Last news in Fakti

28 Януари, 2023 18:00 3 485 30

Задава ли се нова война в Близкия изток?

  • йерусалим-
  • израел-
  • близкия изток-
  • палестина-
  • война

Атентатът в Йерусалим вероятно е знак, че конфликтът в Близкия изток от политически става религиозен

Задава ли се нова война в Близкия изток? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стрелбата в Йерусалим е поредното доказателство, че ситуацията в Близкия изток върви към ескалация. Терористичната организация Хамас нарече атаката отмъщение за израелската военна операция на Западния бряг в четвъртък. Тогава в Дженин бяха убити деветима палестинци, сред които и въоръжени бойци, и една възрастна жена.

Последва онова, което става толкова често: през нощта от контролираната от Хамас ивица Газа бяха изстреляни ракети към Израел, които бяха прихванати от израелската система за противоракетна отбрана. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари срещу ивицата Газа, а след това дойде и стрелбата пред синагогата в Йерусалим - тъкмо в деня за възпоменание на жертвите на Холокоста.

От политически към религиозен конфликт

Нападението в Йерусалим би могло да е знак, че конфликтът в Близкия изток се превръща от политически в религиозен. Включително и поради факта, че политическо решение в момента не се очертава. Палестинското ръководство е слабо и по-разцепено от всякога. Големи части от Западния бряг са извън неговия контрол - тъй като Израел разширява все повече контрола си върху окупираната територия, докато на много места думата имат радикални сили като "Ислямски джихад".

Палестинската автономна власт управлява територия, която е далеч от автономността. Тя се поддържа единствено чрез големия паричен поток от чужбина. Средствата всъщност са предназначени за изграждането на палестинска държава, но тази цел в момента е по-далеч от всякога.

Кабинетът на Нетаняху иска да промени Израел

Същевременно в Йерусалим Бенямин Нетаняху ръководи правителство, в което десните екстремисти не просто вдигат врява - те искат да преобърнат израелската държава и да разширят окупацията на палестинските територии. Най-вече от радикални подбуди. Проблемът е, че в тази смъртоносна игра има твърде много играчи, които живеят от ескалацията. В палестинския лагер кипи борба за това кой ще ръководи съпротивата срещу окупационната власт, а в израелското правителство има министри, които вярват, че е дошъл часът за анексиране на Западния бряг. Ескалацията би могла да донесе политически ползи и на двата лагера.

Адекватна ли е все още целта за двете държави?

Ето защо е изненадващо, че германската външна политика продължава да говори за решението за две държави като за цел. Тъй като изобщо не е ясно как възнамерява да постигне това. САЩ също не са в състояние да измислят друго, освен да повтарят остарели концепции, докато тежкото положение в региона продължава да се влошава. В понеделник и вторник предстои посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който ще се срещне с израелците и с палестинците. Възможно ли е това да донесе някаква промяна?

Слабо вероятно е. Реалистичният сценарий е, че в Близкия изток предстои следваща война, за което има кой да се постарае.

Автор: Ян-Кристоф Кицлер


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    9 35 Отговор
    Германците умират да се бутат там където не разбират озлобени фашизоиди.
    Нещята са ясни Евреите са там преди палестинците палестинците са се довлякли както тсигъните тука заедно с Османската Империя.Да си обират крушите и в Турция има място кво дират в Израел

    Коментиран от #15, #24, #26

  • 2 ЦРУ филиала Факти

    27 0 Отговор
    Корумпирани милиционери на грантова издръжка не могат да бъдат журналисти. Имайте фостойнство, върнете подкупите
  • 3 Имайте достойнство

    31 1 Отговор
    Фскти, върнете подкупите на Сорос!
  • 4 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Овче зле, кога не е имало Война в това, което наричате Близък Изток? Има нема 2000 годин е така.
  • 5 Браво на братята палестинци!!

    25 5 Отговор
    Днес празнуваме по този случай!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смех 😆🤡🤣

    5 20 Отговор

    До коментар #6 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    А що да избивъме евреите за минути вместо тебе за секунди например специален ли си що ли
  • 11 Баце

    27 1 Отговор
    В близкият изток войната не е спирала от около 50 г., въпросът задава ли се такава в "старата блудница" еуропа и от къде ще тръгне?
  • 12 Израелците трябва

    16 10 Отговор
    да се изнесат от близкия изток. Не им е там мястото. Вовата ще им даде земя на Колима, без дом няма да останат.

    Коментиран от #18, #28

  • 13 12343211

    2 3 Отговор
    Дано няма...
  • 14 Батиста

    5 0 Отговор
    Тия само се не разбраха.
  • 15 Али

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Имаш грешка. В Турция нямат работа. Що не ги вземеш при вас?

    Коментиран от #16

  • 16 Факт

    3 13 Отговор

    До коментар #15 от "Али":

    Щото не съм исляме а вие сте в Турке
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РЕАЛИСТ

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "До пияната чебурашка":

    Путин специално за теб ще изпрати на билет до Сибир, щом си такъв мераклия. Русия ще върне Сахалин на Япония, когато САЩ върнат на работа Мексико: Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Ута, Невада и Колорадо.

    Коментиран от #22

  • 21 Търновец

    13 3 Отговор
    Първите войни в Близкия Изток дойдоха преди около 3500 години когато Израелтяните тръгнаха да превземат основание преди повече от 10000 години градове Йерихон и Йевус - сега Йерусалим. Кханааните са започнали строителството на тези градове преди 10000 години и са дигнали градове от мед и масло както по късно ги нарекли Израелтяните. Превземането на Йерихон е описано от Израелтяни в "Книга на Джошуа" само че други историци имат съвсем различна версия- подкуп, предателство, среднощно клане. Защо Израелтяните не уседнаха на незаета земя и да си дигнат собствени градове - от мед и масло. По онова време на Двуречието свободна земя много

    Коментиран от #23

  • 22 Факт

    5 8 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Сащ защо да го връщат това са теритоеии спечелени след война.А Сахалин е заграбен когато Япония беше победена от Сащ русия няма заслуга за това

    Коментиран от #25

  • 23 Смех 😆🤡🤣

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Търновец":

    Ахам и в тая история къде са палестинците

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Факт":

    Я пак помисли. Какъв САЩ е дал Сахалин на Русия. Русия и Япония владеят заедно Сахалин до 1875. После Русия дава на Япония Курилите и владее целия Сахалин. Руско -японската война губи половината. При интервенцията 1917 Червената армия разбива Япония и САЩ и си взема целия остров. Сахалин е открит от казаци и си е руска територия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Търновец

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смех 😆🤡🤣":

    Аз бях в Москва преди години и познавах Палестинци - един от тях - сега доктор по математика - ми каза че те също произхождат от планината Цион и нарече себе си Ционист. Въпросът в статията е за още войни - инфлация безработица бедност - това не те ли безпокои
  • 28 Архивар

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Израелците трябва":

    Там им е мястото. Облагородяват пустинята. Сталин им беше направил република в Сибир. Казваше се Биробиджан.
  • 29 А санкции?

    16 2 Отговор
    "Израелската военна операция на Западния бряг в четвъртък." А такааа, а санкции за Израел от блудната Юропа, пардон, будната Юропа? Киряка, Кокорчо и Корнито няма ли да пратят на подтиснатия палестински народ оръжие за 4 милиарда? Киряка нещо заплата да дари а у? "Че е дошъл часът за анексиране на Западния бряг" Ето Израел искат да анексират територии, ама нали анексията се извършва само от агресорите? Защо тогава целият ЕС, с Великобритания и САЩ застават зад Израел? Палестина не иска нищо да анексира, те са си местното население родено там
  • 30 Пор Чвор

    1 0 Отговор
    Нашите полезни индиоти няма ли да занесат капачки на палестинците