дойран но при тях има допълнителни обстоятелства. Цялата доктрина на Русия се основава на количество. Ккато беше казал един ЮС генерал.... миг 21 не е толкова лош . На цената на 1 ф35 може да се се направят 1000 миг21 и в битка 1 към 1000 на ф35 ще му е много трудно да оцелее. Същото е било и с танковетв през 2та св.война... 1 тигър срещу 5 до 7 други танка .... не е успявал да устиска тигъра...

    Коментиран от #45, #46, #59

  • 33 Сандо

    5 8 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    И как да се разберат?Едните няма да дадат световното си господство,другите няма да се съгласят да им поробят страната и народите.Положението е просто:или-или!И ще има един печеливш и едни,който губи всичко.За съжаление това е положението и единственият изход е победата на бойното поле.
  • 34 суша

    15 5 Отговор
    Парите свършиха още една банка я изключиха от суифт-системата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Рашките защо гледат в паницата на Украйна, дори са влезли в паницата. Украйна сама ще си решава проблемите както казваш, защо първобитните рашки се месят.
  • 39 Болните

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха ха ха":

    Русофилки още им се привиждат генерали в Азовстал.
    Пълна кретения .
    Хахага
    Още ли чакате да излезе някоя холограма
    Хахага
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иля Медведчето

    12 5 Отговор
    Аз съм в Дубай .
    В Масква ако искат още 10 мобилизации да има .
    Тя се отнася само за Ушанки и Ватници.
    Алкохолици, финансово затънали бедни крепостници , престъпници за терористичната групировка на Пригожин.
    Ние Кремълските Джендърчета за Путлер няма да умираме .
  • 42 Хаха

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "КОНТРАТА":

    Ти вярваш ли си каква простотия си написал .
    Хахаг сигурно не се и къпем .
    Хахаха
    Аууу даже и евро нямаме вече .
    Хляб не можем да си купим
    Хахага
  • 43 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "КОНТРАТА":

    В рУСИЯ има глад и мизерия, защо не отидеш да се стоплиш в мАЦКВА. В Германия има храна на корем.
  • 44 00014

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    За съжаление май само Волжска България ще остане да съществува.
  • 45 мдаааа

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Пешо":

    Ако ми отговориш , какво е прозвището на МиГ 21 , ше те призная ...
  • 46 Гост

    12 6 Отговор

    До коментар #32 от "Пешо":

    Тая доктрина важи ама за миналия век.В днешно време разчиташ ли на количество си загубен.Работата е там,ще САЩ имат и качество и количество.Русия няма нито едно от двете.

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кой разбрал, разбрал!

    11 0 Отговор
    Аз така и не разбрах. Да увличи числеността или да попълни загубите?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пари...

    11 2 Отговор
    Трудно ще намерят, но още някой друг пияндурник и някоя друга чукча ще намерят.
  • 51 ейй

    1 7 Отговор
    "дойчето" се притеснило за руснаците, абе оставете ги да си бият главите, те да се оправят някак си.
    Кажете "Кво да праим ние с гайдите?", но без празни обещания.
  • 52 Другарите

    5 2 Отговор
    Ще привикат синовете си от чужбина(на запад) , и сами ще се включат на първа линия на фронта, сигурен съм !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    2 1 Отговор
    Искам да се запиша къде Слава РОССИЙ
  • 57 дядото

    0 1 Отговор
    най-много коментират притеснените от страх хора и...държави.
  • 58 ген1чо

    1 0 Отговор
    във великата отечественна война кашиците на червената армия са ходили на фронта 1 с пушка 1 с патрони та сега и заплата искат как ве ЗА РОДИНУ боси ще се бият, как май смях щели да смачкат нато по партенки ли ше го смачкат вееее хахаха
  • 59 генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пешо":

    пешо пешо пешо като мъчиш изгеждаш по умен, сравнява ми самолет от 1959 със самолет от 2006 ма пешо бе що тъй
  • 60 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Я припомни на хората кога и къде беше последната победоносна война на САЩ.
  • 61 Чакаме да ги видим

    2 0 Отговор
    Проблема е че пароците им свършиха, чака ги глад.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания