25 Януари, 2023 12:10 2 495 76

The Times: Войната в Украйна принуждава неутралните държави в Европа да изберат страна

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна

Западните възприятия за 11-месечния конфликт в Украйна се развиха от това, че той е неприятен регионален спор, който може би може да бъде решен в класическо споразумение земя срещу мир, до цивилизационен конфликт

The Times: Войната в Украйна принуждава неутралните държави в Европа да изберат страна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В новата ситуация, създала се след нахлуването на Русия срещу Украйна, няма място за старата концепция за неутралитет и страните, които се наричат ​​неутрални, ще трябва да преразгледат политиката си, пише международният редактор на британския вестник The Times, Роджър Бойс, в материал, представен без редакторска намеса.

Неутралните държави винаги са били разглеждани като своеобразна детска площадка от руските шпиони. КГБ и неговите наследници се чувстваха свободни да действат във Виена, наемайки марионетки, управлявайки мрежи, прониквайки в международни организации. Въпреки че видяхме възмущението на Запада от заграбването на Крим от Владимир Путин през 2014 г., скоро нещата в Австрия се върнаха към нормалното. Путин беше видян да танцува валс на сватбата на австрийския външен министър Карин Кнайсел, като я възнагради с одобрителна усмивка, докато тя правеше дълбок реверанс пред него.

Не е само Австрия. Неутрален и необвързан Кипър все още е доста безопасно място за руските пари. През лятото богати руски съпруги правят благотворително бягане на високи токчета по улиците на Лимасол. В дните на Путин в Санкт Петербург той прави поне 19 частни посещения през границата в Хелзинки. Неутралният статут се възприема като открита покана за подкопаване на западните санкции, за укриване и измиване на богатство, за паркиране на яхти и инвестиране в имоти.

Това трябва да се промени. Финландия и Швеция взеха правилното решение да засилят защитата си и да се присъединят към НАТО - въпреки че официалното присъединяване все още е възпрепятствано от турския лидер Реджеп Тайип Ердоган - и става все по-очевидно, че няма бъдеще за неутралитета в Европа, постоянно заплашена от война от изток. Все повече и повече на Украйна и нейните западни поддръжници става ясно, че неутралитетът е просто форма на "възползване от ситуацията". Малта, Австрия и Швейцария са харчили по-малко от 1% от БВП за отбрана преди руската инвазия. Ирландия, въпреки че харчи доста щедро за доста добрата си дипломатическа служба, отделя само 0,3 процента за своите въоръжени сили. И все пак всички те се възползват косвено от "одеялото" за сигурност на НАТО; никой не може да се чувства в безопасност в Европа, ако на Русия е позволено да променя границите с насилие.

Малта, Кипър, Ирландия и Австрия са членове на Европейския съюз, който се появи с изричната цел да предотврати нова континентална война. Какво бъдеще може да има за европейската "стратегическа идентичност", ако картата на континента е изпъстрена с държави, които се отказват по един или друг начин да допринасят за взаимната отбрана? Кои от тях все още тихомълком залагат за победа на Путин?

Западните възприятия за 11-месечния конфликт в Украйна се развиха от това, че той е неприятен регионален спор, който може би може да бъде решен в класическо споразумение земя срещу мир, до цивилизационен конфликт, който би могъл да промени фундаментално световния ред. Нищо чудно, че делегат от Давос беше видян миналата седмица да стиска копие от "Пустата земя" на Т. С. Елиът, написана преди сто години след една опустошителна световна война и преди друга, задаваща се на хоризонта.

Обикновено невъзмутимият 99-годишен Хенри Кисинджър се включи в дискусията в Давос, преобръщайки дългото си противопоставяне срещу присъединяването на Украйна към НАТО: вече няма място за преговори за международно гарантиран неутралитет на Украйна и членството в НАТО вече според него е подходящ резултат. Но, подчерта той, целта на войната не може да бъде унищожаването на Русия като държава. Това "би отворило обширната област от 11 часови зони за вътрешен конфликт и за външна намеса в момент, когато там има 15 000 и повече ядрени оръжия".

С други думи, време е за избор. Дори Швейцария, дядото на неутралитета от налагането му на Виенския конгрес през 1815 г., е призована да бъде по-гъвкава в своето тълкуване на концепцията. Неутралитетът е популярен в страната и се счита за основен за националния просперитет. Тук трябва да отбележим и факта, че тя не е билa атакувана от 200 и повече години от чужди войски.

Но в Европа има и ярък спомен за това какво се случва, когато тесният прочит на неутралността ви отведе в грешния край на дебата; като процъфтяващ бизнес, например, с нацистка Германия. Санкциите срещу Кремъл вървят на зигзаг. Сега Швейцария блокира износа на оръжия, закупени на нейна територия от Германия, Дания и Испания за използване от украинските сили. Това доведе до някои основателни остри критики от немски, украински и натовски представители в Давос.

Факт е, че старомодният неутралитет от Студената война трябва да има морален компонент, ако иска да продължи да бъде валиден. Руската война засяга толкова много основи за това как Европа трябва да продължи, как трябва да бъдат защитавани нейните ценности и ограниченията на геополитиката, че дори малките национални държави вече не могат да се крият под завивката.

Авторите на шпионски романи натрупаха материал благодарение на военновременните неутрални държави - Иън Флеминг получи вдъхновение за приключенията на Джеймс Бонд при посещения в португалските казина в Ещорил, където агенти на Гестапо, свалени кралски семейства и еврейски бежанци седяха заедно на игралните маси - но всъщност там нямаше нищо романтично. Неутралитетът е акт на цинично оттегляне.

Сега императивът е да защитим суверенитета на Украйна и да имаме ясно усещане за задълженията на Запада. Това важи за Турция на Ердоган, която изглежда вярва, че може да продължи да лавира между Русия и Запада, като същевременно остава влиятелен член на НАТО. Анкара трябва да вземе решение, преди да падне лошо от два стола на земята.

Това се отнася и за многото африкански и азиатски страни, които "отписват" конфликта в Украйна като опит на Америка да утвърди своята хегемонна роля в агонизираща Европа, което тях не ги засяга. Те трябва да разберат, че това, което се случва в източните покрайнини, е руска колониална война. Не е време някой да седи на оградата и просто да гледа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    25 64 Отговор
    Да си “неутрален” днес, означава да си с Путин!

    Коментиран от #10

  • 2 Да, бе

    63 13 Отговор
    По-скоро войнолюбивите краварски щати...
  • 3 Истината

    68 9 Отговор
    Петата колона на Сорос в държавите в Европа принуждават държавите да избират страна

    Коментиран от #24

  • 4 дедо Герчо

    36 5 Отговор
    Е И?КЪДЕ СТЕ ТРЪГМАЛИ БЕЕЕ...ХЪХЪХЪ
  • 5 Английски

    45 8 Отговор
    Глупости
  • 6 Българин🇧🇬

    72 11 Отговор
    Българските правителства от последните 25 години не работят за държавата и българите, а за Брюксел и Вашингтон.

    Коментиран от #12, #27

  • 7 Гейчо

    56 9 Отговор
    Поредната пропагандна статия
  • 8 В България никой не е срещу

    58 10 Отговор
    Украйна но не сме и срещу Русия, все пак ако има въоръжен конфликт в Европа ще се бием рамо до рамо с Русия

    Коментиран от #15, #29, #67

  • 9 Пожелавам скоро...

    50 6 Отговор
    руски войски в Куба, Венецуела, Мексико, Перу, Колумбия и всичките да ги въоръжи със Сармати и Кинжали! Нека освободят родните си индиански земи.
  • 10 Прозявам се..

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Плъховете като теб бяха на мода до средата на миналия век,сега никой вече не ви се връзва на мантрите..
  • 11 Ние нашата страна сме я...

    13 52 Отговор
    Избрали отдавна, членки сме на ЕС и НАТО, а това че някой иска да се качи на потъващият руски кораб..Еми да се качва и потъва.

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Ха ха ха

    10 36 Отговор

    До коментар #6 от "Българин🇧🇬":

    По-скоро са работили за масква....тайно и прикрито, но за масква, и за това сме и на това икономическо положение.....
  • 13 УСА боклук

    40 10 Отговор
    Защо бе боклуци!
    Аз избирам Югославия, Либия, Ирак, Сирия,Афганистан,Гранада.....Даже избирам и България
  • 14 САЩ подпали ха конфликта

    45 10 Отговор
    С надеждата да вкарат и Европа в него която да дава жертвите, само за да победят Русия и да и откраднат всичките ресурси, от които самите САЩ имат нужда
  • 15 ТрампЛин

    23 9 Отговор

    До коментар #8 от "В България никой не е срещу":

    Ето тъпия избор. Ако има война сме с Русия!?! И защо? А ако тази война е срещу България? Защо ли питам, отговора е ясен! Винаги с Русия!
  • 16 Уууууууууууууу

    43 8 Отговор
    Откачени!Бутат ни към световна война!Господ да ги накаже!За какво трябва да страдаме,че някакви сатанизирани азовци с татуировки на Хитлер не са спазвали Минските споразумения?!
  • 17 Кой е избрал

    38 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ние нашата страна сме я...":

    някой някога за нещо да е питал народа.
    Не само сега, а когато и да било българската политика е била винаги в разрез с мнението на народа.

    Коментиран от #20, #30, #57

  • 18 Наблюдател

    10 33 Отговор
    Няма нормална европейска държава която да е взела категорично страната на руският агресор и да го подкрепя.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТрампЛин

    6 19 Отговор

    До коментар #17 от "Кой е избрал":

    На Всеки 4 години го питат, че и по-често.

    Коментиран от #26

  • 21 ЖЕКО

    41 7 Отговор
    В ЕВРОПА НЯМА НЕУТРАЛНИ СТРАНИ ВСИЧКИ СА АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ
  • 22 Епъ е

    16 9 Отговор
    Ние тука следим на къде духа вятъра и ако се наложи с хляб, сол и фанфари излизаме да посрещнем освободителите руснаци американци който дойдат първи.
  • 23 Врага на българската нация

    30 9 Отговор
    Не е Русия а българските и евроатлантически те политици

    Коментиран от #25

  • 24 Истината

    5 31 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Петата колона в Европа са привържениците на Русия и Путин.
  • 25 Българин

    8 32 Отговор

    До коментар #23 от "Врага на българската нация":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #61

  • 26 Ако тези избори

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    могат а променят нещо веднага ще ги забранят демократично.

    Коментиран от #32

  • 27 А според теб

    6 17 Отговор

    До коментар #6 от "Българин🇧🇬":

    Трябва да работят за Москва ли?

    Коментиран от #31

  • 28 Западът

    33 5 Отговор
    успешно подчини една част от Източна Европа. Както видяхме наскоро – за няколко седмици Българския парламент гласува да смени горивото на АЕЦ-а с друго от западни фирми, да изгражда нови ядрени мощности със западни атомни реактори, при условие че имаме 2 които трябва да се монтират и т.н. Само че на Руска територия, западните чалъми не вървят. Колкото по-бързо запада разбере, че са набъркали където не трябва, толкова по-бързо ще се разреши конфликта.
  • 29 Българин

    9 29 Отговор

    До коментар #8 от "В България никой не е срещу":

    Ами отивай да се биеш за Русия бе путлерас!

    Коментиран от #63, #65

  • 30 Българин

    8 27 Отговор

    До коментар #17 от "Кой е избрал":

    На, който не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Сирия или Северна Корея!

    Коментиран от #47, #50

  • 31 Споре мен

    23 6 Отговор

    До коментар #27 от "А според теб":

    Би следвало Българското правителство да работи за благоденствието на Българските граждани и държава. България е суверенна държава имаща собствени интереси, култура и други. ЕС е клуб в който членуваме и аз поне се надявам в скоро време да напуснем.

    Коментиран от #35

  • 32 ТрампЛин

    4 13 Отговор

    До коментар #26 от "Ако тези избори":

    И ще върнат модела от преди 1989? Седни си!
  • 33 Длвф

    13 4 Отговор
    До българин-много си зле
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТрампЛин

    18 6 Отговор

    До коментар #31 от "Споре мен":

    Разбира се! Славяни сме, Православни сме! Русия но Освободи на нея дължим Всичко! Долу ЕС! Да живее Евразийския такъв!

    Коментиран от #42

  • 36 дърто хипи

    13 3 Отговор
    ,,Правете любов, но не война." От този хипарски девиз ме осени идея- всички нахъсени нашенски дами игоспода да отидат в Украйна и да ,,успокоят" войниците, защото все пак секса успокоява и такаще се постигне мир.
  • 37 Объркано Атлантиче

    17 7 Отговор
    Заместник-председателят на партията "Турска родина" Етем Санджак: Турция ще напусне НАТО след пет-шест месеца. Събитията ни принуждават да предприемаме такива действия. НАТО с провокациите си ни принуждава да го направим. Опитват се да ни противопоставят на съседката Гърция. Опитват се да ни въвлекат във водовъртежа на Близкия изток. И накрая, виждате действия срещу Корана в Швеция и Холандия. Последните социологически проучвания показват, че поне 80% от турското население е уверено, че САЩ са страната, която провежда най-враждебната и разрушителна политика спрямо републиката. Напоследък на турският народ става все по-симпатична Русия и Путин.

    Това ще бъде много голям удар за НАТО, защото Турция им осигури южните флангове

    Коментиран от #39

  • 38 Автора

    20 4 Отговор
    които не се е подписал но е ясно на кого служи ни казва, че неутралните трябва вече да не са неутрални. Трябва да заемат страната на евроатлантиците. Ако някои не го направи значи е путинист. Щом е путинист значи е враг. Да му имам логиката
  • 39 Русофилче опростяло

    9 16 Отговор

    До коментар #37 от "Объркано Атлантиче":

    Хайде бе, удар щяло да бъде! Фашистка Русия след 6 месеца ще съществува ли?

    Коментиран от #66

  • 40 Пак Лъжат

    18 6 Отговор
    Напротив, протестите в Европа са против НАТО и спиране финансирането и оръжията за Украйна.

    Коментиран от #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Яворов

    9 15 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    Православието и славянството са две овчи кожи, с които се намята хитрий руски вълк. А руските неграмотни роби обичан все за славянството и православие са говорят. Украинците да не би да са зулуси и будисти?

    Коментиран от #49

  • 43 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    10 18 Отговор

    До коментар #41 от "123":

    Русофилията е форма на неграмотност, омраза и българофобия!

    Коментиран от #45

  • 44 Ти си

    19 5 Отговор
    Много правилно е казано в заглавието "принуждава неутрални държави да изберат правилната страна" ! Виж Сърбия беше избрала страна и какви извивания на ръце и откровени заплахи се приложиха срещу нея за да я принудят да вземе правилната страна.......

    Коментиран от #60

  • 45 123

    11 5 Отговор

    До коментар #43 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    Напротив. Всички тези негативи, западната демокрация ни ги натресе, за последните 30г. Като чума сте. Знаеш как се лекува тази болест, нали?
  • 46 Култура миянко

    10 5 Отговор
    А с полово неутралните които са на мода напоследък,кво праим?Ще съдят май автора на статията за език на омразата.
  • 47 Ти си

    18 7 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Оффффф , разни гащници родени след 1990 станали големите евроатлантици та и казват кой накъде да ходи !
    Че даже има наглостта да си сложи ник Българин....
  • 48 Глупости

    8 15 Отговор

    До коментар #40 от "Пак Лъжат":

    Протестите в Европа не ги е грижа за твоята фашистка раша. Ти може да се радваш, че фашистите нападат чужди страни, но нормалните хора не одобряват агресията. Във форума има даже подсъдни коментари, призоваващи рушистите да нападат и България. Не е зле да се привлече вниманието на правосъдните органи към подобни отрепки.

    Коментиран от #51

  • 49 Една част

    11 8 Отговор

    До коментар #42 от "Яворов":

    от Украинците са поляци и евреи и от там идват проблемите.

    Коментиран от #76

  • 50 Хохо Бохо

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Вместо да даваш акъл ,кой къде да ходи,стягай багажа и към Северна Индия или Пакистан,откъдето са корените на предците ти.
  • 51 И от кога

    12 7 Отговор

    До коментар #48 от "Глупости":

    Фашиста Бандера е национален герой на русия??? Той е на Украйна!! От кога руския парламент почете паметта му като това направиха украинцит?? Точно руснаците не може да наречеш фашисти!

    Коментиран от #58, #70

  • 52 Хващай сабята

    9 0 Отговор
    и заминавай за източния фронт, войнолюбецо по перо
  • 53 туъхгт

    13 6 Отговор
    Някога ТАЙМС беше медия сега е парцал дето бълва лъжа след лъжа. Много от по простите се и хванаха, но 80 % от нормалните хора по света знаят кой запали войната в осрайна и кои пали по света войни и цветни революции.
  • 54 Платена любов

    10 3 Отговор
    Либерастията има една характерна черта, неизмерима алчност.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хохо Бохо

    6 12 Отговор
    На, който не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Сирия или Северна Корея!

    Коментиран от #59

  • 57 ТТТ

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кой е избрал":

    То пък ако ти си народа.....
  • 58 ТТТ

    3 7 Отговор

    До коментар #51 от "И от кога":

    Баш рушляците са сегашните фашаги. Четете бе освен да пишете глупости.
  • 59 Какво общо

    10 3 Отговор

    До коментар #56 от "Хохо Бохо":

    Има ЕС с членството в нападателния съюз НАТО?!?! Европа няма нужда от НАТО и Америка!!
  • 60 ТТТ

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Ти си":

    Стига сте се прекланяли пред държави лузъри- прошляция и србия.
  • 61 соросоробите

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    не могат никога да бъдат българи. Те са най - пропадналата тълпа от обществото. Продажници за дребни пари, презирани и от господарите им.
  • 62 тоягата

    6 2 Отговор
    пореден буламач от лизачи
  • 63 избирател

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    ,, българино " , а ти някога бил ли си се ????? на сън , нали ?? и след това - кой ми се из .. а в гащ ....те мамо ???
  • 64 Влад Цепеш

    7 3 Отговор
    Никой западен фашист и нацист няма да се чувства в безопасност в България, ще започне тяхното ликвидиране без никаква милост по същия начин, както тази нацистка измет убива, и ще съжаляват докато ги дерат, че са се родили
  • 65 Кадиров

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Тя Русия сама се спрява с нацистите, но ти заминавай за Украина да се биеш срещу руснаците – шансът ти за оцеляване там ще бъде 99% по-голям от това да доживееш в най-добрия случай до края на лятото...
  • 66 Дааааааам

    6 3 Отговор

    До коментар #39 от "Русофилче опростяло":

    Предсмъртното квичене на световният убиец - паразит фащ и окаяните му слуги, е музика за ушите и душата на всеки нормален човек. Всичко това е най - верният показател, че руснаците са на верния път. Православието ще натика слугите на сатаната във вонящото им царство, от където няма да излязат повече никога.
  • 67 И защо мислиш

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "В България никой не е срещу":

    че всички ще се бием за Русия? Ако ватниците дойдат отново да те "освобождават" от Европейско робство хич няма да те питат дали си Русофил или не. Ще им переш партенките докато те грабят. Ще плющят Джавелините та пушек ще се вдига.

    Коментиран от #68

  • 68 соросоробите

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "И защо мислиш":

    Това да не ви е Памперсмен, на когото сменяте памперсите? Изхождаш от личното ти ежедневие. Много ли са ти скъпи на сърцето джендарията, прайдовете, протеините от червеи, локдауни, инжектирането на отрови, некъпане и всякаквите там извращения?
  • 69 Дядя

    2 3 Отговор
    В заглавието заменяте думата "войната" със САЩ и всичко става правилно!
  • 70 Да обявяват

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "И от кога":

    В своята държава са си украинците, могат да си говорят, да си обявяват каквото си искат. Докато фашистите нахлуват с танкове и мобилизани чужди държави, имат се за велики, а в действителност са психясали маниаци.
  • 71 Надявам се

    1 2 Отговор
    Като започне мобилизацията в европейските страни, ще се разбере кой и колко подкрепя украйна.

    Коментиран от #73

  • 72 8384

    3 2 Отговор
    На Кисинджър и на Сорос ще им е много самотно да умрат, без да умре и светът с тях. Не само неутралитет, но и яростна битка за мир трябва да започнат народите. Фашизмът настъпва брутално, държавите увеличават разходите си за въоръжаване. Протестите за мирни преговори и съпротива, яростна съпротива срещу фашизмът във всичките му форми!
  • 73 Хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Надявам се":

    Когато започне мобилизацията, няма мърдане. Затова трябва да се действа преди мобилизацията. Съпротивата и протестите са задължителни, ако можем да спрем човекомразците преди да са ни вкарали в касапницата на войната.
  • 74 пенко

    2 1 Отговор
    ОБРАТНОТО НА ТИМЕС Е ---СЕМИТ / ЦИОНИСТ / !!!!!!!! СПОКО - РУСИЯ ЗА СЕГА НЯМА ДА ВИ НАПАДА !!!!!!!!!!!
  • 75 Истина

    0 0 Отговор
    Не война в Украина, а САЩ принуждават Сърбия така каза Вучич. Не сме глухи и слепи.
  • 76 Украинка от Донбас

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Една част":

    От къде го измисли или трябва нещо да пишеш