28 Януари, 2023 13:06 987 1

Седем жертви на атентат в Източен Йерусалим

  • йерусалим-
  • атентат-
  • убити-
  • израел-
  • палестина-
  • палестинци-
  • полиция

Атаката бе извършена точно в деня за възпоменание на жертвите на Холокоста

Седем жертви на атентат в Източен Йерусалим - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Седем души бяха убити и трима ранени при стрелба пред синагога в Източен Йерусалим. По данни на полицията нападателят - 21-годишен палестинец - е застрелян при опит да избяга. Смята се, че той е действал самостоятелно, но разследванията още не се приключили.

"Абсолютно недопустимо"

Германският посланик в Ерусалим Щефен Зайберт изрази съчувствията си към семействата на загиналите и написа в Туитър, че в случая става дума за "злостен терористичен акт срещу евреи в деня за възпоменание на жертвите на Холокоста". САЩ определиха атентата като "абсолютно недопустим". Вашингтон осъжда най-остро това "очевидно терористично нападение", каза говорител на Министерството на външните работи. Президентът Джо Байдън бил разпоредил на своя екип незабавно да се свърже с израелските колеги, за да предложи подкрепа при разследването, бе съобщено още от Белия дом.

"Нападението срещу синагога в деня на възпоменание на жертвите на Холокоста и по време на молитвата за Шабат е ужасно. Ние сме на страната на нашите израелски приятели", написа в Туитър британският външен министър Джеймс Клевърли. След посещение на мястото на атентата израелският министър-председателя Бенямин Нетаняху заяви, че ще свика своя кабинет по сигурността, преди да обяви следващите стъпки. Той отправи призив към обществеността да не взима закона в свои ръце. "За целта имаме армия и полиция, които ще получат указания от кабинета."

Вече дни наред има напрежение

Положението със сигурността в Израел и в палестинските области се изостри значително в последните дни. Говорител на властващата в ивицата Газа терористична организация Хамас каза, че атентатът бил в знак на отмъщение срещу антитерористичните действия на израелската армия в Дженин в четвъртък, при които по палестински данни са били убити деветима. По данни на очевидци в ивицата Газа и в палестинските градове на Западния бряг на река Йордан хора излезли на улиците, за да честват атентата в Йерусалим. В петък от ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу Израел, които обаче бяха прихванати от израелската армия. След това Израел предприе множество въздушни удари срещу позиции на Хамас в ивицата Газа. Те били насочени към "подземни заводи за производство на ракети" на Хамас, както и към база на радикалната ислямска палестинска организация в северната част на областта, заявиха от армията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами сега.....😊

    9 1 Отговор
    Атентат??? Та това според новите евро стандарти е борба с окупатора.